Ladataan...
Isyyspakkaus

Joko olet törmännyt kukkakaalitalkoisiin? Viime viikolla uutisoitiin, että kukkakaalisato on tänä vuonna kypsynyt äkillisesti ja niin yhdellä kertaa, että kukkakaalista on nyt ylitarjontaa. Sen johdosta kukkakaalin hinta on romahtanut, ja viljelijöille on ollut jopa edullisempaa jättää osa sadosta peltoihin mätänemään. Nyt kukkakaalireseptejä on jaettu somessa ahkerasti, ja Rouvakin jakoi omia vinkkejään Instagramissa. Kokeile vaikkapa näitä kukkakaalipyöryköitä ja tee niiden seuraksi ihana nepalilaishenkinen curry, joka sai ihastuneen vastaanoton niin kotona kuin somessa! Ohje pyöryköiden alla.

"Lisää kukkakaalia! Teki mieli kasvispullia, joten tein sellaiset sitten kukkakaalista. Keitin ensin kaksi desiä kuivattuja punaisia linssejä mahdollisimman vähässä vedessä muhjuksi kahden hienonnetun valkosipulinkynnen kanssa. Raastoin ison, 800 grammaa painavan kukkakaalin karkeaksi raasteeksi. Sekoitin linssit ja kukkakaalimurun kulhossa, lisäsin kolme isoa palaa kuivunutta leipää murusina, kolme desiä raastettua goudaa, teelusikallisen suolaa, mustapippuria ja todella ison kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa ja kaksi kananmunaa ja sekoitin tasaiseksi. Annoin taikinan levätä jääkaapissa pari tuntia ja pyörittelin sen sitten palleroiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paistoin pullia 200-asteisessa uunissa runsaan puoli tuntia, käänsin pullat varovasti noin 20 minuutin jälkeen. Tulipa mehevät, ja sainpa ujutettua kuvaan myös auenneen daalian. #keittiössänyt #kukkakaalitalkoot #kasvispullat"

"Onko siellä ketään muuta, joka tilaa nepalilaisessa ravintolassa aina kasvispullia sellaisessa paksussa keltaisessa kastikkeessa? Olen tainnut onnistua tekemään karvalakkiversion tuosta maagisesta kastikkeesta, jota voisin lusikoida suoraan kattilasta.

Kas näin se syntyy: Kuumensin pienessä kattilassa tilkan öljyä ja lisäsin kaksi teelusikallista curryjauhetta ja teelusikallisen jeeraa ja sekoitin hetken. Seuraavaksi lisäsin kaksi hienonnettua sipulia ja kuullotin. Lisäsin kolme valkosipulinkynttä ja haudutin sipulit miedolla lämmöllä ihan pehmeiksi. Seuraavaksi lisäsin purkillisen kookosmaitoa ja kolme kukkurallista ruokalusikallista tomaattipyrettä ja keitin vartin, niin että kastike vähän sakeni. Ihan lopuksi nuijin desin cashewpähkinöitä muovipussissa rouheeksi lihanuijalla (en ymmärrä miksi meillä sellainen on, en ole kertaakaan eläessäni nuijinut mitään lihaa) ja lisäsin kastikkeeseen ja kuumensin hetken. Lopuksi maustoin suolalla. Tätä kastiketta voi sitten haarukoida riisin ja (uunissa paahdettujen) kasvisten kanssa, tai vaikka eilen vinkkaamieni kukkakaalipullien kera! #keittiössänyt #läpimurto #kukkakaalitalkoot #vegaaninen #vegan"

"Koska olin viikonlopun metsässä ja söin vain sieniä, #kukkakaalitalkoot uhkasivat mennä osaltani ohi. Onneksi mies oli hereillä ja kävi eilen ostoksilla. Kukkakaalisato kypsyi tänä vuonna kerralla, minkä vuoksi nämä ihanat kasvikset uhkaavat jäädä peltoon mätänemään :-( 

Kurvaapa siis tänään kauppaan ja tee vaikka tätä omaa lemppariani, uunissa paahdettua kukkakaalia: pese ja leikkaa vajaan kilon kokoinen kukkakaali suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Paloittele myös kanta ja lehdet. Sekoita tilavassa kulhossa 1/2 dl oliiviöljyä, 3 rkl Dijon-sinappia, 1/2 tl suolaa ja 1/4 tl mustapippuria. Lisää kukkakaalit kulhoon ja pyörittele käsin kastikkeessa. Kumoa kukkakaalit uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa napakan kypsiksi, noin 20 minuuttia. Jos haluat, voit vielä uunista ottamisen jälkeen raastaa päälle parmesaania. Yritä olla napsimatta kaikkia suoraan pelliltä. 

