Munakoisovuoka

Ladataan...
Isyyspakkaus

Ruoanlaitto lähtee usein reseptistä, jonka mukaan haetaan ruokaan tarvittavat raaka-aineet. Oma ruoanlaittomme on muuttunut yhä enemmän suuntaan, jossa saatavilla olevat raaka-aineet määrittelevät sen, mitä syödään.

Tämä munakoisovuoka syntyi, kun pakastimesta löytyi yllättäen sinne unohtunutta jauhelihaa ja vihanneskaupassa oli tarjolla jo parhaat päivänsä nähneitä, puoli-ilmaisia munakoisoja.

Ruoka muistuttaa italialaista melanzane alla parmigianaa, mutta käytimme siinä parmesaanin sijaan vuohen gruyèreä.

Ruoasta on helppo tehdä myös lihaton versio: voit yksinkertaisesti jättää jauhelihan pois tomaattikastikkeesta tai korvata sen soijarouheella. Olemme testanneet molemmat versiot useita kertoja, ja ne toimivat oikein hyvin. Soijaa ei tarvitse edes liottaa vaan sen voi heittää suoraan kastikkeeseen hauduttamisen loppuvaiheessa.

Munakoison käsittely vaatii hieman aikaa, sillä se on hyvä itkettää ennen ruoanlaittoa ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Meillä on tapana myös paistaa munakoisoviipaleet ennen kuin ne laitetaan vuokaan.

Munakoisovuoka

Ainekset

  • 3 munakoisoa
  • 1 sipuli
  • 2 varsisellerin vartta
  • öljyä
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoreita yrttejä (esim. timjami, salvia, basilika, oregano)
  • suolaa
  • pippuria
  • oliiviöljyä
  • n. 150 g juustoraastetta

Valmistaminen

  1. Viipaloi munakoisot ja itketä ne: laita viipaleet tasaiselle alustalle esim. leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa. Suolan ansiosta ylimääräinen neste hikoilee pois noin puolessa tunnissa
  2. Hienonna sipuli ja varsisellerit ja kuullota ne öljyssä tilavassa kattilassa
  3. Lisää jauheliha kattilaan ja kypsennä se
  4. Lisää tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli ja hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta miedolla lämmöllä
  5. Huuhtele ja kuivaa munakoisoviipaleet
  6. Kaada oliiviöljyä lautaselle, kierittele munakoisoviipaleet öljyssä molemmin puolin ja paista ne pannulla hieman ruskeiksi
  7. Lado jauhelihakastiketta ja munakoisoviipaleita vuorotellen kerroksiksi uunivuokaan
  8. Raasta pinnalle juustoa
  9. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa n. 20 - 25 minuuttia, kunnes juusto on ruskettunut.

Helppoa ja herkullista!

Share

Kommentit

NooraK (Ei varmistettu) http://aboutsouffle.tumblr.com

Näyttää ihanalta! Italialaisen kaverini mukaan munakoisoja tulee itkettää yön yli. Kokeilin tätä kerran, mutta ilmeisesti suolaa oli hulahtanut koisoviipaleille vähän liikaa, koska imettyään sitä yön yli itseensä olivat ne lähes käyttökelvottomia. Mutta vähemmällä suolalla todennäköisesti toimii.

HelloAochi

Nam, näyttääpäs maukkaalta!

Tommi K
Isyyspakkaus

NooraK: Joo, kyllä mäkin itse asiassa itketin näitä yön yli ja lopputulos oli hieman suolainen. Tomaattikastikkeeseen ei tule silloin laittaa suolaa lainkaan. Tässä ohjeessa ei kyllä haittaa, jos munakoisot ovat vähän kosteampia, sillä ne kuitenkin paistetaan pannulla, jolloin ylimääräiset nesteet todella haihtuvat. Toisaalta ei myöskään haittaa, vaikka vuokaan tulee vähän lisäkosteutta.

HelloAochi: Eikös tästä tule moussakaa, kun lisää yhdeksi kerrokseksi vielä juustoista valkokastiketta?

HelloAochi

Moussakaan taitaa tulla myös perunaa ja kesäkurpitsaa, muistaakseni. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, en tiedä onko sinulla parempaa tietoa kreikkalaisesta keittiöstä, mutta nyt kyllä väittäisin, että kesäkurpitsa ei kuulu moussakaan ja perunaakaan ei aitoon kreikkalaiseen moussakaan laiteta. Suomessahan lounasravintoloissa moussakaksi kutsutaan jopa perunamuusi-jauhelihavuokaa... :)

HelloAochi

Kyllä meillä on aina laitettu perunaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Ja toki jauhelihaa ja sitä valkoista kastiketta.

HelloAochi

Voin tarkistaa vielä, odotapas.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ok, ilmeisesti siis munakoiso ja jauheliha ovat moussakassa pääasia ja muuten voi varioida. Mä nimittäin aiemmin mietin, voisiko tätä ruokaa kutsua moussakaksi, kun tässä ei ole lainkaan juustokastiketta. Päädyin tähän 'munakoisovuokaan'.

HelloAochi

Juu, tarkistin juuri, tuolla reseptillä isoäitini sen tekee. Mutta kun kyseessä on perinneruoka, niin varmasti eri kylien välillä resepti vaihtelee paljonkin :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, no mutta olisipa mainiota kokeilla isoäitisi moussakareseptiä. Pistäpäs se vaikka omaan blogiisi!

