Koska pitäähän tytön olla nätti.

ite puin

Ihan ensiksi: Musta on kiva, jos ihmiset lakkaavat tekemästä asioita, jotka ahdistavat. Jos siihen pääsemiseen jotenkin auttaa vieraan ihmisen pärstäkuva, niin sehän on oikein hyvä niin. Tässä jutussa ei ole tarkoitus kritisoida alaston naama -kampanjaa, vaan ennemminkin purkaa omia ajatuksiani liittyen meikittömyyteen ja kuvankäsittelyyn (ja samalla miettiä, onko jollekin muulle ehkä tullut sama mieleen).Ja sitten tulee se jäätävän pitkä koska-mä-en-vaan-voinut-antaa-tämän-olla-mutta.Katsoin kuvia kuvien perään, joissa nuoret tytöt selkeästi kokivat voimaantuneensa (vihasana, mutta menköön) ja omien sanojensa mukaan "uskalsivat" julkaista itsestään meikittömän naamakuvan, joka ihan tosi monessa tapauksessa oli lähes identtinen sen meikillisen kanssa. Tämän jälkeen kommenttiboksi täyttyi "olet kaunis noinkin" -kommenteista. Ja kaikki elivät elämänsä onnellisena loppuun asti.Siitä se ajatus sitten lähti. Olen tästä ragennut aikaisemminkin, mutta että minua korpeaa se ajatus, että lähtökohtaisesti nainen kuin nainen on aina kaunis. Ja ihana. Ja etenkin se, että kaikki naiset elämässään tähtäävät siihen, että haluavat olla kauniita. Ja ihania. On kuitenkin olemassa kauneusnormi. Ihan samalla lailla muotoutunut ja sovittu kuin vaikka vasen ja oikea. Ei huonolle kuulantyöntäjällekään lohduttaen kerrota, että no, sulla vaan ei ole ihan mainstream tuo kuulantyöntötapa, pistä kuule omat kuulantyöntökisat pystyyn ja työnnä siellä. Tai surkealle matikkapäälle sanota, että älä välitä, sää lasket vaan eri lailla, älä välitä tieteen paineesta vaan kulje rohkeasti omaa polkuasi yhteenlaskussa. Niille sanotaan, että sulla voi kuule olla paljon muutakin annettavaa tälle maailmalle, mitä jos kokeilisit jotain niistä.

Sen sijaan, että minulle tulisi mieleen hoivata ja helliä noita tyttösiä, jotka kertovat, etteivät uskalla poistua kotoa ilman meikkiä, mun tekee mieli ottaa olkapäistä kiinni ja ravistaa. Miksi luulet, että juuri sinun ihohuokosesi kiinnostavat tuntemattomia ohikulkijoita? Eikö sulla oikeasti ole maailmalle mitään muuta annettavaa (esim. minulla on tässä tämä whine)? Että tulkaa pois sieltä peilin edestä, hakekaa vaikka lääkikseen tai opetelkaa ristipistotöitä.

Minusta on "kaikki ovat kauniita" -ajattelutapaa vapauttavampaa ajatella, että olen persenaamaisimmillaankin ihan täysin validi ihminen ja nainen. Itseasiassa se, mitä mieltä muut ihmiset ovat ulkonäöstäni ei kosketa minua arjessa juuri ollenkaan.

Mun mielestä meillä on tuolla kaduilla ja toreilla, töissä ja kouluissa tästä meikkaamattomuuden ilmeisen haasteellisesta yhdistämisestä käytännön elämään esimerkkejä ihan päivittäin. Kun otetaan se silmä käteen ja tajutaan, että kas, noin 50% ihmisistä ei tosiaan meikkaa ollenkaan (vihje: ne, joilla on penis). Sekä miehet itse, että heidän kanssaihmisensä selviävät tästä ilman sen suurempia itsetuntokriisejä, järkytyksiä, tuntemattomien kauhistelua tai lapsien itkua, ja ovat vieläpä käsittääkseni tilanteessaan varsin onnellisia. He eivät tosin taida keretä sitten hehkuttamaan tätä blogeissaan, ehkä kaikki se työ yritysten hallituksissa pitää kiireisenä. Tai sitten miesten suurempi itsemurhaprosentti johtuukin juuri sen täydellisen valokynän puutteesta.  Feminismipuoli oli sitten siinä. Onks täällä enää ketään?Se toinen hassu asia tässä keskustelussa on puhua median paineesta ikäänkuin se olisi joku ulkopuolinen tekijä, kun nimeonomaisesti useat blogit ovat juuri niitä, jotka ammattilastason kameroita ja kuvankäsittelyä sekä tiessunmitä poseeraustekniikkakoulutusta ovat tänne suomalaiseen blogimaailmaan ihan omasta aloitteestaan tuoneet (tämä ei ole negatiivinen asia, huom.). Mutta minusta siinä on ristiriita, että ahdistutaan "median paineesta", jota itse kuitenkin päivittäin edesautetaan, siitä ilmeisestä syystä, että halutaan näyttää omassa blogissaan parhaimmat mahdolliset puolet. Pitäähän tytön näyttää nätiltä. Järkkäreissä ja kuvankäsittelyssä ei ole mitään väärää, mutta jos niitä itse on valinnut käyttävänsä, kannattaako niistä ahdistua? Tai siitä, että ihmisten silmä tottuu käsiteltyihin kuviin ja poikkeukset huomataan. Ja niistä todennäköisesti mainitaan.

Ja sehän on ihan hirveä etuoikeus ja hieno asia, että nainen voi valita, kulkeeko kaduilla meikkaamatta vai ei (aika harva mies oikeasti voi valita). Miksi siitä, hauskasta jokaisen vain ja ainoastaan omaksi ilokseen tekemästä asiasta, pitää puoliväkisin tehdä joku sukupuolen asettama velvollisuus?Tiiti, meikkiä naamassa viimeksi joskus kesällä. Koska huvitti.

ps. Hirveän vakavaa. Pitäisköhän mun kertoa joku vitsi?

