Ladataan...

Jokin aika sitten tein valinnan pätkätyötarjouksen ja pätkärahoitetun tohtorikoulutuksen välillä. Nyt toivon, etten sure seuraavaa neljää vuotta mukaansatempaavan työyhteisön ja selkeän työajan puutetta. Onhan tässä käsillä toki akateeminen vapaus lukea ja kirjoittaa mitä huvittaa, kunhan se tietysti tuottaa julkaisuja eli tulosta…

Minä en ole aina halunnut olla tutkija. Yliopistolle minua ei vedä palava intohimo, keskivahva mielenkiinto kyllä. Pohtiessani vaihtoehtoja tohtorikoulutuksen ja työelämän välillä oli huojentavaa lukea englanninkielisestä blogosfääristä, että jatkotutkinto ei suinkaan ollut jokaisen tohtorin lapsuuden, nuoruuden tai edes aikuisuuden haave. Siinä hengessä, ehkä ajatuksistani on iloa myös jollekin muulle.

Uskon kyllä, että oma tutkimusaiheeni on tärkeä ja tutkimisen arvoinen. Samaan aikaan on vaikeaa vakuuttua siitä, että minä olen tutkimuksen tekemisen arvoinen. Ja toisaalta, että viimeiset vuoteni nuoruudesta kannattaa viettää tekstinkäsittelyohjelman parissa.  

On useita rakenteellisia syitä siihen, miksi yliopistolla voidaan pahoin. Tekstissä Why do some academics feel like frauds? Ruth Barcan kirjoittaa epävarmuuden tunteesta, jonka tunnistan paitsi itsessäni myös joissain kollegoissani. Suosittelen tekstiä kaikille, joista yliopisto tuntuu toisinaan vieraalta paikalta ja epävarmuus oman tekemisen oikeutuksesta nostaa palan kurkkuun.   Kun on aivopesty siihen, että harjoittelijan palkka ja palkattomat ylityöt vastaavat taivaspaikkaa, on toisinaan vaikea vakuuttaa itsensä siitä että on oikeutettu taivasten valtakunnan avaimiin. Ehkä vika ei olekaan minussa? Ehkä opin ottamaan asiat hieman kevyemmin?  

Kirjoitan tätä blogia paitsi ruotiakseni akateemista ahdistusta (olen vasta alussa, mutta sitä kyllä riittää) myös muistuttaakseni itselleni syistä ja mahdollisuuksista voida hyvin tohtorikoulutettavan tehtävässä. Siis selviytyäkseni. Mutta myös reflektoidakseni, minkälainen paikka tulosohjattu yliopisto on, ja miten keskittyä usean vuoden projektiin, kun ympäröivän maailman aikajännettä jäsentävät twitter- ja instargram-feedit.

 

Ladataan...