Ladataan...
Isyyspakkaus

Vietin hyvin vähäsomeisen viikonlopun. Rouvalla oli lauantaina kirjoituspäivä, ja minä vietin päivän lasten kanssa. Iltapäivällä menimme lasten kanssa pulkkamäkeen, ja sää oli siihen mitä täydellisin.

Viikonloppu oli muutenkin erityisen tervehenkinen. Kävin perjantai-iltana kuntosalilla, lauantai-iltana joogasimme Rouvan kanssa kotona ja sunnuntainakin kävin vielä illalla salilla, kun lapset olivat nukkumassa. Olen todennut, että ainoa aika, jolloin ehdin harrastaa liikuntaa, on illalla yhdeksän jälkeen.

Olin kuitenkin kummallisen väsynyt ja valittelin Rouvalle särkeviä lihaksia.

Maanantai-iltana olo alkoi tuntua etovalta, ruoka ei oikein maistunut ja pian kaaduinkin jo kuumehorkasta vapisten sängyn pohjalle. Sain siis syntymäpäivälahjaksi yhdentoista tunnin kylmänhikiset yönet. En tiedä, oliko tämä sitä samaa oksupoksua, jota on ollut liikkeellä, mutta olo ei siitä kuitenkaan pahentunut.

Lepäilen vielä huomenna kotona, mutta toivon todella, että pääsemme illalla sinne Basbasiin. Kaipa tämä tästä.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tänään yritän tuntea oloni kaikkea muuta kuin vanhaksi...

...vaikka tänä vuonna on kulunut jo 20 vuotta siitä, kun

  • Olin viimeistä vuotta teini-ikäinen
  • Aloin seurustella vaimoni kanssa
  • Kirjoitin ylioppilaaksi
  • Lähdin armeijaan
  • Kävin katsomassa elokuvissa mm. Englantilaisen potilaan, The Fifth Elementin ja Romeon ja Julian
  • Prinsessa Diana kuoli
  • Radiossa soivat Candle in the Wind, Un-break My Heart, Wannabe ja Torn
  • Radio Nova, Nelonen ja Taloussanomat aloittivat toimintansa
  • Michael Jackson esiintyi Helsingissä (Rouva oli katsomassa)
  • Olin ensimmäistä kertaa oikeasti aikuinen ja täysin vapaa päättämään, mitä haluan elämälläni tehdä.

Eihän tästä kaikesta nyt niin kauaa ole, eihän?

Mutta miten voin täyttää ensi vuonna jo neljäkymmentä? Absurdia.

Syntymäpäivää vietettiin tänään kotioloissa, ja keskiviikkona pääsen kuulemma vielä Basbasiin! Jee!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Rouvan Instagram-fiidi on täyttynyt viime viikkoina sämpyläkuvista siinä määrin, että hän joutuu kuulemma jo rajoittamaan niiden postaamista. Mutta voi härreguud, miten herkullisia sämpylät ovatkaan! Ne tuntuvat kohoavan kerta kerralta paremmin ja olevan aina edellistä kertaakin makoisampia. Tänäänkin söin neljä, ja voisin oikeastaan ottaa vielä yhden!

"Olen nyt pari viikkoa harrastanut juurisämpyläleivontaa. Jo tässä ajassa olen tehnyt ällistyttäviä havaintoja:

1. Sämpylät ovat olleet joka kerta parempia kuin hiivalla leipomani. 2. Sämpylät ovat valmistuneet vaivattomammin kuin hiivalla. 3. Sämpylät maistuvat oikein hyviltä myös seuraavana päivänä toisin kuin hiivalla leivotut. 

Nyt herää kysymys: miksi ihmeessä en ollut kokeillut tätä jo aiemmin? Ja miksi tästä on mielikuva hankalana ja monimutkaisena puuhana? 