Kommentit

Lotta Katariina
Pumpui

"Minusta on 'kaikki ovat kauniita' -ajattelutapaa vapauttavampaa ajatella, että olen persenaamaisimmillaankin ihan täysin validi ihminen ja nainen."

Tiiti sä olet paras! Tiiti presidentiksi!

Micci (Ei varmistettu) http://memoirsofmicci.blogspot.com

Meinasin just laittaa ton saman quoten kuin Lotta Kaarina, mut en ehtiny ensin, damn. Näin se just pitäs mennä, hyvä Tiiti!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Kyllä, oi kyllä.

Meikkiä tai ei, who gives a damn (Ei varmistettu)

Ihana (haha) teksti. Lukispa kaikki noi meikittömät kaunokaiset (höhö) tämän!

Juuri näin :) Sitäpaisti kun meikkaa TOSI harvoin (kuten minä) niin on ilahduttavaa kokea se, vähänkö oon häikäisevän upea fiilis sitte ku meikaa! Muuten on vaan, no fiilis. Käsittääkseni ihmiset, jotka meikkaa päivittäin kokee taas sen meikin normiksi ja sitte meikittöminä päivinä sen hyi ku oon ruma fiiliksen. Mä tykkään siitä häikäisystä!

Nuuh beibe!

Aah, kiitos tästä! 

väritön (Ei varmistettu)

Heh, elämän keskeisin kokemus onkin kai juuri se "Who cares?". Sen jälkeen on aika paljon vapaampi.

Lyhyt asuminen Helsingissä avasi minulle tämän: kaikilla on niin kova kiire ilmentää itseään (pukeutumisellaan, meikillään, hiuksillaan, koko lifestylellään), ettei niillä varmaan ole ripettäkään energiaa jonkun Nobodyn tyylittömyyden arviointiin. Silmä on omassa navassa.

Hyvä kirjoitus.

Kristaliina
Puutalobaby

Hyvä Tiiti, jee, juurikin näin!

Ja vielä: joku joskus jossain (äh näiltä menee aina pohja pois, kun en muista, että kuka koska missä) oli sanonut, että on ihan turha kelata, että "mitä nuo muut ajattelevat minusta". Koska ne muutkin ajattelevat kuitenkin vain itseään, ja että "mitä nuo muut ajattelevat minusta". Eivät ne ehdi kiinnittää huomiota jonkun kiiltelevään nenään tai värjäämättömiin ripsiin, ne ajattelevat vain itseään. Vapauttavaa sekin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen niin samaa mieltä tosta kauneusasiasta! Joskus suorastaan keittää kun mimmit hokee toisilleen "kuinka sää oot kyä niin kaunis". Ihan kuin se nyt olisi joku kohteliaisuuksien Graalin malja, että ihan sama ootko kiva ja ihana ihminen, kauneus on se joka peittoaa muut ominaisuudet. Ja kun fakta ikävä kyllä on, että kaikki ihmiset eivät ole kauniita. Kyllä, olen negis ja hirveä ihminen, mutta tämä on minun mielipiteeni. Ja mieluummin perustan elämäni sille, että persnaamaisenakin mulla on jotain arvoa!

Romy

http://25.media.tumblr.com/tumblr_mcz617rSy01r38j04o1_500.gif

Tässä tekstissäsi tuli aikalailla täydellisesti kiteytettynä se mitä omassa päässäni olen tämän tiimoilta pyöritellyt.

Tinski (Ei varmistettu)

HUIKEAA. Mua ärsytti pari päivää sitten että mulla ei ole blogia. :D olisin halunnut avautua sinne juuri näin. Ihana, että oot langoilla ja näppäimistösi sauhuaa suorastaan jäätävän purevasti.

Tinski (Ei varmistettu)

HUIKEAA. Mua ärsytti pari päivää sitten että mulla ei ole blogia. :D olisin halunnut avautua sinne juuri näin. Ihana, että oot langoilla ja näppäimistösi sauhuaa suorastaan jäätävän purevasti.

HYVÄ TIITI!

kivaahan se on jos ei ulkonäkö räjäytä muiden silmiä, mutta on sitä tärkeämpääkin tässä maailmassa :)

Hellipippanen (Ei varmistettu)

Loistavaa, juuri näin! Mikä hiton iso juttu toi "naked truth" muka oli, ihmiset jauho siitä keskustelupalstoillakin. Luulin että joku on oikeesti alasti. Wou, oot ilman meikkiä, tosi hienoa.

Kiteytit munkin ajatukset tosi hyvin. Ketään ei tosiaan kiinnosta kadulla jonkun teinin rasvanen naama: miehiä ei kiinnosta siksi kun ne ei tosiaan huomaa eroa meikatun/meikkaamattoman naaman välillä, naisia taas ei siksi kun ne jotkut ei nää muita kun itsensä. Kamalan itsekästä ajatella, että jos on yks kulmakarvakin liikaa naamassa niin koko maailma kohahtais.

AnneVee (Ei varmistettu)

WORD!! Ja loppukevennyksenä kuva, toivottavasti linkki toimii (ehkä kirjautumalla Facebookiin?) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151271791223588&set=a.1015...

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

KYLLÄ.

Talliainen (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Suurin osa ihmisistä on ihan tavallisen näköisiä talliaisia. Ei kauniita, ei rumia. Ja entä sitten?

Yhteen asiaan haluan takertua, ja se on tämä: "On kuitenkin olemassa kauneusnormi. Ihan samalla lailla muotoutunut ja sovittu kuin vaikka vasen ja oikea." Kauneusnormi taitaa olla enemmän biologinen evoluution tuotos kuin sopimus. Oli miten oli, media ja muoti-kauneus-ihku-blogit sitä normia kilpaa vahvistavat.

