Ihmistyyppi, jota en ymmärrä

ite puin

He, jotka eivät erota C- ja G-kirjaimia toisistaan. Ehdottoman isoja plussapisteitä siitä, jos he ovat toimittajia. Aika grazya, etten sanoisi.

Toisaalta, olen nähnyt myös jonkun mainitsevan lempikirjakseen Tarxanin (ehkä sen tunnetumman sankarin salattu apinaveli edellisestä avioliitosta), ja eräs kirjoitti harrastavansa dicko-tanssia (koska hänestä asia ei vaikuttanut ollenkaan niin epäilyttävältä kuin minusta, oletan, että hän tarkoitti jotain enemmän Abban tyylistä eikä minulle oitis mieleentullutta k-18-tyyliä). Enkä kyllä edes ala laskemaan niitä huuto.netissä löytyviä Bontzoja, Ponzoja ja Ponccoja.

Että ehkä olen vain liian anqara.

Kommentit

Sinttu (Ei varmistettu)

Ei ollenkaan liiallista ankaruutta :D Kyllä minusta lehtijuttujen kirjoittajien kannattaisi tarkistaa varsinkin nimien kirjoitusasut moneen kertaan! Ihan vain varmuuden vuoksi..

Monty (Ei varmistettu)

Oma erityinen huvituksen aiheeni on miten erityisesti kaiken maailman ruokablogeissa kirjoitetaan guacamole käytännössä aina väärin.

Myönnetään, onhan se todella vaikea lainasana. Mutta jos sitä osaa tehdä niin kyllä se pitäisi osata myös kirjoittaa oikein.

Sitten on ihmisiä, jotka lausuvat q-kirjaimen "guu". Eikä siinä sinänsä mitään, mutta kerran olin jossain matikan laskareissa joissa assari sanoi "guu" ja toverini kuiskasi "MÄ EN SITTEN TAJUA IHMISIÄ JOTKA LAUSUU Q-KIRJAIMEN "GUU" :D

Ja nyt aina, jos joku sanoo "guu", alkaa naurattaa ja nolottaa yhtä aikaa. Selitä sitä sitten.

PSK
Insert Cool Phrase

Ystäväni puhuu aina pujamasta. Mitäköhän ihmettä hän laittaa yöksi päälleen?

Visitor (Ei varmistettu)

Siis tää on oikeasti MAAILMANKAIKKEUDEN ÄRSYTTÄVIN ASIA!!! Miten VOI olla niin vaikeaa kirjoittaa crazy?

Toinen, missä aina mennään vikaan, on guilty. Syyllinen. Se kirjoitetaan GEELLÄ. Ei guulla. Vaan geellä. Guilty.

Visitor from outer space (Ei varmistettu)

Käsittämättömintä tämä ilmiö on kaupoissa, siinä hyllynreunassa. Hylly on täynnä tuotetta ja nimi lukee pullon kyljesssä. Silti se on hintalapussa väärin kirjoitettu.

Vihaan myös sitä kieltä köyhdyttävää ilmiötä, joka näkyy nykyään melkein joka mainoksessa: tavuviivat puuttuvat, kun yhdyssanat on jaettu kahdelle riville. Kuka keksi, että ne ovat rumia? Millä perusteella? Myydään ihan pokkana kerma kakkuja, suklaa rasioita, joulu valoja, kahvin keittimiä jne. Myös monikollisten sanojen raiskaaminen kiukuttaa. Myydään "housua", vaikka housut-sanan partitiivi on housuja.

Kuluttajana minulla on oikeus odottaa toimittajalta virheetöntä tekstiä lehdessä. Oikeinkirjoitus on hänen ammattinsa kivijalka. Hän kuitenkin kirjoittaa ihan työkseen. Jos omassa ammatissani tekisin virheitä yhtä perustavanlaatuisessa asiassa, ei tarvitsisi kauaa mennä töihin.

