Ladataan...
Isyyspakkaus

Jos tämän kuvan teltta näyttää jotenkin tutulta, olet nähnyt sen todennäköisesti viikonloppuna useasta eri kuvakulmasta - mutta toisesta suunnasta.

Emme siis olleet ilmiselvästi lähes jokaisen tuntemani ihmisen tavoin Flow'ssa vaan nautimme viikonlopusta, jolle ei ollut suunniteltu ainoatakaan menoa tai tekemistä.

Takana on muutama hyvin työntäyteinen viikko, enkä tarkoita edes varsinaisia päivätöitä vaan kaikkea sitä puuhaa, jota olemme tehneet öitä myöten mökillä sekä puutarhan, remontin että juhliemme eteen. Viikonlopun suunnitelmani olikin siis: "en mene ainakaan mökille tekemään mitään".

Lisäksi Rouva valmisteli useampana iltana kotonamme tehtyjä lehtijutun kuvauksia, jotka olivat torstaina.

Päädyimme siis viettämään perjantaina koti-illan ja katsomaan Rouvan kanssa HBO Nordicilta The Affairin 4. kauden kaksi ensimmäistä jaksoa. Ne olivat hyvät. Ai niin, ja olihan meillä siis perjantaina myös hääpäivä, jota juhlistettiin suklaakakulla ja lasillisella punaherukkamimosaa.

Aivan täysin mökkivapaata viikonloppua ei voi kuitenkaan viettää, sillä sekä puutarha että kasvihuone kaipaavat kastelua parin päivän välein. Kävimme siis lauantaina mökillä iltapäivällä tekemässä sen verran kuin oli välttämätöntä, ja paluumatkalla vein lapset Kalasataman leikkipaikalle, jotta tyttö pääsi skeittaamaan. Ja siinähän se Flow jyrisi vain muutamankymmenen metrin päässä.

Oikeastaan tyttö olisi halunnut Eläintarhan skeittipuistoon, mutta se olisi ollut aivan väärässä suunnassa. Kalasatamassa ei ole tarjolla vastaavia kouruja kuin Eläintarhassa, mutta toisaalta alueella on kumpareita, jollaisia skeittipuistossa ei ole. Sitä paitsi Kalasatamassa on tekemistä myös mukana kulkevalle herra 2-v:lle.

Hän keskittyi keinuihin ja sisko tasapainotteli skeittilautansa päällä.

Skeittiretki Flow'n lähistölle oli strateginen valinta siitäkin syystä, että pääsimme keräämään pulloja ja tölkkejä. Tyttömme on nimittäin innostunut tästä puuhasta kovasti sen jälkeen, kun hän oli kerännyt joitain pulloja lastenhoitajan kanssa, ja lupasimme, että hän saa pitää kaikki rahat keräämistään pulloista.

Hän on kerännyt parissa viikossa pulloja 20 euron edestä ja tältä skeittiretkeltä kassaan kilahti neljä euroa lisää. Hän on niin innoissaan asiasta, että uskalsi käydä kyselemässä jopa nurmikolla istuskelevilta miesporukoilta, saisiko hän kerätä heidän tyhjät tölkkinsä mukaansa.

Rahat hän aikoo käyttää Baby Bornin vaatteisiin. Hän päätti kuitenkin käyttää jo kolme euroa summasta ostaakseen itselleen haaveilemansa trikoohiuspannan (siellä se on päässä).

Tyttöä kyllä harmitti, miten niin monet muutkin olivat keräämässä tölkkejä ja pulloja jätesäkkien kanssa Flow'n pääportin lähellä. Lohduttelin häntä kertomalla, että monet tölkinkerääjistä tekivät sitä varmasti saadakseen rahaa ruokaan.

