Miksi en tippaa (eikä sinunkaan pitäisi)

Juliaihminen

Kun Hesburgerilla näyttöpääte kysyi, paljonko tippiä haluat jättää, järkytyin. Ei! Minä en halua, että tippauskulttuurin saastaiset lonkerot luikertelevat Suomeen. Tippaaminen on typerää, ja nyt minä kerron teille, miksi. (Kyseessä ei ole vain se seikka, että olen pihi kanttura, vaikka saatatte aluksi luulla niin.) Nyt on kuulkaa kyse isommista asioista kuin minun sniiduilusta.

1. Tippaaminen siirtää yrittäjän riskin työntekijälle.

Kerran taloustieteen luennolla professori Vesa Kanniainen oikein intoutui saarnaamaan, miksi hän ei koskaan tippaa – ja minusta tuli uskovainen!

Taloustieteessä puhutaan yrittäjän riskistä. Kapitalismissa systeemi menee niin, että yrittäjä voi kääriä itselleen sievoiset summat "työntekijän selkänahasta", mutta samalla yrittäjä ottaa riskin siitä, ettei yritys menestykään. Työntekijä ei välttämättä saa kovin paljon rahaa, mutta hänen leipänsä on riskitöntä. No, tippaaminen siirtää tämän riskin yrittäjältä työntekijälle: Yrittäjän ei tarvitse maksaa tarpeeksi palkkaa tarjoilijalle, koska hän luottaa siihen, että asiakas maksaa vapaaehtoisesti loppupalkan. Tällöin on tarjoilijan vastuulla, että asiakas viihtyy tarpeeksi hyvin maksaakseen palkan tarjoilijalle. Tämän pitäisi olla yrittäjän tehtävä.

Okei, nyt joku sanoo, että tippaaminen parantaa palvelua, koska tarjoilijoiden pitää olla nöyriä ja kivoja saadakseen lopuksi rahaa. Minä kuitenkin oletan, että ammattitaitoinen tarjoilija on kiva ihan muutenkin, se kuuluu hänen ammattiinsa ja sisältyy jo hänen saamaansa palkkaan. Ei mullekaan lähetellä mitään tippejä, jos olen kirjoittanut hyvän lehtijutun.

2. Tippaaminen on eriarvoistavaa.

Kauniit, hoikat ja nuoret naiset saavat helpommin tippiä kuin vaikkapa ylipainoiset keski-ikäiset. Lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa valkoiset tarjoilijat saavat enemmän tippiä kuin mustat

3. Tippaaminen ei motivoi kokkeja ja muuta keittiöhenkilökuntaa.

Jos saat hyvää ruokaa ja kiität siitä tippaamalla tarjoilijaa, ruuan valmistaja eli kokki ei tästä paljoa kostu. Vaikkapa New Yorkin osavaltiossa lain mukaan tipit jaetaan vain niiden työntekijöiden kanssa, jotka viettävät 80 prosenttia työajastaan kasvokkain asiakkaan kanssa. Eli kokit jäävät nuolemaan näppejään.

4. Tippaaminen huijaa asiakasta.

Jos menussa lukee, että "annos 15 euroa", sitä ajattelee ruuan maksavan 15 euroa. Jos tähän pitää lisätä 10 prosentin tippi, annos onkin todellisuudessa 16,5 euroa. Tykkään enemmän paikoista, joissa "palvelumaksu sisältyy hintaan", ja toivon, että se sitten kanssa näkyy heti siinä menun hinnastossa eikä vasta laskussa. 

5. Tippaaminen on kiusallista.

Kaikkien mielestä näin ei ole, mutta mun mielestä on. Aina ulkomailla sitä joutuu kriiseilemään, paljonko tässä nyt pitää tipata. Maksanko nyt liikaa vai ankean vähän? Onko kymmenen prosenttia ok? Miksei tätä kerrota missään kunnolla?

 

Okei, otsikossa sanon, etten tippaa. No kyllä mä tippaan sellaisissa maissa, joissa se kuuluu kulttuuriin. Vaikkapa meidän Thaimaa-kuukautena tuli tipattua miltei aina, koska en halua tietenkään jättää tarjoilijaa palkattomaksi, jos kerran systeemi toimii näin.

Sen sijaan olen hirmu iloinen siitä, että Suomessa on lakisääteiset minipalkat niin, että tippaaminen ei ole normi. Ja todella toivon, ettei siitä tulekaan.

 

Mitenkäs, tippaatteko te?

