Ladataan...
Isyyspakkaus

Syntymäpäiväkakkuni oli tänä vuonna iiiiihana verigreippi-marenkipiiras.

Piiraan pohja oli yhtä suloisen rapsakka kuin sen marenkipäällyskin. Täytteen verigreippikreemi maistui karvaanmakealta ja raikkaalta.

Verigreippi-marenkipiiras

Ainekset

Pohja

  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 rkl vettä

Täyte

  • 1 verigreipin mehu ja raastettu kuori
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 rkl voita

Pinnalle

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria

Valmistaminen

  1. Kuutioi kylmä voi ja laita se leivontakulhoon. Lisää jauhot, sokeri ja suola ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi, vaivaa nopeasti tasaiseksi ja painele taikina piirakkavuokaan. Kypsennä pohjaa 200 asteessa 15 - 20 minuuttia
  2. Pese verigreippi hyvin. Raasta kuoren oranssi osa talteen ja purista greipistä mehu. Sitä pitäisi irrota n. 1 dl
  3. Erottele varovasti keltuaiset ja valkuaiset.
  4. Laita kaikki täytteen aineet kattilaan. Kuumenna ja sekoita kierrevatkaimella, kunnes seos sakenee, siihen menee viitisen minuuttia
  5. Kaada greippitäyte paistetun piirakkapohjan päälle ja pudota uunin lämpö 175 asteeseen
  6. Valmista marenki: Vaahdota valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri koko ajan vatkaten. Levitä valkuaisvaahto greippitäytteen päälle. Paista kunnes marenki alkaa ruskettua hieman, noin 20 minuuttia.

Jos kotonasi on pieniä herkkusuita, kannattaa varoa, sillä marenkikuori on aika vastustamaton.

Supernam!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Syntymäpäiväni puolisalainen yllätys paljastui illalliseksi Ravintola Kuurnassa (Meritullinkatu 6), joka on yksi suosikkiravintoloistani Helsingissä. Tyttö ehti kyllä paljastaa yllätyksen jo moneen kertaan ennen iltaa.

Perjantaina hän jo kertoi, että on tulossa jokin yllätys, josta ei saa puhua, ja että vietämme isin synttäreitä koko päivän. Lauantaina hän kyseli muutamaan otteeseen, voiko hän laittaa ballerinat ravintolaan. "Ai mihin ravintolaan?" kysyin. "Illalla sinne ravintolaan, johon menemme juhlimaan synttäreitä."

En kuitenkaan tiennyt, mihin ravintolaan olemme menossa, mutta epäilin sen olevan Kuurnan, sillä emme ole käyneet siellä elokuun jälkeen.

Alkuun jotain kuplivaa. "Otatko cavaa vai samppanjaa?" No samppanjaa tietty!

Alkukeittoni oli samettinen maa-artisokkakeitto. 

Rouva otti häränhäntää puolukkasurvoksella. Jossain vaiheessa vaihdoimme annoksia, ja myös pieni sai maistaa häränhäntää. Hän piti siitä niin kovasti, että pyysi pari kertaa lisääkin!

Pääruokina maistelimme kaikki kolme vaihtoehtoa. Rouva otti rakuunaletut taleggio-täytteellä.

Itselläni oli hevosen ulkofileetä, punajuuripyreetä, ohueksi viipaloitua selleriä ja muita kasviksia.

Pienelle valitsimme paistettua siikaa "seljankalla".

Ja härregud miten hyvää kaikki oli! Siis aivan kaikki. Liha mureaa, kala mehukasta, kastikkeet maukkaita ja annokset vielä niin kauniita.

Illan kruunasi lakritsi-valkosuklaakastikkeen kanssa tarjotta marinoitu päärynä, jossa oli vielä kynttilä päällä.

Kyllä, Kuurnassa on vaan kaikki kohdallaan, ja hyvin toimi näin lapsenkin kanssa. Tämähän oli siis ensimmäinen kerta Kuurnassa tytölle. Mutta ei jää viimeiseksi!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Sitten juhlitaan koko päivä isin syntymäpäivää! Mutta se on yllätys, ja äiti sanoi ettei siitä saa puhua isille. Mutta minulla on sinulle yllätys, ja se on salaisuus!"

