Suppilovahvero Mac and Cheese

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Valio

Suppilovahvero on yksi lempisienistäni. Rakastan suppilovahveroita erityisesti piirakoissa ja risotossa, mutta tällä kertaa lisäsimme niitä amerikkalaistyyppiseen Mac and Cheese -vuokaan.

Minulle suppilovahvero on edelleen harvinaista herkkua. Isäni, isoisäni ja Rouvani ovat kaikki olleet innokkaita sienestäjiä, mutta heidän saaliinsa ovat olleet typpillisesti haperoita, rouskuja ja vaaleita orakkaita - ja hyvällä tuurilla myös tatteja. Savon-mökkimme pihassa on lisäksi runsaasti kantarellejä, ja Rouva löytää kotitilansa lähimetsistä toisinaan myös mustatorvisieniä ja korvasieniä.

Kerran suppiksia tosin nousi Savon-mökkimme pihaan, ja olin siitä kovin innoissani. Sen jälkeen olen vuosittain etsiskellyt niitä samasta kohdasta, mutta onni ei ole potkaissut uudelleen.

Rouva on kyllä käynyt viime vuosina työväenopiston ja Marttojen sienikursseilla ja päässyt niiden mukana pääkaupunkiseudun suppisapajille, josta nämäkin vahverot on nyt kerätty. Ja onneksi Hakaniemen torikin on lähellä: sieltä suppiksia löytää varmasti.

Mac and Cheese eli Mac 'n' Cheese eli Macaroni and Cheese on puolestaan makaronilaatikon amerikkalainen versio, jolle ei ole oikein vakiintunut suomalaista nimeä. Sen erottaa makaronilaatikosta se, että meillä makaronit kypsennetään munamaidossa, kun taas Mac and Cheeseen tehdään juustokastike. 

Käytimme vuoassa Valion uutta Luomu Maasdam-juustoa. Maasdam muistuttaa maultaan emmentalia. Se on omaan makuuni turhan voimakasta leivän päälle, mutta ruoanlaitossa voimakas maku on plussaa.

Leivän päällä käytän muuten nykyisin useimmin Valion Luomu Goudaa, joka on miedompaa kuin Maasdam mutta maukkaampaa kuin edam.

Suppilovahvero Mac and Cheese

Ainekset

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 50 g Valio luomuvoita
  • 5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 litra Valio luomumaitoa
  • 4 dl Valio Maasdam-juustoa raasteena
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 400 g (pussillinen) makaronia

Valmistaminen

  1. Halkaiset tuoreet suppilovahverot ja puhdista ne roskista. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut
  2. Hienonna sipuli ja kuullota se paistinpannulla öljyssä
  3. Tee juustokastike: Raasta juusto. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauho ja sekoita kierrevatkaimella. Lisää maito vähän kerrallaan ja vatkaa samalla, jotta kastikkeeseen ei tule paakkuja. Keitä muutama minuutti ja lisää juustoraaste kastikkeeseen. (Säästä hieman juustoraastetta vuoan pinnalle ripoteltavaksi.) Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla
  4. Kaada makaronit uunivuokaan (ei tarvitse keittää), lisää sienet ja juustokastike ja sekoita kaikki keskenään. Ripottele pinnalle juustoraastetta
  5. Paista vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla hieman yli puoli tuntia, niin että pinta ruskettuu kauniisti.

Valkokastikkeen tekeminen tavallisella kierrevatkaimella on mielestäni kovin helppoa. Toiset saattavat suositella maidon kuumentamista ennen kuin se kaadetaan voi-jauhoseokseen, mutta itse en ole saanut kastiketta paakkuuntumaan, vaikka kaadan maidon kastikkeeseen kylmänä. Kattilan voi kyllä nostaa hetkeksi pois levyltä, kun ensimmäinen erä maitoa kaadetaan sinne, ja kastike vispataan hyvin ennen kuin maitoa taas lisätään.

Sitten vaan nauttimaan Mac and Cheesestä!

Hei! Täällä näyttää taapero ottavan jo varaslähdön!

Ymmärrän, se näyttää ja tuoksuu kyllä todella herkulliselta! Mutta odotapas nyt hetkinen, niin saat sitä omalle lautasellesi.

 

Lue myös edelliset Valion luomupostaukseni: Yhä enemmän luomuna, kiitos ja Omenapannari
Lisää Valion luomutuotteista täältä: https://www.valio.fi/luomu/

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyl stadista saa vahveroita kohtalaisen helposti muualtakin kuin torilta. Tänään on löytynyt useampi litra muun ulkoilun ohessa pirkkolasta ja herttoniemestä ilman kummempaa etsimistä. Kausi parhaimmillaan! Nyt vaan metsään ihmettelemään!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostaa hyvältä!

Kommentoi