Viikko ruokarealitya

Ladataan...
Isyyspakkaus

Palaan vielä kysymykseen siitä, syömmekö arkisin yhtä hienoja ruokia kuin blogin resepteissä.

En vieläkään osaa vastata siihen, joten kerron tässä jutussa yhdestä tavallisesta ruokaviikosta meidän taloudessamme. Siis sellaisesta, kun mitään ruokaa ei tehdä varta vasten jotain blogijuttua varten eikä annoksia stailailla mitenkään.

Tässä siis ruokarealitya, mitään kaunistelematta, olkaa hyvät. Työpaikka- ja päiväkotilounaat on jätetty jutusta pois.

Ruokaviikko alkaa lauantaista. Silloin käyn yleensä ostoksilla Hakaniemen hallissa ja hankin viikon ainekset. Ostan usein ison kasan jotain alennusvihanneksia, ja Rouva paahtaa niitä viikonlopun aikana uunissa odottamaan arki-iltoja.

Tämähän on myös Rouvan Gastronaatti-kirjan kantava ajatus: kun esivalmisteluja tekee silloin, kun siihen on aikaa, ruoka tulee nopeasti silloin, kun sitä tarvitsee. 

Jääkaapissamme oli jo valmiiksi aiemmin paahdettuja kukkakaaleja ja paprikoita ja keitettyjä kikherneitä. Tällä kertaa kauppahallista mukaan lähti vielä mm. parsakaalia, ruusukaaleja ja iso kasa alennustomaatteja. Ostin myös lihakaupasta karitsan jauhelihaa.

Ja näin meillä sitten syötiin.

Lauantai

Satuimme käymään juuri tänä lauantaina Sandrossa brunssilla, joten kotona ei syöty lounasta.

Illallisella edelliseltä illalta jääneitä täytettyjä paprikoita ja pääruoaksi uunileivät. Paprikoissa sisällä riisiä, kasviksia ja kikherneitä ja karitsalaatikosta jäljelle jääneet tomaattikastikkeen jämät. (Huom. punaviini juomalaseissa.)

 Uunileivissä täytteenä uunissa kuivattuja tomaatteja ja paahdettua paprikaa

Illalla Rouva teki kaalilaatikkoa karitsanlihasta ja laittoi sen jälkeen uudet tomaatit kuivumaan uuniin. Ne olivat valmiit seuraavana aamuna.

Sunnuntai

Lounaalla edellisenä iltana tehtyä karitsakaalilaatikkoa.

Illallisella söimme parsakaalipiirakkaa, joka oli tehty aiemmin paahdetuista parsakaaleista, ja pääruoaksi Rouva teki karitsan jauhelihakeittoa.

Jauhelihakeittoon oli käytetty kikherneiden keitinliemi ja kaikki epämääräiset kasvikset jääkaapista, mm. fenkolia ja varsiselleriä.

Jälkiruoaksi Rouva pyöräytti mansikkapiirakan. Sitä nautittiin vaniljalla ja ruskealla sokerilla maustetun jogurtin kanssa.

Maanantai

Alkuun tomaattisalaattia (pilkottua tomaattia öljyn ja balsamietikan kanssa) ja samaa jauhelihakeittoa kuin sunnuntaina.

Tiistai

Alkuun salaatti paahdetuista kukkakaaleista, uunissa kuivatuista tomaateista ja kapriksista. Pääruoaksi kaalilaatikkoa.

Keskiviikko

Alkuun samanlainen salaatti kuin tiistaina paitsi seassa myös kikherneitä. Pääruoaksi paahdettuja ruusukaaleja, uunissa paistettuja ohuita kalasiivuja ja wasabijogurttia

Torstai

Alkuun tomaattisalaattia. Pääruoaksi juustokuorrutteinen uunimunakas, jossa täytteenä paahdettuja kukkakaaleja, valmiiksi keitettyjä kikherneitä ja uunissa kuivattuja tomaatteja.

Perjantai

Pizzaperjantai Putte’sissa.

Tämä viikko oli jopa poikkeuksellisen lihaisa, sillä jauhelihaa oli sekä kaalilaatikossa että jauhelihakeitossa. Toinen poikkeuksellinen asia oli, että viikolla ei syöty yhtään pastaa, vaikka sitä syödään muuten lähes joka viikko, eikä ruokien joukossa ollut myöskään risottoa.

Nämä asiat korjautuivatkin heti tällä viikolla, kun illallislautasilta löytyi mm. munakoiso-tomaattihummuspastaa, avokadopastaa ja kurpitsarisottoa.

Siinä siis vähän ruokarealitya. Ehkä ensi kerran taas jotain muuta.

