Lihan korvaajat testissä

Juliaihminen

Tikillä on tapana viettää synnitöntä syyskuuta. Ei alkoholia, energiajuomaa, lihaa ja sen semmosta. Itse osallistuin tänä vuonna taas tuohon lihattomaan settiin, ja se on ollut menestys.

Oon sitä mieltä, että lihan syöminen on miltei aina eettisesti ja ekologisesti väärin. Silti teen sitä. Olen kulttuurini tuote, laiska, tykkään lihan mausta ja plaah. Mutta huono omatuntohan siitä tulee - joskaan mun pikku tunteet eivät auta kärsiviä eläimiä tai tuhoutuvaa maapalloa yhtään.

Mutta mutta, aina sitä voi pyrkiä parempaan. Mun kasvissyönnin suurin ongelma on ollut se, etten ole oikein löytänyt sellaisia järkeviä ja helppoja proteiinipitoisia reseptejä, jotka maistuisivat hyvältä. Tämä on silmitöntä laiskuutta. 

Nyt mun ahdinkooni aletaan pikkuhiljaa vastata, sillä kauppoihin on tullut yhtäkkiä iso kirjo lihan korvaajia. Ollaankin Tikin kanssa syyskuussa testailtu uusia tuotteita. Tässä tuomioni:

Mifu

Vaikka mifua on haukuttu wannabe-raejuustoksi, niin mää olen eri mieltä. Tiki teki Valion reseptillä spagetti mifuneseä ja härregyyd! Se oli hyvää! Suutuntumaltaan mifu vaikuttaa semmoiselta broilerinkorvikkeelta, hyvä pikku sitko hampaissa. Maustaahan se täytyy, mutta niin tarvitsisi broilerikin.

Sitä mä en vain tajua, miksi tuo mifu tosiaan on tehty tuolla lailla raejuuston näköiseksi. Yhtä hyvin ne voisivat olla vähän isompia kimpaleita, tai vaikka suikaleita. Ehkä se pysyy tuollaisena paremmin koossa? Oli miten oli, mifu korvaa tästä eteenpäin broilerin himassa.

Nyhtökaura

Tätä ei olla vieläkään onnistuttu ostamaan kaupasta (se on kaikkialta loppu!), mutta söin sitä Kampin 6k-ravintolakorttelissa, ja se oli mun mielestä aika onnistunut setti.

Härkis

Härkiksen myynti ohitti broilerin paistisuikaleet, uutisoi Maaseudun tulevaisuus juuri. Huippua! Harmi kyllä mun mielestä härkiksen suutuntuma ei ollut ihan niin miellyttävä kuin olisin toivinut. Meidän härkis ja riisi yhdistelmästä tuli semmosta mössöä. Olisi kiva, jos siitä saisi rapsakampaa. Ja taidettiin maustaakin se jotenkin huonosti. Mutta aion antaa sille vielä mahdollisuuden. 

Soija

Lol, tämä nyt ei ole mikään "uusi" lihan korvaaja. Mutta meidän taloudessa alettiin käyttää sitä uudella tavalla: Ollaan tehty vanhaa suosikkiamme, Koskenlaskijan makaronilaatikkoa, siten, että jauheliha korvataan soijarouheella ja lihaliemikuutio kasvisliemikuutiolla. On muuten hitsin hyvvöö! (Soijatortillat ovat myös palanneet menuuhun.)

 

Ollaan Tikin kanssa uudistamassa meidän arkiruokalistaa (samat safkat ovat junnanneet listalla viikosta toiseen). Jos olet bongannut jostain tai kirjoittanut itse blogiisi jonkun hyvän proteiinipitoisen kasvisreseptin, niin olisi huippua, jos linkkaisit. Arkiruuan vaatimukset meillä ovat: valmistuu alle puolessa tunnissa, ei tarvita mitään hifistelymausteita (juustokumina katkaisee usein kamelinselän) ja maistuu kohtalaisen hyvältä. Kalaa ja maitotuotteita syödään. Kylmät salaatit on jees, mutta preferoidaan lämpimiä ruokia illallisella.

Lupaan koostaa uudesta listasta sitten postauksen, kun tämä pikku projekti on viety loppuun!

 
Kerro arjen hyvä kasvisruokaresepti?