Me syömme nämä poikasen kanssa lounaaksi lihapullien kera, jos tähteitä jää, nakkaan loput illalla kantarellicarbonaraan. Nam <3 #gastronaatti"

"Äiti paistoi juustomaidosta lettuja, minä tein täytteet metsän ja kasvimaan aineksista: rouskuista, kesäkurpitsasta ja sipulista. Mmmmmmmm! #maalla #lettupäivä"

"Huristelin tässä päivänä eräänä ensimmäistä kertaa vispipuuron uudella yleiskoneellani. Jösses miten kuohkeaa siitä tuli! Ja koska vakkarijääkaappirasiani olivat muussa käytössä, jouduin jakamaan jämät tyhjiin hillopurkkeihin. Se osoittautui käteväksi systeemiksi: valmis aamupala odottaa nyt jääkaapissa vain kannen auki naksauttamista! #keittiössänyt #vispipuuroa #keittiöinnovaatio #mindblowing"

"Tein pitkästä aikaa iltaruoaksi risoton, tällä kertaa kesäkurpitsasta, koska niitä ON. Kuullotin ensin kaksi hienonnettua sipulia ja kaksi varsisellerin vartta oliiviöljyssä ja lisäsin sitten yhden keskikokoisen kesäkurpitsan raastettuna. Kuullotin kesäkurpitsan pehmeäksi, lisäsin riisit ja sitten (luiden rippeistä viikonloppuna keitettyä) kanalientä muutamassa osassa. Lopuksi lisäsin raastettua parmesaania ja ison kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa ja maustoin suolalla ja mustapippurilla. Lautasella ripottelin päälle muutaman saksanpähkinän ja sipuleiden vihreät varret.

Kaikille maistui, jopa kesäkurpitsakriittinen viisivuotias haarukoi menemään <3 #keittiössänyt #kesäkurpitsarisotto"

"#keittiössänyt #paahtajanainen #kesäkurpitsahulluus"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #23
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #22

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #21

 

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Vaikka olenkin uskollinen Hakaniemen kauppahallin asiakas ja haen sieltä kalani, nyt on kyllä ihasteltava Helsingin Tukkutorille avattua Tukkutorin kalaa (Työpajankatu 2b).

Huhtikuun loppupuolella ovensa avannut kalakauppa on valikoimaltaan varmasti kaupungin parhaita, ja mikä parasta, kalakauppa on myös kalaravintola!

Toistaiseksi Tukkutorin kalan ravintola tarjoaa vain lounasta ja viikonloppuna brunssia, mutta suunnitteilla olisi kuulemma tarjota jatkossa myös illallisia, kunhan anniskeluoikeudet tulevat kuntoon. Kiinnostavaa, todella kiinnostavaa!

Kävin Tukkutorin kalassa lounalla jo pieni hetki sitten. Päivän kalana tarjolla oli ahvenia ja uusia perunoita (14,90 €), ja annokseen sisältyi myös runsas salaattipöytä.

Päivittäin tarjotaan myös lohikeittoa, jonka voi ottaa joko salaattipöydän kanssa (12,90 €), ilman sitä (9,90 €) tai take awayna (7,90 €).

Lähtiessä voi ostaa vielä kalaherkut mukaan kotiin vietäväksi.

Itse vein rouvalle tuliaisiksi sekä tuoreita ahvenfileitä että savustettuja ahvenia.

Herkullista, tänne pian uudelleen! Ja toivottavasti illalliset käynnistyvät myös piakkoin! 

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Terveisiä taas kasvihuoneesta!

Nyt on kurkkua!

Kasvihuonekurkun satoisuus ja uusien kurkkujen kypsymisen tahti ovat yllättäneet todella. Haemme parin päivän välein kasvihuoneesta muutaman kurkun, ja ne ovat vielä melko kookkaita. Yhtenä päivänä Rouva kiikutti kotiin liki puolimetrisen hirviökurkun, joka painoikin yli kilon! Maku oli silti täydellinen eikä kurkku ollut lainkaan ylikypsä tai vetinen.

Tomaatit antavat sen sijaan edelleen odottaa itseään. Muutamia tomaatteja on kyllä poimittu, mutta suurin sato on vielä kypsymättä.

