Punajuuri-brownies x 2

Isyyspakkaus

Pari viikkoa sitten Rouva kävi työväenopiston suklaaruokakurssilla, jossa tehtiin punajuuri-brownieseja. Sain yhden tuliaisena ja maistoin sitä skeptisenä.

Se oli herkullista. Niin herkullista, että Rouva sai tehdä brownieseja muutaman päivän päästä uudelleen.

Miksi punajuurifanaatikko sitten olin niin skeptinen?

Olin tammikuussa innoissani: Helsingin Sanomien ruokatorstai julkaisi punajuuri-suklaabrownies-ohjeen. Jee! Rouva testasi ohjetta myöhemmin keväällä.

Brownie ei ollut hyvää. Tai oikeastaan se oli aika pahaa. Jäi sitten juttukin tekemättä ja ylläoleva kuva käyttämättä. Maku oli aivan liian punajuurinen, vaikka pidänkin kovasti sen mausta suolaisissa ruoissa. Rouva ei sietänyt brownieta lainkaan, ja itsekin söin sen vain siksi, että ruokaa ei heitetä roskiin.

Mutta tällä uudella ohjeella tehty brownie oli täydellistä: suklaista, kuohkeaa ja mehevää - ja se ei maistunut lainkaan punajuurelle.

Punajuuri-brownies

Ainekset

  • 500 g kokonaisia raakoja punajuuria
  • 200 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl palmusokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa

Valmistaminen

  1. Kuori ja paloittele punajuuret ja keitä ne tilavassa kattilassa
  2. Paloittele suklaa ja voi
  3. Siivilöi punajuurista ylimääräinen neste. Laita lämpimät punajuuret, voi ja suklaa monitoimikoneeseen ja soseuta sileäksi tahnaksi. Anna koneen käydä noin viisi minuuttia.
  4. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella taikinakulhossa
  5. Sekoita punajuuritahna vaahdon joukkoon varovasti nostellen, jotta seos pysyisi mahdollisimman kuohkeana
  6. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja ruokasooda toisessa astiassa keskenään. Lisää jauhoseos siivilällä taikinan joukkoon ja sekoita varovasti 
  7. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen malliseen uunivuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa n. 25 minuuttia. Brownie on valmis, kun se on kypsynyt pinnalta mutta vuokaa heilauttaessa se - hmm - tytisee aavistuksen verran. Kerro jos keksit paremman sanan
  8. Anna brownien jäähtyä vuoassaan ja leikkaa jäähtyneenä annoksiksi.

Jutun pääkuvan brownie tarjoiltiin kotitekoisen jäätelön kanssa, joka ehti sulaa ennen kuin sain kuvan otettua. Toisen kuvan brownien kanssa on tarjolla vanilja-jogurttikastiketta.

Share

Kommentit

annemi

Olen itsekin kerran yrittänyt tehdä punajuuribrownieseja ja niistä tuli kamalia.Onneksi olen syönyt hyviäkin niin tiesin että niitä todella on olemassa ;)

Matteus
Oisko tulta?

Punajuuresta tulee semmoinen miellyttävä mehevä maan maku. Sopii suklaaseen.

Liisa
Osasin!

Mitähän tuo palmusokeri on, ja voiko sitä korvata tavallisella tai ruokosokerilla? Niitä löytyisi kaapista valmiina.

Tommi K
Isyyspakkaus

Palmusokeri on palmun nektarista tehtyä maukasta sokeria, joka on hyvin vähän käsiteltyä verrattuna valkoiseen sokeriin. Sitä saa mm. Ekolosta. Täysruokosokeri eli intiaanisokeri on vastaavaa, mutta sokeriruo'osta puristettua.

Ruokosokerit ovat intiaanisokeria käsitellympiä, mutta niissäkin on jäljellä melassia, joka tekee sokerista tummaa ja valkoista sokeria maukkaampaa.

Itse emme käytä valkoista sokeria lainkaan, mutta kyllä sitä voi aivan varmasti käyttää tässäkin ohjeessa.

Miika (Ei varmistettu)

Moi,

Mietin vielä tuota voin ja suklaan lisäämistä eli noita ei ole tarkoitus ensin sulattaa? Heitetään vaan kylminä paloina lämpimien punajuurien kanssa soseutumaan?

Testiin lähtee viikonloppua varten.

Tommi K
Isyyspakkaus

Voita ja suklaata ei tarvitse sulattaa erikseen. Ne on tarkoitus soseuttaa punajuurten kanssa, kun punajuuret ovat vielä kuumia, jolloin punajuurten lämpö riittää sulattamiseen. Kerrohan sitten, miten kävi!

MarjaH (Ei varmistettu)

Tein näitä tänään ja lisäsin taikinaan vähän hasselpähkinärouhetta. Ohjeesta puuttuu valitettavasti paistolämpötila. Onneksi olen leiponut joskus aiemminkin, niin laitoin mutulla 200 astetta :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohoh. Eipä ole kukaan kiinnittänyt aiemmin huomiota :) Alkuperäisessä ohjeessa lukee 180 astetta, eli hyvä arvaus. 

MarjaH (Ei varmistettu)

Tuli ihan hyviä. Paistoin 5 min lyhyemmän ajan, mutta brownie ei enää silti "tytissyt". Olisiko vähän pienemmällä paistolämmöllä saanut sitten kuitenkin parempaa? Ei auta kuin testata joskus ;)

Kommentoi