 

Lue myös

Paras lahja äidiltä: laminoitu reseptikirja

 

 

Share

Kommentit

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mulla on pyörinyt jo tovi luonnoksissa postaus tästä aiheesta, jossa paljastan itseni just samanlaiseksi laiskuriksi. Jutusta puuttuu vaan yksi resepti, jonka testauksen jälkeen pääsen sen julkaisemaan, mutta siis ihan samanlainen saamaton helppouden tavoittelija täälläkin. Ja oon miettinytkin, etten varmaan ole ainoa - uskon, että aika monella on "ongelmana" just se, että ei oikein tiedä, millä sitä lihaa sitten korvaisi ja miten maustetaan ja blaa blaa. Oon ollut ihan into piukeana näistä kaikista uutuuksista ja ekan kerran vietän nyt itsekin lihatonta lokakuuta. Kyllä se tästä, pikkuhiljaa! :) 

Juliaihminen
Juliaihminen

Jään odottamaan sun postausta. Joo, musta tuntuu että kyse ei ole mistään super lihan rakastamisesta, vaan ihan semmosesta, että on tottunut tekemään jotain ja tottumuksia on hankala muokata, ellei tule vastaan jotain uutta ja innostavaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Se on kuule se juustokumina, millä niihin kasvisruokiin saa makua ;)
Mä tykkään tehdä semmoista itämaistyyppistä sörsseliä ja niihin usein inkivääri, kurkuma, korianteri ja juustokumina tuo sen maun. Ja niiden kanssa sitten tofua tai ricotta-juustoa, mifukin varmasti toimii.
Chocochiliä kannattaa tutkia, sieltä löytyy hyviä soosseja.

Juliaihminen
Juliaihminen

Okei sit! Sait ylipuhuttua! Mää meen juustokuminaostoksille. Ja kyä, Chocochilin soossien tutkiskelu on ehdottomasti listalla.

SaaraCecilia

Jes! Mun piti tulla pyytämään, että voisitko jotenkin kommentoida tätä Atria-bloggaajakamppanjagatea jotenkin. Tai siis eihän tässä siihen oteta kantaa, mutta kerrotaan, että lihansyöntiä voisi ihan aikuisten oikeasti alkaa vähentää. Simply great!

Tuosta Mifusta en muuten tiedä, että kuinka paljon eettisempää tai ekologisempaa se on kuin broileri. Prosessissa ei toki kukaan kuole, mutta maito tulee edelleen lehmistä, jotka luultavasti eivät elä kovin onnelista elämää (täysin mututuntuma), syövät elääkseen aika paljon rehua ja kaiken päälle märehtivät vielä.

Erittäin helppoa ja hyvää on nykyisin ainakin paremmin varustelluista kaupoista saatava falafel-jauhe. S-ryhmällä tai Rainbow:lla taitaa olla oma versionsakin jo. Siihen lisätään vesi ja annetaan turvota hetki (poikaystävän kämppis tosin ei anna edes turvota ja hyvää tulee), jonka jälkeen falafelpullat paistetaan öljyssä pannussa. Melkeen ku Fafasissa.

Helppoa kasvisruokaa on lisäksi ainakin linssit. Niitä saa nykyään myös ns. lämmitysvalmiina (ne gogreen-pakkaukset), kun kuivana myytävät linssit tulisi sushiriisin tapaan huuhdella ja sitten vielä keittää ainakin 20 min. Aina tosin mietin, että tuskin kukaan kehittyväissä maissa linssejä syövä tuhlaa vettä niiden huuhteluun, mutta kuitenkin. Linssi-kookoskeitto ainakin valmistuu vauhdilla (http://chocochili.net/2009/03/helppo-linssikeitto/) tai linssikookosbataattimuhennos (http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/03/27/laita-pataan-bataatti-ja-linssit-ja-kookos/), vaikka tuossa jälkimmäisessä sitten juustokuminaa ja kurkumaa onkin :D . Linsseistä voi tehdä myös bolognesea, aattelin itse kokeilla tätä seuraavaksi: http://minimalistbaker.com/zucchini-pasta-with-lentil-bolognese/