#keittiössänyt #leipähommia"

"Minusta on tulossa Maaninen Leipojanainen. #keittiössänyt #leipähommia"

"Maaninen juurisämpylänainen leipoi pellillisen ja lähti sitten KIRJOITTAMAAN. (Ymmärrän, jos näitä sämpyläkuvia tulee jo korvistasi, mutta en mahda itselleni mitään. Olen vilpittömän hämmästynyt joka kerta, kun pelti tulee uunista. Niin kauniita! Niin rapeita! Niin täydellisen sitkeitä! Aion levittää tätä ilosanomaa vastakin.) #keittiössänyt #leipähommia"

"Oho, nyt kuvaaja havahtui vasta, kun kulhot oli jo melkein tyhjennetty. Saimme kovasti odotetun @natawhitetrash'in illallisvieraaksi, ja katoin pöytään kvinoasalaattia, linssinugetteja, korianterilla maustettua perunasalaattia ja niitä juurisämpylöitä. #keittiössänyt #taassyödään"

"Äiti, voidaanko leipoa välipalaksi lettuja", kysyi nelivuotias. No voidaanhan me. Ja niin hän rikkoi kananmunan, mittasi millintarkasti maidon, vatkasi sekaan kärsivällisesti jauhot ja pystyi jo kääntämäänkin puoliksi paistetun letun oikealla hetkellä. Avattiin vielä jääkaapista viime kesänä tehty nektariinihillo, hyvä ihme miten hyvää. #keittiössänyt #pikkunaatti #letunpaistaja"

"Ennen New Yorkin -matkaa jääkaapissa oli puolikas keräkaali, jota ei vain mitenkään saatu syötyä ennen lähtöä. Viimeisinä puhdetöinä suikaloin sen ja työnsin pakastimeen, ja kas tässä se on menossa näin kaksi kuukautta myöhemmin kaalilaatikkona uuniin. Nähdään illalla! #keittiössänyt #kaalilaatikko"

"Syödäänpäs tänään uunissa paahdettua kukkakaalia, mausteena Dijon-sinappia, öljyä ja suolaa. Samalle pellille pääsevät myös sipuli ja paketti fetaa. #keittiössänyt"

"Olin eilen ehtinyt jo nukkumaan, kun päähäni laskeutui ajatus rouskuista. Niin ei auttanut muu kuin nousta ja mennä penkomaan pakastinta keskellä yötä. #keittiössänyt #sienihulluus"

"Ystävä lupasi tuoda mukanaan pullat, joten minä tein täytteeksi cashewpähkinävoita. Toki tarjolla on myös viimekesäistä vattuhilloa ja kermavaahtoa.  Leppoisaa laskiaissunnuntaita. #keittiössänyt #cashewpähkinävoi"

"Tänään on kasvislasagnepäivä! Täytteessä aiemmin paahdettuja fenkolia, kukkakaalia, varsiselleriä ja sipulia, viime kesän kantarelleja, juustokastike ja päällä vielä pallo mozzarellaa. Oijoi. #keittiössänyt #lasagnea"

* * *

Ja kyllähän Rouva iloitsi omassa kanavassaan myös yhteisestä kirjaprojektistamme, josta kerromme lisää kevän ja kesän mittaan!

"Vihdoin voin paljastaa pakahduttavan onnekkaita kirjauutisia: #gastronaatti-esikoisemme saa pienen sisaruksen ensi syksynä! Minä kokkaan, kirjoitan, ideoin ja koluan astiakaappia, mies @isyyspakkaus taikoo valokuvat, jotka ovat täysin objektiivisesti sanoen vieläkin upeampia kuin ensimmäisellä kerralla. Kirjan kustantaa No Tofu Publishing, ja on iso ilo ja kunnia päästä työskentelemään tässä projektissa niin inspiroivien @hannagullichsen'in ja @joonas_laurila'n kanssa. Kiitos Hanna ja Joonas luottamuksesta, teemme parhaamme ollaksemme sen arvoisia!