Share

Kommentit

Tiiu. (Ei varmistettu)

Ihanaa, että te haluatte panostaa ja nauttia myös arkiruoasta. Rouvan kirja taisi juuri päätyä joululahjatoivelistalleni. Itse intohimoisena näpertelijäkokkailijana kriiseilen kun pienen vauvan kanssa tuntuu niin vaikealta järjestää etenkään arkikokkailuille aikaa. Eikä viikonloppuisinkaan toki enää vietetä tuntikausia keittiössä useamman ruokalajin illallisia valmistamassa. Rouvan kesäkurpitsa-linssipata on ollut viimeaikojen suosikkini. Kiitos hyvästä reseptistä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Loistavaa, kiva kuulla! Sekä kirjatoiveesta että kesäkurpitsapadasta!

Marle (Ei varmistettu)

Ei se auta, kyllä mun täytyy ostaa elämäni ensimmäinen keittokirja. Näyttää ja vaikuttaa niin hyvälle teidän touhut ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jee!!!

Matkatar (Ei varmistettu) http://matkantekijana.blogspot.com

Huomaa että emäntä on kokki! Meillä on niin paljon simppelimpää ruokaa :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, emäntä ei ole kokki vaan ihan "tavallinen" ihminen ;) 

OP (Ei varmistettu)

Tomaattien kuivaaminen uunissa kiinnostaisi tarkemmin. Pelkällä jälkilämmöllä vai matalalla lämmöllä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Matalalla lämmöllä yön yli. Päällä oliiviöljyä, timjamia ja vähän suolaa ja sokeria.

OP (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä, kokeilen samalla pellillä ja periaatteella paprikoitakin. Olisipa leivinuuni. Siellä ne kuivaisivat ihan jälkilämmöllä.

MinEna
Kasvukäyrillä

Herkulliselta näyttää teidän ruokaviikko!

 

Itse keräsin lukijoiden resepteistä meille ruokaviikon vähän aikaa sitten:

http://www.lily.fi/blogit/kasvukayrilla/arkiruokaviikko-kiitos-resepteista

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa!

Silkkitassu

Mua mietityttää et miten isot jääkaapit ihmisillä oikein on, kun sinne oikeasti mahtuu viikon ruoka-ainekset ja sit valmiiks tehdyt isot astiat vaikkapa sitä keittoa tai laatikkoa, josta syödään useampana päivänä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Noin mäkin ennen ajattelin, kunnes opettelin järjestelmään jääkaappia tarkemmin. Meillä on siis tollanen ihan tavallinen jääkaappi-pakastin yhdistelmä. 4 hyllyä + vihanneslokerot + ovilokerot. 1-2 kertaa viikossa käyn kaupassa, toki osan lihoista laitan pakkaseen, koska hamstraan niitä -30 lätkällä varusteltuja... Mutta maitoa menee tässä perheessä pari purkkia päivässä, ja silti saan ihan hyvin sopimaan. Tosin meillä syödään yksi ruoka aina ensin loppuun, ennenkuin teen seuraavan, joten valmiita ruoka-astioita on kerrallaan kaapissa vain yksi.

Silkkitassu

Tuollasen mä vielä ymmärrän ja saan järkättyä meidänkin jääkaapin silleen et sinne saa viikon ruuat, mut ne valmiiksi tehdyt ruuat mietityttää. Et jos niitä on paljon (kuten tässä tapauksessa vaikuttaisi olevan) niin mihin ne menee. Onko ne siinä valmistus vuoassa vai erillisissä rasioissa.

Mekin tehdään ruokaa pakkaseen ja sieltä sit lämmitetään. Meillä on kaks pakastinta, koska meillä on sit meidän eläimille yks pakastin täynnä kanan eri osia. Toisessa on sit marjoja, pakastettua leipää ja ruokaa. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä on kaksi Smegin jääkaappipakastinta, eli tilaa on kyllä sen verran, että parikin isoa kattilaa ja vuokaa mahtuu yhtä aikaa kylmään. Mutta eivät viikon ruoka-ainekset nyt niin paljon tilaa vie jääkaapista. Esim. tomaatteja ja sipuleita säilytetään joka tapauksessa pöydällä, ja pellillinen uunissa paahdettuja vihanneksia mahtuu pariin jääkaappirasiaan. Meillä jääkaapista enemmän tilaa vievät pari hyllyllistä hillopurkkeja ja rivi viinipulloja. 

Aure (Ei varmistettu)

Ah, ihanaa kuulla, että me ei olla ainoita ihmisiä, joilla on jääkaapissa oma hillohylly! Välillä tuntuu, että siellä jääkaapissa ei muuta olekaan kuin hilloja. :) Tosin meillä on vain yksi pieni jääkaappi, joten hillot sitten vievät melkein kolmasosan säilytystilasta.

