Vuokaleipä

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kyllä vaan lämmin, itsetehty leipä maistuu hyvältä voin kanssa. Rouva teki pari viikkoa sitten tätä ihanaa vuokaleipää, ja voin suositella kokeilemaan sitä!

Vuokaleipä

Ainekset

  • 2 dl vettä
  • 1/4 pkt hiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 dl spelttijauhoja
  • n. 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl auringonkukansiemeniä
  • 1/2 dl seesaminsiemeniä
  • tilkka maitoa ja muutama rkl auringonkukansiemeniä koristeluun

Valmistaminen

  1. Laita vesi ja hiiva kulhoon. Lisää sokeri, suola ja oliiviöljy
  2. Lisää spelttijauhot ja vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on kuin löysähköä kaurapuuroa
  3. Alusta taikinaa 10 min ja lisää loppuvaiheessa siemenet
  4. Peittele kulho ja laita se kohoamaan jääkaappiin yön yli
  5. Kumoa taikina seuraavana aamuna varovasti leipävuokaan, anna kohota hetken lämpimässä paikassa, voitele maidolla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä
  6. Paista leipää 175-asteisessa uunissa n. 30 - 40 min
  7. Kumoa leipä lämpimänä vuoasta ja jäähdytä ritilän päällä, ettei leipä vety.

Share

Kommentit

susaanna (Ei varmistettu)

Hei minkä kokoinen vuoka pitäisi olla? Taidan koettaa leipoa, koska ohje tuntui selkeältä ja leipä näyttää herkulliselta

Tommi K
Isyyspakkaus

Aivan, mittasuhteethan eivät tuosta kuvasta hirveän hyvin käy ilmi. Meidän vuoka on 25 cm pitkä, eli ei mikään valtava.

Pippuriina (Ei varmistettu)

Tuleeko taikinaan oikeasti vain noin kolme desiä jauhoja?

Miia. (Ei varmistettu)

Mie luulisin kyllä, että mittasuhteet on ihan oikein, eihän nestettäkään ole kuin 2dl. :)

Pippuriina (Ei varmistettu)

Hmm, mietin vain tuota alustusvaihetta. Jos ennen kaurapuurovaihetta lisätään osa vehnäjauhoista, niin alustusvaiheeseen jää aika vähän jauhoja. Vai miltä taikina pitäisi tuntua alustuksen jälkeen?

Pistän kyllä tekeytymään heti kun saan varmuuden tähän! :D

Miia. (Ei varmistettu)

En Tommi vieläkään. :D Mutta tarkoitus on siis laittaa kaikki jauhot sinne vähitellen ja alustaa/vaivata kymmenisen minuuttia ennen kuin laittaa siemenet joukkoon. Takina jää varmasti suht löysäksi mutta napakaksi (?), oletan, että saat hyvin kaadettua vuokaan, pilalle et vuokaleipää voi saada varsinkaan jos noudata noita mittoja. Itse teen usein ihan päästä ja heittelen vaan aineksia ja aina onnistunut nimimerkiää jokunen leipä tullut tehtyä. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Just näin. Vuokaleipä on tosi armollinen. Leivästä tulee tosi herkullista, kun taikinan uskaltaa jättää löysäksi. Vuoka pitää sen kasassa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva laittaa yleensä kaikki jauhot aivan alustuksen alkuvaiheessa eikä lisää jauhoja enää alustuksen aikana. Taikinan ei ole tarkoitus muistuttaa pullataikinaa, siitä ei siis tule kimmoisaa, vaan venyvää ja verkkomasita, mutta se tarttuu edelleen kiinni taikinakulhon reunoihin. Ja asia ei ole niin vakavaa, jos jauhoja on vähän liian paljon tai vähän :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä. Jos taikina tuntuu aivan velliltä, lisää vähän jauhoja. On vaikea sanoa tarkkaa määrää, sillä jauhot saattavat olla joskus ilmavampia tai tiiviimpiä. Mutta taikina on tarkoitus jäädä hyvin löysäksi. Rouvalle oli vuosia sitten iso oivallus se, miten paljon parempia leivistä tulee, kun ne tekee löysästä taikinasta. Liika jauho tekee leivästä kovaa.

unae (Ei varmistettu)

Osaatko sanoa kuinka paljon hiivaa tulee jos käyttää kuivahiivaa? Herkullisen näköinen leipä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva ei ole testannut leipää kuivahiivalla, joten varmaa tietoa en voi antaa. Mutta 1/4 pakettia tuorehiivaa painaa n. 12 - 13 g, ja internet kertoo, että 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tavallista tuorehiivaa. Eli reilut 4 g siihen suhteuttuna. Siitä vaan punnitsemaan ;) Jos testaat, niin kerro, miten onnistui.

Suklaamuffinssi

Toimiiko leipä myös seuraavana päivänä syötynä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, mutta säilytä leipä paperipussissa muovipussin sijaan. Leipä varmasti toimisi myös paahdettuna, mutta koska emme omista leivänpaahdinta, sitä ei ole tullut testattua.

helit (Ei varmistettu)

Hei! Kuuluuko tämän leivät kohota kunnolla? Testasin reseptin tänään ja leivästä tuli oikein maukas, mutta littana. Käytin tosin spelttijauhojen sijasta täysjyvävehnäjauhoja, joten sekin voi vaikuttaa. Muuten leivoin reseptin mukaisesti. Kiitos vielä hyvistä ruokaohjeista!

Tommi K
Isyyspakkaus

Moi! Tämä leipä ei tosiaan kohoa sellaiseksi paksuksi paahtoleivän kaltaiseksi vaan kuuluukin jäädä vähän littanaksi. Jauhot voivat nekin vaikuttaa asiaan, mutten osaa sanoa niistä sen enempää. Ja taikina kannattaa tosiaan kaataa vuokaan tosi varovasti ja kohottaa vuoassa vielä ennen paistamista. 

Kommentoi

Ladataan...