Ladataan...
Isyyspakkaus

"Saako paijaa?"

No saa.

Ensimmäisen varsinaisen kesälomapäivän kunniaksi teimme tytön kanssa retken Kirkkonummelle Rehndahlin kotieläinpihalle.

Voi, miten hauskaa tytöstä olikaan, kun eläimiin sai koskea ihan luvan kanssa ja niitä sai myös syöttää.

Tilalla on lukemani mukaan noin sata eläintä: koiria, kaneja, kukkoja, kanoja, hevosia, lampaita, vuohia, possuja...

 ...ja lisäksi vielä keppihevosia...

...ja yksisarvisia.

Tilan mailta löytyi myös leikkipuisto...

...ja sileäksi hioutunut korkea kallio, joka päältä oli hieno näköala tilalle.

Tai näkökulma, kuten tyttö asian ilmaisi.

Huippukiva retkikohde ja vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta!

Tullaanko toistekin?

"Joo!"

Sitten vielä lounaalle Bistro O Matiin Kirkkonummen keskustaan ja takaisin kotiin!

Mitäs tehtäis huomenna?

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kesä alkoi nyt! Monessakin mielessä.

Ensinnäkin: jäin kesälomalle.

Toisekseen: ilmat näyttävät nyt muuttuneen lämpimämmiksi, aivan kuten suunnittelinkin.

Kolmannekseen: kävimme ensimmäistä kertaa puistopiknikillä ja pyysimme mukaan myös ystävämme.

Edellisestä puistopiknikistä olikin vierehtänyt tovi, ja muistelimme, että ulkoilutimme Nasua viimeksi, kun kummallakaan perheellä ei ollut vielä lasta. Siitä on siis vähintään neljä vuotta.

Ai mitä Nasua?

Tätä vaaleanpunaista otusta. Se tuli perheeseemme noin kymmenen vuotta sitten ja nimettiin Nasuksi. Se on meidän pieni kaupunkipallogrillimme, joka on helppo ottaa mukaan puistopiknikille.

Omilla jaloilla seisovaa grilliä saa käyttää kaupungin puistoissa, mutta kertakäyttögrillit ovat ongelmallisia, sillä ne kuumenevat pohjasta ja polttavat myös alustansa.

Piknikpaikkamme Kaisaniemen puistossa olikin lähestulkoon paras mahdollinen, mitä lapsiperhe voi toivoa.

Sopivassa suhteessa aurinkoa ja varjoa - ja kymmenen metrin päässä iiiiso hiekkalaatikko!

...ja liukumäki!

Kiittelen vieläkin itseäni tämän paikan valinnasta, sillä saimme ruokailla ja rupatella rauhassa neljättä tuntia ilman, että kumpikaan mini-ihmisistä osoitti mitään kyllästymisen merkkejä.

Ja semisti aidatulla alueella piti katsella vain, että tattiaiset eivät karkaa pyörätielle.

Rouva oli tehnyt mukaan uusista perunoista tehdyn perunasalaatin, ja pallogrillistä saimme lautasille makkaraa, vihreää parsaa ja halloumijuustoa.

Jälkiruoaksi Rouva oli paistanut raparperipiirakan, jonka painikkeeksi keitin termoksellisen americanoa (espressoa jatkettuna kuumalla vedellä).

Rouvakin uskalsi luopua villatakistaan. Kesä on siis todella täällä!

Olikos meillä vähän hauska piknik?

No oli!

Ja tästähän tämä loma vasta alkaa!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä Plan B -viinit

Jos joku tarjoaa hyvät lähtökohdat varasuunnitelmien tekemiseen, niin Suomen kesä. Mökillä järjestettävistä grillikutsuista on parasta suunnitella suoraan kaksi versiota: ulkona ja sisällä.

Kutsuimme ystävämme mökkivierailulle, ja tarkoituksena oli grillata ja syödä mökin terassilla. Tällä kertaa jouduimme kuitenkin turvautumaan varasuunnitelmaan jo iltapäivällä, sillä vettä tuli taivaan täydeltä pitkin päivää.

Sen verran sade sentään taukosi välillä, että jotain saatiin kypsennettyä myös pallogrillissä.

