Puolukkaiset vaahtokarkit

Isyyspakkaus

Teimme nimijuhliin hauskoja sydämenmuotoisia vaahtokarkkeja, jotka oli värjätty vaaleanpunaisiksi Vavesaaren puolukkajauheella.

Puolukkaiset vaahtokarkit

Vaahtokarkkien tekeminen on periaatteessa helppoa, mutta kuuma sokeriliemi palaa helposti kasarissa. Onnistuminen vaatii ehdottomasti digitaalisen lämpö- tai paistomittarin. Siitäkin huolimatta poltimme ensimmäisen satsin pohjaan. Helpointa on, jos karkit valmistaa kahdestaan, jolloin toinen voi huolehtia sokeriliemestä ja toinen käyttää vatkainta. Vaahtokarkit kannattaa valmistaa pari päivää ennen tarjoilua, jotta ne ehtivät varmasti kuivua pinnalta.

Ohje on mukailtu Mondon Ruoka & Matka -lehden vaahtokarkkiohjeesta.

Ainekset

  • 1 vaniljatanko
  • 1 + 1 dl vettä
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • 7 liivatelehteä
  • 3 munanvalkuaista
  • 1 - 2 dl tomusokeria
  • muutama tl puolukkajauhetta

Valmistaminen

  1. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet pienehköön kasariin
  2. Lisää kasariin 1 dl vettä, sokeri ja hunaja
  3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen
  4. Erottele munanvalkuaiset keltuaisista ja laita valkuaiset isoon kulhoon
  5. Laita sokeriliemen sisältävä kasari liedelle, sijoita lämpömittari kasariin ja kuumenna sokerilientä miedolla lämmöllä sekoittaen lientä säännöllisesti
  6. Kuumenna toisessa pienessä kasarissa 1 dl vettä, purista liivatelehdet kuiviksi ja liota ne veteen
  7. Kun sokeriliemi on 100-asteista, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Valkuaismassa on tarpeeksi kiinteä, kun käännät astian ylösalaisin eikä vaahto tipu astiasta
  8. Kun sokeriliemi on 127-asteista (oikeasti tarkka lämpö), ota kasari heti pois liedeltä ja kaada liemi välittömästi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan sekoittaen massaa samalla vatkaimen pienimmällä teholla
  9. Lisää myös liivateliemi ohuena nauhana massan sekaan ja jatka sekoittamista viisi minuuttia
  10. Levitä pöydälle leivinpaperia ja siivilöi sen päälle tomusokeria ja puolukkajauhetta
  11. Kaada vaahtokarkkimassa tomusokeri-puolukkaseoksen päälle ja levitä tasaiseksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi. Anna jähmettyä yön yli
  12. Siivilöi seuraavana päivänä levyn pinnalle tomusokeria ja puolukkajauhetta
  13. Leikkaa vaahtokarkkilevystä makeisia pienellä muotilla ja kierittele niitä vielä tomusokeri-puolukkaseoksessa. Aseta makeiset kuivumaan leivinpaperin päälle kuivempi puoli alaspäin
  14. Jos makeiset ovat vielä kosteita, jatka kääntelyä, kuivatusta ja tomusokerin lisäämistä, kunnes pinnalla oleva sokeri ei enää kostu.
Share

Kommentit

Magenta

Nam, näitä kyllä täytyy kokeilla kunhan saa vain koijattua jonkun apuriksi :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Näyttää ja kuulostaa herkullisilta, mutta liian suurtöisiltä...

annemi

Ihania! kaikenlaiset liivatelehtibisnekset eivät jotenkin luonnistu allekirjoittaneelta mutta näitä tekisi kauheasti mieli tehdä esim kummitytön syntympäiville :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kannattaa kokeilla! Ja varautua pitkällä pinnalla, jos eka satsi palaakin pohjaan :)

Kommentoi