Piparkakut ja piparikartano

Isyyspakkaus

Älä tule paha kakku, tule piparkakku!

Piparikartano valmistui, mutta kylläpä siinä olikin iso työ: yksi ilta meni leipoessa, toinen kootessa ja kolmas koristellessa. Taikinaa taloon kului sellaiset kaksi kiloa eli kaksinkertainen annos alla olevasta.

Taikina on erittäin maukas, joten siitä tulee hyvät syömäpiparitkin. Piparitaloon kannattaisi oikeastaan tehdä hieman kovempi taikina ja käyttää siinä enemmän jauhoja. Minulle kävi nimittäin niin, että ensimmäisen paistamisen jälkeen osa seinistä jäi liian pehmeiksi, ja jouduin paistamaan niitä viitisen minuuttia uudelleen seuraavana päivänä, jotta sain kasattua talon. Pari osaa jäi niin pehmeiksi, että ne hajosivat kootessa, ja jouduin tekemään ne uudelleen tänään. Mutta todistettavasti tämäkin resepti toimii rakennusmielessä.

Taikinaa voi muuten hyvin jemmata hieman, vaikkapa pakastimeen, ja paistaa sieltä pari pellillistä pipareita vasta jouluaattona. Kotiin tulee silloin mukavan jouluinen piparin tuoksu.

Piparkakut

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kaardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 kananmuna
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa

Valmistaminen

  1. Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
  2. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
  3. Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
  5. Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
  6. Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.

Talon seinät on kiinnitetty sulatetulla sokerilla. Koristeluun olen käyttänyt paketillisen tomusokeria, johon on sekoitettu 1 sitruunan mehu ja pari ruokalusikallista vettä. Ikkunoihin on viritetty silkkipaperit, jotka kiinnitin koristeluun tarkoitetulla sokerimassalla.

Share

Kommentit

kao kao
Kao Kao

Tulipas siitä hieno!

Dukanette

sisällä on ilmeisesti kynttilä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei sentään. Siellä on pieni sähkövalosarja. 

Piipo79

Tosi tosi magee!

Piipo79

Miten muuten sait koottua palaset noin isoon taloon niin ettei sokerimassaa ole joka puolella? Mulla ei onnistuisi noin hyvin! Jos muuten haluaa syötävät ikkunat niin tein yksi vuosi ikkunat värillisistä tikkareista joita hakkasin murusiksi ja laitoin ikkunoihin ennen paistamista. Tuli hienot lasin näköiset ikkunat! Jostain kakkublogista sen bongasin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jaa-a, mitäköhän siihen osaisi sanoa..? Ainakin yksi juttu on se, että sokeri ei saa olla liian sulaa. Siis täysin sulanutta joo, mutta ei niin juoksevaa, että se valuisi hallitsemattomasti. Silloin sitä voi nostella puulastalla piparilevyn reunaan. Muutaman sauman tein niin, että nostelin samaisella lastalla hieman jähmeää sokerimassaa pienissä erissä saumaan ja painelin sen sormella taikinalevyjen väliin. Esim. katon harjassa käytin sitä tekniikkaa. Katossa tein muutenkin niin, että laitoin sokerimassan talon päätyjen sijaan kattolevyjen kääntöpuolelle niihin kohtiin, joihin päätylevyt osuvat. Se oli helpompaa niin päin. Pienemmät osat tein perinteisesti kastamalla taikinalevyn reunan suoraan paistinpannulle.

Hauska tuo ikkunalasi-idea. Täytyy yrittää muistaa kokeilla ensi vuonna! Onko jokin syy, että se on oltava juuri tikkari? Ja ehtiikö se karamelli todella sulaa kymmenessä minuutissa 200 asteessa?

Piipo79

Mulla on siis varmaan liian pitkään lämmitettyä sokeria, pitääkin olla tarkkana. Juu, siis karamelli, sellainen läpikuultava mitä satuin löytämään littanoista muumitikkareista. Siis käy mikä tahansa muukin läpinäkyvä karkki. Pieneksi hakkelukseksi ja reilusti koloihin ettei sulaessa tule koloja. Hyvä tehdä esim koeikkuna ennen oikeaa paistamista, hyvin se ehti sulaa. Mä olen muutes käyttänyt koristeluun pikeeriä (munanvalkuainen, tomusokeri vaahdotettuna ja sitruunatippoja), koska sillä saa pieniä osia kiinnitettyä ilman sulatettua sokeria + tulee hieno ja tarkka pinta. Hyvä ohje taisi olla kinuskikissan blogissa. Myös niistä ikkunoista!

Kympin joukko

Minäteinikkunalautanallekarkeista.Uuniinvaanjakaunistatuli!