Hanna W.
Pöytälaatikko

Aivan loistavasti sanottu! Kiitos Tiiti!

Beha (Ei varmistettu)

Hyviä pointteja ja olen samaa mieltä. En voi kuitenkaan atoopikkona ja siitä aikoja koulussa kiusattuna väittää, etteikö minua häiritse ihmisten katseet (tai ne kuvitellut katseet) ja ihan sitä varten meikkaa ainakin jonkun verran, jotta voin saada mielenrauhan itselleni.

Pointtisi alussa siitä, että meikkaamaton näyttää jopa samalta kuin meikattu, pätee varmasti niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään iho-ongelmia. Ja oi mitä antaisin, että saisin olla semmoinen, joka ei oikeasti tarvitsekaan :)

nabao/ en jaksa kirjautuu :D (Ei varmistettu)

Oon niiiin samaa mieltä tuosta "Minusta on 'kaikki ovat kauniita' -ajattelutapaa vapauttavampaa ajatella, että olen persenaamaisimmillaankin ihan täysin validi ihminen ja nainen." ja ooon hemmetin ylpee, että enää tässä kahenkympin tietämillä mun ei tarvi harjotella moista ajattelutapaa, vaan siitä on tullu osa mua, jo aika päivää sitte!

rakaspaevaekirja.blogspot.fi

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Aamen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Juurikin näin!

annamk (Ei varmistettu)

Sinulla on monia hyviä pointteja tässä, mutta en siltikään oikein tiedä, mitä mieltä olisin kirjoituksestasi. Koko tämä kampanjahan lähti siitä, että yhdessä blogissa oli joku kommentoinut bloggaajan käyttämän mekon sopivan paremmin jollekin hoikemmalle ihmiselle. Mielestäni kenenkään ei tarvitsisi arvostella toisten käyttämiä vaatteita sen perusteella minkä kokoisia he ovat, riippumatta siitä hetkauttaako tämä kritiikki kritiikinsaajaa millään tavalla. Mielestäni kampanjan pääidea on oikeinkin hyvä, eli se, että jokainen on hyvä omana itsenään. Meikkien pois peseminen on ennemminkin tehokeino korostaa tätä "sanomaa".

Niin, ja vaikka sinua ei ulkonäkökommentit hetkauttaisivatkaan, on myös ihmisiä, joita ne hetkauttavat ja joille voi jäädä huono fiilis pitkäksikin aikaa. Miksi kenenkään tarvitsisi tuottaa toiselle huonoa fiilistä, kun voi myös olla kommentoimatta? Tämä minun mielipiteeni, hyvää illanjatkoa! :)

Camilla
C Paris

Joskus suorastaan keittää kun mimmit hokee toisilleen "kuinka sää oot kyä niin kaunis". Ihan kuin se nyt olisi joku kohteliaisuuksien Graalin malja, että ihan sama ootko kiva ja ihana ihminen, kauneus on se joka peittoaa muut ominaisuudet.

Vierailijan kommentti on niin totta. Teinitytöthän tähän erityisesti sortuvat, ymmärrettävää sinänsä. Ei sillä ole mitään väliä miltä tavistiistaina näyttää, ei kukaan kummiskaan kato.

Jos kuitenkin pitää ulkonäkökeskeistä blogia millään tapaa, niin eihän niissä kuvissa tarvii kenenkään paskalta näyttää ehdoin tahdoin. Ihan vain vastakkaisena huomautuksena kaiken tämän keskustelun keskelle.

Näissä ulkonäkökeskusteluissa ärsyttää kyllä niin moni asia. Olen monesta niin jutussa kuin kommenteista sanotusta asiasta samaa mieltä, mitä niitä siis toistamaan enää. Sen sijaan vielä yksi uusi pointti: minkä ihmeen vuoksi täytyy jatkuvasti joka puolella vouhottaa ulkonäöstä! Hirveä älänmölö milloin mistäkin. Milloin on fokus naamassa ja milloin siinä että jollain on pimppakarvat väärinpäin. C'mon, who cares.

Alkakaa ajattelemaan omilla aivoilla ja jättäkää  ihmiset rauhaan (toimittajat ja kaikki joilla on valta saada keskustelu aikaan) näiltä jutuilta. Ehkä joku jossain vaiheessa unohtaa miten tärkeää olikaan meikata S-markettiin tai sheivata sääret talvella.

Dan
Kriitikot

Mahtavasti kirjoitettu!

ohf72.gif

tiiti
ite puin

Kiitoksia kommenteista, ihmiset!

Kohteliaisuuksien Graalin malja oli älyttömän hyvin sanottu.

Kaipa todella kärjistäen mä itse ehkä samaistuisin ennemmin semmoiseen "olen persenaama, ja se on okei, jos sinulla on kommentoitavaa, talk to the hand" -kampanjaan kuin "nyt voin käydä kaupassa, vaikka ihmiset näkee mun karut silmäpussit, kun kaikilla muillakin on todistetusti karut silmäpussit"-kampanjaan.

Tarkkaavaiselle Talliaisella, totta ei ole sopimus, olisinkohan yrittänyt sanoa sääntö :D Tarkoitus oli sanoa, että kauneus on määriteltävissä, oli se kuinka epäreilua ja -demokraattista tahansa. Onneksi muut sanat ovat suurinpiirtein kohdallaan.

