Maailman haisulein juusto

Toin kaupasta palan appenzelleria, rohkeasti hengitystä pidättäen käärin auki ja raastoin ylijääneestä spätzlistä väsäämäni gratiinin kuorrutteeksi. Hyvää oli, tosin parvekkeen oven jouduin avaamaan aterioinnin ajaksi sepposen selälleen...

Tämä gratiini on nopsa arkiruoka, joka syntyy helposti tähteistä ja kaapin vakioaineksista aikamoisella arvaustuntumalla. Siksi reseptissä ei poikkeuksellisesti ole mittoja; ainesten suhteita voi aika vapaasti säätää oman maun mukaan. Pääasia, että spätzli muodostaa aterian perustan.

Spätzligratiini appenzeller-kuorrutteella (annoskoko helposti säädeltävissä)

  • ylijäänyttä keitettyä, pakastettua spätzliä
  • sipulia silputtuna
  • pekonia silputtuna
  • suolaa
  • jauhoja
  • voita (sama määrä kuin voita)
  • maitoa
  • appenzeller-juustoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuullota sipuli ja pekoni öljyssä. Laske lämpöä ja lisää sekaan pannulle hieman sulaneet spätzlit (ne ovat todennäköisesti jäätyneet yhdeksi klöntiksi, ei haittaa). Kun spätzlit sulavat pannulla, niitä on helppo hakata irti toisistaan. Mausta varovasti suolalla, irrottele toisistaan ja paista pintaan kullanruskea väri.

Pyöräytä béchamel-kastike suurin piirtein näin: sulata kattilassa voita ja vispaa sekaan samansuuruinen määrä jauhoja. Keitä hetki sekoittaen, laimenna reilulla määrällä maitoa ja keitä sekoitellen vielä toinen hetki, kunnes koostumus alkaa paksuuntua.

Lapioi spätzli-pekoni-sipuliseos uunivuoan pohjalle, kaada sekaan hillitysti kastiketta ja raasta päälle juustoa.

Paista uunissa 10-15 minuuttia.

Kommentit

my view

en ole kuullut spätzlistä? valmistitko sen itse? hyvältä näyttää ja appenzeller on ihan fave :)

annemi

Kun luin juttusi spätzlistä koin olevani huono suomensaksalainen kun en edes omista spätzlivempainta.. etenkin kun olen suuri keittiövempainten ystävä.

Asia on korjattu ja reseptivinkkisi menee kokeiluun kunhan postimies tuo kauan odotetun paketin kotiin :)

Kiitos inspiraatiosta!

Janoinen persilja

myview, spätzlistä kirjoittelin muutama viikko sitten, täältä löytyy ohje!

Hehe, annemi, ehkä saksalaiset antavat anteeksi sinulle - jotenkin en vaan saata uskoa, että se kuuluisi Saksassakaan joka keittiön varusteeseen, sen verran ihme vekotin... mutta aivan mahtavaa, mikäli se on nyt postissa matkalla :) Tosiaan spätzlin tekeminen voi olla hieman hankalaa ilman (tosin vei se vempaimenkin kanssa aikaa).

annemi

Kiihkeästi täällä odottelen että paketti saapuisi!

Kyselin saksalaisilta ystäviltä vinkkejä (ostin hieman erilaisen vempaimen kuin sinulla) vempaimen ostoon ja sen käyttöön.. tämä tuntuu olevan erityisesti Etelä-Saksalaisten ruoka, ei niinkään muiden vaikka olen mm. mummolassa Saksassa spätzliä syönyt ja sitä useiden saksalaisten ravintoloiden ruokalistoilla nähnyt.

Piristävää kun ruokablogeissa esitellään välillä saksalaisiakin herkkuja :)

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hoo, täällä toinen saksalaistunut suomalainen, joka ei vempaita omista., Sujuvasti kuitenkin kyseistä herkkua täällä vetelen muiden valmistamana. Hyvää on myös ko. versio lisättynä paahdetulla sipulillla. Ainakin täällä Bijerissa kuuluu jokaisen täkäläis vaikutteisen ravintolan listalle. Hyvvee!

Terkut!
T. Baijeri

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.