Shakshuka! + Jaa oma kananmunareseptisi ja voita illallinen Juuressa!

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Brunssi ja kananmunat ovat liitto, joka on solmittu taivaassa!

Meillä brunssit ja kananmunat kuuluvat lähes jokaiseen viikonloppuun. Toinen vanhemmista herää tytön kanssa aina aiemmin ja toinen saa nukkua pidempään. Kun kaikki ovat hereillä, tytön lounasaika onkin jo niin lähellä, että voidaan tehdä jotain vähän ruokaisampaa.

Yksi brunssiklassikoista, ja oma ehdoton suosikkini, on shakshuka eli mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennetyt luomukananmunat.

Maistoin sitä muutama vuosi sitten NYC:issä (Jack's Wife Fredassa), ja olin myyty. Siksi päätin jakaa tämän ilosanoman myös sinulle!

Shakshukan voi tehdä näin talvella purkkitomaateista, mutta kesällä voit käyttää tuoreita tomaatteja, jotka voi raastaa suoraan pannulle!

Shakshuka

Ainekset

  • 1 keskikokoinen sipuli
  • ruokaöljyä paistamiseen
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 valkosipulinkynsi
  • chiliä maun ja chilin voimakkuuden mukaan
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tlk kuorittuja säilyketomaatteja
  • 1/2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3 - 4 luomukananmunaa
  • fetajuustoa
  • tuoretta korianteria

Valmistaminen

  1. Hienonna sipuli ja kuullota se paistinpannulla ruokaöljyssä
  2. Hienonna varsiselleri, lisää se paistinpannulle ja jatka kuullottamista
  3. Hienonna valkosipuli ja chili ja lisää ne paistinpannulle. Lisää myös paprikajauhe ja jeera ja jatka kuullottamista hetkisen. Varo polttamasta mausteita
  4. Lisää säilyketomaatit paistinpannulle ja pilko niitä pienemmäksi paistinlastalla. (Huuhtaise tomaattipurkki puhtaaksi vedellä ja kaada myös vesi mukaan pannulle)
  5. Kiehuttele tomaattikastiketta pannulla kymmenisen minuuttia, mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla ja tarkista maku
  6. Lisää kananmunat pannulle kastikkeen sekaan ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes munan valkuaiset ovat kypsyneet. (Keltuainen saa jäädä jopa hieman valuvaksi.) Voit jatkaa munien kypsyttämissä myös uunissa, jos se sattuu olemaan lämpimänä
  7. Ripottele valmiin shakshukan pinnalle fetajuustomuruja ja silputtua korianteria
  8. Tarjoile shakshuka esimerkiksi leivän, avokadon ja pehmeän juuston kanssa.

Nyt on sinun vuorosi!

Postaa tämän jutun kommenttiboksiin oma takuuvarma luomukananmunareseptisi.

Tämän jälkeen valitsen yhden reseptin, jota testaan seuraavassa luomumunapostauksessa, ja arvon lisäksi kaikkien osallistujien kesken 100 euron lahjakortin Ravintola Juureen! Lahjakortti on voimassa kuusi kuukautta, ja sen voi varmasti käyttää myös lounaaseen tai päivälliseen. Juuri muuten käyttää ruoissaan vain luomukananmunia.

Vastausaikaa on torstaihin 29.10.2015 klo 18:00 saakka. Paljastan lahjakortin voittajan ja suosikkireseptini 2.11.2015. Muista kertoa myös sähköpostiosoitteesi. Sisäänkirjautumaton käyttäjä voi jättää osoitteensa niin, että se näkyy vain bloggarille.