Itse oon rakastunut noihin kesärulliin. Tehtiin viimeksi tämän respeptin mukaan (http://minimalistbaker.com/vietnamese-spring-rolls-with-crispy-tofu) ja oli ihan TÖRKEÄN hyvää. Ainoa "vaikea" askel on sen maapähkinäkastikkeen tekeminen ja ei sekään vaikeaa ole. Sen voi korvata myös esim. tällä reseptillä (http://kokitjapotit.blogspot.fi/2015/05/maapahkinakastike-vietnamilaisille.html). Reseptin mukaan tofu tulee siis ensin kuivata keittiöpyyhkeitä tai talouspaperia käyttäen (tofut leikkuulaudalla siivuiksi, paperia/pyyhe ja paino päälle), jolloin ylimääräinen kosteus imeytyy pois. Sen jälkeen pyörittely maissijauhossa ja paistaminen pannulla seesamiöljyssä (tiedän, hifistelyöljy, mutta tekee kyllä hyvää). Sitten tofun voi vielä paistaa maapähkinävoissa, mutta jo toi eka käsittely tekee siitä mukavan rapeeta ja parempaa suutuntumaltaan. Kun muistaa laittaa paljon minttua rullaan, ni o hyvää. Parempaa ku VG Wokissa.

Sitten on vielä tietty qvinoa ja couscous, mutta niissä ei taida ihmeemmin olla proteiinia. Itse tykkään tehdä couscoustofu salaattia: couscous paisutetaan kasvisliemikuutiolla maustetulla vedellä ja heitetään sekaan tomaattia, kurkkua, korianteria tai minttua, Jalotofun savusettua tofua, vähän oliiviöljyä ja limen mehua. Jos ei omatunto pistele, ni avocadokin kelpaa.

Niin ja sitten tietysti vielä pavut! Esim. tortilloissa jauhelihan kun korvaa kidneypapusoossilla ja laittaa täytteeksi vaikka vähän riisiä, ni hyvää on (http://chocochili.net/2010/09/helpot-paputortillat/). Itse heitön kidneypapuja ja kikherneitä myös salaattiin. Alkuun ällötti, kun ne ovat vähän semmosia limaisia, mutta hyvää on ja limaisuus häviää, kun ne ei enää ole siellä purkissa.

Muutenkin tykkään sekä Chocochilin että Minimalist Bakerin ohjeista. Simppeliä ja usein vähillä raaka-aineilla.

Tsemppiä kokkailuihin! Hetken se kestää, mutta pian 400g jauhelihapaketti on kauppalistalla muisto vain.

Juliaihminen
Juliaihminen

Mä oon seurannut tuota Atria gatea suurella mielenkiinnolla. En halua alkaa hurskastelemaan, sillä itsekin haluaisin tehdä joskus blogin kautta kaupallisia yhteistöitä (eli suomeksi: mainostaa jotain tuotetta ja saada siitä vastineeksi rahaa). Mutta koska oma naama on kyseessä, nuo mainostamisen kohteet pitää valita tarkkaan. Mun omalletunnolle ei sopisi sellainen mainostaminen, joka tähtää broilerin kuluttamisen lisäämiseen.

Oon oikealta ammatiltani toimittaja, ja mulle tämä asia on päivänselvä: Jos Atria maksaa tekstistä, kyseessä on mainos. Mutta blogitekstejä ei voikaan sekottaa mihinkään journalistisiin juttuihin, silloin mennään metsään.

Eli lihan syömisen vähentäminen on ehdottomasti tavoitteena, oman beebon haluaisin opettaa mahdollisimman kasvispainotteiseen ruokaan.

Mutta niin! Kiitos hirmuisesti noista resepteistä, perhedyn. Kuten sanoit, jonain päivänä jauheliha on vain irvokas muisto! :)

piupali (Ei varmistettu)

Hei sama, lihaan on tottunut ja vaihtoehtoja varten joutuu etsimään/keksimään uutta. Että aika helppo päätellä kumman valitsee kiireisenä maanantai-iltapäivänä töiden ja päiväkodin jälkeen... Mutta onneksi tykkään ajan kanssa (viikonloppuisin) kokeilla uutta, ja niistä sitten voikin tulla niitä arjen helppoja vaihtoehtoja. Esim Puutalobabystä ollaan löydetty yks resepti joka on aivan meidän perheen lemppari nykyään! Eli Joelin "Paneer Chili" suomalaisittain. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan! Ja älä oikaise mausteissa! :D

http://www.puutalobaby.fi/riisi-ohraksi-ja-kuinkas-sitten-kavikaan/

Juliaihminen
Juliaihminen

Ooo, mä muistan tämän! Nyt kopsaan sen listoille, hyvä kun muistutit. :)

Yksi kasvissyöjä (Ei varmistettu)

Kannattaa kokeilla myös Quornia. Löytyy kauppojen pakastealtaista. Sieniproteiini, jonka vahvuuksia on mun mielestä juuri nuo kaksi asiaa: tosi helppoa ruokaa (löytyy rouheena, paloina, nugetteina ym.) ja makua on jo itsessään, ilman maustamistakin. Pakaste kun on, niin loppuun käyttämiselläkään ei ole kiire.

