Omenacurd

Isyyspakkaus

Nyt minulla on sinulle varsinainen herkkupala, sanoisin jopa että a special treat. Tässä on nimittäin yksi niistä kuvista ja resepteistä, joiden piti päätyä Gastronaatti-kirjaamme mutta joka jouduttiin jättämään siitä pois.

Tämä herkku on omenacurd eli lemon curdin kaltainen kananmunasta ja voista vatkattava tahna. Sanalle curd ei ole oikein sopivaa suomennosta, ja omenatahnakaan ei kuulostaisi aivan oikealta, joten puhutaan nyt curdista.

Aivan kaikki kuvaamamme annokset ja Rouvan suunnittelemat reseptit eivät siis mahtuneet kirjaan, ja erityisesti tämän reseptin poisjääminen harmittaa minua todella. Miksikö? No siksi, että tämä tahna on niin älyttömän hyvää, että itse voisin syödä sitä purkillisen pelkiltään. Curd toimii kuitenkin hyvin myös leipien ja keksien päällä tai esimerkiksi skonssien lisukkeena.

Omenacurd

Ainekset

  • 1 kg hapokkaita omenoita
  • 1/2 dl vettä
  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 125 g voita

Valmistaminen

  1. Kuori omenat, poista siemenkodat. Paloittele omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä omenoita, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 15 min. Soseuta omenat sauvasekoittimella hienoksi soseeksi ja jäähdytä se
  2. Riko kananmunat pyöreäpohjaiseen metallikulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
  3. Lisää omenasose ja sokeri kananmunien joukkoon
  4. Kuutioi voi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja jätä ne odottamaan hetkeksi
  5. Keitä vettä isossa kattilassa ja nosta kulho kattilan päälle. Kulho ei saa koskettaa kattilan pohjaa. Lisää voikuutiot omenaseokseen muutama kerrallaan koko ajan vatkaten. Kypsennä seosta koko ajan vatkaten, kunnes se sakeutuu ja muuttuu majoneesimaisen paksuksi, noin 10 minuuttia
  6. Siirrä omenacurd toiseen astiaan jäähtymään ja peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu koskettaa curdin pintaa. Curd on valmista nautittavaksi, kun se on jäähtynyt. Valmis tahna säilyy jääkaapissa hyvin ainakin muutaman päivän.

Kuvassa curdin kanssa on tarjolla juustokeksejä. Ne on tehty samalla reseptillä, jonka julkaisin blogissa viime vuonna: Juusto-seesaminsiemenkeksit, suolamantelit ja viikunahilloke.

Share

Kommentit

Gardener

Aivan ihanan kuuloinen resepti! Tämä pääsee heti kokeiluun jahka Antonovkani ovat valmiita. Tai no, tuskin jaksan odottaa lokakuulle...

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Oijjoi, nyt taisi löytyä yksi käyttökohde meidän miljoonalle omenalle! :P

TheVillis (Ei varmistettu)

Vau, tuotakin on tehtävä! Mutta, mutta, joko Gastronaatti on ilmestynyt?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei, ei vielä. Tarkka julkaisupäivä on vielä vahvistamatta, mutta se ilmestyy syys-lokakuun vaihteessa.

Mari S (Ei varmistettu)

Voikohan tätä pakastaa? Samalla vaivalla tekisi isommankin satsin mutta kilo curdia muutamassa päivässä kuulostaa paljolta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei ole kokeiltu, ja mä epäilen, että rakenne kärsii. Curdiahan ei tule tällä ohjeella kiloa, sillä jos kilon omenoita kuorii, poistaa siemenkodat ja keittää, lopputuloksena on noin puolisen litraa sosetta. (On sitä meillä joskus syöty yli viikonkin vanhana, mutta en uskalla luvata sellaista säilyvyyttä varmuudella :))

harouv (Ei varmistettu)

Curdin voi hyvin pakastaa, rakenne ei kärs i! :)

Kiitos, kuulostaa ihanalta! Olen tehnyt samalla meiningillä raparpericurdia ja voi luoja että se on hyvää.

Kieppis (Ei varmistettu)

Kinuskikissan blogissa on ohje mm. puolukkacurdin tekoon (http://www.kinuskikissa.fi/lingonberry-curd-puolukkatahna/). Tuossa käytetään hillosokeria, joten säilyvyys on siksi parempi. Ja testattu on, tuo säilyy myös pakastettuna eikä rakenne muutu.

Amma
Why you little!!

Voiskin testata tolla hillosokerilla! Ja nakata loput pakkaseen, jos ei saa syötyä. toki vois jakaa muillekin tätä, eikä yksin vetää kaikkia.. (niin varmaan :D)

Vierailija H (Ei varmistettu)

Oi, kuulostaapa hyvältä, kiitos jaosta! Toimisikohan tuo kierrepullien välissä, eli mitenköhän mahtanee reagoida uuniin. Hmm.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi kelmun pitää osua curdin pintaan? En ymmärrä.

saara2 (Ei varmistettu)

Sillon se ei oo kosketuksissa ilmaan.

heta margareta
Viinillä

Siihen tulee sellainen kalvo muuten.

Strongmamy (Ei varmistettu) http://strongmamy.blogspot.fi

Kuulostaa todella hyvältä! Lemon curd on yksi ehdoton lemppari, täytyypä kokeilla omenaversio seuraavaksi :)

Kommentoi