Vakavahenkinen treenaus- ja ruokavalioavautuminen.

ite puin

Nykyään on painonpudotus- ja urheiluhommissa menossa joku kummallinen kaikilla on kivaa -meininki. Istutaan jossain taskulämpimässä höyryssä ja kurotellaan hiljaa kohti varpaita. Katseella. Välillä kuuluu stereoista rauhoittava sitarin *plink*. Missä on veri, hiki ja kunnon vanhan koulukunnan spartalaisuus? Hyvä olo ja seesteinen mieli treenatessa on kokolailla yliarvostettua. Sen kuuluukin tuntua vähän pahalta. Myöntäkää.

Hikoilemattoman hyvänolontreenauksen suurin hyöty on siinä, että kävelylenkillä ei voi käydä jääkaapilla. Se, että painot ovat painavat ei ole sama asia kuin se, että tuntuu liian pahalta. Se, että hengästyy ei ole sama asia kuin se, että tuntuu liian pahalta. Kehonhuolto kehonhuoltona ja liikunta sitten erikseen. Erityisesti tahtoisin huomauttaa, että shoppailu tai siivous eivät ole kumpaakaan edellisistä.

Eikä urheilun edes kuulu olla henkistä ja tietoisuutta avartavaa. Ihmiskehon pitääkin tehdä töitä, liikkua, nostaa ja venyä. Avarru kirjastossa. Salilla kasvetaan lihaksina, ei ihmisinä.

Niin, ja laihdutuksessakin nykyään tärkeintä on, get this, ei laihtuminen, vaan se, että on koko ajan kiva ja lämmin olla. Jos ei laihdukaan, niin ainahan voi valehdella itselleen olevansa terveempi. Ai miksi? No tottahan se kalaöljykapseli aamuisin tuo lisää snickersinsyöntivuosia elämääsi. Laihdu ilman nälkää? No niin varmaan. Amputoimalla.

Ihmeruuistakaan ei tarvitsisi tehdä absoluuttisen totuuden uskontoa, hyppysellinen jostain Amazonasin suistosta lennätettyjä taikapapuja päivässä ei tee sinusta yhtään terveempää kuin muukaan plasebo sekoitettuna melkolailla väriltään ja koostumukseltaan vauvanoksua muistuttavaan ällösmuutieeseesi. Hyvällä tuurilla plasebo vaan todetaan taikapapuja vähemmän karsinogeeniseksi seuraavassa käänteentekevässä ravintoainetutkimuksessa. Sillä aikaa minä taidan ottaa sipsejä.

Leipä ei ole saatana, valkoinen sokeri ei ole saatana, makeutusaineet eivät ole saatana, kevyttuotteet eivät ole saatana, voi ei ole saatana. Saatana on saatana. Ja mintunvihreät seeprakuosileggingsit. Ja yksilöille ehkä joku edellämainittu, mutta one size fits all -tyylin absoluuttisia totuuksia nuokaan eivät ole. Jonkun tuoteryhmän syömisen lopettaminen (tai korvaaminen porkkanoilla) nyt vaan yleensä aiheuttaa kurkusta alas tungetun energiamäärän laskun.

Ja fysiikka, se on muuten kumma juttu. Kannattaa joskus ihan oikeasti yrittää ymmärtää kuluttamansa ja syömänsä energiamäärät suhteessa toisiinsa. Yksi säälittävä Domino-keksi on 15 minuuttia crossarivitkuttelua, bodycombatissa menee hyvänä päivänä puolikas suklaalevy. Pitsa vaatii useamman tunnin.

Puuh. 15 min whineä. Missähän tää on HeiaHeiassa?

Kommentit

En ole muuten hot joogaa kokeillut (varmaan pyörtyisin sinne saliin, kun saunassakin alkaa noin minuutin jälkeen huipata päässä), mutta yleisen hyvän olon saavuttamiseksi ainakin meikäläisen harjoittamassa joogassa saa tehdä kunnolla töitä. Tasapainoakin on ihan erikseen harjoiteltava, olen muutamaan kertaan meinannut tömähtää kunnolla lattiaan pää edellä (muita joogeja hauskuttaakseni tietty). Että kyllä jooga on muutakin kuin hengittelyä, nih! Vaikka täytyy myöntää että esim. pakkasessa juoksulenkkeily kuulostaa hc-spartalaisemmalta.

Midinetti
XYZ

Mä kävin kerran jollain tunnilla, jossa oli ties mitä rentoutusharjoituksia, sitarinplinguttelua ja kurkkusyöpäisten varisten kurkkulaulantaa taustamusiikkina. Kyllästyin kuoliaaksi. Mutta siitä oli hyvä aloittaa. Tiesi ainakin, mistä ei tykkää. Kunto ei siinä kohonnut yhtään ja hikikin tuli vaan siksi kun se matto hiosti selkää. Onneksi mäkin nykyään tiedän, että se että tuntuu vähän pahalta on vaan hyvä asia ;D.

(Mä tahon paidan jossa lukee saatana on saatana.)

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin totta! Loistoteksti!