Beha, atopiaan + meikkiin/meikkaamattomuuteen en sinänsä osaa ottaa kantaa, miten sinä itse suhtaudut ns. tavallisihoisiin ihmisiin, jotka uskovat, etteivät voi lähteä meikittä pihalle? Meikkaaminen ja meikkaamatta jättäminen ovat ihan yhtä hyviä valintoja. Sinänsä ihmisethän reagoivat kaikkeen näkemäänsä massasta poikkeavaan juuri esim. katsetta kääntämällä, se taitaa olla ihan luontainen primaalireaktio. Mutta käytännössä kai aivot vaan varmistavat, ettei kyseessä ole joku leijona tai muu uhka, mitään varsinaista muistikuvaa harvoin tuollaisesta rekisteröityy.

Annamk, tosiaan, jos kampanja tuo sinulle ja muille jotain positiivista, sehän on vain hyvä asia. Minä kerroin niistä ajatuksista joita se ja siitä syntynyt keskustelu minussa herättävät, ei tämän ole tarkoitus olla mikään väärin-ajateltu-siellä-vastamanifesti, vaan puhtaasti itsekäs kertomus siitä, miten minä tuon luonnollisuus/kauneusasian koen ja mitä ajatuksia tämä minussa herätti.

Mun näkökulma maailman on niinkin synkeä, että idiootteja, jotka haluavat sanoa pahasti on aina. Kusipäät ovat ehkä se pysyvin luonnonvoima. Maailma on täynnä ihmisiä, joille minä olen ihan yhdentekevä, varmaan löytyy useita, joiden mielestä olen todella monella, ellei kaikilla mahdollisilla, tavalla perseestä ja muutama, jotka musta tykkää. Mun onnellisuuden kannalta tosi oleellista on, että itse lukeudun noihin viimeisiin, ei se että kahta edellistä olisi mahdollisimman vähälukuinen määrä. Yleisen oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen olen voinut aika aktiivisesti valita, missä edellisestä seurasta vietän aikaani.

Rehellisesti sanotuna mietin myös, olisiko vastaava myrsky syntynyt, jos se ihan alkuperäinen kommentti olisikin ollut "tuo mekko näyttäisi paremmalta lyhyellä tukalla" tai "tuo mekko näyttäisi paremmalta 20 senttiä pidemmällä ihmisellä"?

Kristaliina
Puutalobaby

"Maailma on täynnä ihmisiä, joille minä olen ihan yhdentekevä, varmaan löytyy useita, joiden mielestä olen todella monella, ellei kaikilla mahdollisilla, tavalla perseestä ja muutama, jotka musta tykkää. Mun onnellisuuden kannalta tosi oleellista on, että itse lukeudun noihin viimeisiin, ei se että kahta edellistä olisi mahdollisimman vähälukuinen määrä."

Oh. Jos harrastaisin jonkinlaista elämänohjeiden mieleenpainamista/ylöskirjaamista, tää olisi ehdottomasti mukana. Oh.

miiajohanna
miiajohanna

Ihan mieleton postaus! Vau! :)

Hertta
Lilou's Crush

Minusta kamppiksen peruspointti siellä syvällä oli justiinsakin se, että tyttö, olet hyvä ihminen just kuten olet.  Tai niin sen itse ajattelin, tosin lienee omaa filosofiaani muutenkin, enkä osaa sitä olla sotkematta joka asiaan. Siis juuri Tiitinkin pointti. Sen laajin ilmenemismuoto, koska lähti liikkellekin muotiblogista, oli nyt sitten tällainen, ja mitä laajemmalle se levisi, sitä enemmän se painottui meikkien pesuun. Mikä tosin sekään ei ole huono juttu kenenkään huokosille ;) Osaisinkohan selittää omia ajatuksiani esimerkiksi näin: minun pieni tyttöni ei tule koskaan kuulemaan suustani itseni tai muiden naisten/tyttöjen/miesten/poikien vähättelyä, makkaroitten puristelua tai muuta sellaista. Me leikitään välillä ninjaa ja välillä lakataan kynsiä. Just mitä huvittaa, ja just kuten oma äitini minut eläessään opetti ajattelemaan. Itse havahduin tähän Tiitin esille nostamaan "tyttöjen pittää olla nätti" asiaan vasta teininä ja olin kieltämättä aika pihalla.

tiiti
ite puin

Camilla, totta, ja ei meikittömyydessä ole mielestäni mitään sen ihailtavampaa kuin meikkaamisessa, pääasia, että tekee kuten itse tykkää. Teinitytöt on teinityttöjä ja sen ajan kai vähän kuuluukin olla dramaattista ja epävarmaa. Musta vaan on harmi, jos jonkun elämistä oikeasti rajoittaa se, että ripsiväri on loppu.

Musta välillä ehkä tuntuu, että vastuullista siihen naiskuvan ahtauteen haetaan liiankin herkästi aina sieltä "jostain", eikä koskaan siitä lähipiiristä, tai itsestä. Että kuka OIKEASTI luo itselle ne ahdistavat oletukset ja odotukset ja kenellä on niitä valta muuttaa? Voisiko ajatella, että se photoshopattu supermalli on vähän niinkuin Teräsmies, viihdyttävä ehkä, mutta mielikuvitusta ja erikoisefektejä.

Kun ihan oikeastioikeasti ihmisellä ja kansalaisellahan on velvollisuus maksaa veroja ja kuolla. Muiden noudattamisesta päättää jokainen ihan itse. Ja sen sijaan, että hiljentäisi erikseen jokaisen ilkeän kommentoijan opettamalla heidät olemaan parempia ihmisiä ja aloittaisi loputtoman taistelun idiotismia vastaan, mitäpä jos vain sulkisi omat korvansa niiltä?

tiiti
ite puin

Hertta, totta. Tämähän taitaa ylipäätään olla jotenkin kauhean pieni suuri asia, tai suuri pieni asia, joka helposti menee lillukanvarsista puhumiseksi ja jotenkin kummalliseksi kilpailuksi. Ja sitten loppujen lopuksi kukaan ei oikein edes tiedä mistä helkkarista puhutaan, mutta kaikki ovat oikeassa yhtä kaikki. Eli vähän niinkuin kaikki internetissä.