Juliaihminen
Juliaihminen

Tämä on mulle täysin uusi tuttavuus. Ihan huippua, menee saman tein ostoslistalle. Nyt alkaa tuntua siltä, että tämä kasvissyöntibisnes onnistuu oikeasti!

Jasunen

Mä jotenkin karsastan tätä mifua, kun se tosiaan on silti eläinperäinen tuote joten se terveyshyöty mikä "kasvisruoasta" tulisi ei toteudu tällä (galaktoosi, kaseiini ja IGF-1-hormoni). 

Mutta ihanaa kun porukka on kiinnostunut lihattomista vaihtoehdoista! :) 

jennajohannasi
Pirtti

Quorn on ihan suosikki täällä! Rouhe sopii jauhelihan, palaset kanan tilalle mihin tahansa. Esimerkiksi lasagnessa pitää vaan muistaa lisätä nesteen määrää, ettei tuu kuivaa.
Härkisrouhe ei uponnu mulle yhtään, mutta kuulin, että ne suikaleet olisi aivan eri tavaraa! Ne ja Nyhtis on kokeilulistalla kunhan onnistun vain saamaan käsiini.
Yks mun lemppari arkiruoka on hernesosekeitto: pakasteherneitä, sipulia, koskenlaskijaa tai kaurakermaa, suolaa ja pippuria. Lyhyt keittoaika ja sit vaan surrur :)
Aloitin juuri päähänpistona lihattoman lokakuun ja tuun varmasti lisäilemään blogiin reseptejä ja ruokapäiväkirjaa sen aikana.

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Mä kans suosittelen maustehyllyn kasvattamistta juustokuminalla ja savupaprikajauheella. Jälkimmäisellä saa mukavan tuhtia makua linssipataan ja muihinkin kasvisruokiin :)

Kuunari (Ei varmistettu)

Annan vinkkini soijatuotteisiin liittyen, koska niistä on aloittelijan aika hankala saada maukkaita vähällä vaivalla, mutta kokeilemalla olen päätynyt hyvin toimiviin (ja vähän tiskiä aiheuttaviin) ratkaisuihin. Nää vinkit liittyy ihan vaan sen raaka-aineen käsittelyyn, eli ei mitään reseptejä varsinaisesti.

Soijarouhe
1. Liota nopeasti kasvisliemessä tai vesi-soijakastikeseoksessa (n. 1:1) vaikkapa jossain kipossa, vesi voi olla kuumaa tai sitten ei. Tai jos oikein paljon laiskottaa niin heitä suoraan pannulle nesteen kanssa ja hella päälle, liota/keitä kunnes neste kokonaan haihtunut ja lisää sitten paistoöljy.
2. Tämä on tärkeä vaihe! Paista kunnolla öljyssä, paistamisesta (siis oikeasti ruskistamisesta, älä vaan kääntele märkää muhjua hetki pannulla) tulee hurjasti makua. Sen jälkeen voi lisätä mausteita oman maun mukaan, jos siltä tuntuu, mutta ihan vaan se paistopinta auttaa ihan todella merkittävästi makuun ja koostumukseen. Lisää vasta sen jälkeen tomaattisoossit tai mitä nyt oletkaan tekemässä.

Soijasuikaleet:
Tällä lailla saat rapsakkuutta ja "lihaisuutta":
1. Nämä tarvitsevat kuumaa vettä, toisin kuin soijarouhe, muuten jäävät koviksi sisältä. Liika nesteessä löllöttely kuitenkin tekee soijasuikaleista vähän ällöjä. Ohuemmissa suikaleissa riittää, että kaataa kiehuvan veden esim. vedenkeittimestä siivilässä olevien suikaleiden läpi, ja sitten ovatkin pannuvalmiita. Isommat suikaleet pitää nopeasti keittääkin (ihan vaan vedessä), esim. pannulla, jos ei jaksa käyttää useampia keittoastioita (vrt. soijarouhe yllä).
2. Paista kuumalla pannulla ja öljyssä melkein "kuiviksi" taas (= rapsakkuus ja lihaisuus).
3. Lisää pannulle pieni määrä esim. soijaa tai kasvislientä pannulle ja anna imeä maut itseensä.
4. Lisää ennen kaiken nesteen imeytymistä/haihtumista hieman esim. siirappia tai hunajaa (= tahmea pinta, johon mausteet tarttuvat) ja mausta valkosipulimurskalla, grillimausteella, pippurilla, mitä nyt tykkääkään laittaa.