Lene

Näin juuri! Nimimerkki Pyörällä töihin. Matkaa 12 km, pakkasta 10 astetta, kylmä viima, yksi toimiva vaihde kun muut oli jäässä. Valosysteemipidikekin halkesi pakkasessa.  Oliko Spartassa sittenkin lämpimämpää?

sanumaria

Oikein! Liikunta ei ole liikuntaa jos ei vähän okseta. ;)

tiiti
ite puin

Iita, oon muuten joskus astangajoogaa kokeillut ja siis, onhan se venkoilu silleen ihan työläänoloista, ja haastavaakin (muistan jostain syystä kanssa tuon tasapaino-ongelmani).  Miellän sen kuitenkin enemmän sinne kehonhuollon puolelle, ei joogasessio vastaa reipasta aerobista eikä painoharjoittelua. Sinänsä varmasti paikkansa noiden rinnalla.

Midinetti, vähän sama mulla, tykkään rynniä korkeelta ja kovaa enkä hissutella rauhallisesti. "Kuule omat ajatuksesi". Parempi kun en.

lenski, näillä keleillä talvipyöräily kyllä saa spartalaisetkin häpeään, pilkkopimeetä, tuulista ja kylmää. Hyvällä tuurilla sataa vielä puukkoja naamaan. Siinä on varsinainen maailman itsekurikuningatar jäätyneen pyöränsä selässä.

sanu, mää niin tiesin, että ymmärrät :D Verta, hikeä ja kyyneleitä! Bonusta toki, jos ne on jonkun toisen.

 

tiiti
ite puin

Ja vastausvyöryn välistä tippuneelle vierailijalle kiitokset kehusta :D

prefecta
Hieno päivä

"oon muuten joskus astangajoogaa kokeillut, Miellän sen kuitenkin enemmän sinne kehonhuollon puolelle"

Voin kertoo, että sitä joutuu tekeen muutaman kerran ennen kuin huomaa, ettei enää liikuta pelkissä kehonhuoltotoimenpiteissä.

Ja kyllä tuolla hottiksessakin joutuu vähän pinnisteleen (tai ei oo pakko jos ei haluu eikä sit enää kun sen osaa tosi hyvin) jos sitä asanaa yrittää pitää kasassa silleen oikeeoppisesti. Siihen käytetään semmosia yksiä juttuja joita kutsutaan lihaksiksi, ne vaan on niit pienempiä kun vaiks pakara-, hauis- tai leveä selkälihas ja lähtökohtasesti heikompia kun esim. kielilihas.

Jossain vaiheessa se kyl näyttäis myös jotenkin mystisesti aiheuttavan noissa ulkolihaksissakin jotain semmosia pullistumisia, jos nyt vaik kattoo Petenkin kuvaa http://marichulambino.files.wordpress.com/2010/06/a-petri.jpg?w=288&h=347. Mies ei oo tietääkseni puntteihin koskenut, paitsi housupuntteihin. Lätkääkin se tais pelata viimeksi joskus 80-luvulla.

PS. Se sitarinplinkutus on kyllä saatanasta!

PUS!

tiiti
ite puin

prefecta, veikkaanpa, että Petri panostaa joogavenkoiluun (ja ruokailuun) vähän toimistotyöntekijä-tiitiä enemmän. Kyllähän lihasta kehittyy vaikka päätäseinäänhakkaamalla, jos sitä tekee tarpeeksi pitkään, ei siitä ollutkaan kyse.  Itse en vaan pidä siitä, tai joogasta. Tosiaan kävin astangajoogassa ihan useamman kerran, mutta musta se vaan oli aina sitä nihkeetä hiljaisuudessa venkoilua jumppamatolla.

Jutun pointti oli niinkin originelli, että (lajista riippumatta) aina siellä mukavuusalueella treenaaminen harvemmin aikaansaa kehossa minkäänlaisia muutoksia. Ja varsinkin, jos tehdään yksipuolisesti sitä-yhtä-kivaa-lajia, oli se sitten lähentäjä-loitontaja, tytsyjumppa tai höyryjooga.

prefecta
Hieno päivä

Älä ny, mullahan on aina reeneissä mukavaa ja tulosta syntyy silti.

;P

tiiti
ite puin

prefecta, väännetäänkö kättä, dämmit!

prefecta
Hieno päivä

(Ei mulla aina reenin jälkeen niin mukavaa ole ehkä noin muutamaan päivään tai jotain mutta älä kerro kelleen...) Väännetään vaan!

N.HOO (Ei varmistettu)

Vääntäkää te, mää syön sillä aikaa tsokoo!

tiiti
ite puin

prefecta & n.hoo, pitää kyllä nyt sittenkin kallistua tuon änhoon idean suuntaan, ja syyä suklaata käsivoimaurheilun sijaan. Tosin haluaisin kyllä joskus nähdä muotibloggaajakädenvääntömiitin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kavelylenkki on hyodyllista jos sita tekee pari tuntia kerralla, vahintaan nelja kertaa viikossa. Sen lisaks kolme Bodycombattia ja kaks Bodyattackia ja parit Bodybalancet ja ehka vahan lihaskuntoakin lisaks viikottain. Ja hauskaa on vaikka oksettaakin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.