Syitä, miksi 80-luvun lapset eivät ole normaaleja: lapsuusajan TV

ite puin

Sen lisäksi, että me 80-luvun lapset hiihdimme kouluun kesät, talvet (tai vielä pahempaa, meidät tuotiin ihan koulun eteen isin beessillä Ladalla), meidän elämässämme oli muitakin ilmeisiä vastoinkäymisiä ja haasteita, kuten todella pienet karkkipussit. Ja katsokaa nyt vaikka näitä silloisia lasten tv-ohjelmia. Nykyisistä lasten iPad-peleistä pienokaiset saavat sentään vain epilepsian ja kroonisen jännetuppitulehduksen, mutta nämä 80-luvun traumat viiltävät syvältä.

  • Hapsiainen. Niin, käsi, jolla on sormessa irtosilmät seikkailee tyhjässä akvaariossa. Totta kai. Miksei seikkailisi? Mutta miettikö kukaan, miksi Hapsiainen on yksin akvaariossa? Miettikö? Onko se syntynyt siellä ja vain verenhimoisesti teurastanut kaikki kaltaisena, mukaan lukien omat vanhempansa. Vai oliko Hapsiainen saatanallisine mielitekoineen kenties vain teljetty akvaarioon, kuten se tyttö elokuvassa The Ring?
  • Nalle Luppakorva. Hei lapset, nallella on erottuva fyysinen vamma ja hänen ystävänsä luonnollisesti nimeävät hänet sen mukaan!
  • Timo Taikuri. Syy, miksi 80-luvun lapset eivät voi ymmärtää nykyhipsterien ironiaviiksiä. Tai rusetteja. Tai lakkeja. Tai henkseleitä. Hetkinen... Timo Taikurihan ON nykyhipsteri.

  • Sormileikki. No sehän on pari kättä hillumassa mustaa taustaa vasten! Ooo-kei, siis mikä juttu tämä käsifetissi oikein oli silloin 80-luvulla?
  • Olipa kerran elämä. Ah, ei siis pidä huolestua näistä äänistä päässäni, ne ovat vain nuo murhanhimoiset ystävämme, valkosolut. Paras tehdä, kuten ne käskevät.
  • Lohikäärme Justus. Hidasälyinen lohikäärmelapsi, joka ei oppinut mitään helposti. Jos tuntuu, että kaikki sarjat 80-luvulla oli suunnattu heikkolahjaisille, joilla oli vaikeuksia oppia mitään, tuntuu oikein. Jos joku oli puolasta ostetuissa tv-sarjoissa tosi terävä, se oli varmana myös leuhka, paha kapitalisti, eikä juuri ikinä osallistunut rauhanmarsseille.


Just sayin'.

(kuva)

Kommentit

sanumaria

Nikke Knatterton oli terävä! Johtopäätös! Toisaalta siinä piirretyssä oli enemmän tissejä kuin nykypäivän k18-leffassa.

tiiti
ite puin

Se oli muuten totta, ei ollut kauhean edistyksellisiä tai moniulotteisia naisrooleja siinä :D

sanumaria

Ulottuvaisia oli, Molly Moll!

tiiti
ite puin

Olikohan tämä lastensarja ylipäätään :D

Arsenikki (Ei varmistettu)

Tanskalaiset olivat vaan liberaalimpia jo 80-luvulla.

sanumaria

"Nuo muodot Nikke tuntisi missä tahansa!"

enni3 (Ei varmistettu)

Nikkehän osasi myös mm. ulkoa jokaisen suurkaupungin viemäriverkoston! Huraa! Mikä mies!

tiiti
ite puin

Mitä enemmän mä näitä kuvia katson, sitä enemmän epäilen, että tästä oli tarkoitus tulla joku piirretty tanskalainen versio Miami Vicestä:

FFFifi
Fitness Führer

Tsiisus!!! Nämä ryöppäsi samantien esiin totaalisen unohtuneita muistoja. En lähde muistelemaan enempää, kunhan totean.

Lasse Hauerwaas (Ei varmistettu)

Korjataanpa hieman sarjaan liittyviä faktoja... Nikke Knatterton on saksalainen, ei tanskalainen sarja. Se on alun perin jo 50-luvulla ollut teatterinäytelmä ja70-luvulla siitä tehtiin televisiosarja.

Nikke Knatterton oli nerokas sarja (ja on sitä vieläkin) jo pelkästään sen tähden, että sitä katsoessa viihtyvät sekä lapset, että aikuiset. Toki siinä on aika pitkälti seksualisoituja naisiin liittyviä kohtauksia, mutta pitää ymmärtää, että 70-luvulla seksuaaliliberalismi oli voimissaan Euroopassa, eikä feminismi ollut vielä voimakkaasti loikannut meren yli Yhdysvalloista vanhalle mantereelle. Noihin aikoihin kukaan ei kyseenalaistanut onko sopivaa näyttää lapsille seksuaaliobjektisoituja naisia. Siihen ehkäpä jopa kannustettiin. Tilanne alkoi hitaasti muuttua 80-luvulta lähtien, ja luulen ettei YLE tai mikään muukaan kanava tänä päivänä katsoisi fiksuksi näyttää tätä ennen kello 21.00:ää.

tiiti
ite puin

Eli sää nyt vähän niinkuin kirjoitit tämän postauksen vitsin tähän auki.