Ja musta sun ajatus kuulostaa tosi hienolta. Ja fiksulta. Ja semmoiselta täysjärkiseltä, että kaikkien pitäis. Lisäksi olen aina ollutkin sitä mieltä, että ninjat käyttää ihan liian vähän kynsilakkaa.

Hertta
Lilou's Crush

Älä muuta sa! Tänään laitettiin kuule sateenkaaren koko kirjo ja tarrat päälle, ja sitten ninja lähti treenaamaan parkouria...

Kristiina Honkaheimo (Ei varmistettu)

Aivan mahtavaa settiä! :D
Ite ei vaan jaksa oikein meikkailla enään, eikä ketään kiinnosta duunissa tai koululla asia.
Sitten kun meikkaa niin on aika häikäisevä fiilis, mutta ärsyttää illalla se meikkien poispesu. :D

MN (Ei varmistettu)

Lopetin itse meikkaamisen aika lailla tykkänään noin 23-vuotiaana. Teatteriharrastuksen ja postinjakelupäivätyön parissa tuli hikoiltua ja painettua vesi-, räntä- ja lumisateessa joka päivä tuntikaupalla. Siihen malliin ettei mikään pakkeli olisi pysynyt kyydissä.
Lisäksi en onnistunut löytämään kajalia, joka olisi sointunut "firman" oranssiharmaaseen anorakkiin ja omiin mustiin verkkareihin. (Tilannetta ei parantanut myöhemmin se, että Postin väreiksi muuttuivat oranssi ja sähkönsininen. Tai se, että syys-talvi-kevätduuniasuksi tuli unisex-lappuhaalari...)
Koko lailla ilman meikkejä on menty nyt yli 10 vuotta. Silloin kun jotain naamaan laittaa, lähinnä kiroiluttaa se kun ne pitää ennen nukkumaanmenoa putsata pois. Kauhea vaiva. Ei jaksa.

Shoegal (Ei varmistettu)

Kiitos, loistava kirjoitus! Aivan samat ajatukset tästä "kampanjasta" täälläkin herännyt.

Muikku_ (Ei varmistettu)

Hieno kirjoitus. Ja mielestäni tuo kampanja oli ajatuksena oikein hyvä, valitettavasti se vaan monessa blogissa näytti tähtäävän nimenomaan siihen, että bloggaaja sai kahuja kauneudestaan myös ilman meikkiä... Ymmärsin itse tuon tarkoituksen vähän eri tavalla, mutta mä olenkin jo vanha ja meikkaan aika harvoin.

"Minusta kamppiksen peruspointti siellä syvällä oli justiinsakin se, että tyttö, olet hyvä ihminen just kuten olet"."Minun pieni tyttöni ei tule koskaan kuulemaan suustani itseni tai muiden naisten/tyttöjen/miesten/poikien vähättelyä, makkaroitten puristelua tai muuta sellaista." Näin minäkin sen ymmärsin. Ja pyrin ehdottomasti samaan oman lapseni kanssa. Koska niin paljon kuin omaa äitiäni rakastankin, en missään tapauksessa halua että oma tyttäreni joutuu kuuntelemaan epävarman ja itseään lihavana pitävän äidin mietteitä siitä voiko johonkin vaatteeseen pukeutua tai voiko rannalle ylipäätään lähteä kun ei kehtaisi esiintyä uimapuvussa... Siksi en arvostele itseäni tai muita, tai sano ääneen jos jonkin ulkonäkö poikkeaakin normista.

Minä kelpaan sellaisena kuin olen, tyttäreni on täydellinen juuri sellaisena kun hän on ja äitinikin kelpaa juuri sellaisena kun hän on, vaikkei hän sitä ymmärrä täysin vieläkään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tähän alkuun täytyy sanoa että tykkään sun kirjoitustyylistä :)

Mä oon sitä mieltä että naisena olemiseen ja naiseuteen "kuuluu" pyrkimys näyttää kauniilta. Sehän on ihan luonnollinen juttu että nainen yrittää vietellä kumppaninsa kauneudellaan ja näin ollen jatkaa sukua jne jne.. Siten mun mielestä meikkaaminen ja kaunistautuminen ei ole pahasta, vaan myös hyvä niille joilla ei geenilotossa tullut jättipottia. Myös "tavallisen näköiset" naiset ja tytöt voivat tuntea itsensä kauniimmaksi ehostautumalla. Tähän kauneuden pyrkimykseen lisään vielä että kauneudella EN siis tarkoita perus länsimaista kauneusihannetta, vaan esimerkiksi poikatytöt ja muut jotka eivät perus missimuottiin mahdu ovat omalla tavallaan kauniita. (Kliseistä joo tiedän, mutta mun mielestä totta) Hekin voivat omalla tavallaan muokata ulkonäköään, siihen vaan ei välttämättä kuulu meikki.

Sori nyt tuli vähän rönsyilevä teksti, tuli vaan fiilis että pakko sanoa jotain tähän... Pohjimmiltani olen samaa mieltä kanssasi: Meikatkoon ken tahtoo, jos tahtoo. Itse en koe painetta että olisi pakko meikata, mutta nautin ja tykkään siitä :)

Mintun oma sivu

Mun on nyt pakko aluksi takertua olennaisuuksiin. Sori. Kuulantyöntö ja matematiikka ovat vähän eri asia kuin kauneus: ne ovat mitattavissa. Kauneus taas on sellainen makuasia. Ja siksi nuo "oot silti kaunis" -kommentit voivat olla ihan totta. Suurin osa ihmisistä on jonkun mielestä kauniita. Aika monille siihen kauneuteen saattaa vaikuttaa myös ne sisäiset asiat jne kasa kliseitä. Mutta huono kuulantyöntäjä on defaultisti huono kuulantyöntäjä. Isoneinäinen kierosilmä voi olla toisen mielestä kaunis ja toisen mielestä ruma.