Neiti 3,8 v

En tiedä vielä, mitä on luvassa, mutta se on varmasti jotain tasan kymmenen kertaa pienen tytön ikäisen, 38-vuotiaan herrasmiehen arvokkuudelle sopivaa.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Jatkoin kaupungin parhaan hampurilaisen etsimistä ja kävin Naughty Brgr:issa (Lönnrotinkatu 13), joka on huippukokki Akseli Herlevin uusi hampurilaisravintola. Paikka aukesi viime marraskuussa, ja Herlevi lupasi tarjota siellä kaupungin parhaita hampurilaisia kohtuuhintaan.

Valitettavasti lupaus ei minun kohdallani aivan toteutunut.

On tietysti reilua perustella, miksi.

Paikka on kyllä tunnelmaltaan kiva ja hampurilaisten hinta (10 €) kohdallaan.

Kävin syömässä ravintolassa New York Cheese Brgr:in, jonka täytteet ovat hyvin perinteisesti pihvi, cheddarjuusto, sinappi, ketsuppi, sipuli maustekurkku ja salaatti. Hampurilaisen mausteet olivat hyvät, ja pidin siitä, että hampurilaisen voi syödä sormin suoraan paperista.

Sen sijaan sämpylä ja pihvi tuottivat pettymyksen.

Sämpylänä käytetään pehmeää ja hieman makeaa briossia. Luin jostain, että sen on nimenomaan tarkoitus olla pehmeä, jotta se imee pihvistä valuvat nesteet ja mausteet sisäänsä. Lopputulos ei kuitenkaan ollut niin hyvä kuin se kirjoitettuna kuulostaa.

Briossi oli reunoilta kuiva ja keskeltä kostea. Kun pihvi oli vielä jätetty jopa turhan raa'aksi, lopputulos oli muhjuinen ja rasvainen.

Epäilin kuitenkin oman makuaistini toimintaa kyseisenä päivänä, joten halusin antaa ravintolalle toisen mahdollisuuden ennen kuin kirjoitan siitä blogiini.

Kävin siis syömässä ravintolassa vielä toisen kerran koko perheen kanssa.

Toisella kerralla valitsin paikan nimikkohampurilaisen, Naughty Brgr, jonka sisällä on pihvin lisäksi cheddarjuustoa, sinihomejuustoa, "pekonihilloa", rucolaa ja aiolia.

Pihvi oli tällä kertaa napakampi ja hampurilaisen mausteet kivat. Pidin myös bataattiranskalaisista, jotka tilasimme hampurilaisten seuraksi. Mutta sämpylän kanssa oli kuitenkin sama ongelma kuin ensimmäisellä kerralla: se oli kostea ja oikeastaan jopa taikinamainen.

Omasta mielestäni sämpylän pitäisi olla napakampi, ei makea, ja sen leikkauspinnat pitäisi paahtaa ja karamelisoida kunnolla, jotta sämpylä ei ime pihvistä ja täytteistä valuvia nesteitä sisäänsä ja kostu märäksi mössöksi.

Näiden kokemusten perusteella minun on vaikea yhtyä kehuihin, joita olen myös lukenut tästä paikasta esim. Natan blogin puolelta. Toisenlaisella sämpylällä ja aavistuksen kypsemmällä pihvillä purilaisissa olisi kyllä potentiaalia.

Mutta hei, käy ihmeessä testaamassa ja ole vapaasti eri mieltä. Tämä on kuitenkin makuasia eikä absoluuttinen totuus.

Parhaan purilaisen etsiminen jatkuu ensi kerralla Friends & Brgrs:ssä.

 

Sarjan edelliset osat:

Treffi Pub
Roslund Hietalahti
Sinne Helsinki

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kävin muuten tutkimassa Tokiossa myös harjoitussyömäpuikkojen valikoimaa Tokyu Hands -tavaratalossa.

Perusharjoituspuikoissa on eräänlainen saksimekanismi ja pidikkeet sormille.

Aivan pienille tehdään puikkoja, joissa on kolme pyöreää pidikettä, jotta pienet sormet ovat alusta asti oikeassa asennossa ja myös pysyvät niissä.

Ajattelin näiden kuitenkin olevan tytölle jo liian lapsellisia (vaikka tarjolla olisi ollut Anna ja Elsa -puikot), joten katselin vielä muita vaihtoehtoja.

Tarjolla olisi ollut useampia vaihtoehtoja erilaisilla mekanismeilla ja pidikkeillä. 

Päädyin näihin Hello Kitty -puikkoihin. Ne pujotetaan samassa paketissa mukana tulleen kumisen pidikkeen läpi, jonka voi ottaa vaikka mukaan taskuun, kun lähtee ulos syömään sushia. Kätevää!