Sunnuntai sujui yhtä suunnitelmattomasti. "Taitaa sataa, ei mennä mihinkään." Rouva ja tyttö kävivät kyllä retkellä Ateneumissa, mutta itselleni koko päivän suurin ohjelmanumero oli, että katsoimme yhdessä DVD:ltä Mamma Mia! -elokuvan. Tyttö rakastui musikaaliin viime keväänä niin kovasti, että hän laulaa edelleen sen kappaleita päivittäin ja niin paljon, että jopa hädin tuskin suomea puhuva poikamme laulaa kappeleita englanniksi mukana.

Tyttö ei muuten halunnut, että luen tekstityksiä ääneen, sillä hän tietää jo, mitä elokuvassa tapahtuu.

Tällä viikolla luvassa on mökin sähkötöitä, ja nyt myös loppuviikolle ja viikonlopulle on suunniteltua ohjelmaa. Yritän kuitenkin ottaa vähän rennommin kuin viime viikkoina, ettei ala stressata liikaa.

Ladataan...
Isyyspakkaus

Arjen ruokavinkit -sarjani on ollut ansaitulla kesätauolla, mutta nyt kun arki on taas pyörähtänyt käyntiin, myös arkiruokia näkyy Rouvan Instagramisssa enemmän. Ei kesä ole kuitenkaan ollut pelkkää mökin sadonkorjuuta ja ravintolaruokia, joten tässä Rouvan parhaat arkiruokavinkit ja pari muuta hienoa kuvaa viimeiseltä kahdelta kuukaudelta.

"Moni on kysellyt basilika-cashewtahnan ohjetta, joten tässä se tulee. Kyseessä on sitten sen verran monikäyttöinen ja koukuttava asia, että tulet varmasti tekemään sitä lukuisia kertoja. Alkuperäinen ohje on #gastronaatti2-kirjastani, joka muuten on vielä viikonlopun erikoistarjouksessa kustantajani kirjakaupassa, suoran linkin löydät profiilista, klik klik ostoksille!

Pese ja kuivaa litra basilikan lehtiä ja pehmeitä varsia. Kuori ja hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Laita basilikanlehdet, valkosipulinkynnet, 2 dl cashewpähkinöitä, puolen sitruunan mehu, 1 tl suolaa ja pari kierrosta mustapippuria myllystä tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi 1,5 desiä rypsiöljyä koneen käydessä ja jauha tasaiseksi. 
Siirrä tahna puhtaaseen lasipurkkiin, tasoita pinta ja lorauta päälle kerros oliiviöljyä, niin tahna säilyy mainiosti jääkaapissa viikon.
Itse syön sitä leivän päällä, turkkilaiseen jogurttiin sekoitettuna dippikastikkeena, pottujen kanssa, tomaatti-mozzarellasalaatissa, pestopastassa, pizzan päällä, salaatinkastikkeena, uunikalan päällä, munakkaassa, suoraan purkista ja olenpa kerran hujauttanut sitä risottoonkin. Mikä parasta, jos vaikka omaa basilikasatoa pukkaa yli oman tarpeen, tahnan voi hyvin pakastaa jääpalamuoteissa tai pienissä lasipurkeissa, mikä tarkoittaa sitä, että tätä ihanuutta pääsee maistelemaan vaikka tammikuussa. 
Ihanaa viikonloppua, toivottavasti maistuu! Jos innostut kokkaamaan, tägääthän kuvan #gastronaatti2 - niitä on ihana katsella <3

#keittiössänyt #tomaattihulluus"

"Huomasithan basilika-cashewtahnani ohjeen perjantailta? Luettelin tälle joustavalle ihmeaineelle lukuisia käyttökohteita, mutta yksi unohtui: sitä voi sivellä myös uunileipiin mozzarellan alle. #keittiössänyt #uunileipiä #pizzaleivät"

"Chilikurkkujen ohjetta tiedusteltiin, joten tässä sellainen tulee. Huomaathan kuusivuotiaan taiteilemat hienot etiketit!