Mä en oikeasti usko, että kovin moni aina meikkaava kokee sitä mitenkään pakoksi. Se on rutiini siinä missä vaikka hampaiden pesukin. Mua jotenkin alkoi tökkiä kamalasti se, että nää tän jutun kommentit lähtivät meikittömyyden hehkutukseen. Ikään kuin sitä olisi jotenkin vapaampi nainen ja parempi feministi, kun ei jaksa meikata. Se ei tainnut kuitenkaan olla tän kirjoituksen pointti? Sitä paitsi meikkaaminenhan on vain yksi tapa tavoitella kauneutta. Miksei kukaan kritisoi vaikka kivojen vaatteiden käyttöä tai jumpissa ja salilla käymistä ahtaaseen lokeroon ahtautumisena ja antifeminisminä? Aina se on se meikkaaminen.

Ja mä olen kyllä sitä mieltä, että se Veeran alkuperäinen teksti oli ihan asiaa. Siinähän kommentoitiin sitä, että miksi ihmiset ja varsinkin toiset naiset ovat niin paskiaisia toisilleen, että menevät laukomaan blogien kommentteihin, että toi mekko ei sovi sulle ja että oletpa läski. Voi olla, että homma on vähän riistäytynyt muissa blogeissa sivuraiteille. Sinänsä musta toi pointti kyllä oli ihan yhtä validi kuin Tiitin  esiintuoma "olen persnaamaisena ihan validi ihminen ja nainen". Oikeastaan se oli ihan sama pointti.

Ihmisissä on tosiaan paljon muitakin ominaisuuksia kuin se kauneus. Mutta on se kauneuskin yksi ominaisuus. Ja musta se on ihan kiva tavoiteltava ominaisuus siinä missä vaikka älykkyys tai sivistyskin. Se on kyllä ihan arsesta, että miksi se on usein se ekana esille nostettava ominaisuus naisten kohdalla (ammatista riippumatta). Mutta ollaanhan me saatu äänestää jo vähän yli sata vuotta. Ehkä meidän kauneudesta tulee enemmän sivuseikka jo seuraavan sadan vuoden kuluessa. Mutta mä en oikeasti usko (enkä halua), että siihen päästään lopettamalla meikkaaminen ja polttamalla rintsikat. Siihen päästään sillä, että naiset itsekin uskovat, että kauneus ja älykkyys mahtuvat samaan päähän, eivät arvostele toisiaan tai toistensa valintoja julkisesti. Me ollaan siinä puuhassa paljon pahempia kuin miehet.

 

 

Anzi (Ei varmistettu) http://anzisblog.blogspot.com

Samoja ajatuksia minullakin. Meikitön päivä on normipäivä: http://anzisblog.blogspot.fi/2012/11/meikiton-paiva-on-normipaiva.html

Maraia (Ei varmistettu) http://blog.maraia.net

Minua kyseisessä projektissa huvitti se kun hiuksensa kirkkailla shokkiväreillä värjännyt, korvansa lävistänyt sekä koko rintakehänsä tatuoinut tyttö otti itsestään tämän meikittömän, luonnollisen kauniin kuvan ja pauhasi luonnollisen, koristamattoman elämän puolesta.

Minä en laita koskaan muuta kuin ripsi- ja kulmaväriä, jos sitäkään. Pitäisiköhän minun nyt voimaantua ja alkaa raivolla meikkaamaan ollakseni naisellisempi.

reettis (Ei varmistettu)

Mutta ennemminhän tuo kampanja oli alun perin epätäydellisyyden ja muokkaamattomuuden puolesta. Kyse on siis ainakin mun käsittääkseni siitä, että blogien kommenteissa arvostellaan bloggaajia, joilla saattaa olla tummat silmänaluset, vähän ylimääräistä tms. koska ollaan vieraannuttu siitä, että siltä ihmiset oikeasti näyttää, ei lehtien photoshopatuilta malleilta joista ei löydy virheen virhettä. Ei ole siis rikos julkaista kuvaa, jossa näkyy epätäydellinen ihminen, vaikka se sitä tuntuu monesta olevankin.

"Kysymykseni kuitenkin kuuluu, että miksi ihmeessä sen kuuluisi olla jokin oletus, että kaikki kuvat käsitellään virheettömiksi? Miksi on niin kamalaa, jos valokuvassa näkyy jotain sellaista, mitä on mahdollista nähdä livenäkin?" (Tyyliä metsästämässä)

Ja kuvissahan sitten oli tarkoitus näyttää bloggaaja täsyin muokkaamattomana, alastomimmilleen riisuttuna. Ei meikkiä, ei kuvankäsittelyä. Ja toisaalta, onhan se hyvä jos ihmiset huomaavat, ja osaavat sen vielä toiselle sanoa että hei, sähän olet kaunis just tollasena. Jos edes yksi lukija on tämän seurauksena alkanut ajatella että ehkäpä minäkin olen kaunis ja kelpaan (olen validi ihminen ja nainen) just tällasenani, on se mun mielestä jo hyvä.

AnnieKat (Ei varmistettu)

Komppaan MinttuNörttiä!