Silkkitassu

Meilläkin on hilloja yksi rivi ainakin... ehkä se on ne jotka siellä pienessä kaapissa syö tosiaan sen tilan... :/

CougarWoman
CougarWoman

Meillä on käytössä kanssa 2 jääkaappia, joskin toinen on kröhm...lähinnä juomille (myös alkoholittomille, heh), eli käytännössä kaikki ruoka-aineet mahtuvat yhteen jääkaappiin. Mutta harvoinpa laitan isoa uunivuokaa jääkaappiin, ihan siitäkin syystä ettei ruoka siinä tahdo jäähtyä tarpeeksi ennen nukkumaanmenoa. Pienemmissä (kahden annoksen) rasioissa siis joko jääkaappiin tai pakkaseen. Ja tosiaan kerran viikossa tehdään ruokaostokset täälläkin. 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Oooh,  mutta tuohon jäähtymättömyyteen tämä täti osaa kertoa hygieniatarkastuksen läpäisevän kikan: kylmäkalleja tai jääpaloja ja vettä tiskialtaaseen. Tadaa! Ongelma on ratkaistu ja sitten voikin syödä samaa ruokaa seuraavat viisi päivää. Ja SITTEN juomille voikin hankkia vielä yhden jääkaapin (meillä mennään kolmella...).

Noo (Ei varmistettu)

Kiitos! Lisää ruokarealitya, pliis :). Ja karitsakaalilaatikon ohje..! Olen hukannut oman, maanmainion kaalilaatikon ohjeen. Meilläkin syödään noin kerran viikossa lihaa, ja just karitsaa hallista haettuna.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, tehdään joskus toistekin! Ja mä olisin voinut vaikka vannoa, että kaalilaatikon ohje on ollut täällä, mutta eipä taida olla ollut. Eli pistetään backlogille.

sanskulevis (Ei varmistettu)

Just tällaisia lisää! Vaikka kerran kuussa. :) Mun täytyy saada teän kirja!!! Haluun omistuskirjoituksella

paulahelena
ALUAP

Mahtavaa miten simppeleitä ja vaivattomia ruokia, jotka kuitenkin vaikuttaa gourmeelta! :) Pitää kai se Gastronaatti itellekin hommata, päiväkotiarjen alkaessa kun tosiaan tarttee jotain näppäriä arkireseptejä käyttöön :)

pikkukalanen (Ei varmistettu)

Kiva kun palasit vieläkin aiheeseen, teidän ruoat näyttää kyllä niin hyviltä (ja terveellisiltä!) :-D Mutta se mua kiinnostaa, että mitäs teidän tyttö on sitten mieltä päiväkodin ruoista? Syökö hyvällä halulla sielläkin vai maistuuko enää einekset laadukkaan kotiruoan jälkeen? Siksi mietin, kun yhden tuttuni lapset eivät tahdo syödä koulussa ja päiväkodissa kunnolla, kun eivät ole kotona ikinä tottuneet einesruokiin. :-O (Enkä todellakaan tarkoita tällä, että ihmisten pitäisi opettaa lapsensa syömään eineksiäkin, pohdiskelin vain että mahtaako olla kovin yleistäkin sellaisilla lapsilla, jotka ovat tottuneet syömään "oikeaa" ruokaa kotona... Saa nähdä kuinka itse onnistun tasapainottelemaan näiden asioiden välillä sitten kun omia lapsia tulee ;-D)

Anonyymi (Ei varmistettu)

Meidän kotigurmeella kasvatetuista neljästä koululaisesta nuorin on sitä mieltä, että kaikki ruoka maistuu koulussa paremmalta, kahden mielestä kotiruoka on parempaa ja vanhimman mielestä kouluruoka on laadutonta pahaa mössöä, jota ei tee mieli suuhunsa laittaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hän pitää päiväkodin ruoista, ja jossain vaiheessa tuntui, että hän syö niitä jopa paremmin...

viivaviiva (Ei varmistettu)

Ihanan simppeliä ja siitä huolimatta superhyvännäköistä evästä! Gastronaatti ilmestyi tähänkin talouteen viikonloppuna, miehen toimesta yllärilahjana "kun näytät blogia aina välillä lukevan, niin ajattelin et tykkäisit". Ja tykkään kyllä, kun vähän sitä ennättänyt jo selailla.

Kysymys kuuluu, millaiseen pohjaan Rouva teki mansikkapiiraan? :) Näyttää niin herkulta!

Kommentoi

Ladataan...