Soijahiutaleet:
Käytä ihan miten huvittaa, nämä ovat lähes huomaamatonta proteiinia ruuassa enkä tiedä onko tarkoituskaan saada näitä maistumaan. Toimivat hyvin esim. aasialaistyyppisissä keitoissa. Hetkessä valmiit, lisää ihan missä tahansa vaiheessa ruuanlaittoa, kunhan nyt vähän nestettä saavat imettyä itseensä.

Tofu:
1. Kuivaa valuttamalla, kuten joku jo neuvoi, tai jos laiskottaa tai ei viitsi odotella, niin puristele keittiöpyyhkeen/talouspaperin välissä enimmät nesteet pois. Tofu ei ole kovin hyvä imemään makuja itseensä, ja minusta tuntuu, että marinointi menee enimmäkseen hukkaan, vaikka sitä usein suositellaan.
2. Leikkaa kuutioiksi tai isommiksi viipaleiksi.
3. Tärkeä vaihe: paista melko paljossa öljyssä melko alhaisella lämpötilalla melko pitkään niin saat vähän rapeamman ja herkullisemman kuoren. Mausta lopuksi samaan tapaan kuin soijasuikaleet (makeus auttaa) tai lisää muun ruuan sekaan sellaisenaan.

Juliaihminen
Juliaihminen

Vau, kiitos tuhannesti! Ihan mielettömän vaivan näit, kun kirjoitit näin pitkän ja hyvän ohjeen. Tästä on ihan superisti iloa mulle, ja toivottavasti muillekin soijan ja tofun käyttäjille :)

Ee (Ei varmistettu)

Täältä löytyy kurkumakukkakaalia ja kvinoaa, helppo ja nopea resepti!

http://www.hs.fi/blogi/kielenvievaa/a1471399329020

On siis siitä Samasta padasta -kirjasta, jonka ostamista muistaakseni suunnittelit.

abcdef (Ei varmistettu)

Nimensä mukaisesti maailman _paras_ linssikeitto:

http://jolie.fi/yellowmood/maailman-paras-linssikeitto-2/

Aivan täydellistä & onnistuu varmasti kunhan jaksaa tehdä ohjeen mukaan :) Sopivan mausteinen ja lämmittävä!

Travojago
Travojago

Ääni täältäkin Quornille. Täällä Espanjassa sitä valitettavasti myydään vain eko-kaupoissa edulliseen 8€ pussi hintaan. 

No onneksi tuoreet veget on halpoja ja hyviä täällä. Tätä  huijarilasagnea on tullu tehtyä pariinkin otteeseen. 

 http://www.lily.fi/blogit/la-cocina-de-travojago/kesakurpitsakaaryleet-tomaattikastikkeessa

IitaIip
Kolmen koto

Koittakaapa tehdä härkiksestä lihapullia, toimii niissä jotenkin paremmin tuon mössööntyisen takia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen jo pitkään syönyt kasvispainotteisesti, mutta proteiinin saanti on ollut vähäistä. Kun lihaa ei kaipaa, ei ole oikein kaivannut lihankorvikkeitakaan maun tai suutuntuman puolesta (liika lihaisuus pikemminkin ällötää). Eli vaikka tykkään kokkailla, niin se proteiini saisi olla mahdollisimman käyttövalmiissa muodossa. Täällä siis myös yksi uudesta kehityksestä intoileva :)

Suosikit:

Hälsans kök -lihapullakkeet pakastealtaasta (vihreä pahvipakkaus). Paistuu uunipellillä kymmenessä minuutissa ja menee lihansyöjään täydestä einespullana, mutta kasvissyöjän onneksi niljakkaat sitkeät sattumat puuttuvat. Vakiosetti on vaikkapa nämä pullakkeet, pussillinen pakasteparsakaalia ja valmiita kikherneitä pellille, päälle vähän öljyä, suolaa ja pippuria, mahd myös chiliä. Vartin kuluttua syömävalmista, kylkeen voi laittaa vaikka tsatsikia tai guakamolea, jos innostuu. Tai ketsuppia.
Näitä pullakkeita on meillä laitettu myös tomaattikastikkeen joukkoon ja sitten pastan kanssa. Pullat kannattaa kuitenkin paistaa uunissa tai pannulla ja heittää tomaattikastikkeeseen vasta lopussa, muuten vettyvät helposti.

