Ladataan...

Moni kaipaa laulutunneille, mutta ei tunnu löytävän itselleen sopivaa lauluopettajaa. Tässä muutamia ajatuksia, joiden avulla lauluopettajan etsiminen voi olla helpompaa:

1. Mieti, millaista musiikkia tahdot laulaa. Oletko rakastunut klassiseen musiikkiin ja suuriin oopperatähtiin? Vai tahtoisitko laulaa heviä rosoisella soundilla? Tahdotko oppia kaiken jazzista ja laulaa jazzklassikoita tyylinmukaisesti, aivan kuin niitä on joskus laulettu? Tai tahtoisitko leikkiä ja kokeilla, mihin kaikkeen äänesi yltää? Monet ajattelevat, että aloittelijalle käy kuka vain lauluopettaja. Tosiasiassa kuitenkin lauluopettajia on joka lähtöön ja esimerkiksi klassisen koulukunnan opettaja ei ehkä sovi tarpeisiisi, jos tavoitteenasi on laulaa vain kevyttä musiikkia. CVT-opetus toimii kaikkiin genreihin äänenmuodostuksen treenauksen kannalta - kuitenkin esimerkiksi ammattioopperalaulajaksi mieliville voisin suositella mieluummin kyseisen genren paremmin hallitsevaa opettajaa.

2. Pohdi, mitä kaipaat opettajalta. Kaipaatko tukea ja kannustusta vai kovaa haastamista? Kaipaatko apua laulutekniikkaan vai etsitkö opettajaa, joka osaisi antaa ohjeita jonkun tietyn genren täydelliseen hallintaan? Lauluopettajien nettisivuilta saa usein hyvää käsitystä siitä, miten opettaja voisi persoonallaan tukea juuri sinun oppimistasi.

3. Mieti, onko lauluopettajan sukupuolella väliä? Joitain asioita voi olla helpompi oppia samaa sukupuolta edustavan opettajan ääniesimerkeistä ja joillain oppilailla saattaa olla turvallisempi olo samaa sukupuolta edustavan opettajan kanssa. Yleensä kuitenkaan sukupuolella ei ole merkitystä oppimisen kannalta. Itsekin olen oppinut valtavasti taitavilta miesopettajilta - ja toisaalta tarvinnut välillä naisopettajaa laulamaan minulle esimerkkejä.

4. Pohdi, miten lauluopetus sopii aikatauluihisi. Tahdotko käydä viikottain tunneilla vai satunnaisesti silloin, kun sinun aikatauluihisi sopii? Viikottaista opetusta tarjoavat usein mm. musiikkiopistot ja yksityiset musiikkikoulut, kun taas yksityisillä opettajilla voi helpommin käydä satunnaisestikin.

5. Kaipaatko yksityistunteja vai tahtoisitko oppia mieluummin ryhmässä? Esimerkiksi kansanopistot ja aikuisopistot tarjoavat laulun ryhmäopetusta, jonka hinnat ovat edullisempia kuin yksityiset laulutunnit. Ryhmätunneilla ei kuitenkaan ehditä keskittyä erikseen yksittäisten oppilaiden kehittymiseen, joten yksityisopetus voi usein olla oppimisen kannalta tehokkaampaa.

6. Ota rohkeasti yhteyttä lauluopettajiin ja kysy, jos jokin asia askarruttaa mieltäsi. Varsinkin yksityisillä lauluopettajilla voi käydä yleensä yksittäisilläkin tunneilla kokeilemassa, sopiiko kyseinen opettaja sinulle.