Pese kilo avomaankurkkuja juuresharjalla ja viipaloi. Viipaloi kaksi punaista chiliä. Kuori ja viipaloi pikkurillin kynnen kokoinen pala inkivääriä. Kuori ja viipaloi neljä valkosipulinkynttä. 
Tee sitten liemi: Mittaa kattilaan 4,5 desiä vettä, 2,5 desiä sokeria, 3 rkl suolaa, 3 tl sinapinsiemeniä, 3 tl valkopippureita ja 3 tl korianterinsiemeniä ja keitä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi 3 dl väkiviinaetikkaa ja kiehauta. 
Kiehauta purkit vedessä kattilassa, jotta ne puhdistuvat. Jaa kasvikset kuumiin purkkeihin. Lisää lopuksi kuuma liemi purkkeihin ja sulje kansi. Anna tekeytyä kuukausi.
Herkkua ovat, lupaan!

#keittiössänyt #sadonkorjuu #avomaankurkkuhulluus #omastapuutarhasta"

"Kesä ja #perunahulluus ottaa vähän lujille kaksivuotiaalle perunakriitikolle. Siksi välillä on taivuttava ja keitettävä Siiklien sijaan pastaa. Tänään laitoin spagetin kiehumaan ja kuullotin sillä aikaa öljytilkassa viisi hienonnettua valkosipulinkynttä. Sitten lisäsin purkillisen savumuikkuja, kuumensin nopeasti ja lisäsin sitten valutetun pastan paistinpannulle. Ihan lopuksi tiraus sitruunaa ja iso kourallinen hienonnettua oman mökin lehtipersiljaa ja sitten vain syömään. Taapero ahmi kaksin käsin, mikä on toki mukavaa vaihtelua. #keittiössänyt #pastapäivä #pikaruokaa"

"Britakakun sijaan teinkin tällä kertaa britaleivoksia: leikkasin levystä jokaiselle kolme pientä neliötä, sekoitin kerman sijaan kastikkeen turkkilaisesta jogurtista, tomusokerista ja vaniljajauheesta ja sitten vain kokosin leivokset latomalla palat päällekkäin ja lisäämällä väleihin kastiketta ja marjoja. #keittiössänyt #kesäruokaa #britakakku #britaleivokset #gastronaatti2"

"Kun keittää tosi ison kattilallisen Siiklejä, saa seuraavana päivänä tehdä perunamunakasta. #keittiössänyt #kesäruokaa #perunahulluus"

"Olen kehittänyt vakavan riippuvuuden Järki-Särjen savustettuun, valkosipulilla maustettuun versioon. Nyt tein siitä perunasalaatin: lorautin purkista tilkan öljyä pannulle ja kuullotin kolme hienonnettua kesäsipulia varsineen raukeiksi ja maustoin kevyesti suolalla. Samaan aikaan keitin torilta haetut uudet Siiklit, ja sitten vain yhdistin kaikki kulhossa, perunat puolitettuina kun vielä olivat kuumia, jotta ne imaisivat särjen maut itseensä. Mielelläni olisin lisännyt vielä lehtipersiljaa, mutta sitä ei ollut. Kylläpä maistuikin!

#keittiössänyt #perunasalaatti #perunahulluus"

"Tänään paistoin nopeasti pannulla neljä hienonnettua kesäsipulia, suikaloidun varhaiskaalin ja katkarapuja, maustoin soijalla ja oman mökin korianterilla ja sekoitin kuumassa vedessä pehmitettyyn riidinuudeliin. Tuomio nuorisolta oli yksimielinen:

"Siis tosi hyvää äiti", hämmästeli kuusivuotias. "Litää", huusi pienempi. 
Saatanpa tehdä toistekin. 

#keittiössänyt #kesäruokaa #varhaiskaalihulluus"

"Tänään syötiin teriyakitofua. Tofu on ollut minulle vähän vaikea, sillä kotona tehtynä se on helposti mautonta ja märkää. Mutta sitten vegeasiantuntijamme @yassumaria meiltä töistä vinkkasi, että tofu kannattaa kuivata kunnolla ennen paistamista. Ja todella, tämä vinkki on muuttanut kaiken!