Sinttu (Ei varmistettu)

Itselläni on vähän armollisempi suhtautuminen yhdyssanavirheisiin, sillä ne ovat minullekin joskus tosi vaikeita. Olen erittäin hyvä äidinkielessä omasta mielestäni. (Jos ulkopuolista mittaria halutaan, niin kyllä kirjoitukset sujuivat erinomaisesti äidinkielen osalta ;)) Vaikka tiedän, että ne ovat minun heikko kohtani ja pyrin tarkkailemaan niitä koko ajan, teen silti virheitä niissä paljon.

Mindeka
Ma-material Girl

Viimeksi perjantaina meiltä kysyttiin, "Kirjoitetaanko Gabriel Ceellä vai Geellä?". 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkin aloin kiinnittää asiaan huomiota jo 90-luvulla, kun bändit The Cardigans ja Garbage tulivat kuuluisiksi. Jälkimmäisen nimi kirjoitettiin lähes aina oikein, ensimmäisen ei juuri koskaan. G siis tuntuu voittavan c:n, jos kielitaidottomilta kysytään. Virhe levisi nopeasti myös vaatemainoksiin ja kauppa kuin kauppa alkoi myydä syksyisin ihania gardiganeja. Sana "villatakki" katosi mainosmiesten sanavarastosta tosiaan joksikin aikaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytätkö sinäkin kotona Gollege-housuja ja kolitsipaitaa? Molempia olen nähnyt ihan vakavastiotettavissa liikkeissä olevan kaupan. (Ei VOI olla niin vaikeaa se crazyn kirjoittaminen! En tajua.)

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Entäs sitten tämä ihmistyyppi, joka korvaa ks:n x:llä? Ja ei, se ei ole pelkästään teini-ikäisten ilmiö. Että ei muuta kuin jaxuja vaan kaikille raxuille. 

AAAARGHHH. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tiedoksi. Lehtikirjoittelun osalta kielivirheet lisääntyivät huomattavasti kun oikolukijat pistettiin lehtitaloista pihalle. Blogi ym. kirjoittelussa lienee kysymys osaamattomuudesta, usein myös laiskuudesta. Ja sit tää tekstari kielen ja kansan merkinnät, jota jossain kutsutaan slangiksi. Kits sullekin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Myös Chigago tuntuu olevan monien mielestä kaupunki Yhdysvalloissa. Jännää.

somewhere

Minun hiuskarvat enimmäkseen englanninkielistä tekstiä kahlatessani taas nostaa pystyyn ihmiset jotka sekoittavat sanat "quite" ja "quiet". Ensinnäkin kun ensin mainittu tarkoittaa tilanteesta riippuen "melko" tai "täysin" ja toinen "hiljainen", on virhe kahden kirjaimen välillä jo vähän nolohko. 

Nimien väärinkirjoituksista ärsyttävin on Michael jonka moni tuntuu jostain mielettömän kummasta syystä kirjoittavan toistuvasti "Micheal". Okei, taas kahden kirjaimen virhe. Mutta hyvin ärsyttävä sellainen!

Aargh!

Tuulis (Ei varmistettu)

Meidän rakennuttajan antamassa kaluste- ja varustelistassa lukee, että vessaan tulee "pidee"... -.-

Itseä ärsyttää se, että nykyään tuntuu olevan ihan okei käyttää virallisissa mainoksissa, uutisissa ym. omistusmuotoa väärin. Kyllä se tällaisessa puhekielisessä epävirallisessa tekstissä tai puheessa on ihan sallittua, itsekin sitä tuossa ylempänä käytin. Mutta. Mulle tuli joku vakuutusmainos, jossa kerrottiin heidän etsivän mulle vakuutuksen, joka on "juuri sinun näköinen". En ottanut yhteyttä.

Telkkarissa ja radiossa sitä kuulee koko ajan. Me Naisissa oli myös jatkokertomus, jonka kirjoittaja käytti tosi hienoa ja eläväistä kieltä, mutta joka ikinen omistusmuoto väärin. Aaaaaaaaaaaargh.

Tämä ei sinänsä edes liity kummemmin tuohon alkuperäiseen aiheeseen vääristä kirjaimista, mutta ah miten ihanaa kun saa kerrankin jonkun (teko)syyn avautua tästäkin aiheesta.

rektio (Ei varmistettu)

"Enkä kyllä edes ala laskemaan niitä huuto.netissä löytyviä Bontzoja, Ponzoja ja Ponccoja."