Olen iloinen, että olen nettisivujeni kautta saanut paljon sellaisia oppilaita, jotka tuntuvat viihtyvän tunneillani hyvin ja joiden kanssa kommunikaatio pelaa. CVT-metodi toimii kaikkien genrejen laulajille ja koen, että minulla on paljon annettavaa kaikille oppilailleni. Joskus olen kuitenkin lisäksi voinut suositella esimerkiksi klassiseen musiikkiin erikoistunutta lauluopettajaa, jos oppilaani on valmistautunut vaikkapa pääsykokeisiin, joissa vaaditaan hyvin tarkkaa tyylintuntemusta. Usein onkin hyvä idea käydä toisinaan vieraissa uusilla lauluopettajilla - kaikilla opettajilla kun on oma tyylinsä opettaa ja eri asioita annettavana. :) 

Laulutunteja tarjoavat ainakin seuraavat tahot:
- musiikkiopistot
- yksityiset musiikkikoulut
- konservatoriot
- kansanopistot
- yksityiset lauluopettajat (löydät näitä helpoiten googlailemalla)
- Sibelius-akatemia ja ammattikorkeakoulut, joissa on lauluopettajien linja hakevat välillä pedioppilaita

Itse olen käynyt monenlaisilla lauluopettajilla, joilta kaikilta olen oppinut eri asioita; yhdeltä klassisen laulun tekniikkaa, toiselta jazzfraseerausta, kolmannelta äänenkäytön hallintaa. Ihaninta lauluopiskeluni on ollut CVT-opettajien kanssa; heiltä olen saanut konkreettisia työkaluja juuri niihin asioihin, jotka laulamisessa ovat askarruttaneet, ja CVT-pedagogiikan oppilaslähtöinen tyyli on toiminut minulle parhaiten. Se on siis selvästi metodi, joka on vienyt minut mennessään, opettanut eniten ja innostanut laulamaan. 

Lauluopetuksen metodeja on monia - suosittelen käyttämään aikaa siihen, että löydät itsellesi sopivan metodin ja opettajan. Kun palaset loksahtavat paikalleen ja kommunikaatio toimii, laulutunnit voivat tuoda elämään paljon hyvää. Tiedät, että olet löytänyt itsellesi sopivan opettajan, kun tuntien jälkeen tunnet olosi voimaantuneeksi ja motivoituneeksi. <3

Kuvat: pixabay

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tällä viikolla sosiaalinen mediani on täyttynyt pienistä ekaluokkalaisista valtavine reppuineen ja opettajakavereiden #luokkakunnossa ja #takaisintöihin -selfieistä (kyllä, näin opet somettavat). Olen katsellut näitä kuvia onnellinen hymy naamallani: mun ei tarvii!

Olen tämän vuoden virkavapaalla musaopettajan päivätyöstäni ja onnellinen siitä, että saan vuoden ajan keskittyä asioihin, joille olen kaivannut aikaa jo pitkään.

Rakastan aineenopettajan työtä ja teinien kanssa työskentelyä (aiheesta lisähehkutusta tässä postauksessa). Kuitenkin vasta viime viikkoina olen alkanut tajuamaan, kuinka paljon työ on hallinnut elämääni viime vuosina. Aika on täyttynyt koulutyön ohella mm. kuoronjohdosta, oppikirjan kirjoituksesta, keikkailusta ja opiskelusta. Nyt kun päivätyö on pudonnut kuviosta pois, tuntuu ihanalta, että on yhtäkkiä aikaa keskittyä niihin asioihin, joita olen joutunut hoitamaan viime vuosina vasemmalla kädellä. 

Nyt on aikaa kohdata yksi oppilas kerrallaan, olla enemmän läsnä jokaiselle ihmiselle, joita kohtaan työssäni. On aikaa pitkiin aamukahveihin, aamupäivän joogatunteihin, lepohetkiin keskellä päivää. On aikaa ja energiaa taas nähdä ystäviä ja pitää huolta omasta parisuhteesta. On aikaa keskittyä välillä kirjoittamiseen. Ja on aikaa laulaa!

Olen niin kiitollinen siitä, että olen saanut jo nyt riittävästi lauluoppilaita, jotta tulen toimeen tänä vuonna ilman päiväduunia. Olen kiitollinen sijaisuudesta Maailma-kuoron johtajana ja omasta rakkaasta kuorostani. Tämä vuosi on pitkästä aikaa vuosi, jolloin voin sanoa kyllä kaikelle uudelle ja itseä kiehtovalle.