Kympin joukko

Apua, mitä tuolle kommentille tapahtui. Nallekarkit toimivat siis hyvin tikkarin sijasta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvät naurut se ainakin tarjosi! :D

SN (Ei varmistettu)

Myös liivatekarkit, kuten nallekarkit käy hyvin! Pieneksi silpuksi ja ohuelti ikkuna-aukkoon. Kovettuvat uunissa kauniiksi lasiksi. Niistä saa myös kauniita kuusenkoristeita, joista valot paistavat upeasti läpi!

Corde

Elintarvikeliimakin vois ehkä toimia kasaamisessa, ihan 100 varma en asiasta ole mutta kuvittelisin niin. Itse en ole koskaan saanut kanssa sokeria nätisti pipariin kun ollaan jotakin taloa tehty. Usein käykin niin että koristelen koko talon niin runsaalla pikeerillä ettei sokeri rääppeitä näy.

 

Viimeksi on tehty Harry Potterista Hagridin talo, joka vei 5 iltaa ennen kuin valmistui ja lopulta vei neljän hengen ruokapöydästä puolet. 

http://sokeriasokeria.blogspot.fi/2009/11/piparkakku-talo.html

KaHeVi
Life Time Story

Itselläni on täysin samat raaka-aineet sisältävä resepti, (vanhasta Kotitalous-kirjasta.) mutta, ihan erilainen valmistustapa =) 

Hieno on piparikartano!

 

Sanph
Sanph

Ihan älyttömän hieno kartano! Meitsi taitaa tänä vuonna tehdä huussin, kun aika on niin kortilla (blogien lukeminen hoituu muiden touhujen keskellä..) :)

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

No wau! Omat hermot ei riittäisi tuohon millään, kokeiltu on! :D

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Noniin. Just kun mä ajattelin, että ehkä mä sittenkin teen piparitalon, näen tämän ja mun into romahtaa. Oletettavimmin yrittäisin tyhmänä jotain tällaista ja epäonnistuisin. :D

Siis oikeesti todella kaunis piparkakkutalo!

Ääniala (Ei varmistettu) http://www.aaniala.info

No huh, onpa hieno. Osaisinpa itsekin tehdä taloistani noin siistejä, yleensä kiinnitykseen käytetty sokeri valuu mitä ihmeellisimmistä paikoista ja on... no, ei niin kaunista :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Testailin tänä vuonna noita kuorrute- ja kiinnitysmassoja. Totesin, että erittäin hyvä systeemi on koristella seinät vaaka-asennossa ja antaa niiden kovettua (massa kuten sinun ohjeessasikin). Sen sijaan kiinnityksen voi tehdä vispatulla kuorrutteella: yhteen valkuaiseen yhdistetään pari desiä (noin) tomusokeria ja massaa vatkataan koneella muutaman minuutin ajan. Tapahtuu vähittäinen puff! minkä jälkeen massa on ilmavaa ja kovettuu melko nopeasti rapsakan kovaksi. Koristellut seinät on helppo kiinnittää tällä aineella ilman palovammoja. Samasta kuohkeasta kuorrutteesta voi tehdä vaikkapa kiehkuroita savupiippuun. Kannattaa kokeilla - vaikka ensi vuonna!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo kuulostaa mielenkiintoiselta. Pitää tosiaan testata ensi vuonna!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Tuo massa on muuten nimeltään pikeeri.

Hear Hear!

Haha, itsehän yritin tehdä samalla kaavalla piparihuvilan viime jouluna. Kootessa onnistuin saamaan kuumaa sokeria kädelleni, jolloin ote kädessä olleesta palasta irtosi, pala putosi jo koossa olevan talon päälle ja rikkoi osan seinistä. Ajattelin jo lyödä koko komeuden roskiin, mutta sitkeästi kokosin talon pystyyn kuin palapelin. Jotkut kolot piti paikata epätoivoisesti kuorrutteella.

Lopputulos ei kuitenkaan ollut enää mielikuvan kaunis pitsihuvila, vaan muistutti lähinnä niitä Helsingin Kruunuvuoren rauniohuviloita. Sokerikoristeetkin levisi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pointsit yrityksestä! Meillä tehtiin kerran kaksi piparkakkutaloa kun serkku oli kylässä. kivat niistä tuli mutta en mie niitä kyllä söis, koristeeksi vaan tekisin :D
Mutta nyt tuli halu tehdä piparitalo!

Tommi K
Isyyspakkaus

Haa! Upeaa rappioromantiikkaa! :D Todellakin pointsit yrityksestä!

... (Ei varmistettu)

ikkunoihin voi käyttää myös liivatelehtiä, ei sovi syötäväksi mutta tuohon kartanoonkin sopisi hyvin ruudulliset ikkunat :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisiko sulla antaa kaavoja tuohon piparitaloon? :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Moi, ei ollut valitettavasti tähän hätään sähköisessä muodossa. Kysele ensi jouluna muutamaa päivää aiemmin :)

Kommentoi