Parsaa, kylmäsavulohta ja uppomunia

Isyyspakkaus

Joka vuosi se yllättää yhtä lailla kuin ikkunoista keväisin tulviva valo: miten hyvää parsa voikin olla? Viime kevään Parsaa ja pekonia -jutussani pohdiskelin parsan yhdistämistä kylmäsavuloheen, ja siinä se nyt on.

Tässä on jälleen yksi esimerkki ruoasta, jota paljon yksinkertaisempaa on vaikea keksiä, ja silti se on niin maukasta!

Kannattaa muuten valmistaa samalla vaivalla parsoja vähän enemmänkin. Kun ostat parsoja kaksi nippua, voit tehdä yhden vuoallisen kylmäsavulohiparsaa, toisen pekoniparsaa ja grillata osan ihan sellaisenaan oliiviöljyssä.

Parsaa, kylmäsavulohta ja uppomunia

Ainekset (kahdelle)

  • nippu vihreää parsaa
  • kylmäsavulohisiivuja
  • parmesaanijuustoa

Uppomuna:

  • vettä keittämiseen
  • väkiviinaetikkaa
  • 4 kananmunaa

Salaatti:

  • salaattisekoitusta
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria.

Valmistaminen

  1. Katkaise parsojen puumainen tyviosa pois. Se onnistuu hyvin sormin: taivuta parsan vartta varovasti tyvestä, niin varsi katkeaa juuri siitä kohdasta, mistä kuuluukin. Voit siistiä katkaisupinnan veitsellä tarvittaessa
  2. Ohuita parsoja ei tarvitse esikeittää, mutta jos ne alkavat olla reilusti sormea paksumpia, voit kiehauttaa niitä parsakattilassa parin minuutin ajan
  3. Kääri kylmäsavulohisiivut parsojen ympärille ja laita parsat uunivuokaan
  4. Raasta parsojen pinnalle parmesaanijuustoa
  5. Paahda parsoja uunissa (grillivastuksella) 225 asteessa, kunnes juusto alkaa ruskettua eli noin 15 - 20 minuuttia
  6. Kuumenna uppomunien keitinvesi laakeassa kattilassa. Kun vesi alkaa kiehua, säädä lämpötilaa pienemmälle, jotta vesi ei poreile, ja lorauta sekaan hieman etikkaa. Pyöräytä kauhalla kattilaan pieni pyörre, riko munat yksitellen pieneen kahvikuppiin ja kippaa muna tästä kupista varovasti veteen keskelle pyörrettä. Hauduta munia 3 - 4 minuuttia ja nosta ne vedestä reikäkauhalla
  7. Valmista salaattipeti ja mausta salaatti oliivöljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla
  8. Nosta kypsät parsat ja uppomunat salaatin päälle, ja ripottele halutessasi munien päälle hieman suolaa.

Nauti!

Share

Kommentit

Sillypäänts

Nyt tiedän mitä syödään äitienpävänä! :)

Melina G (Ei varmistettu) http://minimalistimutsi.com

Nälkäisenä ei saisi lukea tämmöisiä postauksia!

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Oih, parsaa! Itselläni on vielä kevään ekat parsat syömättä, pitää alkaa pitämään kiirettä asian suhteen. Eihän parsakautta ole enää kuin about kuukausi jäljellä. :/

viiru (Ei varmistettu)

Mainiota! Just eilen ostin parsaa ja kylmäsavulohta jääkaappiin ja mietin että mitä niistä tekisi... Kiitos!

Mikä siinä muuttuu?

Kyllä ne parsat voi keittää ihan tavallisessakin kattilassa, että ei tarvitse parsakattilaa hommata voidakseen nauttia tästä ihanasta "parsaperjantai" -ajasta :D

Juuri yksi työkaveri harmitteli, että ei voi tehdä parsaa, kun se on niin hankalaa, kun tarvitsee erikoiskattilan - hyvin oli sekin ihminen peloteltu parsaa syömästä vempaimien avulla. Toki hifistelijät ja parsafanaatikot varmasti vannovat parsakattilan nimiin...

Sillypäänts

Keittäessä parsasta liukenee makuaineita veteen. Itse tykkään kypsyttää parsat hiljalleen pannulla voissa, jolloin kaikki maku pysyy tallessa. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa, että resepti on houkutellut!

Parsaa voi aivan varmasti kypsentää ilman parsakattilaakin kuten Lyy kirjoittaa - varsinkin jos kyse on vain esikypsennyksestä. Mutta sitten, jos tulee hankkineeksi parsakattilan, eron tavalliseen kattilaan huomaa heti. Parsojen kukinnot kun eivät kestä lainkaan keittämistä, ja ne kypsyvät tarpeeksi pelkästä höyrystä, kun kukinnot jäävät vedenpinnan yläpuolelle.

Ja Sillypääntsin tavoin suosimme itsekin paistettua parsaa, vaikka voissa sitä ei olekaan kokeiltu paistaa. Grillissäkin parsasta tulee oikein makoisaa.

 

Parsaa voi oikein hyvin keittää tavallisessa kattilassa samaan tyyliin: eilen keitin itse kolmen litran peruskattilassa laittamalla parsat "pystyyn" niin, että kukinnot jäivät veden yläpuolelle. Hyvin toimii. 

 

Hanna ja Alexander Gullichsenin Safkaa-keittokirjassa on aivan loistava ohje, jossa parsat esikeitetään, paistetaan sen jälkeen nopsasti voissa ja lisätään päälle kourallinen parmesaania. Suosittelen!

Anna-Lotta (Ei varmistettu)

Loistavaa! Tätä tehdään meillä perjantaina ( eli tänään ) :) nam!!

http://annalottajosefina.blogspot.fi/

Vierailija (Ei varmistettu)

Nam! Tämä testattiin juuri ja hyvvvvvää oli. Menee reseptikirjaan, ehdottomasti. Kiitos!

Kanelibasilika

Tänäänpä juurikin mietin, mitä parsojen kanssa syötäisiin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta ja ideasta, hyvää oli! Uppomunatkin sain onnistumaan ekalla yrittämällä näillä ohjeilla. Tänään kokkasin lohiparsapäällysteen sijaan Avaruusaseman hollandaisea (http://divaaniblogit.fi/avaruusasema/2013/03/hollandaise-blenderilla.html), joka sekin oli varsin maistuvaa.

Kommentoi