Ja ei muuta kuin harjoittelemaan!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Suomen evankelisluterialinen kirkko

Lupasin viime viikolla osana käynnissä olevaa Ekopaastoa sekä vähentää lihan syöntiä että kokeilla viikon verran vegaanista ruokavaliota. Jätin todella viikoksi kaiken eläinperäisen pois ruokavaliostani kokeillakseni, miten hyvin onnistuisin siinä.

Kotona tiesin sen onnistuvan hyvin, koska syömme tavallisestikin paljon kasviksia. Rouva ottikin innolla vastaan haasteen tehdä ruoista vegaanisia.

Esimerkiksi ylläolevat täytetyt munakoisot nautimme sunnuntaina löydettyäni vihanneskaupan alekorista hieman kolhiintuneita munakoisoja.

Täytetyt munakoisot

Ainekset

  • 2 keskikokoista munakoisoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 dl punaisia linssejä
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl pieniä kapriksia
  • mustapippuria
  • tuoretta korianteria

Valmistaminen

  1. Halkaise pestyt munakoisot pitkittäin ja tee sisukseen muutaman viilto
  2. Hiero sisukset oliiviöljyllä ja suolalla ja laita munakoisot 175-asteiseen uuniin leikkauspinta ylöspäin noin 40 minuutiksi paahtumaan, kunnes sisus pehmenee ja muuttuu kauniin ruskeaksi
  3. Munakoisojen paahtuessa tee täyte linsseistä: Kuullota hienonnettu sipuli ja varsisellerin varsi kattilassa ja lisää huuhdellut punaiset linssit, vesi, kaprikset ja mustapippuri. Keitä linssejä n. 15 minuuttia, ja tarkista suola
  4. Laita linssitäyte kypsien munakoisopuolikkaiden päälle, ja ripottele pinnalle silputtua tuoretta korianteria.

Tummat munakoisot voi syödä kokonaan, mutta näissä raidallisissa kuori saattaa olla paksumpi ja sitkeämpi.

* * *

Vegaanista ruokavaliota noudatettaneen usein eettisistä syistä ja eläinten oikeuksien vuoksi. Tämän ekopaaston kontekstissa huomio oli kuitenkin ensisijaisesti lihan syönnin ympäristövaikutuksissa ja siinä, että kasvissyönti kuluttaa luonnonvaroja vähemmän kuin lihan tuotanto.

Suomessa veden kulutus tuskin on suuri huoli, mutta mitä kuivemmilla seuduilla ollaan, sitä enemmän sillä on merkitystä.

Minulle huomautettiin myös siitä, että jollainhan kasviksetkin pitää lannoittaa, ja jos eläimiä ei kasvateta, tarvitsee myös enemmän keinotekoisia lannoitteita. Aivan aiheellinen huomio.

Mutta kohtuus kaikessa. Lihaa syödään nykyisin niin paljon, että vähempikin riittäisi, ja se koskee myös itseäni. Sen lisäksi, että lihan tuotanto on haitallista ilmastolle, liian runsas lihan syönti on myös terveysriski. Kun suositus lihan syönnille on alle puoli kiloa viikossa, suomalainen syö keskimäärin sen verran lihaa jo parissa päivässä.

Monilla meistä olisi todellakin varaa vähentää lihan kulutusta ja ajatella sen olevan enemmänkin muutaman kerran viikossa nautittava herkku kuin jokaisen aterian pääraaka-aine.

* * *

No mutta tuleeko siitä kasvisruoasta edes täyteen? Ja mitenkäs lounasravintoloiden lounaat?

Lounasravintoloiden tarjonta oli minullekin se suurin jännitys. Pidin runsaat kaksi vuotta sitten lihattoman lokakuun ja muistan silloin syöneeni todella usein melko mautonta ruokaa. Jotain on kuitenkin tapahtunut Keilaniemen lounasravintolatarjonnassa, sillä nyt kasvisruoat osoittautuivatkin todella maukkaiksi.

Ja seuraavissa kuvissa ei sitten stailauksilla hienostella.

Parhaat pisteet sai ravintola Keilalahden ranta (Keilaranta 5), jonka aasialaiset kasvisruoat olivat paitsi vegaanisia myös todella kivasti maustettuja. Esimerkiksi tämä tofu-bibimbap ja tofu-kookoskeitto olivat erinomaisia. Ja kun katsot kuvaa, ymmärrät varmaan, että en lähtenyt nälkäisenä ravintolasta.