HelloAochi

Hih, minustako ruokabloggari? Hmm, mä en oo itse syönyt lihaa kohta 20 vuoteen, uskaltaisinkohan kokeilla isoäidin moussakaa ja korvata jauhelihan soijarouheella? Vai onko se jo pyhäinhäväistys? Ohjeen saat toki jokatapauksessa.

Suklaamuffinssi

Kiitos hyvästä reseptivinkistä! Teillä on kyllä niin hyvät pöperöt, että käy teidän tyttöä kateeksi kun hän vähän kasvaa ;)

annemi

Hö. Kävin täällä eilen hihkumassa tästä reseptistä mutta kommentti olikin kadonnut bittiavaruuteen :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi ei, annemi, mitä siinä sanottiin?

Vierailija (Ei varmistettu)

Loistavaa! Mietinkin eilen, mitä tekisin meidän lopuilla varsisellereillä, kun on jokseenkin vieras tuote meidän jääkaapissa.

annemi

Hihkun siitä blogissa lähitulevaisuudessa ;) kivaa viikonloppua!

Omenainen

Moi

 

Ehdottomasti tulee moussakaan noita kaikkia. Ja se bechamel-kastike joka kruunaa koko oliiviöljyä tihkuvan ihanuuden <3 Ei mielestäni kyllä italialainen versio vedä tälle aidolle herkulle vertoja.. Mutta makuasioista ei voi kiistellä. 

HelloAochi, mummon resepti jakoon!

Kristaliina
Puutalobaby

Oonko mä ainoa ihminen blogiavaruudessa, jolla ei ole aavistustakaan, mitä munakoison itkettäminen tarkoittaa :D Niisk, voi munakoiso-parkaa - ei kai siihen satu...? :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Onneksi se Kristaliina kerrotaan heti reseptin ensimmäisessä askeleessa :)

Kristaliina
Puutalobaby

Hahaa, kiinni jäin - en lukenut reseptiä :D

Tyyne
Sukat makkaralla

Onpa herkullisen näköistä! Testaan ehdottomasti tätä kasvisversiona, kiitos vinkistä :)  Ja kivannäköinen tuo vuokakin.

Kokkailimme tätä tänään, ja ai että tuli hyvää! Tosin lisäsin tuohon satsiin vielä maitolitraan tehdyn bechamel-kastikkeen, jota laitettiin kerrosten väliin ja vielä päälle. Se taas toi ruokaan sen verran ekstra(?) kosteutta, että olis ehkä ollut hyvä jos mukana olisi ollu perunaviipaleita imaisemassa liiat nesteet. Mutta ah niin hyvää, kiitos ohjeesta!

Mäkin kannustan (vaadin) HelloAochia postaamaan isoäidin moussaka-reseptin!

HelloAochi

Heh, kun kerran vaaditte! Yritän ensi viikon aikana saada isoäidiltä eli jaijalta tarkan reseptin, jos se enää muistaa, ikää on jo kohta 90v eikä muisti ole ihan entisellään - toivotaan, että moussakanteko tulee selkäytimestä :)

Rakastan munakoisoa laatikoissa ja pastoissa, mutta aiempi yritykseni oli kauhea. Tällä ohjeella onnistui ja herkullista tuli! Vihdoin onnistuin valmistamaan munakoisosta ruokaa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Mahtavaa, mahtavaa! Näin sitä ei koskaan arvaa etukäteen, mikä ruoka herättää suosiota & kiinnostusta.

HelloAochin jaijan moussakareseptiä odotellessa...

Suklaamuffinssi

Laatikko on uunissa! Mutta Tommi, mitä teen lopuilla varsisellereillä? Sulla on varmasti joku hyvä resepti takataskussa :)

Ps. Ehkä tämä on uusi avokadopasta ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Osta myös juuriselleriä ja tee selleripiirasta! Tai käytä aamiaismunakkaaseen tai paista muiden kasvisten kanssa lisukkeeksi vaikkapa kalalle. 

Tyyne
Sukat makkaralla

Hmm. Me teimme tätä pari viikkoa sitten ja siitä tuli älyttömän rasvaista...onko se tarkoitus vai lorahtikohan meillä vaan liikaa oliiviöljyä tuossa munakoisojen paistovaiheessa? Käytin vielä soijarouhetta, joka sinänsä kyllä myös imee nestettä...mutta silti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Laitoitko siis paistinpannullekin öljyä? En mä kyllä sanoisi, että tarkoitus olisi olla älyttömän rasvainen, mutta siihen voi vaikuttaa useampia asia: miten ohuita viipaleet ovat, miten kauttaaltaan ne on uitettu öljyssä ja miten rasvaista juustoa käyttää.

Tyyne
Sukat makkaralla

En laittanut pannulle, pyörittelin viipaleet vain öljyssä (aika kauttaaltaan kylläkin). Ja viipaleet näyttävät saman paksuisiltakin kuin sinunkin kuvissa... luulen, että syy on sitten siinä munakoisojen uittamisessa. En kuitenkaan luovuta vielä, testaan uudelleen :)

Kommentoi

Ladataan...