Todennäköisesti maailman parhaat joululaatikot!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo

Olen tunnetusti jouluihminen, joka laittaa mielellään joulua ja tekee jopa perinteiset jouluruoat itse alusta asti. Tänä vuonna minulle tarjoutui mahdollisuus elää joulua hieman etukäteen ja tehdä joululaatikoita jo nyt.

Yleensä jouluihimme kuuluu porkkana- ja lanttulaatikot, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla lanttulaatikon sijaan sinihomejuustolla maustettua punajuurilaatikkoa. Porkkanalaatikkoa en kuitenkaan voinut harkitakaan vaihtavani mihinkään muuhun.

Olen tehnyt porkkanalaatikon jo vuosia (kohta voi sanoa 'vuosikymmeniä') mummoni ohjeella, sillä se on mielestäni parasta porkkanalaatikkoa maailmassa. Porkkanalaatikossa kun ei ole lainkaan riisiä vaan ainoastaan porkkanaa, kermaa ja kananmunaa.

Lanttulaatikon ohje olisi peräisin anopiltani, herkullista sekin, mutta nyt kokeilin jotain uutta: punajuurilaatikkoa, johon tulee sinihomejuustoa. Punajuuri on suuri rakkauteni, ja voisin syödä sitä missä tahansa muodossa määrättömästi. Tämä laatikko voi hyvinkin päästä myös jatkossa joulupöytäämme!

Tein laatikot Eskimo-foliovuokiin, joissa ne on kätevä ottaa mukaan vaikkapa jouluvierailulle, jolloin ei tarvitse muistaa ottaa omia astioita mukaan kotiin lähtiessä.

Porkkanalaatikko

Jopa porkkanalaatikkoa aiemmin vihannut Rouvani rakastaa tätä laatikkoa.

Ainekset

  • 1 kg porkkanoita
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl kermaa
  • 1 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • korppujauhoja
  • voita 

Valmistaminen

  1. Kuori ja pilko porkkanat ja keitä ne tilavassa kattilassa
  2. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella ja lisää kerma, fariinisokeri tai siirappi, kananmunat, suola ja valkopippuri soseen sekaan.
  3. Kaada porkkanasose uunivuokaan ja ripottele soseen pinnalle korppujauhoa. Painele korppujauhoon koloja lusikalla suoriin riveihin.
  4. Laita pinnalle pieniä voinokareita sinne tänne
  5. Paista 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

* * *

Punajuurta olemme tehneet aiemmin monessa muodossa, mutta laatikkona se oli uusi tuttavuus. Päätin kokeilla laatikkoa, jossa keitetyt punajuoret raastetaan ja paistetaan sitten vuoassa sinihomejuuston ja ranskankerman kanssa. Lisää pureskeltavaa annoin karkealla saksanpähkinärouheella.

Vinkki punajuurten keittämiseen: Vaikka ohjeessa neuvotaan keittämään 1 kg punajuuria, kannattaa keittää samalla muutama punajuuri enemmän ja tehdä niistä vaikkapa punajuuririsottoa, johon voi käyttää myös punajuurten keitiliemen! (Huomasin muuten, että en ole koskaan tullut laittaneeksi kyseisen risoton reseptiä blogiini, mikä on häpeällistä ja pitää korjata pikimmiten.)

Punajuurilaatikko

Ainekset

  • 1 kg punajuuria
  • 1 prk ranskankermaa (150 g)
  • 100 g sinihomejuustoa
  • (ripaus suolaa)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 dl karkeaksi rouhittuja saksanpähkinöitä

Valmistaminen

  1. Pese punajuuret ja laita ne (kuorimattomina) tilavaan kattilaan. Laske kattilaan vettä niin, että punajuuret peittyvät. Keitä punajuuret kypsiksi, kaada keitinliemi pois (säästä vaikkapa risottoon) ja jäähdytä niin, että punajuuret eivät polta käsiä.
  2. Kuori kypsät punajuuret. Kuoret lähtevät hyvin irti, kun lämpimiä punajuuria puristelee käsissä. (Kannattaa käytää kertakäyttöhanskoja, jotta kädet eivät värjäydy.)
  3. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.
  4. Sekoita kulhossa raaste, ranskankerma, murennettu sinihomejuusto ja sitruunamehu sekä puolet pähkinärouheesta. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Levitä seos vuokaan ja ripottele loppu saksanpähkinärouhe seoksen pinnalle.
  6. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.

Nauti laatikot muiden jouluherkkujen kanssa hyvässä seurassa!

* * *

Eskimo tarjoaa lukijoilleni mahdollisuuden tilata Eskimon verkkokaupasta eskimofinland.fi tuotteita jouluun tai vaikkapa popup-ravintolan pystyttämiseen. Tsekkaa foliovuokien lisäksi esim kauniit muffinssi- ja konvehtivuoat sekä suloiset kakkupaperit!

Saat 15 % alennuksen tilauksestasi koodilla JOULUMIELI. Etu on voimassa Eskimon verkkokauppaan rekisteröityneille jäsenille joulukuun 2016 loppuun saakka. 

Share

Kommentit

OP (Ei varmistettu)

Teen porkkanalaatikon jokseenkin samalla ohjeella, fariinisokerin sijasta on siirappia, eikä edes kananmuna ole pakollinen: joskus jos kaapissa on, ja haluan suutuntumaa, voin laittaa halkaistuja, esikypsytettyjä ohrasuurimoita puolisen desiä puoleen toista litraa porkkanamassaa, mutta viime aikoina en ole lisännyt sitäkään.