Kiitos myös teille kaikille, jotka olette esikoiskirjan lukeneet, siitä kokanneet ja ihania viestejä laittaneet <3 Tätä ei olisi tapahtunut ilman teitä. Tervetuloa mukaan tähän uuteen matkaan! Kuva: @isyyspakkaus 

#notofupublishing #jännää #tosijännää #halkeanonnesta"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #15
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #14

Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #13

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Haluatko, että lapsesi kasvaa itsevarmemmaksi, pärjää paremmin porukassa, saa laajemman sanavaraston, menestyy paremmin koulussa, saa paremmat lähtökohdat elämään, keskustelee enemmän kotona ja kasvaa aktiiviseksi ja uteliaaksi aikuiseksi? Tietysti.

Entä luetko lapsellesi ääneen? Viimeisimpien tutkimusten mukaan kolme neljästä vanhemmasta vastaa: "En." Tämä on hätkähdyttävä tulos, sillä lapselle lukemisella on juuri yllä lueteltuja positiivisia vaikutuksia. Tutkimusten mukaan lapsen menestykseen elämässä vaikuttaa enemmän se kuinka paljon kotona luetaan kuin vanhempien sosio-ekonominen tausta. 

Tästä haluaa muistuttaa myös Lukukeskuksen Lue lapselle -kampanja, joka kannustaa vanhempia lukemaan lapsilleen jo silloin kuin he ovat aivan pieniä.

Omassa perheessämme päivittäinen tai lähes päivittäinen lukeminen tytölle alkoi, kun hän oli kolmevuotias. Kyllä hänelle luettiin ennen tätäkin silloin tällöin, mutta Rouvan ollessa raskaana lukeminen oli mukavaa yhdessä oloa hänelle ja tytölle, kun Rouva vietti paljon aikaa sohvalla.

Viime syksynä aloimme lukea myös iltasadun sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa. Se on ollut hyvä keino myös saada iltatoimet sujumaan rivakammin: jos viivyttelee, on vaarana, että iltasatua ei ehditä lukea. Toisinaan lukuaikaa löytyy myös illalla iltaruoan jälkeen.

Ensimmäiset kirjastoretket teimme tytön kanssa, kun hän oli kolmevuotias, ja nyt niistä on tullut tärkeitä yhteisiä hetkiä äidille ja tyttärelle. Mukaan tarttuu aina iso kasa kuvakirjoja. Suosikkeja ovat Pekka Töpöhäntä, Mimmit, Mimmi-lehmä, Putti-poni, lasten runokirjat (esimerkiksi Hirvi irvistää ja Tiira tiiraa tiiraa sisältävät aikuisen korvaankin nokkelia eläinrunoja), Disneyn sadut ja erityisesti Disney-prinsessat. Aiemmin kotona on luettu kovasti myös Tove Janssonin klassikkokuvakirjoja ja esimerkiksi Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalaa ja Avaruuskirjaa. Tyttö on muuten tykännyt kuunnella myös äänikirjoja, jotka ovat hyvä vaihtoehto tv-ohjelmille ja peleille.

Pojalle luetaan varmasti vielä enemmän kuin tytölle hänen ollessaan vauva- ja taaperoiässä. Hänhän on usein nyt jo läsnä, kun luemme tytölle.

Luethan sinäkin lapsillesi? Se on aika kivaa!

Lisää Lue lapselle -kampanjasta:
Luelapselle.fi
/Faktatietoa
/Kirjavinkkejä

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Ajattelin jo jokin aika sitten julkaista koostepostauksen New Yorkin -matkamme ravintoloista, mutta nälkä kasvoi syödessä. Ensinnäkin eräs lukijani toivoi, olisiko blogiin mahdollista saada jonkinlaista ravintolakarttaa. Toisekseen minulla oli niin monta hyvää vinkkiä myös neljältä edelliseltä NYC:in-matkaltamme, että olisi ollut sääli listata vain viimeisimmän matkamme löytöjä.