 

Lisää kampanjasta: http://tottamunasta.fi/
Lisää luomumunista: http://www.luomunasta.fi/luomu/

Share

Kommentit

Piipo79

Tähän kisaan on pakko vastata, sillä meillä rakastetaan kananmunia. Jos tyttö saisi päättää hän ei muuta söisikään. Mielestäni näin sienisesongissa paras kananmunaresepti mikä toimii hyvin esim. illanistujaisiin on hieman tunattu versio espanjalaisesta perunamunakkaasta. Paista öljyssä perunaa, sipulia, paprikaa ja suppilovahveroita sen verran, että munakkaasta tulee tarpeeksi paksu (itse preferoin n.3 cm paksuutta). Sekoita seos munien kanssa. Paista pannulla (kannen alla paksukin munakas hyytyy) ja käännä munakas lautasen avulla kun pinta ruskea ja munakas tarpeeksi hyytynyt). Mausteeksi seokseeen suolaa ja pippuria (tai chiliä jos haluaa tulisuutta). Voi syödä lämpinä tai tarjoilla tapastyyliin kylmänä paloiksi leikattuna. Sopii gluteeiinittomaan ja maidottomaan ruokavalioon eli aivan loistava sitäkin kannalta kun vieraita on paljon ja allergioita aina löytyy.

FaniBa (Ei varmistettu)

Meilla syodaan paljon kananmunia, etenkin nyt kun naapurissa asuvalla iki-ihanalla elakelaispariskunnalla on paljon kanoja ja munat saa tuoreeltaan heilta! <3 Tuoreissa luomukananmunissa on maukas ja suuri keltuainen, joka on kypsentamattakin hyva ja omiaan maailman parhaaseen pikku Tiramisuun: Vatkataan kolmen kananmunan valkuaiset ja keltuaiset erikseen vaahdoksi. Lisataan keltuaisvaahtoon kaksi desia sokeria, pussi valniljasokeria ja purkki Mascarpone-juustoa. Nostellaan myos valkuaisvaahto joukkoon. Ladotaan pieneen nelikulmaiseen vuokaan 6 savoiardikeksia ja kostutetaan rommiaromilla maustetulla kahvilla. Kaadetaan puolet vaahdosta keksien paalle, ladotaan paalle 6 keksia ja kostutetaan nekin. Loput vaahdosta viela vuokaan, siiviloidaan reilusti kaakaojauhetta paalle ja odotellaan malttamattomana ainakin kolme tuntia, mieluummin seuraavaan paivaan. :)

Opiskelijakokki (Ei varmistettu)

Meillä valmistuu luomumunista (ehkä liian) usein spaghetti carbonaraa. Sitä tekee helposti isommallekin joukolle ja mikä tärkeintä, nopeasti.

Kuumenna pastavesi kiehuvaksi. Pilko 1 sipuli ja 1 pkt pekonia. Paista pannulla kullanruskeaksi ja rapeaksi. Anna hieman jäähtyä sillä välin kun pasta kiehuu.
Sekoita tarjoilukulhossa 1,5 dl kuohukermaa, 2 luomukananmunaa, n. 1 dl raastettua parmesaania sekä kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa. Mausta reilusti pippurilla sekä ripauksella suolaa.

Valuta kypsä pasta, sekoita kastikkeen joukkoon ja lisää sipulit ja pekonit. Tarjoa parmesaanin ja hyvän seuran kera. :)

Ee (Ei varmistettu)

Ota pihvit huoneenlämpöön 30-60 minuuttia ennen paistamista.
Kuumenna pannu kuumaksi. Lisää pannulle öljyä.
Paista pihvejä 2.5min puoli, tai haluamaasi kypsyyteen. Käännä.
Lisää pannulle voita.
Paista toinen puoli.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Anna pihvien levätä 10-15min.

Tässä välissä ehdit tehdä muuta.

Keitä munanuudelit.
Olet voinut ennen pihvien valmistusta tehdä munanuudeleita luomumunista, kaupasta ostetutkin on ihan ok.

(Munanuudelit

1 luomumuna,
Puoli tl suolaa,
2 rkl maitoa
noin 2.5dl jauhoja, ehkä vähän vähemmänkin.