Keltaista chiliä on tulossa kivasti. Hieman lehdissä on ollut kirvoja, mutta chilit eivät vaikuta siitä pahastuneen. Sen sijaan munakoiso on niin kirvoja kuhiseva ja niiden syömä, että omista munakoisoista päästään tuskin nauttimaan. Yksikään kukka ei ole vielä edes kehittynyt raakileeksi, ja ensi kesänä tuskin viitsimme yrittää toista kertaa.

Ulkona kasvatuslaatikossa on koettu ihmeparantuminen. Aiemmin kesällä kanin syömät herneenversot alkoivat kuin alkoivatkin kasvattaa uutta vartta, joten tökkäsin tukikepit laatikkoon ja verkon ympärille estämään pitkäkorvien uudet vierailut. Nyt näkyy jo herneenpalkoja, joten pian päästää maistelemaan näitäkin!

Toisessa laatikossa kypsyvät porkkanat ja palsternakat. Viimeksi kun nyhtäisin yhden porkkanan maasta, se oli vielä aika pieni, joten odotellaan.

Viime päivinä olemme saaneet nauttia marjoista, ja lasten aamu- ja iltapuuroihin ja -jogurtteihin on sekoitettu vadelmia, valkoherukoita, mustaherukoita ja karviaisia. Vadelma-aika on juuri nyt parhaimmillaan, ja käymme poimimassa niitä parin päivä välein lisää. Eilen vadelmaa tuli niin kivasti, että sain jopa pienen pussillisen pakkaseen.

Mustaherukkasato on sangen vaatimaton, karviaisia tulee ihan kivasti, valkoherukkaakin saimme mutta punaherukat menivät ilmeisesti lintujen suihin.

Kylmä alkukesä viivästytti sekä kukkien istutusta että kukintaa, mutta nyt Rouvan daaliat alkavat availla nuppujaan.

Valitettavasti myös kotilot ovat päässeet jälleen villiintymään, ja osa daalioista on kärsinyt niiden vuoksi. Tästä ärsyyntyneenä kävin ostamassa rautakapausta 10 kg:n säkin Ferramol-rautafosfaattia, jota käytetään etanoiden ja kotiloiden hävittämiseen. Aine on vaaraton muille paitsi kotiloille, ja se on hyväksytty jopa luomukasvatukseen.

Ensi vuonna muistamme sitten hoitaa tämänkin asian toisin.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oh, miten jännää tämä onkaan! Hanna Gullichsen kertoi, että kirjamme lähti painoon eilen!

Ja siinä on kirjan kansi. Sen nimeksi tuli Gastronaatti II - Kuinka rakastua ruoanlaittoon. Ei sen vähempää luvattu. Kannen kuva on myös yksi kirjassa esiintyvistä annoksista, ja kuva on luonnollisesti omia otoksiani kuten muutkin kirjan kuvat.

Aiemmin epäilimme, että kirja ilmestyisi elokuussa, mutta kirjan paino- ja julkaisuaikataulut ovat niin monen asian summa, että lopulta julkaisuajankohdaksi täsmentyi syyskuun viimeinen viikko. Juuri sopivasti Rouvalle, joka päättää hoitovapaansa siihen ja palaa takaisin työpaikalleen siitä seuraavalla viikolla.

Ja kirjanhan kustantaa No Tofu Publishing, ja koko kirjatiimimme odottaa nyt intopiukeina, että pääsemme näyttämään ja kertomaan siitä lisää!

Miltäs näyttää?

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Libero

Neljän vuoden takaisiin vauvajuttuihin verrattuna blogistani on puuttunut viimeisen vuoden aikana täysin yksi aihe: vaipat. En minä ennenkään vaippojen sisällöistä ole raportoinut, mutta esikoisen vauva-aikoina kerroin useamman kerran siitä, miten käytämme kestovaippoja.

Nyt taitaa olla tunnustettava, että tälle periaatteelle on käynyt viime aikoina vähän huonosti.

Esikoisemme kanssa pidimme kunnia-asiana käyttää kestovaippoja.

Vaippapyykki pestiin joka ilta ja kuorivaipat ja sisukset kuivattiin kylpyhuoneen rättipatterilla seuraavaksi päiväksi. Pidimme kestovaippoja mukana jopa Savon mökkiretkillä ja pesimme niitä anoppilassa, ja myös tytön päiväkodin kanssa sovimme, että kestovaipat ovat OK. Kannoimme joka päivä likaiset vaipat kotiin pestäviksi pienessä kassissa, johon käytetyt vaipat oli pakattu muovipusseihin.