Feministi (Ei varmistettu)

"Feminismipuoli oli sitten siinä." Minusta tässä tekstissä oli kyllä feministinen analyysi kaukana, sen sijan vaikutat syyllistävän naisia jotka kokevat ulkonäköpaineita ja vertaat miehiin, joihin ei kohdistu edes promillen verran niitä ulkonäköpaineita mitä nainen elämänsä aikana joutuu kokemaan. Kyllä, monet naiset osallistuvat itse "vapaaehtoisesti" ulkonäköhysteriaan ja omalla toiminnallaan lisäävät paineita muille, mutta kyllä valtaosa tulee nimenomaan (kenen omistamista ja johtamista? no, miesten tietenkin) mediasta. Naisten esineellistäminen ei ole naisten itsensä kehittämä ongelma, kyllä kaiken alku ja juuri on se miten nainen on historiallisesti nähty miehen omaisuutena ja hänen arvonsa on mitattu sen mukaan, miten hän on miehelle arvokas, ei miten hän on arvokas oman itsensä vuoksi. Valitettavasti tämä jatkuu tähän päivään asti ja lähes kaikessa visuaalisessa mediassa, varsinkin mainoksissa, nainen esitetään miehen katseen kohteena (naisihanne on passiivisen viehättävä ja seksikäs), mies taas saa olla omana itsenään (miesihanne on aktiivisen voimakas - toki myös seksuaalisesti vetovoimainen, mutta sellaisena kuin mies haluaisi nähdä oman itsensä, ei naista miellyttääkseen).

Aloita vaikka katsomalla Jennifer Siebel Newsomin dokumenttielokuva "Miss Representation" ja Jean Kilbournen luentosarja "Killing Us Softly" YouTubesta, niin ehkä vähitellen sinullekin valkenee, etteivät naiset itse "puoliväkisin" tee esimerkiksi meikistä "joku sukupuolen asettama velvollisuus" vaan yhteiskunta (sekä miehet että naiset, mutta historialliestihan taloudellinen, poliittinen, ja sosiaalinen valta yhteiskunnassa on ollut - ja on mitä suurimmassa määrin edelleen - miehillä) tekee sen heidän puolestaan. Yksittäinen nainen voi valita, kulkeeko meikittömänä vai meikattuna, mutta siihen valintaan todellakin vaikuttavat monet ulkopuoliset tekijät ja ulkonäköpaineita ei pidä vähätellä eikä syyllistää naisia jotka sortuvat paineen alla.

Mutta jos me sen sijaan tiedostamme, että tällaisia paineita on olemassa ja otamme kantaa niitä vastaan - esimerkiksi esiintymällä meikittömänä blogeissa - pystymme ehkä rohkaisemaan muitakin naisia ja vaikuttamaan vallitsevaan ilmapiiriin. Ulkonäköpaineiden olemassaolon tunnustaminen ja se että itse tiedostaa, miten tällaiset paineet ovat vaikuttanneet omiin valintoihin voi olla hyvinkin vapauttavaa ja johtaa siihen, että uskaltaa valita toisin. Itse jätän useimmiten meikaamatta (ja sheivaamatta! mikä tuntuu olevan todella provosoivaa joidenkin mielestä - ajatella että naisellakin on ihokarvoja eikä edes häpeä esitellä niitä!), mutta aina välillä "sorrun" tai haluan pitää hauskaa meikkien kanssa. Mikä voi sekin tuntua vapauttavalta, kun tekee sen vain oman huvinsa vuoksi, joten siinä olen sinun kanssasi samaa mieltä.

Feministi (Ei varmistettu)

Minttunörtti kirjoitti: "Se on kyllä ihan arsesta, että miksi se on usein se ekana esille nostettava ominaisuus naisten kohdalla (ammatista riippumatta). Mutta ollaanhan me saatu äänestää jo vähän yli sata vuotta. Ehkä meidän kauneudesta tulee enemmän sivuseikka jo seuraavan sadan vuoden kuluessa. Mutta mä en oikeasti usko (enkä halua), että siihen päästään lopettamalla meikkaaminen ja polttamalla rintsikat. Siihen päästään sillä, että naiset itsekin uskovat, että kauneus ja älykkyys mahtuvat samaan päähän, eivät arvostele toisiaan tai toistensa valintoja julkisesti. "

Mielestäni toit kommentissasi esille monta hyvää asiaa, mutta tässä logiikkasi hieman ontuu. Jos toivomuksesi toteutuu ja naisen ulkonäkö lakkaa olemasta se ensimmäinen (ja ainoa olennainen, joidenkin mielestä) ominaisuus joka hänessä huomataan, tästä seuraa se, että naiset lakkaavat tavoittelemasta kauneusihanteita samalla lailla ja näin vähenee myös meikkaaminen (joka ei ole sama kuin hampaiden pesu, koska meikistä ei tietääkseni ole terveydellistä hyötyä paitsi ehkä auringonsuojana...) ja push-up rintsikoiden myynti. Nämä asiat kun eivät ole mitään erillisiä ilmiöitä vaan kulkevat käsi kädessä.

Itse en ainakaan koe olevani "parempi feministi" koska en meikkaa, mutta luulen arvostavani muissa ihmisissä enemmän kuin pelkkää ulkonäköä, kun en itse käytä niin paljon aikaa ja vaivaa oman ulkonäköni laittamiseen ja miettimiseen. En usko, että kauneus ja älykkyys ovat jotenkin toisensa pois sulkevia asioita - tietenkin ihminen voi olla sekä että - mutta kauneusihanteen tavoitteleminen ja älykkyyden kehittäminen ovat sikäli, että on vaikea tehdä molempia samanaikaisesti. Joten jokainen minuutti minkä käytät jonkun kauneusihanteen (täysin absurdin ja tavoittelemattoman ihanteen nykyään kun kaikkein kauneimmat ja hoikimmatkin mallit retusoidaan näyttämään aivan epärealistisen täydellisiltä) tavoittelemiseen on mielestäni hukkaan heitettyä aikaa. Siksi kritisoin meikkaamista ja kauneusihanteita, mutten meikkaavia naisia.