Riko munan rakenne.
Lisää maito ja suola.
Sekoita.
Lisää jauhoja.
Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisa.
Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin.
20-40min. jääkaapissa riittää.
Sitten voi kaulita, tai muutoin muotoilla nuudelitaikinan.
Keitä n.2,5 min.

P.S. Valmistusvaiheessa tähän nuudelitaikinaan voi laittaa vaikka pinaattiakin.)

Ota pari luomumunaa, paista pannulla pikaisesti niin, että keskus jää juoksevaksi. Halutessasi voit maustaa munaa suolalla.

Laita lautaselle ensiksi nuudelit, sitten pihvi ja pihvin päälle muna.

Annokseen sopii myös esim.lehtikaali.

Jenkkiäiti (Ei varmistettu)

Cheese Souffle

Ystäväni teki tätä kerran Baby Shower-juhliini ja cheese souffle on siitä lähtien ollut kestosuosikki ja yksinkertaisesta reseptistään huolimatta todella maukas. Käytännössä kyseessä on suolainen varsio leipävanukkaasta, joka on maustettu cheddarilla ja halapeno-pippureilla.

- Kuutioi noin puoli pussillista valkoista paahtoleipää, josta on poistettu reunat.
- Vatkaa 6 kananmunaa ja sopiva määrä maitoa sekaisin - lisää vähän suolaa ja pippuria.
- Pilko halapeno-pippureita ja lisää maun mukaan
- Raasta noin 300 g voimakasmakuista Cheddar-juustoa (Valion Oltermann Cheddar ei ole hyvä tähän)

Kaada uunin kestävän astian pohjalle hieman maitomunasekoitusta ja lisää kuutioidut leivänpalat ja hapaneo-pippurit astiaan. Kaada päälle loput maitomuna-mixit niin, että kaikki leipäkuutiot kastuvat kunnolla. Laita päälle kaikki cheddar juusto, peitä kelmulla ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin ennen paistoa.

Paista noin 30 minuuttia 200 asteessa.

Tarjoile salaatin kanssa.

empura (Ei varmistettu)

Voi että! Shaksuka on yksi munkin lemppareita, ehdottomasti parhaita kananmunareseptejä! Meillä syödään verrattain vähän munia, enimmäkseen siksi, että eivätpä ne luomumunatkaan ihan ongelmaton vaihtoehto ole, kaikkeen isomman mittakaavan munantuotantoon kun liittyy esim. se, että kukkotiput tapetaan, koska niistä ei tule munijoita. http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4i... Olisi kiva kun voisi pitää omaa kanalaa! Mutta joskus herkutellaan, tykkään juuri sellaisista ruoista missä muna syödään munana eikä sitä ole esim. käytetty sidosaineena, johon löytyy hienosti muitakin vaihtoehoja.

Tässä vinkkini: Sardiini-munavoileipä

Valmista munavoi normaaliin tapaan eli keitä munat koviksi, muussaa haarukalla ja lisää sekaan voita. Voita kannattaa laittaa ensin aika varovasti, koska liian rasvainen munavoi on ällöä. Maistelemalla löytyy sopiva suhde. Lisää lopuksi makusi mukaan ruokalusikallinen tai pari dijoninsinappia. Laita ruisleipäviipale paahtimeen ja avaa sardiinipurkki. Kasaa leivän päälle ensin munavoita ja sitten sardiineita, voit vielä viimeistellä sitruunaviipaleella. Herkullinen ja täyttävä välipala tai iltapala!

Peppis (Ei varmistettu)

Oma suosikkini on yksinkertaisesti munakokkeli johon sekoitetaan ricottajuustoa tuomaan ihanaa pehmeää makua.

riikt (Ei varmistettu)

Munasta on moneksi! Tulee käytettyä ihan klassisesti munakkaaseen (joukkoon kuullotettua pinaattia, valkosibaa, päälle ripoteltuna kauden vegejä, pinnalle sit raejuustoa + mozzaa sekä yrttejä ja "kansi" päälle), banaani-lettuihin (munat ja banskut sekaisin, lisänä kaurahiutaleita ja prodejauhetta), keittyinä versioina riisikakkujen päällä tai kätevinä matkaeväinä. Viimeaikaisin villityksenini on uunitetut ja avokaadossa paistetut munat joiden päälle riittää hyvä suola ja pippuri - jännä kombo mut toimii!