 

Lue myös:

Piheilyn säännöt

Tämä toimisi paljon paremmin kuin kehitysapu

 

 

Share

Kommentit

Susulainen
Susula

Täysin samoilla linjoilla tässä! Suomessa tippikukkaroni nyörit pysyvät tiukasti kiinni kun verotus jo on mitä on :D Jenkeissä tosin ollessani nautin täysin rinnoin siitä asiakaspalvelumeiningistä joka oli (aitoa tai ei) aivan omaa luokkaansa. Samalla kuitenkin väistämättä mietin että mun tippi saattaa olla tarjoilijan sen päivän palkka.. tai osa siitä. Että jos en tippaa niin huono omatuntohan ois vaivannut koko yön! Toisaalta kun Suomessa on jo se peruspalkka niin kenties tippaus vähän virkistäis sen konahtaneen Hese-myyjänkin iltavuoron repliikkejä :D Ja everybody wins? 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, jos ihan rehellisiä ollaan, niin olen tipannut Suomessa silloin, kun oon saanut todella hyvää palvelua.

Tässä on kuitenkin se ongelma, että sitten se valuu normiksi, jolloin tippaaminen muuttuu vähän kuin pakolliseksi. Just jos luottokorttimaksun näyttöpääte pyytää tippiä, se on jo sillä lailla institutionalisoitunutta tippaamista, että pian Heikki Salminen saattaa ajatella, että hoitakoot asiakkaat vapaaehtoisesti myyjien palkat. 

Ja miksi juuri tarjoilijat? Miksei sitten myös kaupan kassat, bussikuskit, sairaanhoitajat jne jne. 

Hohoo, tätä on selvästi tullut pohdittua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyi kuinka pihalla se voi ihminen poloinen ollakaan... Ei jatkoon

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyvä ja kiinnostava teksti! Mun mielestä tarjoilija ansaitsee täyden palkan vaikka meillä ei synkkaisi. Hyvään asiakaspalvelijan ammattitaitoon kuuluu hyvä asiakaspalvelu, toisaalta kaikilla ihmisillä on oikeus huonompiin päiviin, jolloin hoitaa hommansa vain siedettävästi. Olisi outoa rankaista siitä palkanalennuksella. Jos palvelu on toistuvasti aivan kamalaa, tulee toki äänestettyä jaloillaan. Tällöin on kuitenkin nimen omaan reilua, että kyse on yrittäjän tappiosta, usein kun huono asiakaspalvelu kertoo huonoista työoloista.

Tämän teksti on selvästi herättänyt tosi negatiivisia tunteita ammattilaisissa itsessään. Onko tippaaminen heidän näkökulmastaan osoitus heidän työnsä arvostamisesta ja huomioimisesta? Itse olen pyrkinyt antamaan kiitosta aina, kun on aihetta, välillä myös lähettänyt mailia firmaan, jos olen ollut tosi tyytyväinen.

Vaikka tippityyntö korttiautomaatissa on ärsyttänyt, toisaalta jos tippaan, teen sen ehdottomasti kortilla. Käteisenä annettu tippi tuskin tulee mukaan kirjanpitoon ja vaikka summat ovat toistaiseksi Suomessa pieniä, en halua luoda harmaan talouden rakenteita.

Olen itsekin palvelualalla, joskin aika erilaisella. Tämän tekstin saamat kommentit tuntuvat siitä näkökulmasta aika kreiseiltä eivätkä varsinaisesti käännä sympatioita ravintola-alan suuntaan. Jännää miten Suomessa asiakas tuntuu olevan asiakaspalvelijalle yleensä pikemminkin vihollinen kuin ystävä. Tekee varmaan työstä aika raskasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei se korttitippikään jää mihinkään kirjanpitoon vaan tarjoilija ottaa sen rahana kassasta... Äly hoi... Ja viimeset lauseet kommentissasi ovat puistattavia. Vaikea uskoa sun olevan asiakaspalvelussa.

Tippihaukka (Ei varmistettu)

Ethän sinä nyt ihan oikeasti rinnasta hyvän lehtijutun kirjoittamista tarjoilijan antamaan hyvään palveluun?

Lautastaxi (Ei varmistettu)

Julia, tämä tekstisi, aiheen käsittely ja ajattelutapa, puhumattakaan tippauksen historian tuntemattomuus Suomessa ennen -90 luvun lamaa on perin loukkaavaa ja halventavaa - itseasiassa olisi ollut vain parempi pitää suunsa kiinni.

Tipit eivät ole ja eivätkä ihan heti tule olemaan Suomessa osa palkkaa. Meillä ravintolassa keittiöhenkilökunta ja tiskari saavat tasaosan tipeistä (tiedoksi muille naukujille - toimipaikkakohtainen ratkaisu, mutta me kaikki teemme töitä asiakkaittemme eteen). Yksi hopöttää S-paikoista, mutta unohtaa täysin, että pikkubudjetilla ei saa 3* Michelin- tarjoilua - missään... mutta kohtelemalla henkilökuntaa ystävällisesti, eikä ylimielisesti, kuin viimeistä p**kaa, niin palvelua ja todella hyvää sellaista voi saada jokaisessa paikassa, jopa siellä ketjupaikassa. Oma asenne ratkaisee. Meillä tarjoiluhenkilökunnalla on 15 sekunttia aikaa ratkaista asiakkaan ensikertaa tavatessa, oletko "hauska" vai "p**ka"... Yritämme kaikkemme myös tuon viimeisen ryhmän kanssa ja yleensä olemme samaa pataa illan päätteeksi. Emme silti odota tippiä, mutta iloitsemme, kun sitä jätetään.