Siispä päädyin listaamaan tähän postaukseen sekä omat kymmenen suosikkiamme että kolmisenkymmentä muuta ravintolaa. Lisäksi tein myös avoimen Google-kartan, josta löytyvät sekä kaikki nämä ravintolat että monta muuta kiinnostavaa kohdetta, joista olen kertonut postauksissani! Olen myös liittänyt karttamerkintöihin linkit postauksiin, joissa käsittelen kyseistä ravintolaa. 

Satun ja Tommin ravintolavinkit Google-kartalla

Kartan voi avata joko selaimessa tai Google Maps -sovelluksessa. Suosittelen käyttämään selainta, sillä selain osaa näyttää karttamerkintään laittamani blogilinkin linkkinä ja noutaa myös kyseisen ravintolan yhteystiedot ruudulle.

Sitten suosikkiravintoloihimme. Nämä kymmenen ravintolaa ovat valikoituneet listalle siksi, että niissä kaikissa on jotain erityistä, joka saa meidät palaamaan niihin uudelleen. Sitä on vaikea selittää, ja vaikka moni muu alempana luetelluista kolmestakymmenestäkahdesta ruokapaikasta voisi varmasti ansaita paikan top 10 -listallakin, näitä on vaikea päihittää. Ravintolan yhteydessä on myös linkki sitä käsittelevään postaukseeni.

Buttermilk Channel

http://www.buttermilkchannelnyc.com/

Kestosuosikkimme, jossa on käytävä joka kerta, vaikka sijaitseekin pienen metromatkan päässä Manhattanilta Brooklynin Carroll Gardensissa. Tarjoaa sekä illallista että brunssia, ja viimeisimmällä matkallamme kävimme molemmilla. (Lue lisää täältä)

Buvette

newyork.ilovebuvette.com

Buvette Manhattanin West Villagessa on ravintola, johon Rouva hurahti niin kovasti, että kävi tälläkin matkalla syömässä siellä kolmesti. Ranskalaistyyppisiä pieniä annoksia, joita tilataan useampia, vilinää ja iloista puheensorinaa. (Lue lisää täältä)

Cafe Gitane

http://www.cafegitanenyc.com/

Cafe Gitane Nolitassa tarjoaa taas aivan toisen tyyppisiä, pohjoisafrikkalaisia makuja. Kestosuosikkeja ovat kanasatay-vartaat, couscous-annokset ja melonimimosat. (Lue lisää täältä)

The Fat Radish

http://www.thefatradishnyc.com/

Lower East Sidella sijaitseva The Fat Radish pääsi myös kertaheitolla sydämiimme. Ravintolan Celery Root Pot Pie on yksinään hyvä syy käydä syömässä siellä. Annoksesta insipiraation saanut selleripiiras löytyy myös Rouvan Gastronaatti-kirjasta. (Lue lisää täältä)

Freemans

www.freemansrestaurant.com

Hurmaava siirtomaa-ajan salakapakkaa muistuttava mutkaton ravintola Lower East Sidella. Kuuma artisokkadippi on ehdoton alkupala. (Lue lisää täältä)

Jack's Wife Freda

http://jackswifefreda.com/

Loistava aamiais- ja brunssipaikka Sohossa. Vihreä shakshuka ja bloody mary ja jälkiruoaksi ruusuvesivohvelit. Nam. Paikka on aina tupaten täynnä, joten varaudu jonottamaan pöytää. (Lue lisää täältä)

Prune

http://prunerestaurant.com/

East Villagessa sijaitseva Prune näyttää olevan vuodesta toiseen erittäin suosittu, joten tännekin joutunee odottamaan pöytää tovin. Ehkä parhaat eggs benedictit ikinä! Maista myös hollantilaisia pannukakkuja. (Lue lisää täältä)