TP (Ei varmistettu)

Eggs benedict vähän omana versiona, eli bearnaisekatikkeella ja ilman kinkkua. Leipä paahdetaan pannulla rapeaksi(rasvattomampi vaihtoehto on leivänpaahdin), siihen päälle uppomuna ja bearnaisekastiketta:P

_m (Ei varmistettu)

tämä ei nyt ole resepti, mutta vähän vahingossa inspiroiduin eilen tästä kirjoituksestasi ja rikoin pari kananmunaa kypsymään pannulle kasaamani riisipohjaisen ruuan päälle. tosi hyvää! kananmunat kypsyi jotenkin samettisen hyviksi tällä tavalla. kiitos siis!

Yonna (Ei varmistettu)

Mun ehdoton klassikko suosikki on pinaatti-valkosipulimunakas. Kahden-kolmen munan munakkaaseen tarvitset munien lisäksi yhden valkosipulin kynnen, noin 5 pakastepinaattinyyttiä, suolaa, mustapippuria ja lorauksen vettä munien sekaan. Lopuksi päälle voi vielä murustaa fetajuustoa. Ai että, mikä ihana arjen pikaruoka!

Herkkuhetki (Ei varmistettu)

Nam! Meillä ollaan keskitytty herkkupuoleen sillä olen vähän liiankin innokas leipuri.. Näin syksyllä saa ihan parhaat muffinit luomumunista, intiaanisokerista ja spelttijauhoista! Päälle itsetehtyä kinuskivaahtoa. Ai että pitäisiköhän sitä kipasta keittiön puolelle...

Sunday
We love sundays

Kaksi munaa, yksi valkuainen, loraus maitoa ja rouhaisu mustapippuria ja suolaa. Vatkataan ja paistetaan munakkaaksi. Päälle avocadoa, sitruunamehua ja kalkkunaleikettä. Helppo ja nopea arkinen ruoka ja käy niin aamiaiseksi, lounaaksi kun iltapalaksikin :)

Tommi (Ei varmistettu)

Tämä menee testiin! Meillä perinteinen omeletti kuuluu viikonloppujen aamiaishetkiin mutta sha..ssh..toi tomaattikastike näyttäisi hyvältä vaihtelulta :)
Meidän lasten suosikki pastan (spagetti) kanssa on bulls-eye eli häränsilmä.
Paista jauheliha, mausta mielesi mukaan (savupaprikaa, sipulia, timjamia, valkosipulia, mustapippuria ja suolaa nyt ainakin :) ) lisää luomukermaa ja ketsuppia (parasta itsetehtynä). Tavoitteena paksuhko muttei valuva "kastike". Laita uunivuokaan ja paista parissasadassa asteessa parikymmentä minuuttia. Tee jauhelihaan kuopat syöjien määrän ja vuoan koon mukaan ja riko luomumuna per kuoppa. Ropsauta munien päälle suolaa ja hieman mustapippuria. Uunita hetki niin, että keltuainen jää valuvaksi. Nauti spagetin kanssa.