Myös oman toimitalomme alakerrassa oleva, vielä toistaiseksi "Soup & Salad"-konseptilla toimiva ravintola tarjosi todella monipuoliset salaatit ja maukkaat vegaaniset kasviskeitot. Kun varsinainen keittiö aukeaa muutaman viikon sisällä, näemme millaista kasvisruokaa ravintolamme todella tarjoaa.

Tofu on usein läsnä lounasravintoloiden kasvisruoissa, mutta käytetään niissä myös kikherneitä tai linssejä ja papuja kuten tässä Amica Let's Playn (Keilaranta 17) lounasvaihtoehdossa viime viikolla.

* * *

Erinomainen kasvisravintolavinkki on muuten vietnamilainen ravintola Sen Chay Hakaniemessä (Siltasaarenkatu 3). Ravintolan kaikki ruoat ovat vegaanisia, ja olemme syöneet useamman kerran heidän raikkaita riisipaperiin käärittyjä kesärulliaan.

Tällä kertaa hain mukaan myös kevätrullia, udonnuudeleita ja höyrytettyjä riisipaperikääryleitä. Aivan älyttömän hyvää, ja kyllä minä voisin näillä ruoilla kääntyä vegaaniksi. Ai niin, kasvisruokia saa syödä, vaikka söisi myös lihaa!

Mitenkäs on, näyttääkö siltä, että kasvissyöjät joutuvat jotenkin näkemään nälkää?

* * *

Hauskin kokeilu oli viikon aikana, kun kokeilin tehdä itse cashewpähkinä- ja kauramaitoja. 

Löysin ohjeet vanhasta Kiitos hyvää -blogin postauksesta. En tosin käyttänyt blenderiä vaan sauvasekoitinta tähän malliin:

Cashewpähkinämaito

  1. Liota 2 dl cashew-pähkinöitä yön yli. Huuhtele ja kaada liotusvesi pois
  2. Laita pähkinät kannuun ja lisää 1/2 l vettä, ripaus vaniljajauhetta, ripaus suolaa ja hieman hunajaa (jonka vegaanit varmaan korvaisivat sokerilla)
  3. Sekoita sauvasekoittimella ja siivilöi esim. harsokankaan läpi
  4. Käytä jäljelle jäänyt mäski ruoanlaitossa tai sekoita vaikka jogurttiin.

Kokeilin siivilöimistä sekä harsolla että pienellä metallisiivilällä ja totesin, että minun kokeisiini metallisiivilä tuotti aivan riittävän hyvän lopputuloksen.

Kuvan juoma on muuten kauramaitoa, ja siinä kelluvat mustat pisteet vaniljajauhetta. Kaurahiutaleista tehty kauramaito on edullisempi vaihtoehto, mutta cashewmaito maukkaampi.

* * *

Vegaanisuus siis onnistui erittäin hyvin.

Kerran otin palan suklaata käteen mutta palautin sen takaisin kulhoon. Toisen kerran kaadoin vahingossa maitoa kahviin ja päätin jättää sen juomatta. Ainoa lipsahdus oli, kun söin eilen yhden keksin, ja ymmärsin vasta myöhemmin, että se oli leivottu voilla. Annettakoon se anteeksi.

Mutta tiedätkös, mitä huomasin kaipaavani kaikkein eniten tämän viikon aikana? Se ei ollut todellakaan se liha - vaan juustot. Jääkaapissa oli ihanaa cheddaria ja lounasravintolassa halloumisalaattia. Ja Rouvan viikonloppuna aamiaiseksi paistama kananmuna näytti myös niin herkulliselta.

Kokeilu oli erittäin hauska, mutta pysyvästi vegaaniksi en ajatellut ryhtyä. Se ei silti tarkoita, ettenkö voisi vähentää lihansyöntiä ja syödä vastaavasti vielä enemmän kasviksia. Osana ekopaastoa lupasinkin pitää kaksi kasvisruokapäivää viikossa, ja se varmasti jatkuu vielä ekopaaston jälkeenkin.

* * *

P.S. Palataan muuten vielä yhteen vegaaniseen reseptiin ensi viikolla, kun kerron kolmannessa ja viimeisessä Ekopaasto-postauksessani siitä, miten pyrimme estämään ruokahävikkiä ja käyttämään raaka-aineet mahdollisimman pitkälti hyödyksi.

 

https://www.facebook.com/ekopaasto

http://www.ekopaasto.fi/fi/etusivu/

Share

Pages