Niinpä nykyisin leikkaan tofukimpaleen kolmeen osaan, käärin keittiöpyyhkeeseen, nostan leikkuulaudan päälle painoksi ja jätän kuivumaan noin puoleksi tunniksi. Sitten kuutioin tofun, paistan öljytilkassa kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi ja rapeaksi ja maustan vasta sitten. 
Tänään tein nopean teriyakikastikkeen kiehauttamalla soijaa, kookossokeria ja valkoviinietikkaa kattilassa hetken ja lisäämällä sitten tofupalat kastikkeeseen maustumaan. Seuraksi keitin riisiä ja paistoin pannulla pillisipulia ja broccolinia, joka muuten oli kotimaista! 

Kolme neljästä söi, ja pieninkin maistoi. #keittiössänyt #teriyakitofu #vegan"

"Juhannuksesta jäi pala savulohta, kermapurkki ja muutama pillisipuli (johon olen muuten aivan ihastunut). Tekaisin niistä supernopean pastan: hienonsin sipulit ronskisti ja kuullotin hetken öljytilkassa kattilassa. Sitten lisäsin kermapurkin ja kaksi teelusikallista dijonsinappia ja keitin hetken. Ihan lopuksi lisäsin joukkoon savukalan, niin että se lämpeni. Sekoitin kastikkeen keitetyn spagetin joukkoon ja lapioin lautasille, joista yksi oli tämä ikivanha Arabian. #keittiössänyt #savulohipasta #juhannus2018"

"Kuva on nyt vähän vaatimaton, mutta tässä saattaa olla kesäsi mullistavin perunaherkku. @petratuo kokkasi meillä töissä hirmuisen hyvät voipotut ruskistetusta voista ja salviasta, ohjeen saat Meilläkotona.fistä. Koska lähikaupasta oli salvia loppunut, itse heitin ruskistetun voin sekaan pillisipulia ja voi että oli hyvää tämäkin versio. Saatoin ehkä muussata kulhon loput potut haarukalla ja kaapia suuhuni jälkiruokana... Kannattaa kuulkaas kokeilla! #keittiössänyt #voipotut #ruskistettuvoi #juhannus2018"

"Tänään(kin) olin kovin iloinen siitä, että jääkaapissa oli kasvihuoneen basilikoista surautettua tahnaa spagetin joukkoon sekoitettavaksi. Keitin pastan, ja kun se oli melkein kypsää, kaadoin keitinveteen ison kourallisen kuorittuja tuoreita herneitä kypsymään ihan hiukan. Sitten vain vesi pois ja basilikatahna ja herneet kattilaan spagetin tykö. Ihan lopuksi lisäsin vielä pari hienonnettua pillisipulia, kun sellaista vihanneskaupasta löytyi. Ainakin meidän perheellemme maistui. #keittiössänyt #pastapäivä"

"Jääkaapissa oli viisi vanhaa perunaa, joten ilahdutin lapsia perunapizzalla. Olen vinkannut tämän aiemminkin, mutta tässä kertaus, jos on mennyt ohi. Eli muutama vanha peruna viipaleiksi mandoliinilla ja pikkuisen lomittain pellille leivinpaperin päälle (viiden kanssa jouduin ottamaan jo toisen pellin käyttöön). Päälle sipaisu oliiviöljyä ja pikkuisen suolaa ja vajaaksi vartiksi 200-asteiseen uuniin. Sitten päälle kesäsipulin vartta hienonnettuna, Järki-Särkeä ja raastettua juustoa, esimerkiksi vanhaa goudaa, ja takaisin 200-asteiseen uuniin hetkeksi, niin että juusto sulaa. Maistuu myös perunakriittiselle kaksivuotiaalle <3 #keittiössänyt #perunapizza"