Arkitehti (Ei varmistettu) http://www.arkitehti.net

Ihme kun en ollut tuota tullut ajatelleeksi, siitä täydellisen valokynän puutteestahan se miesten pahoinvointi johtuu! :D

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Feministillä on monia todella hyviä pointteja ja olen ihan samaa mieltä siitä, että syyllistäminen kaikkineen on pahasta ja sitä tulisi välttää viimeiseen. Olen myös samoilla linjoilla siitä, että tämä kampanja on myönteinen, ja näkeehän sen jo siitäkin miten moni on ottanut siihen osaa, tai miten valtavasti se kerää myönteisiä kannanottoja. Myös Minttunörtti sanoi minusta paljon hyvää.

Kuitenkaan en millään usko, että ulkonäköpaineita pidettäisiin elossa pelkästään jostain ulkoa käsin jonkin epämääräisen miesvallan takaa, vaan uskon, että naisten oma toiminta arjessa on hyvin suuri tekijä tässä. Eivät naiset ole vain passiivisesti toiminnan ja normituksen kohteena, vaan myös itse toimijoita ja normittajia. Samalla tavalla kyseenalaistan sen, ettäkö median esittämät naiskuvat olisivat vain miehisen himon kohteena olemista – ne voivat olla myös naisellisen himon kohteena, ja niin seksuaalisessa kuin ei-seksuaalisessa mielessä. Uskon, että vaikka mediaa pyörittäisivät yhtäkkiä naps vain tästä päivästä eteenpäin naiset, ulkonäköihanteet eivät kovinkaan paljoa muuttuisi, jos myös tavat ajatella, nähdä ja kohdata toiset ihmiset eivät muuttuisi samalla. Media ei myöskään toimi missään omassa tyhjiössään tuottamassa todellisutta meidän omaksuttavaksemme, vaan se myös heijastelee todellisuutta, meidän ajatuksiamme ja asenteitamme.

On mielestäni aika essentialistista ajatella, että jos nyt vaikka näin ääriesimerkkinä, naiset pyörittäisivät maailmaa, asiat olisivat radikaalisti toisin, ihan kuin naiset olisivat luonnostaan jotenkin suvaitsevaisempia, armollisempia tai vähemmän määräilyn ja kontrollinhimoisia kuin miehet. Näen ongelman pikemminkin kulttuurissa ja ajattelutavoissa, kuin siinä ketkä toimivat missäkin asemoissa. Jos naiset ovat sisäistäneet tämän ah niin patriarkaalisen tavan ajatella, he myös toteuttavat sitä omassa elämässään ja pitävät sitä yllä. Tähän toivotankin tervetulleeksi keskustelun siitä, että meistä jokainen miettisi hyvin tarkkaan miten suhtautuu toisiin, miten näkee heidät, ja miten armollinen tai armoton on toisiaan kohtaan.

Kaikki naiset eivät myöskään ole samanlaisia tai omaa samanlaisia tavoitteita, ja sekin on ok. Kaikki eivät välitäkään olla niin älykkäitä, ehkä heistä on mukavampia keskittyä vaikka urheiluun, tai siihen kauniina olemiseen, tai vaikka muiden hoivaamiseen. Eivät nämä tietenkään ole toisensa poissulkevia kategorioita. Kaikki mihin aikamme käytämme on pois jostakin muusta. Älykkyyden kehittäminen voi olla pois vaikkapa liikunnallisista harrastuksista. Tärkeintä olisi, että käytämme aikamme johonkin, mistä nautimme, ja toisaalta antaisimme muiden tehdä saman, syyllistämättä ja arvottamatta, ainakaan liikaa. Kauneuden ja älykkyyden vastakkainasettelu jo itsessään arvottavaa ja niin kovin... patriarkaalista. Kukapa ei olisi joskus kuullut varsin miehistä mörinää siitä miten turhia naisten kotkotuksia nämä tämmöiset kauneusjutut on ja miten pitäisi vaan käyttää aikansa johonkin tärkeämpään. (Vaikka autojen tuunaamiseen? ;)) Kauneuttakin voi kai tavoitella muutoinkin kuin alistumalla ja ahdistumalla mainstream-kauneuteen. Kuten MinttuNörtti kirjoitti, sehän on pitkälti makuasia. Se on myös aika kirjava asia.

Ninita (Ei varmistettu) http://elamankulku.blogspot.fi/

Mahdottoman hyvä kirjoitus, kiitos!

(Ei varmistettu) http://diuhti.blogspot.fi

Tämä oli ihan kuin "omasta kynästä". Juuri samaa mietin kyseisen tempauksen kuvia ihmetellessäni.

Ihana blogi ja jutut sinulla :)

Sarppa (Ei varmistettu)

Sä oot kaunis noinkin.

Hellanlettas (Ei varmistettu)

Olen taas niin samaa mieltä: En tajua, miksi pitää jankuttaa, että kaikki ovat kauniita. Eivät ole. Osa ihmisistä on oikeasti rumia, tai sitten kauneus ja rumuus eivät tarkoita yhtään mitään, ja näin ollen voitte lakata hokemasta miten kaikki ovat kauniita. Tärkeämpää olisi tajuta, että kauneus tai rumuus ei määritä ihmisen arvoa. Ja ehkä myös että naiselle suurin kohteliaisuus ei ole se, että hän on kaunis. Ah miten olen nauttinut niistä tilanteista, kun minulle on joku tuntematon ihminen tullut selittämään, että olen niin kaunis, että voisin olla malli. Olen vastannut, että olen myös niin älykäs, että voisin olla tekniikan tohtori. Ja mieluummin olenkin. No, myönnän että nämä herkulliset tilanteet ovat olleet aika harvassa.

Tämä kamppis on havahduttanut minut huomaamaan, että ilmeisesti suurin osa naisista kokee minun meikittömän naamani jonkinlaisena rohkeana (mutta rumana) statementtina. Tämä on lisännyt ulkonäköpaineitani, kun aikaisemmin ajattelin vain olevani ihan kaunis tällaisena.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.