Opettelen vielä sitä, ettei uutuudenviehätys veisi mennessään ja etten täyttäisi kaikkea vapaa-aikaani uusilla työjutuilla vaan osaisin kerrankin myös ottaa iisisti ja nauttia kaikesta tästä ajasta, jota olen elämääni järjestänyt. Tänä vuonna en tahdo sanoa kertaakaan, etten ehdi tavata tai tehdä jotain siksi, että on jatkuva kiire - pikkuhiljaa yritän opetella kiireettömyyttä, rauhaa ja hetkessä elämistä. :)

Share
Ladataan...

Ladataan...

Hei kaikki lilyläiset!

Saan kunnian johtaa tänä syksynä Helsingin Käpylässä toimivaa upeaa Maailma-kuoroa. Kuoro hakee parhaillaan uusia laulajia, joten mikäli laulaminen monikulttuurisessa naiskuorossa innostaa, tule mukaan!

Lisätietoa kuorosta ja kuoroon liittymisestä löytyy kuoron nettisivuilta: http://www.maailmakuoro.com

 

kuva: Jarmo Siira

Share
Ladataan...

Ladataan...

Yksi laulamisen tärkeimmistä perusperiaatteista on tuen käyttö. Se, mitä tämä mystinen tuki on, on usein esitetty sekavasti - ja usein myös täysin väärin. Olen itsekin saanut opiskeluaikoinani (ennen CVT-opintoja) hengitystekniikkani ja tuen käytön tekniikan aivan hajalle, kun keskityin vääriin asioihin tuen käytössä ja olin käsittänyt aivan väärin, mitä lihaksissani pitäisi tapahtua.

Mihin tukea tarvitaan?

Tukilihasten käyttö laulaessa auttaa hallitsemaan omaa ääntä. Kun tuen käyttö paranee, ylä- ja alaäänet soivat helpommin, ääneen tulee lisää voimaa, pitkien fraasien laulaminen on helpompaa ja laulaminen tuntuu vapaammalta ja helpommalta. Käytämme tukea aina laulaessamme, mutta tietoisuus sen käytöstä ja kyky säädellä tukienergian määrää auttavat valtavasti oman äänen hallinnassa.

Mitä tukienergia on?

Tukienergialla tarkoitetaan vatsa- ja selkälihaksissa tapahtuvaa tasaista ja hidasta liikettä, jolla autetaan pallealihasta liikkumaan tasaisemmin. Pallealihas on hieman laskuvarjon mallinen lihas, joka vastaa hengityksestämme; laskiessaan se luo keuhkoihin tyhjiön, jotta ilma pääsee virtaamaan sisään (=sisäänhengitys) ja noustessaan se työntää ilmaa ulos keuhkoista (=uloshengitys). Pallean liikkeen voi tuntea pitämällä käsiä alempien kylkiluiden ympärillä. Koska pallea on kiinnittynyt näihin luihin, se laskee kylkiluiden laajetessa ja nousee keskeltä kylkiluiden painuessa kasaan.

Käytännössä tuki on siis uloshengityksen hidastamista. Sitä tarvitaan, jotta äänihuuliin osuva ilmanpaine olisi tasainen ja hallittu - silloin ääni kulkee rennosti ja laulaminen helpottuu.

 

Missä tukilihakset voi tuntea?

Voit tuntea tukilihakset kehossasi muutamassa eri kohdassa. Kokeile esimerkiksi yskäistä ja nauraa ja etsi samalla liikettä seuraavissa pakoissa:

- Laita käsi navan alapuolelle alavatsalle ja kokeile, tunnetko yskäistessäsi pientä liikettä sisäänpäin.

- Laita käsi vyötärölle (kylkiluiden ja suoliluiden väliseen pehmeään alueeseen) ja kokeile, tunnetko yskäistessäsi liikettä ulospäin.