Marja-Liisa (Ei varmistettu) http://tuhansiasivuja.blogspot.fi/

Mun heikkous on munakkaat, tämän reseptin olen aiemmin laittanut Ideakeittiöön:

https://www.ideakeittio.fi/reseptit/parsamunakas-1

Sanni_ (Ei varmistettu)

Olen hulluna turkkilaiseen ruokaan ja yksi suosikkini on pide, turkkilaisten versio pizzasta hyöstettynä kananmunalla. Kahteen pideehen tarvitset:

-pizzataikina (voit valmistaa pizzataikinan oman reseptisi mukaisesti)
-paahdetuista paprikoista tehtyä pyrettä n. 2,5 dl
-mausteista makkaraa
-sipuliviipaleita
-vihreää suippopaprikaa viipaloituna
-2 luomukananmunaa
-1 tomaatti ohuina siivuina
-0,5dl turkkilaista jogurttia
-0,5dl vettä
-öljyä

Valmista pizzataikina. Soseuta itse paahtamasi paprikat ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Jaa taikina kahtia ja kaulitse leivinpaperin päällä kahdeksi ohueksi, n. 30 cm x 20 cm kokoiseksi ovaaliksi. Levitä paprikatahna taikinalle (voit testata pidettä myös tavallisella tomaattikastikkeella halutessasi paprikatahnan sijaan). Laita tomaatit, sipulit ja paprikat piden päälle, ja asettele makkaraviipaleet viimeiseksi. Käännä taikinan reunaa pari senttiä täytteen päälle ja kieräytä ovaalin päistä taikina ympäri, jotta pideestä tulee veneen muotoinen. Siirrä pide valmiiksi kuumalle uuninpellille ja voitele se turkkilaisen jogurtin ja veden seoksella. Riko keskelle venettä kananmuna. Paista 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes kananmuna on hyytynyt ja reunat ovat kauniin ruskeat. Pirskota oliiviöljyä valmiin piden taikinareunojen päälle.

Heikkis (Ei varmistettu)

Moi! Kiireisen lapsiperheen ehdoton pikaruokasuosikki ovat kananmunat eri versioina. Lapsi tykkää eniten perinteisestä munakkaasta. Äidin uusi suosikki löytyi pari viikkoa sitten eli marinoidut kananmunat. Ihan sairaan hyviä! :) Ohje löytyy täältä: http://www.soppa365.fi/resepti/39596/marinoidut-kananmunat-momofukun-tap...

Laura99999 (Ei varmistettu)

Jälkiuunipalan päälle 8 minuutin kananmuna ja majoneesia. Niiiin hyvää.

Saara1 (Ei varmistettu)

Lähdetään helpolla ja nopealla, proteiinipitoisella välipalalla jota tulee tehtyä ainakin pari kertaa kuussa eli munakasmuffinit.

Tarvitset 6 kappaletta mielellään silikonisia muffinivuokia.

6 kananmunaa
Sulatettua pakastepinaattia
Aurinkokuivattuja tomaatteja, pieneksi paloiteltuna
Fetaa, ricottaa tai vastaavaa

Sekoita kanamunat kuohkeiksi, lisää mausteet (esim. suolaa, mustapippuria, cayannepippuria) ja pakastepinaattisilppu, Kaada muffinivuokiin ja lisää täytteet, jotka uppoavat munakkaan sekaan. Jos päälle haluaa lisäta juustoraastetta, kannattaa se raastaa erittäin ohueksi tai vaihtoehtoisesti odottaa, että muffinit ovat paistuneet hetken ja lisätä raaste vasta sitten. Näitä paistetaan 20-30 minuuttia 175-asteisessa uunissa.

pula (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta munavinkistä; tuo olikin ihan unholaan jäänyt ohje. Tässä oma suosikkini viikonloppuaamuksi. Muffinsit korvaan äidin ihanilla kuohkeilla vastaleivotuilla sämpylöillä! <3

http://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/super-eggs-benedict/#MKo...