Enkä kyllä ALA LASKEA - -.

Alkaa-verbiä seuraava verbi on perusmuodossa.

Tropnordique (Ei varmistettu) http://annaheikinheimo.blogspot.fi/

"Lii | 27.10.2012 20:48
Sitten on ihmisiä, jotka lausuvat q-kirjaimen 'guu'. "

Tämä on mulle kaikista eniten väärin. En käsitä. Argh!

Liha liikkuu

Hakekaas joskus Huuto.netistä sanaa design. 
Hakutulokset sanalle desing: 835 kohdetta, 17 sivua.

Olisi hieno desing-sohva tarjolla, kuka ostaa?
 

Seregi
Sekaisin Seregistä

Mä olin varma, että vihaat ihmistyyppiä, jotka eivät tykkäisi suudella Daniel Craigia

Tumpelo (Ei varmistettu)

Mä en taas ymmärrä ihmistyyppiä, joka ei ymmärrä, että (kirjoitus-/lyönti)virheitä sattuu kaikille. Minullekin, vaikka olen suomen kielen maisteri ja toimittaja - aiemmin olen myös tehnyt työkseni oikolukemista ja editointia eli syynännyt muiden tekstejä pirullinen punakynä kädessäni...

Joskus se virhe saattaa pujahtaa ihan lööppiin saakka. Onhan se vähän noloa, mutta tekevälle sattuu. Sääliksi käy toimittajia, joiden tekstejä ei kukaan oikolue. Olen itsekin ollut joskus siinä tilanteessa. Se ei ole kivaa. Antakaa armoa.

Saanko kysyä, täällä tyhmä ei ymmärrä että miten "q" lausutaan jos ei quu? Tietenkin sanan keskellä lausumatapa on selvä, mutta meille ainakin ala-asteella opetettiin että "..oo pee quu är äs tee uu.. "

t. hämmentynyt_91

Vierailija (Ei varmistettu)

Eleonoora123:lle.

Siis onhan se ihan eri asia sanoa "kuu" kuin "guu".
Enkä ymmärrä ihmisiä, jotka sanoo guu. Ihana, että löytyy muitakin.

Onhan noita kirjoitusvirheitä, mutta kun tietyt virheet toistuvat aika systemaattisesti, p <-> b ja c <-> g

En ole ihan varma, onko omistusmuodoissa nykyään sallittua jättää pääte pois, muistaakseni tähän tuli joku uusi sääntö vuosia sitten, mutta inhoan sitä kielivirheenä, jota en vaan voi ymmärtää.

Ja "alkaa tehdä" (vs. ryhtyä tekemään) on toisaalta käsittääkseni vain sovittu sääntö, ymmärrän että useat eivät sitä osaa, vaikka se omaan korvaan särähtääkin.

tiiti
ite puin

Ehkä tuo "guu" tulee siitä, kun q ja g näyttävät vähän samanlaisilta, sitten varmuuden vuoksi sanotaan molemmat :D

Mua itseä ei tosiaan puhekielisyys blogeissa ja muissa vapaammissa kirjoituksissa haittaa (kuten nokkelampi voi blogin nimestäkin päätellä), ja yhdyssanoihinkin suhtaudun suht lempeästi (kunhan luettavuus säilyy). Monesti, kun kirjoittaa nopeammin kuin ajattelee (tai toisinpäin, ne saattavat olla ihan ajatuskatkoista johtuvia typoja, kun piti kirjoittaa toista kuin ajatteli). Ainoa hassu yhdyssanojen kirjoitustapa on se, jossa se yhdyssana tapahtuu randomisti keskellä lausetta yhdistämällä kaksi ihan epäloogista sanaa. Esim. Tulin töihinlinja autolla, oli tavallinen syys sää koleaja kylmä.

Tuo raxuttelu mun mielestä näyttää jotenkin rumalta, en tiedä miksi :D Vihaan ihan hirrrrrveästi sanaa "Hox" joka taitaa olla joku versio sanasta "Huom." tms.