Rabbithole

http://www.rabbitholerestaurant.com/

Brooklynin Williamsburgissa sijaitseva Rabbithole on kiva paikka erityisesti kesällä, kun ruoat voi nauttia ulkosalla. (Lue lisää täältä)

Rose Water

www.rosewaterrestaurant.com

Rosewater Brooklynin Park Slopessa tarjoaa kaudenmukaista ja mahdollisimman paikallista, ja sielläkin olemme käyneet jo useamman kerran. (Lue lisää täältä)

Russ & Daughters Cafe

http://www.russanddaughterscafe.com/

Russ & Daughters on ollut jo vuosikymmeniä kuuluisa bageleistaan, mutta niitä on saanut vain tiskiltä mukaan otettavaksi. Pari vuotta sitten he avasivat kahvilan, jossa bageleita voi nauttia ravintolan pöydässä. Maista myös alkoholitonta shrub-juomaa! (Lue lisää täältä)

* * *

Jos ylläolevista ei löydy mielestä tai nälkä vaivaa edelleen, tässä vielä kolmisenkymmentä muuta vaihtoehtoa, jotka tsekata. Monet olisivat voineet olla myös yllä olevalla listalla, mutta jotain valintoja oli tehtävä. Sekä yllä- että allaolevat paikat löytyvät kaikki Google-kartaltani, ja sen kautta löydät myös ravintoloiden kotisivuille. Ravintoloiden nimistä on linkki niitä koskeviin blogipostauksiini, jos sellaisia on olemassa. Blogissa aiemmin mainittu Back Forty West on lopettanut toimintansa.

  • Allswell (brunssia / Williamsburg, Brooklyn)
  • Balaboosta (hyvä illallispaikka / Nolita)
  • The Breslin (törkeän hyvä hampurilainen! / Midtown)
  • Brunswick (aamiaista / Park Slope, Brooklyn)
  • The Butcher's Daughter (kasvisruokaa / Nolita)
  • Dudley's (sympaattinen korttelikapakka / Lower East Side)
  • Egg (hyvin perheystävällinen brunssi / Williamsburg, Brooklyn)
  • Egg Shop (kaikkea kananmunalla / Nolita)
  • The Elm (brunssia / Williamsburg, Brooklyn)
  • Emporio (pizzaa ja italialaista, Nolita)
  • Esme (erinomainen brunssi / Greenpoint, Brooklyn)
  • Fette Sau (huikea grillipaikka / Williamsburg, Brooklyn)
  • Five Leaves (yksi parhaista hampurilaisista / Greenpoint, Brooklyn)
  • Franny's (loistopizzat ja arancinit / Park Slope, Brooklyn)
  • Home (comfort foodia / West Village)
  • Joseph Leonard (brunssi / West Village)
  • Little Cupcake Bakeshop (ihania kuppikakkuja / Nolita)
  • Maialino (brunssia / Midtown)
  • Marlow & Sons (tuoretta, paikallista ja kaudenmukaista / Williamsburg, Brooklyn)
  • The Meatball Shop (mahtavat lihapullat, Lower East Side)
  • Milk Bar (erinomainen aamiainen / Prospect Heights, Brooklyn)
  • Momofuku Noodle Bar (nuudeleita ja muuta aasialaista / East Village)
  • Momofuku Ssäm Bar (aasialaista fuusiota / East Village)
  • No. 7 (hyvä brunssi täälläkin / Fort Greene, Brooklyn)
  • Peels (aamiaista / East Village)
  • Quan Sushi (vakiosushimestamme / Nolitass)
  • Ruby's Cafe (hampurilaisia / Nolita)
  • Rye (lisää erinomaista brunssia / Williamsburg, Brooklyn)
  • Seamore's (kiva kalaravintola / Nolita)
  • The Spotted Pig (Michelin-tähdillä palkittu rento paikka / West Village)
  • Tacombi Fonda Nolita (mahtavat tacot / Nolita)
  • Tipsy Parson (brunssia / Chelsea)

Olemme käyneet monissa paikoissa nimenomaan brunssilla, mutta veikkaisin, että lähes kaikki brunssipaikat tarjoavat myös illallista.

