Punajuuripiirakka

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Arla Apetina

Yksi syksyn parhaista asioista on punajuurisadon kypsyminen. Juurikkaita saa toki jo loppukesästä naatteineen, mutta nyt kaupoissa ovat ne suurimmat ja mehevimmät yksilöt. Kun minua pyydettiin kehittämään jokin resepti tähän yhteistyöpostaukseen Arla Apetinan kanssa, tiesin heti, että sen olisi oltava punajuuripiirakka.

Piirakan täytteessä on käytetty Arlan välimerellistä Apetina-juustoa. Tuote tunnettiin aiemmin nimellä Apetina Classic, mutta tuotteen pakkausta ja nimeä päivitettiin hiljattain. Sama tuttu juusto löytyy siis nyt kaupoista nimellä Apetina White Cooking Cheese.

Juustosta löytyy myös laktoositon ja vähärasvainen versio, sekä valmiiksi kuutioituja ja maustettuja purnukoita, mutta tässä piirakassa käytin maustamatonta White Cooking Cheese Block Natural -palaa.

Juustossa on miellyttävä kermainen rakenne, ja se on helposti murennettavissa piirakoihin tai kastikkeisiin. Se on myös vähäsuolaisempaa kuin monet välimerelliset juustot, joten suolan määrää ruoassa on helpompi säätää itse.

Piirakan pohja on hyvin simppeli voitaikina, johon ainekset löytynevät jokaisesta keittiöstä ilman kauppareissua: voita, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita ja loraus vettä.

Punajuuripiirakka

Ainekset 
 
Pohja:

  • 100 g voita
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl vettä

Täyte:

  • 2 keskikokoista keitettyä punajuurta
  • 1 sipuli
  • ruokaöljyä sipulin kuullottamiseen

Munamaito:

  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus valkopippuria
  • 1 pkt Apetina White Cooking Cheese Block -juustoa

Valmistaminen

  1. Nypi voi, kaurahiutaleet ja vehnäjauho kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi
  2. Painele taikina irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle ja reunoille n. 2 cm:n korkeuteen. Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja nosta se jääkaappiin tunniksi
  3. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10 min, kunnes taikinan reunat alkavat irrota vuoasta
  4. Raasta keitetyt punajuuret karkealla terällä. Hienonna ja kuullota sipuli öljyssä. Kaada sipulit esipaistetun pohjan päälle ja punajuuriraaste niiden päälle. Jos punajuuresta valuu nestettä astian pohjalle, jätä se kaatamatta piirakkavuokaan
  5. Valmista munamaito: yhdistä kananmuna, maito, suola, oregano ja valkopippuri kulhossa ja vatkaa kananmunan rakenne rikki. Murenna juusto munamaidon sekaan ja sekoita. Tee punajuuritäytteeseen lusikan kärjellä syviä koloja sinne tänne ja kaada munamaito vuokaan. Jos näyttää, että munamaito alkaa valua reunojen yli, tee täytteeseen lisää koloja
  6. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia, kunnes se alkaa ruskettua pinnalta.

Herkullista ja niin kaunistakin! Kelpaisi vaikka joulupöytään!

 

Lisää Arla Apetina -tuotteista: apetina.com/fi/tuotteet/.

Share

Kommentit

tuulituu (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta ohjeesta, tuli maistuva piirakka! Leipoessa mietin, minkä kokoisia ovat keskikokoiset punajuuret. Itsellä oli aika pienikokoisia 4 kpl ja niistä keitettynä tuli 250 g raastetta, ehkä olisi voinut hieman enemmän olla. Ensi kerralla siis taidan laittaa vähän enemmän :)

Kommentoi