"Kaupassa oli kotimaista huippurapeaa varhaiskaalia, joten tein lasinuudelisalaattia. Kastikkeeksi salaattikulhon pohjalle yhden limetin mehut, öljyä ja suolaa, ja sitten perään pieni hienonnettu varhaiskaali, puolitoista suippopaprikaa, kolmen kesäsipulin varret, ruukullinen korianteria, puoli pakettia keitettyä lasinuudelia ja pussillinen katkarapuja, koska lapset näköjään syövät kaiken, jossa on katkarapuja. #keittiössänyt #kesäruokaa #varhaiskaali #varhaiskaalisalaatti"

"Surautin kasvihuoneesta latvotut basilikat eilen tahnaksi, ja tänään sivelin sitä munakoisopizzojen päälle. Eli leikkasin munakoison vajaan sentin viipaleiksi, lisäsin päälle öljyä ja suolaa ja työnsin 200-asteiseen uuniin vartiksi, niin että munakoisot vähän pehmenivät. Sitten sipaisin jokaisen päälle basilikatahnaa ja rouhaisin pippuria ja aivan lopuksi lisäsin nokareen mozzarellaa. Vielä kymmenen minuuttia uunissa, ja sitten syömään. Nuorisolle maistui myös, koska #pizza. #keittiössänyt #munakoisopizza"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

 

Ladataan...
Isyyspakkaus

Juuri tällä hetkellä tuntuu ihmeelliseltä, että olemme koskaan saaneet tehtyä omassa kodissamme isoa keittiöremonttia. Keittiö siirrettiin silloin kokonaan toiseen huoneeseen, ja uuteen keittiön piti tehdä satoja isoja ja pienempiä päätöksiä ja valintoja.

Vaikka mökin keittiöremontti on paljon pienempi ja helpompi kaikin puolin, päätöksien tekeminen tuntuu yllättävän vaikealta. Tässäkin remontissa keittiö siirtyy toiseen paikkaan, ja vedämme myös ensimmäistä kertaa ikinä juoksevan veden tuvan puolelle.

Jotta pääsisimme asiassa eteen päin, päädyin piirtämään tulevan keittiön kalusteineen jälleen kerran SketchUpilla. Tuttavallisemmin Ketsupilla.

Omaa keittiöremonttiamme olisimme tuskin saaneet suunniteltua ilman SketchUpia. Voit ihmetellä tästä muutaman vuoden takaisesta postauksesta, miten lähellä lopputulos olikaan alkuperäistä suunnitelmaa. Seitsemässä vuodessa on varmasti tullut tarjolle uusiakin 3D-mallinnussoftia, mutta tällä tutulla välineellä sain tehtyä nopeasti sen, mitä tarvitsin.

Juuri tällä hetkellä akuutein asia tässä remontissa ovat sähkötyöt. Vaikka mökin sähköt vedetäänkin periaatteessa pintavetoina, juuri tämän keittiön kohdalla johdot ja tarvittavat jakorasiat voidaan piilottaa seinän toisella puolella olevaan varastoon. Johdot tuodaan siis läpi täsmälleen haluttujen valaisimien, kytkimien ja pistorasioiden kohdalta. Tänään sähkömies kävi jo tekemässä koeporauksen seinään ja totesi, että suunnitelmamme on toteutettavissa myös käytännössä.

Aiemmista suunnitelmista poiketen taidamme sittenkin sijoittaa keittiön yläkaapin sivuseinälle, ja laittaa tiskipöydän päälle avohyllyn.

Piirroksessa näkyvä laatikko hyllyn alla on pallomainen valaisin, jota en jaksanut mallintaa sen kummemmin. Valkoiset pyörylät välitilassa ovat kaksi pistorasiaa työtason molemmissa päissä, ja kolmas pyörylä on valokatkaisija, jonka sijainti on vielä harkinnassa.

Tulipa samalla tehtyä sanity check myös suunnittelemalleni allastasolle, jota ei ole vielä tilattu. Alustavasti suunnittelemani mitat näyttävät edelleen järkeviltä, kun olen piirtänyt kaikki oikeissa mittasuhteissa.

Kyllä kai tämä tästä lähtee avautumaan. Sähkökalusteet saan huomenna, ja jotain aletaan asentaa jo ensi viikolla. Jännää.