Arsenikki (Ei varmistettu)

Pelle Hermannin creepy musiikki ja Kepakko. Untamo Unikameli, joka oli pilvessä (kirjaimellisesti). Myös yks päivä näin telkkarissa mainoksen uudesta smurffielokuvasta ja siitä lähtien on se laa-laa-la lal-lal-laa soinut päässä.

tiiti
ite puin

Musta se Kepakko oli tosi kammo! Puriko se vielä sen hirviömäisen piipityksen lisäksi. Kamalaa.

Ahahah, Untamo ja muutenkin koko Tohtori Sykerön posse, niillä oli kyllä hyvä lääkitys.

Flore

No nyt tää hipsterihomma lopulta selvisi, kiitos!!

Mutta eikös Hapsiainen löytänyt lopulta tyttöystävän? Ehkä siihen akvaarioon tuli reikä. Tai sitten sen vangitsijat alkoivat sääliä sitä ja hankkivat sellaisen jostain, tai se ei maistunutkaan hyvältä.

tiiti
ite puin

Mua naurattaa ihan älyttömästi toi ajatus, että kerrankin, ihan konkreettisesti ja ilman vittuilua, edes jonkun tyttöystävä voi olla se oma käsi :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kyllä! Minullakin on varsin varma muistikuva siitä, että Hapsiainen todella sai tyttöystävän. Hurraa!

Hem Buggah

Jakso, jossa Hapsiainen seikkaili alastoman naisen vartalolla ja kävi juomassa vettä tämän navasta, on syöpynyt mieleeni ikuisiksi ajoiksi. En kykene edes verbalisoimaan kaikkia tuntemuksiani kyseisestä ohjelmasta. Tiivistettäköön ne ilmaisuun "Mitvit???!"

Niin, ja Pikku-Kakkosen "Varokaa heikkoja jäitä" -kammotus on tietääkseni eräs ikäpolveni eniten traumoja aiheuttaneista tv-pätkistä, ainakin lähipiiristäni tehdyn otannan perusteella.

tiiti
ite puin

Mitä X-rated Hapsiaista sää oot katsonut :D Mä enmuista yhtään (ehkä alitajunta torjuu säilyäkseen toimintakykyisenä).

Joo, se äänettömästi huutava karhu. En kestä!

Kao Kao

 

Mä muistan sen kohdan, kun hapsiainen yritti juoda naisen navasta, mutta nämä muut kohdat mulla on jäänyt ihan ymmärtämättä. Onneksi. Siinä se nyt tutkii sitä miehen outoa uloketta!

 

Sain myös traumat Pella Hermannista, kun lehdessä luki, että se on kuollut, mutta siellä se viuhtoi silti meidän telkkarissa. Pienen ihmisen mielestä kyseessä oli tietenkin sitten Haamu-Pelle Hermanni. (pelkään yhä klovneja, jostain syystä..)

Hem Buggah

Wooooouuuuuuuu! Nuo ulokehommelit valikoiva muisti olikin tykkänään unohtanut!

tiiti
ite puin

Pakko sanoa, että musta tavallaan aika awesomea, että olen kasvanut sellaisella viattomalla ja tervejärkisellä aikakaudella, että voi näyttää lapsille, miten on ihan fine nuuhkia vieraan sedän ulokkeita, eikä kukaan saa slaagia, että no nyt ne pennut menee oikeasti tekemään noin.

(Ja häh? Hapsiainen osaa lentää? Keep watching the skies, ihmiset, keep watching the skies)

Periaatteen Nainen (Ei varmistettu) http://periaatteennainen.blogspot.fi

Siis huh!
Mä luulin, että tää X-Rated Hapsiainen oli vain mun perverssin mielikuvituksen tuotetta, mutta se olikin totta! (Tai mene ja tiedä mikä "huh" se sitten on, mutta olen yrittänyt puhua joskus illan pimeinä tunteina tästä jaksosta ikätovereiden kanssa, ja kaikki ovat kieltäneet sen olemassaolon).

Tuo on ainoa Hapsiaisjakso, jonka muistan! Mistään akvaarioista mulla ei ole mitään muistikuvia....

tiiti
ite puin

Mä en muistanut tuota yhtään. Muistin vaan sen akvaarion, vaan kyllä kun tuon katsoin, niin palasi mieleen :D

Mulla taas on ihan tosi hämärä muistikuva sellaisesta lasten ohjelmasta, jossa kolmilapsinen perhe asui saarella. Perheessä oli kaksi vanhempaa lasta, joilla oli ihan normaalit nimet, mutta sitten heidän pikkusiskonsa nimi oli jostain syystä Pippeli. Ja sitten joka jaksossa käytiin keskusteluja "Äiti, missä on Pippeli"-tyyliin. Ja kyllä, olen ihan varma, etten ole keksinyt tätä itse :D

FFFifi
Fitness Führer

KUOLEN NAURUUN kun luen tätä sun kommenttia. Puoliso oikein havahtui: "Mitä nyt?!" kun tukehdun täällä.