Quorn-jauhelihapihvikkeet on myös todella onnistuneita. Niissä on jopa ne grillausraidat ja kaasun maku. Ovatkin niin aidon lihaisia, että itse pystyn syömään vain hampurilaisen välissä :D

Jalotofun savutofu on kylmänäkin niin hyvää, että voi heittää vaikka salaattiin tai sosekeiton päälle. Tai sitten tietysti paistaa.

Edellämainituissa on kaikissa proteiinin ja rasvan suhde kohdillaan. Kannattaa lihankorvikkeita valitessa kiinnittää tähän huomiota. Esim Härkiksessä on rasvaa 8 prosenttia muistaakseni, kasvisrasvaa toki, mutta silti. Hälsans kökin kananuggetin kaltaiset möntit on myös todella hyviä, mutta esikuviensa tapaan ei ihan terveellisimmästä päästä ravintoainekatsannossa.

Kiitos hyvästä postauksesta, aihe on tosiaan täälläkin kovasti pinnalla!

Emilia M

Vegekauppaan kannattaa suunnata ekskursiolle, löytyy Turusta, Tampereelta ja Helsingistä - ja verkosta, sieltä tosin ei saa jääkaappituotteita. Mää käyn hamstraamassa sieltä erikoistofuja ja tempehiä, esim. hasselpähkinä- ja savutofu on ihan törkeän hyviä. Niitä voi höylätä juustohöylällä leivän päälle. Sit on kaikkia kalliimpia erikoistuotteita, joilla voi joskus hifistellä, kuten kikherne- ja mustapapuspagetit. Myyjät on tosi hyviä - etenkin Turussa ihana Chocochilin Elina Innanen - ja osaavat kyllä neuvoa resepteissä.

Oon lisännyt kasvisten osuutta ruokavaliossa just blogien avulla. Chocochili ja Eeva Kolun Kauhaa ja rakkautta olleet suosikkeja. Jos kerran pari kuukaudessa ehtii testailemaan uusia reseptejä, niin äkkiäkös ne uudet suosikit löytää. Jos ei ihan täysin vegaanilinjalle lähde, niin etenkin sellaiset ruoat missä on jotain papuja ja sit myös munia, on tosi täyttäviä. Kaukaa ja rakkautta -blogissa on hyvä shaksuka-ohje - tomaattikastikkeessa kypsytettyjä munia ja kikherneitä, nams. Mustapavuista saa myös nopean tortillatäytteen ja sinnekin voi heittää paistetun munan kastikkeeksi. http://www.soppa365.fi/resepti/25617/meksikolaiset-aamiaistortillat-eli-huevos-rancheros/

Sit ihan vegaaniruoista esim. sienirisotot, parsakaalispagetti (kaali pieneksi, paistetaan hyvässä oliiviöljyssä, sekaan suolaa, pippuria, valkosipulia, sitruunamehua, ehkä paahdettuja auringonkukansiemeniä), munakoisopasta (pasta alla norma), huippuhyviä! Italialaiseen ruokaan suosittelen Marja Lindforsin All'Italiana -keittokirjaa, ihania reseptejä!

Meillä syödään paljon myös wokkeja. Niihin saa kätevästi upotettua erilaisia kasviksia (kaaleja, porkkanaa, sieniä, palsternakkaa yms) ja protskut yleensä tofusta, joskus vaihteeksi vaikka quornista. Hyvän kastikkeen ja makua saa, kun pitää mielessä hapan-imeläperiaatteen - eli sekaan vaikka sitruunamehua/sherryä/viinietikkaa - ja hunajaa tai siirappia, ja runsaasti öljyä, ja esim. valkosipulia, chiliä, inkivääriä, korianteria. Näitä meillä on oikeestaan aina kotona.

Vegaaniruokiin kannattaa laittaa ihan reilusti öljyä, on terveellistä, lisää kaloripitoisuutta ja pitää paremmin nälän.