SketchUp näyttää jo vanhentuneen niin, että kaikki aiemmat ominaisuudet eivät ole enää käytössä, eikä koko softaa ole päivitetty vuoden 2014 jälkeen. Kerro ihmeessä, oletko käyttänyt jotain vastaavaa mutta uudempaa ohjelmaa omien projektiesi mallinnukseen!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kesän odotetuimmat juhlat järjestettiin lauantaina puutarhamökillämme. Vietimme Rouvan kanssa yhteisiä 80-vuotisjuhliamme, ja pitkän harkinnan jälkeen juhlat siirrettiin kotoamme Herttoniemeen. Nyt voi sanoa, että päätös oli aivan täydellisen loistava.

Vielä lauantaina sää yritti hieman säikäyttää: kun olin asettelemassa pöytiä ja tunnelmavaloja paikoilleen vain muutama tunti ennen juhlien alkua, taivaalle kerääntyi hyvin synkkiä pilviä ja ne heittivät hieman vettäkin. Ilmatieteenlaitos lupaili sadekuuroja koko iltapäiväksi ja illaksi, joten varauduimme jo henkisesti siihen, että viettäisimme osan illasta mökin sisätiloissa. Onneksi se oli sentään raivattu ja siivottu sellaiseen kuntoon, että sinne olisi mahtunut ja kehdannut päästää ihmisiä sateensuojaan.

Lopulta juhlien aikaan taivaalta ei tullut pisaraakaan vettä, ja puolipilvinen sää oli mitä mainioin juhlille.

Päädyin tilaamaan juhliin vuokrapöydät ja -penkit, ja Rouva asetteli niille pellavalakanoita liinoiksi.

Kiinnitin pöytien päälle ristiin Clas Ohlsonin aurinkokennolla latautuvat ledivalosarjat. Sarjoja oli neljä, ja jotta ne ylettyisivät omenapuusta toiseen, solmin kaksi sarjaa yhteen päistään.

Rouva poimi puutarhasta kukkia pöytiin.

Toimme kotoa lautasia, laseja ja aterimia, joita Rouva on ostanut kirpputoreilta varta vasten mökille tuotavaksi.

Pari tuntia ennen juhlien alkua saimme mökille touhuamaan Pipsa Hurmerinnan, joka vastasi juhlien ruoista. Pipsa on vaimoni tuttu työhommien kautta, ja olenhan itsekin ollut hänen ja Meri-Tuuli Väntsin haastateltavana Radio Helsingin Ruokatunnissa

Valitsimme pitopöytään kasvisruokia. Näin ei tarvinnut tehdä useita versioita eri ruokavalioille ja ruokien säilyvyys lämpimällä verannalla oli myös parempi lihaan ja kalaan verratuna. Lasken nyt myös burratan ja säilötyt sitruunat kasvisruoaksi.

Burratan lisäksi Pipsa loihti pöytään fenkolisalaattia, pinaatti-hernesalaattia ja sinappivinegrettiä.

Varsinainen pääruoka oli tomaatti-vuohenjuusto-quiche ja perunasalaatti salsa verdellä. Ah, miten olikin hyvää.

Kylläpä helpotti juhlien järjestämistä, että ruokia ei tarvinnut laittaa itse. Oli suoraan sanoen ihan riittävästi tekemistä muutenkin, ja uunin päällä pitäminen muutenkin kuumassa asunnossamme ei olisi oikein houkutellut.

Olin jäähdyttänyt mökin jääkaapissa ja sähkökäyttöisessä kylmälaukussa valmiiksi juomia. Asetin niitä tarjolle kottikärryihin, ja hain niille kaupasta 12 kg block-jäitä. Ne riittivät hyvin pitämään juomat viileinä pitkään.

Kun vieraat sitten saapuivat, unohdinkin taas perinteisesti lähes tyystin valokuvien ottamisen.