Mutta musta c- ja g-kirjaimen sekoittaminen olisi vähän niinkuin sekoittaisi 6 ja 9 keskenään ja satunnaisesti sitten kirjoittelisi esim. luvun 1966 malliin 1699 tms.  Erisnimissähän voi toki ollakin kaikenlaista kummaa tai erikoisuudentavoittelua, jolloin kaiketi periaatteessa tyypin nimi voisi olla Graig (tai vaikka Qraiq), mutta toimittajan nyt luulisi googlettavan, ainakin jos on kyse tuollaisesta selkeästi yleistä linjaa rikkovasta muodosta.

Possessiivisuffiksia olen itsekin ihmetellyt, kun sitä on näkynyt pitkään esim. ihan printtimainoksissa (joissa luulisi olevan aikaa ja syytä oikolukuun) ja jostain myös muistelin, että sen käytön pakollisuus olisi poistettu.

Po. cooclettavan!

tiiti
ite puin

Tamn it.

tiiti
ite puin

Niinjoo, tuo college on kyllä yksi omakin suosikki, mieltä edelleen lämmittää eräs useampi vuosi sitten näkemäni kirjoitusversio: golitzi. Ihan mahtavaa italialaishenkeä ja luovuutta tuossa :D Onkohan tuolle college-paidalle jotain järkevää suomennosta?

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Siis että q pitäisikin lausua kuu eikä guu?

Voi jumaleisssön. Nyt voin kyllä ihan vilpittömästi sanoa, että tämä oli uutta tietoa. 

Terveisin Hämmentynyt -79.

PSK
Insert Cool Phrase

Mietitäänpäs vaikka yhtyettä Queen. Niin eikös se lausuta "kviin", eikä "gviin".

Yksi C.S.I:n näyttelijöistä on nimeltään Jorja Fox. Jos en olisi nähnyt etunimen kirjoitusasua olisin kirjoittanut Georgia.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Joo-o, luulisin kyllä tietäväni miten se tekstissä lausutaan mutta voisin vaikka vannoa, että ala-asteella aakkosrimpsua rallatellessa opettajan ohjeistama ääntämys oli lähempänä tuota geetä kuin koota. Eikä minulle ole tähän päivään mennessä tullut mieleenikään ihmetellä sitä, miksi se muka kirjaimena lausutaan eri tavalla kuin osana sanaa. No, universumi opettaa.

 I'll get me coat.

huopis
Merennoita

Eijh! Onko possessiivisuffiksin käytön sääntöjä muutettu?? O.O Nyt oli uutta tietoa. Huhhuh. Ja siis tuo kyseinen suffiksi on yksi omia suosikkejani ja EN KESTÄ jos jossain mainoksessa tms sitä ei oo käytetty.

Puhekielisemmässä kirjoitetussa tekstissä ei niin väliä. 

Mutta niin, selittää toki paljon jos pakollisuus on poistettu.

Tuulee tuulee

Joo kyllä q on kuu, ei guu! (Eikä se juu ole myöskään g tai c.) Ja siispä, jos q:ta halutaan käyttää hassutellen (siis kuten äxää - jätän sen nyt ihan toiseksi keskusteluksi onko rikos ihmiskuntaa vastaan ylipäänsä tehdä näin :D), niin pitää kirjoittaa "mitä q-luu", ei "mitä quuluu" koska jälkimmäinen = "mitä kuuuuluu". Tärkeä asia. :D

Ja joo toi DESING. Argh! En todellakaan ota vakavasti yhtäkään tyyli-/sisustus-/jnebloggaajaa, joka tekee noin nolon virheen (sori vaan, olen julma kielinatsi tän suhteen, joku höpönpöppöbloggaaja saa kämmätä ton mut jos lähtökohtasesti kirjottaa designista niin pitää se sana nyt osata kirjottaa). Huuto.netissä "desing"-sanan käyttö onneks usein erottelee pois design-hakusanan tuloksista just ne kamat jotka ei oo designia nähneetkään. :D