Tässä vielä yksi törkeen hyvä ruusukaali-tofuohje, just siitä vegekaupan hasselpähkinätofusta tehtynä taivaallista. http://www.soppa365.fi/resepti/30514/tofua-ruusukaalia-ja-suppilovahveroita-makeassa-chilikastikkeessa/

Liisalii (Ei varmistettu)

Mäkin suosittelen Quornia! Rouheessa on ihana tuntuma ja fileet ovat hyvin pehmeän kanamaisia. Olen vasta viimeisen parin vuoden aikana tajunnut, miten hyvin maustamalla voi huijata. Itse kun olen niitä kasvissyöjiä, jotka haikailevat usein nimenomaan lihan makua - tai ehkä juuri sitä tottumusta, lohturuokaa… Tässä kommenttiketjussa tuli jo huisisti vinkkejä, mun luottomaustaminen (marinadi) esim. tofulle on (marinadin määrä heittelee) 4 rkl soijakastiketta, 1 rkl vaahterasiirappia, 1 tl paprikaa ja muutama tippa nestesavua. Nestesavu on tosi hyvä tuote lisäämään juuri sellaista syvää makua. Sitä saa ainakin Prismoista ja sellaisista pienissä pulloissa. Toinen makulisäsuosikkini on ravintohiivahiutale. Se lisää sellaista ihanaa pähkinäisen juustoista makua melkein ruokaan kun ruokaan, varsinkin vaikka kasvispiirakoihin ja kastikkeisiin. Sitä saa ainakin punnitse & säästästä, iso purkki maksaa muistaakseni noin vitosen! Ehkä noi on vähän hifistelymausteita, mutta niitä voi oikeasti lisätä niin moneen paikkaan, että uskallan ne mainita!

Mutta kaikista mahtavin lihankorvaaja on minusta seitan. Wheatyn tuotteista ei oo tullut vastaan yhtään heikkoa, leikkeleet ja makkarat on tuhteja ja ällistyttävän ihania. Itse tehtynä seitan on ehkä vielä monipuolisempaa, mutta puolen tunnin aikaikkunaan se ei kyllä ihan kolaha! Onneksi seitania saa varsinkin Helsingistä jo monista ravintoloista ja pikaruokaloistakin.

Juliaihminen
Juliaihminen

Ei vitsit miten mahtavia vinkkejä teiltä! Näistä on ihan superisti hyötyä tässä uudessa eettisessä ruokavaliossa. Toivottavasti moni muukin saa näistä iloa :)

Aion pienen testijakson jälkeen julkaista täällä blogissa nuo parhaat (helpoimmat, eli mun taidoille sopivat) arki-kasvisruokareseptit, niin maksan takaisin sillä lailla kaiken vaivan, mitä te huiput kommentoijat olette nähneet! <3

piapas (Ei varmistettu) http://piapas.com

Tässä keittiössä lihankorvikkeiden kisan voiton vei heittämällä nyhtis! Peittosi mössöisen Härkiksen rakenteellaan, maullaan, suutuntumallaan, ulkonäöllään ja tuoksullaan 6-0. Mifua en tosin ole kokeillut, sen kumimainen olemus ei suoranaisesti heruta vettä kielelle. Postauksesi innoittamana taidan kuitenkin viis veisata ennakkoluuloistani ja heittää maitoprotskut pannulle.

Kannustan täydentämään maustekaapin sisältöä sillä juustokuminalla (ja kurkumalla ja jauhetulla korianterilla, kerran se vain kirpaisee!) ja kokeilemaan nyhtökaurapilahvia. Nopsa ja yksinkertainen, riisin sekaan voi heittää sitä mitä kaapista löytyy: https://piapas.com/2016/09/28/suuri-protskuvertailu-nyhtis-vs-harkis/

Protip: Helsingissä Anton &amp; Antonista saa Nyhtistä ainakin perjantaisin ja hintakin on puolet siitä, mitä isoissa marketeissa saa pulittaa!

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Ollaan vähennetty lihansyöntiä ihan huomaamatta minimiin (max kerran viikossa ja sekin lasta ajatellen). Suosikkireseptejä tällä hetkellä, jotka taipuvat koko perheen suuhun ja valmistuu myös maidottomasti ovat:

  • Kukkakaalicurry (kukkakaalia, kikherneitä, sipulia ja perunaa, sekä kookoskerma tai vastaava)
  • Kasvispihvit/-pullat härkäpapurouheesta (kannattaa liottaa hetki) ja kasviksista
  • Makaronilaatikko härkäpapurouheesta
  • Täytetyt myskikurpitsat (quarn-täyte)
  • Quarn pannukakku (ohje blogissa)
  • Tofu-kasvis-riisi-pata
  • Nyhtiswok
Emilia M