Murmeliina (Ei varmistettu)

Suosikkejani ovat häränsilmiksi paistetut munat, joko sellaisenaan tai leivän päällä. Täällä Lilyssä Suvi sur le Vif -blogissa on yksi lemppariruokiani, rapsakka sobanuudelisalaatti, joka viimeistellään häränsilmällä. Todella ihanaa!

http://www.lily.fi/blogit/suvi-sur-le-vif/nuudelisalaatti-noodle-salad

Jennijohanna (Ei varmistettu)

Meillä kananmunat syödään usein leivän päällä - siemennäkkäriä, avokadoa, paistettua tai keitettyä kananmunaa ja päälle basilikaa, suolaa ja pippuria.

ainor (Ei varmistettu)

Tässäpä olisi suosikkireseptini, joka sopii hyvin sunnuntai-päivien myöhäisiksi venyneisiin aamupalahetkiin tai vaihtoehtoisesti esim. päivällispöytään. Resepti on yksinkertainen ja nopea. Reseptistä tulee uunipellillisen verran munakasta. Halutessaan reseptin voi puolittaa ja tehdä vaikka piirakkavuokaan.

Nyt tehdään siis pinaatti-feta uunimunakasta!
Munakkaaseen tarvitset 2 pussia pakastepinaattia(tuorekin käy tottakai!), 300g fetajuustoa, 1-2 punasipulia, 12 kananmunaa, 2dl kermaa, parmesanjuustoa ja persiljaa.

Käytä ensin pannulla pilkotut sipulit ja pakastepinaatti. Riko 12 munaa kulhoon ja sekoita. Lisää munien joukkoon kerma, rouhittu feta,pinaatti-sipulisekoitus ja silputtu persilja. Kaada uunipellille ja ripottele päälle parmesania makusi mukaan. Sitten uuniin paistumaan 200 asteeseen noin 25 minuutiksi ja nauttimaan lopputuloksesta:)

Kananmuna on yksi käytetyimmistä raaka-aineista keittiössämme edullisuutensa, tervellisyytensä ja monikäyttöisyytensä takia. Munaresepti on kuitenkin vähän hankala käsite, koska vain harvassa lempiruoassani frittatoja ja omeletteja lukuun ottamatta muna on pääosassa. Voikohan vaikka viiden munan jauhotonta suklaakakkua sanoa jo munareseptiksi? Tai marenkia?

Joka tapauksessä tällä hetkellä kananmuna maistuu parhaimmalle uppopaistettuna ramenkeiton seassa. Ensi viikolla ehkä jollain muulla tapaa valmistettuna. tuovikangas(at)gmail.com

 

la-la-la (Ei varmistettu)

yksinkertaista mutta herkullista, mm, aamiaismiunakascalzone eli kalsonkimunat!
tarvitset: 3 kanamunaa, 1 sipuli ja 1 mozzarella, suolaa ja pippuria tai chiliä sekä valurautapannun! voitele pannu öjyllä ja laita levy päälle, riko munat kulhoon ja lisää mausteet ja sekoita hyvin. kaada pannulle. kun paistopuoli on kiinteä, käännä niin kuin lettu. lisää päälle silputtu sipuli ja moxzarella . kun mozza on sulanut, valmis. voi varioida useilla tavoilla. sipulin ja mozzarellan voi myös paistaa munakkaan jälkeen (mozzarella sulaa nopeasti ja sipulihan on parasta raakana.)lopputuolos, valmis munakas, näyttää pizzalta, ja on yhtä hyvää.

Hukkakukka (Ei varmistettu)

Yksinkertainen ja helppo crème brûlée

4 annosta

puolikas vaniljatanko
2,5 dl kuohukermaa
1/2 dl maitoa
4 luomukananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria

Päälle ruokosokeria

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Raaputa vaniljatangosta siemenet kermamaitoon, ja laita tanko sekaan sekaan makua antamaan. Kiehauta seos ja nosta kattila liedeltä. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Poista kermamaidosta vaniljatanko. Kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin pikkuvuokiin ja nosta vuoat uunivuokaan, jossa on kuumaa vettä vuokien puoliväliin saakka.

Uuniin 150 astetta, noin 50 min. Jäähdytä ja laita jääkaappiin hetkeksi.
Ripottele päälle (reilusti!) ruokosokeria, paahda sokeri tohottimella kauniin ruskeaksi ja rapeaksi.
Nauti!

Kommentoi