Muuten Rouva turvautui lähinnä mökin kaasuhellaan ja kokkasi illallisherkut kaasu-uunissa. Siis siinä uunissa, joka polttaa pohjalta ja jättää pinnalta raa'aksi ja jonka roudasimme kotoamme mökille keittiöremontin yhteydessä.

Menussa oli uunissa paahdettuja ja kasviksilla ja sinihomejuustolla täytettyjä, lipstikalla maustettuja suippopaprikoita, joiden päälle oli ripoteltu vielä ruohosipulia.

Pöydän kala-antimet olivat Hakaniemen hallin Kalakauppa Rosendahlin ihanaa lämminsavulohta sekä Rouvan itse graavaamaa kuusenkerkkäsiikaa.

Ja se oli kyllä hyvää! Ruodottomien siikafileiden väliin on laitettu reippaasti suolaa ja tuoreita kuusenkerkkiä, ja niiden on annettu maustaa kalaa yön yli. Sitten kala on leikattu ohuiksi siivuiksi.

Kaupassa oli jo uusia perunoita, ja niiden kanssa oli tarjolla uunissa paistettua Mouhijärven Herkkujuustolan Metsuri-juustoa, joka sulaa uunissa ihanaksi juustokastikkeeksi.

Grillistä tuli tällä kertaa vain grillattuja parsoja ja Reinin lihan karitsan tuoremakkaroita.

Rio-koira katseli kaihoisasti pöytäämme. Eppu-raukka piti laittaa jo jäähylle, sillä tämä pieni ihana tyttö tuntui olevan liikaa vanhan herran mielenrauhalle.

Plan B -valkoviini oli raikas ja erittäin sopiva kalaruoille ja perunoille, ja punaviini maistui erinomaisesti makkaran kanssa - ja vielä vähän sen jälkeenkin.

Illan todellinen Plan B oli kuitenkin jälkiruoka.

Rouvan oli tarkoitus tehdä mökkimme kaasu-uunissa ihanaa raparperipiirakkaa, jonka päälle oli tarkoitus tulla pohjataikinaa selkeästi kosteampi jogurttitäyte.

Mutta kuinkas kävikään: hankala kaasu-uuni todella poltti piirakan pohjasta mustaksi ja jätti sen pinnalta raa'aksi. Rouva oli jo aikeissa heittää koko tortun roskiin, mutta sain ylipuhuttua hänet kaapimaan piirakan raa'an osan toiseen vuokaan ja heittämään pois vain sen totaalisesti palaneen.

Kun hän paistoi piirakan kypsäksi matalassa lämmössä ja koristeli lopputuloksen vielä tuoreilla mansikoilla ja orvokeilla, lopputulos ei todellakaan näyttänyt siltä, että vuokaan on yritetty pelastaa vain se, mikä on pelastettavissa! Lähes koko torttu katosi, ja vieraat kehuivat.

Kesäyön hämärtyessä ja sateen yhä ropistessa vieraat hipsivät omalle mökilleen.

Minä sain syödä loput raparperipiirakasta!

 

Plan B Sauvignon Blanc 2014, Frankland River, Australia. Alkon tuotenumero 549557, hinta 11,84 €.
Plan B Shiraz 2012/2013, Frankland River, Australia. Alkon tuotenumero 429867, hinta 13,08 €.

Alkoholilainsäädännön vuoksi jutun kommentointi ja jakaminen sosiaalisessa mediassa ei ole mahdollista.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Rouva ihastutti viime viikonloppuna Instagram-seuraajiaan kuvilla tästä raparperibritakakusta, joka oli muuten juuri niin herkullista kuin miltä se näyttääkin!

Kakun ohjeessa Rouva sovelsi Maku-lehden mansikkaisen britakakun ohjetta, mutta mansikoiden sijaan kakussa maistuu raparperi.