Pöytävarauksia kaikki ravintolat eivät ota kuin paikan päällä, ja suosituimmissa paikoissa kannattaa varautua odottamaan pöydän vapautumista jopa yli tunnin. Rohkeasti vaan jättämään nimi listalle, ja tarjoilija kertoo, milloin kannattaa palata takaisin. Joissain edistyneemmissä paikoissa kuten Buttermilk Channelissa on tekstiviestipalvelu, jolla he kutsuvat asiakkaat takaisin pöydän ollesssa vapautumassa. Buttermilk Channel ottaa muuten varauksia illallisille.

Hintatasoltaan New York on kallis, siitä ei pääse mihinkään. Mikään näistä ravintoloista ei ole erityisen hintava paikalliseen tasoon nähden, mutta ei varmaan myöskään halvimmasta päästä. Kahden aikuisen ja yhden lapsen ruoat ruokajuomineen ja tippeineen maksavat aamiaisella tai brunssilla 100 - 120 dollaria ja illallisella helposti 200 - 300 dollaria riippuen pitkälti ruokajuomien määrästä ja laadusta.

Tippiä tulee antaa 15 - 20 % laskun loppusummasta, ja helpoiten sen saa kertomalla laskulla näkyvän veron kahdella ja pyöristämällä sopivasti ylöspäin. Jos maksat kortilla, kortti luetaan ensin ja tippi lisätään käsin pöytään jätettävälle kuitille.

Toivottavasti New Yorkin -matkaajat löytävät näistä hyviä vinkkejä! Olisi kiva kuulla myös, mitä pidit, jos päädyt johonkin näistä ravintoloista!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tyttö toivoi kovasti pääsevänsä luistelemaan vielä uudelleen New Yorkissa, mutta sille ei löytynyt enää aikaa. Lupasin, että hän pääsee luistelemaan kyllä kotonakin. Sopiva hetki löytyi nyt sunnuntaina, kun Rouva piti kirjoituspäivän, ja me suuntasimme lasten kanssa Rautatientorin Jääpuistoon. 

Itse en tosin päässyt jäälle, sillä vauva oli mukana kantorepussa.

Muistin pian lähdettyämme, että olin unohtanut tytön oman kypärän kotiin. Onneksi niitä sai lainata Jääpuistosta veloituksetta!

Hänen menonsa on vielä hieman hataraa, mutta luistelukertojakin on takana vasta neljä. Viime talvena aloitimme harjoittelun luonnonjäällä (ks. tänne ja tänne), mutta nyt taisimme missata sen mahdollisuuden. 

Luistelun välissä oli kiva käydä levähtämässä ja lämmittelemässä luistinradan vieressä olevassa kahvilassa.  

Kaakao lämmitti mukavasti ja pienet rahkamunkit olivat makoisia.

Levähdyksen jälkeen tyttö jatkoi taas jääharjoituksiaan. Jalat taisivat olla jo väsyneet tai sitten jää oli muuttunut liukkaammaksi, mutta pystyssä pysyminen oli vaikeampaa.

Yhtäkkiä tytön viereen ilmestyi toinen hieman vanhempi tyttö, joka otti häntä kädestä kiinni. He viettivät koko loppuajan yhdessä jäällä. Isompi tyttö neuvoi pienempää, auttoi häntä pystyyn, puisteli lumet takista ja haki välillä kelkan tueksi. Molemmilla taisi olla aika kivaa, ja käsi kädessä luistelevat tyttöset olivat söpöä katsottavaa. 

Tästä on hyvä jatkaa taas toisena päivänä. Vielä on luistelutalvea jäljellä!

Share

Pages