Ehdoton ei riisipuurolle, joka on maustettu porkkanalla.

Punajuurilaatikko menee kokeiluun.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä kun mainitsit siirapin! Unohdin nimittäin lisätä reseptiin "tai siirappia" :) Jos kaapissa on jo siirappia, ei kannata lähteä ostamaan fariinisokeria sen lusikallisen vuosi. Lisäsin sen nyt. 

MarjaH (Ei varmistettu)

Teen porkkanalaatikon äitin ohjeella, joka on muuten samanlainen, mutta tarkkojen määrien sijasta asioita lisätään sen verran kun tuntuu hyvältä :D

Ja hyi sellainen porkkanalaatikko, missä on riisipuuroa! Muistan, kun lapsena ensimmäisen kerran törmäsin moiseen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, ei maistu myöskään täällä. 

Auringonnousu (Ei varmistettu)

Oi miten kaunis kuva laatikoista! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon! Omasta mielestäni se on myös oikein onnistunut :)

irkkuh (Ei varmistettu)

Porkkanalaatikko ilman riisiä menee ehdottomasti kokeiluun:)
Punajuurilaatikosta joutuisin lasten allergian vuoksi jättämään pähkinät pois :(
Voisitko julkaista myös sen lanttulaatikon ohjeen?
t. irkkuh

Tommi K
Isyyspakkaus

Lanttulaatikko

Ainekset

  • 1 kg lanttua
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus maustepippuria
  • voita

Valmistaminen

  1. Kuori ja pilko lantut ja keitä ne tilavassa kattilassa
  2. Soseuta lantut sauvasekoittimella ja lisää vehnäjauhot, siirappi, suola ja maustepippuri
  3. Kaada lanttusose uunivuokaan
  4. Laita pinnalle pieniä voinokareita sinne tänne
  5. Paista 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

* * *

Punajuurilaatikko toimii varmasti hyvin myös ilman pähkinöitä :) Ripottele pinnalle vaikkapa korppujauhoja.

 

irkkuh (Ei varmistettu)

KIITOS resepteistä!
Ihanaa joulua koko perheelle!
t. irkkuh

CougarWoman
CougarWoman

No nyt! Toi punajuurilaatikko! Varmasti tulee joulupöytään tänä jouluna (kuten tuo riisitön porkkanalaatikkokin...). Laitoin jo linkin mutsille :D 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Toivottavasti maistuu!

hyvaaruokaa
Hyvää ruokaa

Tuota punajuurilaatikkoa voisi kokeilla ennen joulua. Jos löytyy vinkkejä perunalaatikon tekoon niin otetaan vastaan? Vielä en ole onnistunut kehittämään omaan makuun täydellistä perunalaatikkoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen yrittänyt kans tehdä imellettyä perunalaatikkoa muutaman kerran, mutta se ei vaan onnistu. Yhden kerran se alkoi jopa käydä muttei imeltynyt sitten yhtään... :D

Katja Mäkelä

Punajuuri ja sinihomejuusto ovat lyömätön yhdistelmä! Porkkanalaatikosta tykkään riisi-sose-mustkottipähkinä-versiona itsetehden, mutta tuota sinun riisitöntä versiota täytynee kokeilla myös :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Todella! Ihan vaikka vaan punajuuriviipaleet sinihomejuuston kanssa uunissa paistettuna ovat todella hyviä.

Helik (Ei varmistettu)

Hyvä, kerrankin joku jakaa ohjetta "oikeaan" (;D) porkkanalaatikkoon, riisillinen/ryynillinen on todella pahaa, tai ei ainakaan voi miksikään erityiseksi herkuksi sanoa. Jos haluaa päästä todella helpolla, mutta ei halua mennä eineslaareille, voi ostaa valmiiksi kypsennettyjä ja soseutettuja juuressoseita. Voi ainakin olla varma, että on täysin tasainen laatikko ja ei tarvitse pilkkoa ja kypsytellä vihanneksia.

Itselleni tärkein laatikko on ollut lapsesta saakka perunalaatikko, ilman sitä ei joulu tule. Hyvänä kakkosena on bataattilaatikko, joka on niin herkullista

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä oli lapsena aina valkosipuli-perunalaatikkoa, siis ihan viipaloiduista perunoista. Nyt haluaisin kyllä oppia tekemään imellettyä perunalaatikkoa.

Velka (Ei varmistettu)

Mä oon kyllä tehnyt sun ohjeellasi punajuuririsottoa... Mutta olisikohan resepti ollut jo Putkiremonttipäiväkirjassa?

Tommi K
Isyyspakkaus

Siellä oli kyllä :) Ja kirjassa myös.

TheVillis (Ei varmistettu)

Punajuuri- sinihomejuusto laatikko on tuttu ja hyväksi todettu ruoka, mutta mummis_house tarjoaa porkkanalaatikkoa ilman riisiä nyt ensimmäistä kertaa, kiitos ohjeesta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Eipä kestä, hienoa!

Marle (Ei varmistettu)

Rakastan punajuurta, mutten saa alas sinihomejuustoa. Millähän sen voisi korvata?

Tommi K
Isyyspakkaus

Vuohenjuustolla, mutta sitä kannatta laittaa vähemmän, sillä se on niin voimakasta. Mitenköhän fetajuusto toimisi? Ei ole testattu, mutta se voisi olla hauskaa.

Kommentoi

Ladataan...