Tää on kiva uusi vegeruokablogi, jossa on musta tosi reilu konsepti: ei keksi pyörää uudestaan eli linkkaa niihin blogeihin, mistä reseptin on alunperin löytänyt. https://vegevalmennus.wordpress.com/2016/09/28/viikko-1-varmoilla-vesilla/

 

minna

Muutama suosikkiresepti (ja osta hyvä ihminen juustokuminaa ja garam masalaa, niillä kahdella saa minkä tahansa vegemuhjun maistumaan!):

Jumalten ruoka: ​http://shegoeswiththeflow.blogspot.fi/2014/06/jumalten-ruoka.html
Bataattipata: http://wtd.fi/bataattipata-2/ tai http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/03/27/laita-pataan-bataatti-ja-linssit-ja-kookos/
Tofunuudelikeitto: http://ida365.fi/2015/11/22/mausteinen-kookos-tofukeitto-vegaaninen/
Paputortillat: http://chocochili.net/2010/09/helpot-paputortillat/ (Tortillat ja quesadillat ylipäätänsä, papujen osalta Go Greenin purkeille vahva suositus!)

Lihankorvikkeista, ääni Quornille täältäkin. Pakastealtaan toinen suosikkini on Oumph, tosi lihamainen rakenne. Jalotofun kylmäsavutofu on tofujen ykkönen. Soijarouhe ja Härkis kannattaa maustaa erittäin reilullä kädellä. Härkistä safkaan vasta ihan ruuanlaiton lopuksi, ettei muhjuunnu.

Jannigj (Ei varmistettu)

Härkis makaronilaatikossa oli tosi jees, niin hyvää huhhuh. Meidän perheen mielestä toimii paremmin siinä kuin soijarouhe!

jennia (Ei varmistettu)

Tämä oli kiva postaus :)

En osaa itse ajatella kasvivruokia lihan korvaajana, mutta tykkään itse ehkä eniten linsseistä ja pavuista. Just tein tuossa lounaaksi linssikeittoa punaisista linsseistä tomaattimurska-kookosmaitoliemellä. Helppoa, nopeaa ja hyvää ja lisäksi aineita voi aina pitää valmiiksi kaapissa. Mausteeksi tuli toki juustokuminan lisäksi vielä korianteria ja inkivääriäkin (jälkimmäisetkin jauhemuiotoisina siis).

Tofua tulee toki laitettua wokkeihin ja siihen olikin tässä hyviä vinkkejä.

Emilia M

Soijasuikaleiden ystäville suosittelen tätä reseptiä: http://chocochili.net/2011/01/kermainen-soijasuikalepasta/

Kerran tuota kokeiltuani en ole muihin päin katsastanut :) Tää siis pätee lähinnä soijasuikaleiden käsittelyyn: eli aina nää kolme vaihetta, niin hyvää tulee

1) keittäminen miedosti maustetussa vedessä (esim. kasvisliemikuutio tai suolaa ja 1 tl currya)

2) rutistelu mahdollisimman kuivaksi esim siivilässä

3) paistaminen runsaassa öljyssä pannulla. Marinoinnin voi hoitaa joko ennen paistamista tai sit vain heitellä pannulle kaikkia hyviä makuja kuten ohjeessa mainitut sitruunamehu, oliiviöljy ja currytahna.

Tällä meiningillä tulee hyvin kanamainen rakenne ja makukin!

Fairypuke (Ei varmistettu)

Mifu ei ole lihankorvike sillä maito on lihatuotannon yksi tuote. Mifu on vain valion hätähuuto kun tietävät ettei liha ja maito ihmisille enää kauaa maistu, tietoisuus ja eettisyys kun lisääntyvät. Mifu siis on täysin sama asia kuin ostaisit lihaa, tiet sillä eläinten kärsimystä.

Jaana Valiolta (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, että tykkäsit Mifusta! Tällä hetkellä sitä on tosiaan tarjolla vain rakeena, mutta lähivuosina kaupoissa tullaan näkemään Mifusta myös uusia tuotemuotoja :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Hauska kuulla! Tuo mifu on tosiaan nyt korvannut meillä täysin broilerin, se taipuu aika moneksi. Huippua, että tuollaisia vaihtoehtoja on tarjolla.

Ja tajuan kyllä tuon, että maito ei ole mikään lihan korvike. Mutta en vain oikein kykene ryhtymään täysin vegaaniksi (kunnoioitan ehdottomasti vegaaneja!), ja omasta mielestäni maitotuotteiden syöminen ei ole ihan niin epäeettinen teko kuin broilerin vetäminen. 

Kommentoi