Vieras
Vierailemassa

Missä aineissa tämä on tehty???!

tiiti
ite puin

Vahvoissa :D

Suvinen
This is our story

Ei oo totta! :'DD Auttakaa, happi loppuu!

Riku (Ei varmistettu)

Tämä olikin se yksi vahvin muisto lapsuuden hapsiaisesta; hapsiainen kiipesi munan päälle ja totesi: "Täältähän näkee kauas"

tiiti
ite puin

Ehkä toi on semmoista positiivisen mieskuvan sukupuolikasvatusta lapsille :D

Auli (Ei varmistettu)

Mut kylla toimii tuo Pikku-Kakkosen jaavaroitus! Meinaan, et en edelleenkaan tykkaa meinna jaan paalle kavelee ellen ole kairalla testannut jaan paksuutta. Samanikaisilla kavereilla sama homma!

tiiti
ite puin

Joo, mää en kävele edes vesilätäköissä, jos niissä on jäätä. Tulee se pelottava silent shout -nalle ja vie mun sielun jään alle.

Flore

Siitä on vissiin tehty tutkimuskin, että 80-luvun lapsia traumatisoi eniten heikot jäät -varoitus, ja toiseksi eniten se Tankki täyteen -jakso, jossa Juhana juuttuu puhelinkoppiin.

anohiiri (Ei varmistettu)

Mua traumatisoi ehdottomasti eniten Lapinlahden lintujen Seitsemän kuolemansyntiä -sarjan jakso, jossa lakaisinkone nielaisee perheen.

tiiti
ite puin

Onkohan mussa jotain vikaa, kun nää on musta ihan mahtavia kertomuksia :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi apua, joku muukin jakaa tämän trauman! Luulin jo, että olen keksinyt kyseisen jutun päästäni, kun kukaan muu ei muista tuota lakaisinkonetta.

kisuvie (Ei varmistettu)

Tän muistan hyvin! Tosin en muistanut muistavani, mutta nyt nousee jo traumat takaisin pintaan...Hapsiaisen ihmiskehotutkimus myös jäänyt mieleen.

Annie Mestariampuja (Ei varmistettu)

Ja mä näen edelleen painajaisissani alastoman pääsiäis-Hanun voitaikinan sisällä, kiitos Velipuolikuun.

TemppuLiisaPetteri (Ei varmistettu)

Tankki täyteen on ihan legenda.
Sit Reinikaisesta tulee taas mieleen
aivan huippu skene, missä Reinikainen
juuttuu sähkökatkon takia hissiin Ritva Valkaman kanssa,
ja pohtii tälle ruudun ollessa pimeenä,
että tilanteesta sais varmaan hyvän sketsin
telkkuun.

Lotuss Pandemonium (Ei varmistettu)
Elmeri73 (Ei varmistettu)

Olisi mukava tietää moniko tuon pätkän nähnyt lapsi EI OLE hukkunut heikkoihin jäihin.

Mahdoton Nainen

Timo Taikuri oli huippu! Muistan että se kävi joskus esiintymässä meidän päiväkodissa ja kaikki muksut oli ihan liekeissä. Kaiken lisäksi se muistutti vähän meidän iskää.

tiiti
ite puin

Joo, se tais olla sen juju, se muistutti vähän kaikkien iskää :D Paitsi oma iskä kiroili enemmän, jos siltä vaati tommosia ilmapalloeläimiä.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Kauneimpia lapsuusmuistojani on äitini tokaisu, että jos hän siitä ilman sanktioita selviäisi niin ottaisi kyllä Timo Taikurin hengiltä. Äitini on kyllä ihan kiva ja tasapainoinen ihminen, vaikkei se tästä kommentista oikein käykään ilmi. Ehkä ne ilmapalloeläimet vaan olivat jotenkin liikaa. 

HeidiNK
Elämänmeno

Oliko karkkipussit oikeasti pieniä? Muistan lapsuudesta Mikki Hiiri "säkin", joka silloin oli ainakin olevinaan iso karkkipussi.. :) Se taisi tosin olla 1990-luvun alussa... Isoimmat karkkisysteemit sai kuitenkin laivalta (Aarrearkku, sis. lautapelin) sekä lentokoneesta (Lauantaiboxi) :D

tiiti
ite puin

Eikös ne nyt oo jotain 350 grammaisia jättisupermegamix-pusseja? Mä söin jostain pikkuisia 120 gramman pusseja pienenä, tai yhden Shuffelin. Ja join pienestä lasipullosta limsaa kaveriksi, jos oli oikein juhlapäivä.

Mahdoton Nainen

Parhaita oli ne kioskit jossa sai irttarit valita kappalemäärittäin. "Ottaisin 50 pennillä merkkareita".

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.