Ruoka maistui, vieraat ihastelivat kuorossa sekä mökkiä että puutarhaa, ja oli kaikin puolin leppoisaa ja hauskaa.

Edes ampiaiset eivät häirinneet juurikaan, vaikka lehdissä on peloteltu niiden valtavasta määrästä.

Alkumaljana tarjosimme samaa tasmanialaista Jansz-kuohuviiniä, jota varaamme aina juhliin. Ruoalle valitsimme puolestaan saman italialaisen Cantina Zaccagnini - Cerasuolo D'Abruzzo -roseeviinin, johon ihastuimme viime kesänä. Raikas roseeviini sopii hyvin kesäisiin juhliin ja tämä viini puolestaan on maultaan hyvin tasapainoinen ja sopii sekä ruoan kanssa että seurustelujuomaksi.

Alkoholittomaksi juomaksi valitsin kaupan hyllystä aivan puhtaasti pullojen ulkonäön perusteella ahvenanmaalaisia Amalias-limonadeja, jotka olivat todella herkullisia ja ihastuttivat vieraat niin, että limsaa olisi saanut olla enemmänkin! Makuina oli mansikka, mustikka, raparperi-seljankukka ja sitruuna.

Ruokailun päätteeksi yllätimme vieraat lauluesityksellä lauluyhteeni, St. Notesin kanssa.

Suurin osa vieraista ei ollutkaan kuullut yhtyettä livenä, joten oli hauska päästä esittämään kavereille, mitä olemme talven ja kevään aikana harjoitelleet.

Juhlat olivat periaatteessa aikuisten juhlat, jotta vierailla ei olisi kiire lähteä nukuttamaan lapsia seitsemän aikoihin. Pyysimme kuitenkin omaa lastenhoitajaamme pyörähtämään mökillä tytön ja pojan kanssa, jotta he voisivat syödä siellä ja näkisivät myös, miten kiva juhlapaikka on.

Myöhemmin oli jälkiruoan aika, ja se oli Pipsan ja Rouvan yhteistyössä tekemä pavlova. Pipsa toi marengit, täytteet ja koristeet, ja Rouva täytti ja koristeli tortut. Aivan törkeän hyvää.

Tavallaan minulla oli mielessä, että meistä voisi Rouvan kanssa ottaa jonkin yhteiskuvankin, mutta eihän sitäkään jotenkin sitten muistanut. Onneksi juhlissa vieraillut Hanna Gullichsen sentään ymmärsi pyytää meitä poseeraamaan verannalla, ja sain häneltä muutamat yhteiskuvat muistoksi.

Illan toinen ohjelmanumero oli vuoden 1978 Madeira-pullon avaaminen. Pulloa ei ollut varsinaisesti ostettu näitä juhlia varten, vaan Rouva hankki sen jo 11 vuotta sitten omille kolmikymppisilleen. Pullo jäi avaamatta ja juoma odottamaan seuraavaa hyvää syytä avata korkki.

Nyt pääsimme siis maistamaan 40-vuotiasta Madeiraa.

Harva oli maistanut aiemmin näin vanhaa viiniä, ja eräs viineistä itseäni hieman enemmän tietävä vieraamme arvioi, että juoma oli säilynyt oikein hyvin. Hieman maussa oli havaittavissa hapettumisen merkkejä, mutta ei se missään tapauksessa etikaksi ollut mennyt ja oli erittäin juomakelpoista.

Illan hämärtyessä myös väki väheni ja tunnelmavalaistus syttyi pöytien ylle.

Rouva kantoi pöytään iltapalaksi leipää ja juustoja sekä oman kasvihuoneen tomaatteja ja kurkkuja.

Ilta jatkui pitkälle yöhön, ja poistuimme viimeisten vieraiden kanssa samalla taksilla kahden aikoihin.

Olipahan kaikin puolin onnistuneet ja hauskat juhlat ja puutarha mitä parhain paikka niiden järjestämiseen. Ja vaikka edellisenä päivänä mietinkin, että ikinä en enää järjestä mitään juhlia, niin se fiilis taas muuttui, kun kaikki meni niin hienosti. Pitäisi siis järjestää juhlia useamminkin.