Murun kera

Mä surffailen töissä Questwifissä. Sillä facebookissa käyminenkin on pieni seikkailu :)

hanska
Heppatic

"... Toistaiseksi omistusliitteitä on yleiskielessä kuitenkin käytettävä, eikä norminmuutoksia ole edes suunniteltu. Me kaikki kielenkäyttäjät kuitenkin teemme päätöksiä tulevaisuuden kielestä jo tänään. Myös sinä siis osaltasi vaikutat siihen, jääkö liite käyttöön muutenkin kuin kivettyneenä palikkana. – Onneksi puhekielessäkin kuulee vielä omistusliitteitä: Hyvvee syyslommoo sinulle ja perheelles!

Riitta Korhonen
 

Päivitetty 12.10.2012"

"Omistusliitteitä käytetään hyvin monenlaisissa rakenteissa. Seuraavissa rakenteissa on horjuvuutta niiden käytössä:

Tuo on minun kirjani, ei sinun.
Hänen tekstiään (tai tekstiänsä) on helppo lukea.
Meidän puolestamme asia on selvä.

Huolitellussa yleiskielessä tällaisissa rakenteissa käytetään omistusliitettä (eli possessiivisuffiksia), vaikka se varsinkin arkisesta puhutusta kielestä saattaa puuttua (arkipuheessa mun kirja jne., harvemmin minun kirja). On hyvä huomata, että pronominin minun, sinun jne. käyttö ei aina ole välttämätöntä, vaan pelkkä omistusliite riittää[...]"

KOTUS - kotimaisten kielten tutkimuskeskus sanoo näin tänä päivänä 30.10.2012.

kotus.fi

-----

oli muuten ylivaikea qooclettaa, tarvi kaikki kaksi sanaa kirjottaa.

------------

minä kielityöläisenä myönnän, ettei aina voi mennä putkeen. bloggaajana myönnän, ettei kaikkia kaikki kielihommat edes kiinnosta (multa jää ainakin välimerkit lomalle epävirallisissa intoiluteksteissä jne.). silti olen samaa mieltä tiitin kanssa. pitäis osata jos siitä maksetaan. minusta myös pitäisi olla joku laki, että portaaleissa maksettaisiin bloggaajille vain, jos postauksen ensimmäisestä lauseesta ei löydy viittä virhettä. mutta ehkä mä oon vaan joku kukkahattutäti kun kuvittelen että pitäisi osata tehdä sitä hommaa mistä saa palkkaa. (eikä tää nyt koske ketään tiitiä!)

hanska
Heppatic

ja vielä muuten yks juttu alkaa + perusmuoto -vierailijalle: mitä muuta ne kielioppikysymykset on kuin sovittuja juttuja? joku ne vaan päättää että näin on oikein ja muuten on väärin. ei olisi mitään yhtä suomen yleiskieltä jos agricolasta (tai siis acrigolasta) lähtien joku ei olisi ottanut sellaista valtaa itselleen päättää näistä asioista.

Murun kera

Pian Kaunaritkin suunnittelee desing-gollegepöksyjä, jahka tämä uudistus tekstityspuolella etenee. Tai no, ehkä ei, mut ehkä viimeinkin hahmojen nimet kirjoitetaan niinku kuuluiski: Ritke, Ruuke, Teilori ja Torni

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan parasta naurun kirvoitusta nää jutut :)

tiiti
ite puin

Mää pitkään luulin, että QuestWifi on joku yleinen wlan-tukiasemamerkki, sitten paaaaljon myöhemmin tuli mieleen, että se saattaa myös olla vaan tosiaan tarkoitettu vierasverkoksi :D

Musta tuntuu, että tuo possessiivisuffiksi hävisi jotenkin yhdellä tohinalla, ja etenkin mainoksista. Ehkä joku mainostoimistopomo vaan yhtenä päivänä keskenään päätti, että "Saatana, nyt tuota ni-päätettä  on katseltu tarpeeksi tilaa viemässä. No more!"

(Aahahaha, mää en kestä noita myrmelin kaunarinimiä, nauroin ääneen :D)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.