Jouduimme kyllä jo silloin käyttämään öisin kertakäyttövaippoja. Vaikka kuinka laitoimme kestovaippoihin lisäimuja, lapsi heräsi aamuisin usein vaatteet märkinä, joten kestovaipat jätettiin vain päiväkäyttöä varten.

Sitten elämäämme tuli tämä toinen minityyppi. Hänen ensimmäisiin hetkiinsä sisältyi paljon dramatiikkaa, joten päällimmäinen huolemme oli usean kuukauden ajan aivan jokin muu kuin vauvanhoidon ekologisuus. Kun vauvaa vielä ruokittiin pumppumaidolla ja tuttipulloilla muutaman tunnin välein, kaikki ylimääräinen tuntui liikaa vaaditulta pumppausvälineiden ja tuttipullojen puhdistamisen ja jääkaappikylmän maidon lämmittämisen lisäksi.

Mutta siihen loppuvat selittelyt. Suunniteltu siirtyminen kertakäyttövaipoista kestovaippoihin vain siirtyi ja siirtyi... ja lopulta jäi. Tähän päivään mennessä emme ole pukeneet pojalle kestovaippaa yhtä ainoaa kertaa.

Nyt suunnitteilla on ottaa kestovaipat vihdoin käyttöön - osittain. Öisin en vieläkään siirtyisi käyttämään kestovaippoja, ja matkoilla kertakäyttövaipat ovat ehdottomat, mutta ainakin kotioloissa "kestoilu" olisi mahdollista ja vähentäisi jo merkittävästi syntyvän jätteen määrää. 

Kun kertakäyttövaippoja kuitenkin käytetään, niidenkin valinnassa voi kiinnittää huomiota ekologisuuteen.

Sain nyt kokeiltavaksi Liberon uusia Libero Touch -teippivaippoja, ja poikanen on kulkenut niissä muutaman viikon. Liberon vaipat ovat joutsenmerkillä merkittyjä ja kestävän kehityksen FSC-sertifikaatilla sertifioituja, ja Libero kertoo puolittaneensa vaippojensa hiilijalanjäljen kahdessakymmenessä vuodessa.

Housuvaippoja emme ole oppineet käyttämään, ja myös esikoisemme käytti öisin teippivaippoja. Poikanen istuu sen verran rauhallisesti sylissä vaipanvaihdon aikana, että teippien kiinnittämisessä ei ole ongelmaa. Kyllä hän teippejä räplää, mutta vaipat ovat pysyneet toistaiseksi melko hyvin jalassa. Teippivaipat saa myös päälle napakan tukevasti.

Uudessa Touch-tuotesarjassa on kiinnitetty erityistä huomiota pehmeyteen ja istuvuuteen. Pehmeys olikin ominaisuus, johon kiinnitin ensimmäisenä huomiota. Vaippa on hyvin pehmeä ja joustava, ja se istuu hyvin.

Vaipan etuosassa oleva raita vaihtaa väriä ja kertoo, milloin on vaipanvaihdon aika. Tätä ominaisuutta en ole kuitenkaan hyödyntänyt, sillä vaipasta tuntee muutenkin aivan hyvin housujen läpi tunnustelemalla, milloin on vaipanvaihdon aika.

Minkäänlaisia ohi- tai ylivuotoja ei ole ehtinyt tähän mennessä tapahtua. Vaipoissa on seisty, istuttu, kävelty, juostu, kieritty, kiipeilty ja läiskähdetty pepulleen.

Sitä ei laskettane, että poikanen oppi jokin aika sitten riisumaan sekä vaatteensa että vaippansa itse aamulla herättyään, emmekä huomanneet asiaa ennen kuin hänen siskonsa huusi meidät eräänä aamuna noukkimaan alastoman veljen sängystään. Vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

Öisin puemme kertokäyttövaipan päälle myös kestovaipan kuoren, ihan varmuuden vuoksi. Kilpailevan vaippamerkin kanssa on käynyt pari kertaa niin, että vaippa on tullut yksinkertaisesti täyteen ja päästänyt loput läpi, mutta Libero Touchin kanssa näin ei ole käynyt kertaakaan.

Mihinkäs nyt matka?

Hetkinen, alas sieltä! Tuo ei näytä kovin turvalliselta!

Liberon tuotteista löydät lisää tietoa osoitteesta libero.fi. Käy kurkkaamassa myös Liberokerhoa, johon liittymällä saat etuja ja mm. pääsyn Vanhempien jutut -foorumille jakamaan ajatuksia muiden vanhempien kanssa.

Share

Pages