Kiitos siis kaikille vieraille kaikesta! Edes sunnuntain siivoukset ja tiskaukset eivät harmittaneet lainkaan, kun lauantaista jäi niin hyvä mieli. Ja eiköhän näitä puutarhajuhlia voida järjestää hieman pienemmässä mittakaavassa jo ensi kesänä, ei siis tarvitse odottaa kymmentä vuotta seuraavia ;)

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oikea vastaus otsikon kysymykseen on tietysti: UPEALTA! Ei puhuta kuitenkaan vielä remontin lopputuloksesta vaan jostain välituloksesta.

Mökkiremonttimme on siis pahasti kesken, mutta koska päätimme järjestää eiliset syntymäpäiväjuhlamme mökillämme, mökki piti siivota sellaiseen kuntoon kuin kaikki olisi lähes valmista. Se vaati muutaman aika pitkän illan mökilla, ja vielä perjantai-iltana naputtelin oven karmeja paikoilleen, piilotin maalipurkkeja kaappeihin ja imuroin remonttipölyjä ikkunalaudoilta.

Lauantaisiin juhliimme palaan toisena päivänä, mutta ennen sitä haluan esitellä, miltä mökillä nyt sitten näyttää!

Katto, paneelit ja listat on nyt maalattu valkoisiksi, alkovin lattia harmaaksi ja tuvan lattia ruudulliseksi.

Alkovin seinät on maalattu ensin turkooseiksi ja sittemmin uudelleen mintun värisiksi, kun alkuperäinen maali alkoi vaikuttaa liian räikeältä valitsemamme tapetin rinnalla.

Tapetitkin ovat siis jo seinillä, ja eläissäni vain 2,5 seinää tapetoineena olen melko tyytyväinen lopputulokseen, ja itse tapetti näyttää päivä päivältä kauniimmalta.

Mutta keskenhän tämä homma on. Listat ja karmit puuttuvat sieltä täältä, ja keittiö on vielä täysin tekemättä.

Valkoisesta kaapista jääkaapin ja hellan välissä tulee allaskaappi, ja sen päälle tilataan teräksinen taso altaineen.

Keittiön yläkaapiksi asennetaan oman kotimme remontista yli jäänyt yläkaappi, jossa on liukuovet ja pienet vetolaatikot. Omassa keittiössämme on vastaavia kaappeja nykyisin kolme, ja neljäs tulee nyt luomaan kotoisaa tunnelmaa Herttoniemeen. Maalasin kaapin valkoiseksi ja tukin sen pohjasta kolon, johon upotimme kaksi keittiöremonttia sitten halogeenivalot.

Seuraavana vuorossa ovat sähkötyöt. Riippuen sähkökalusteiden saatavuudesta/toimitusajasta sähkömies saattaa aloittaa asennukset jo nyt alkavalla viikolla.

Ja lähes kaikki sähkövedot menevät käytännössä uusiksi: uudet pistorasiat, katkaisijat, valaisimet, lisää pistorasioita ja vielä uudet ja kauniimmat pintavetojohdot.

Sitten jossain välissä remonttimiehemme ehtivät toivottavasti käydä tekemässä omat hommansa loppuun ja vetämään vesi- ja viemäriputket keittiöön odottamaan keittiön kalusteiden asennusta.

Verannan puolella maalaushommia ei ole aloitettu, joten siellä sähköjä ei päästä vielä tekemään. Joudun myös täyttämään verannan juhlien jälkeen romulla, sillä puutarhavälinevarasto on käytännössä tyhjennettävä keittiön sähkö- ja putkitöiden ajaksi.

Nyt on kuitenkin sen verran monta päivää ja iltaa tullut vietettyä mökillä, että lienee ihan paikallaan miettiä välillä muitakin asioita ja olla vaikka jokin ilta ihan kotona.

Pages