Raparperia on kakussa kahdessa muodossa: täytteeseen on sekoitettu aiemmin keitettyä ja tähtianiksella maustettua raparperihilloa, ja kakkutaikinaan on sekoitettu tuoreen raparperin palasia. Lopputulos on ihanan mehevä ja kuohkea. Perusraparperihillon ohjeet voit katsoa esim. täältä

Raparperibritakakku

Ainekset

Kakkupohja:

  • 150 g
 voita


  • 1 1/2 dl 
sokeria


  • 4 kpl kananmunan 
keltuaisia

 (valkuaiset käytetään marenkiin)
  • 2 1/2 dl
 vehnäjauhoja


  • 2 tl 
leivinjauhetta


  • 1 1/2 dl 
maitoa



  • 2 dl raparperinpalasia

Marenki:

  • 4 kpl 
kananmunan valkuaisia


  • 2 dl 
sokeria


  • 3/4 dl 
mantelilastuja (marengin pinnalle)



Täyte:

  • 2 dl 
kuohukermaa


  • 250 g 
maitorahkaa


  • 2 tl 

vaniljasokeria


  • 1 dl raparperihilloa

Koristeluun:

  • Mansikoita
  • Syreeninkukkia
  • Tomusokeria

Valmistaminen

  1. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset
  2. Tee marenki

: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhon pohjalla sitä kallistettaessa
  3. Tee sitten kakkutaikina: Mittaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhoon ja vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää keltuaiset yksitellen taikinaan ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lisää raparperinpalaset taikinaan ja sekoita kevyesti
  4. Jos sinulla on käytössäsi leveä uuni ja uunipelti, voit tehdä Rouvan tavoin pyöreän britakakun yhdellä pellillä: Levitä taikina kahdeksi ohueksi kiekoksi isolle uunipellille leivinpaperin päälle. Pohjataikina leviää uunissa, joten tee kiekot pellin vastakkaisiin kulmiin. Voit kuitenkin helposti leikata pohjan oikean malliseksi paistamisen jälkeen. (Pohjalevyt voi tietystä paistaa myös omilla pelleillään tai tehdä kakusta yksinkertaisesti suorakaiteen muotoisen leikkaamalla koko pellin kokoinen kakkulevy puoliksi)
  5. Levitä marenkiseos taikinakiekkojen päälle
  6. Ripottele mantelilastut marengin pinnalle ja paista britakakkulevyjä 175-asteisessa 20 - 30 minuuttia, kunnes marenki on ruskettunut kauniisti
  7. 
Anna kakkupohjien jäähtyä ja nosta toinen pohjalevy tarjoiluvadille
  8. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka, sokerit ja raparperihillo kevyesti nostellen
  9. Levitä täyte pohjalevylle ja nosta toinen kakkulevy täytteen päälle
  10. Koristele britakakun pinta mansikoilla, tomusokerilla ja syreeninkukilla.



Aika nättiä ja makoisaa!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Pieni askel ihmiselle. VALTAVA hänen vanhemmilleen.

Tyttö lähti ensimmäistä kertaa ikinä hoitoon Jyväskylän-mummolaan, ja äiti ja isi palasivat Helsinkiin! Jos kaikki menee hyvin (ja miksi ei menisi?) tyttö on mummolassa kolme yötä, ja sitten mummo ja pappa tulevat hänen kanssaan meille kotiin.

Meille tämä on oikeasti tosi iso askel.

Välimatkaa kodin ja mummolan välillä on 300 kilometriä, joten normaalissa arjessa öitä mummolassa ei noin vain järjestetä. Olemme tähän mennessä olleet vain kaksi kertaa erossa tytöstä yön yli, ja silloin mummo ja pappa ovat olleet hoitamassa häntä meillä kotona.

Nyt siis ensimmäistä kertaa näin päin. Ja kyllä varsinkin Rouvaa vähän jännitti.

"Voi pieni, pidä hauskaa mummolassa!"

"Isi ja äiti, menkää nyt jo pois", sanoi tyttö, kun hän oli lähdössä papan kyydissä mummilan pihasta.

Ja ihan rauhallisesti täällä on oltu. Olemme kuitenkin kuuden tunnin aikana laittaneet vasta kaksi tekstiviestiä mummolaan.

Ja soittaneet kerran perään, sekä mummolle että papalle, kun vastausta ei kuulunut.

Share

Pages