- Keskity ajattelemaan yläselän lihaksia. Tunnetko yskiessäsi pienen jännityksen yläselän lihaksissa (latissimus dorsi -lihas)? 

On hyvin yksilöllistä, missä kohtaa kehoa tuki tuntuu selkeiten. Ei olekaan järkeä pyrkiä keskittymään näihin kaikkiin kohtiin laulaessa, vaan kannattaa valita kohta, jossa liike tuntuu itselle parhaiten.

Tukienergia on aina hidasta ja tasaista liikettä. Monella laulajalla on tapana käyttää kerralla liikaa tukienergiaa, jolloin laulamisesta tulee puskemista ja ääni rasittuu aivan turhaan. Toisilla taas tukienergiaa on aina liian vähän, jolloin laulamisesta tulee laiskaa, eikä ääni kulje niinkuin laulaja toivoisi.

Tuen käyttö laulaessa

Laulaessasi itsellesi vaikeita kohtia tai halutessasi tasaisempaa sointia omaan ääneesi, voit yrittää keskittyä tukienergiaan seuraavilla tavoilla:

1. Keskity siihen, että laulaessasi haastavia kohtia alavatsa tulee hitaasti sisään. Voit ajatella esimerkiksi, että laulaisit mahanpohjasta asti niin, että ääni ikäänkuin työntyisi alavatsasta asti ylös.

2. Laita kätesi vyötärölle ja työnnä vyötäröllä olevilla lihaksilla kevyesti ja hitaasti käsiäsi kohti, kun laulat haastavia kohtia. Muista, että tuki on aina hidasta ja jatkuvaa liikettä, ei koskaan voimakasta ja äkkinäistä. 

3. Aseta kätesi alempien kylkiluiden kohdalle ja pyri pitämään kylkiä laajennettuina, kun laulat. Näin pallea pysyy automaattisesti matalana pidempään ja voit hallita äänesi paremmin.

Huom!

Muista, että tuen käytössä on aina kyse sopivasta balanssista; on kappaleesta, volyymistä ja sävelistä kiinni, miten paljon tukienergiaa tarvitset millekin sävelelle. Liika liike on puskemista ja voi rasittaa ääntäsi - ja liian vähän puolestaan on liian laiskaa. Kun tuen käyttö on balanssissa, laulaminen tuntuu rennolta ja hyvältä. Kyse ei siis missään nimessä ole työskentelystä, jonka vuoksi laulaminen tuntuu työläämmältä ja vaikeammalta.

Jos harjoitukset eivät heti tue laulamistasi, en suosittele jatkamaan tiellä, joka tuntuu hankalalta. Etsiydy silloin mieluummin pätevälle opettajalle, joka osaa tarkemmin analysoida, mihin sinun kannattaa tuen käytössä keskittyä.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Ensi viikolla aloitan taas laulutuntien pitämisen, tällä kertaa lähes täyspäiväisesti. Olen virkavapaalla musaopen päivätyöstäni ja aion tänä vuonna keskittyä täysillä laulamiseen ja laulutuntien pitämiseen. Pidän myös biisintekotunteja ja puheäänenkäytön tunteja. Ja tulossa on joitain kivoja viikonloppukoulutuksiakin! 

Olen aivan innoissani tästä uudesta arjesta ja jo nyt tuntuu, että virkavapaan hakeminen on ollut yksi parhaista päätöksistä pitkään aikaan! On ihanaa olla yrittäjä, joka päättää itse omista aikatauluistaan. Ja äänenkäytön ja laulamisen opettaminen on ihanaa - pääsee kohtaamaan uusia ihmisiä ja opetustilanteissa on oikeasti aikaa keskittyä yhteen ihmiseen kerrallaan. 

Parhaillaan etsiskelen itselleni vielä uusia oppilaita. Tervetuloa siis tunneille, jos oman äänen etsiminen innostaa! :)

 

Share
Ladataan...

Pages