Unohdetaan täysin, että meidän on ainakin pääkaupunkiseudulla puhuttava vähintään sujuvasti 3 kieltä. Useimmat meistä puhuu kuitenkin 4-5 kieltä hyvin. Meidän tulee tietää ja osata jokaisen annoksen resepti ulkoa vastataksemme jokaisen ruokarajoitteisen ja oikeasti allergikon kysymyksiin, juoksematta joka kerta keittiöön - ps. me tunnistamme myös jokaisen elintasorajoitteisen ruokakikkarin tai ruokarajoitteisen trendihipsterin ja ymmärrämme jokaista allergikkoa.

Jokainen asiakas haluaa tulla hyvin palvelluksi, mutta sen yksi perusedelletys on vuorovaikutteinen kunnioittaminen. Tätä työtä tekevät ihmiset. Me palvelemme ihmisiä. Minulle kutsumusammatti, monelle nuorelle opiskelijalle välttämätön paha - olemme töissä samassa tilassa, mutta 2 täysin eri asiaa. Sinulla ei ravintolassa ole "omaa tarjoilijaa", koska resursit kustannusrankenteessa eivät riitä siihen.

Sitten Julia et ymmärrä, kuinka paljon keikkatyöläisiä on alalla ja miten ravintolamaailma ihan oikeasti toimii, mutta siinä tilanteessa et ole yksin. Sen ymmärtämiseen ei riitä, että "olet myös tehnyt joskus muutaman vuoron", jota vahvasti epäilen että koskaan olisitkaan omaa lautastasi enempää pitänyt kädessä, vaan se on paljon muutakin. Suomalainen hintapolitiikka, sekä verotus ja varsinkin asiakkaiden maksuhalukkuus (mahdollisimman paljon, hyvää ja tietysti halvalla) tuo ihan oman kirjon kuvioon.

Et ole myöskään ymmärtänyt ketjupaikkojen ideaa. Siellä ruoka ja palvelu on kaikille samaa kaikkialla ja jokaisessa toimipaikassa - Sinä "Maija Mennikäinen" et ole erikoisasemassa...

Meillä jokaisella on oikeus mielipiteeseen.

Ja tämä mielipidekirjoitus on kohdistettu myös kaikkille niille kommentoijille, jotka eivät ymmärrä, tiedä, hiffaa, snaijaa, diggaa, mistä osista se tarjoilijan työ kokonaisuudessaa rakentuu...

Joitakin asiakkaita joudumme vain sietämään, kunnes pääsemme heistä eroon... ilman tippiä, mutta pääsemme vain eroon ja toivomme, etteivät koskaan tule uudestaan...

Kiitos kaikille niille, jotka olette ymmärtäneet, että tippiä voi ja saa antaa, jos olet saanut hyvää palvelua yli suomalaisen odotusarvon. Teemme, mihin pystymme - sillä hetkellä...

Joka ei ole elänyt -70 ja -80 lukua suomalaisessa ravintolamaailmassa maksavana asiakkaana tai ravintola-alan työntekijänä, ei voi tietää, että meillä oli todella hyvä tippikulttuuri... Laman ja ainaisten leikkausten ja taantumien "lapset" ovat huonoja puhumaan tippikulttuurista.

Ja, kyllä me saamme hyviä tippejä myös suomalaisilta. He ovat jättäneet tippiä pöydälle tai jo maksupäätteellä, koska heidän mielestään olimme sen arvoisia. Kukaan ei nyrpistä nenää 1eurolle tai 50 centille... me emme näe asiakkaidemme kukkaroihin ja pankkitileille.

Voit aina painaa päätteessä "jatka maksua", mutta loppulausahdus suluissa oli kaiken typeryyden, tyhmyyden ja tietämättömyyden kiteytymä asiassa. Muista, että KARMA on olemassa ja saat aina ansiosi mukaan...

Reeda (Ei varmistettu)

Tämä kommentti saa tarjoilijan työn kuulostamaan maailman vaativimmalta hommalta ja että se oli syy, miksi täytyy tipata. Ei se kyllä ihan tällä logiikalla voi mennä; entä sitten keskosten hoitajat, aivokirurgit, hoitajat, jotka on dementikkojen tai psykiatristen kehitysvammaisten nyrkkien, hampaiden tai potkujen kohteena jokaisessa työvuorossa? Oon mielikuvitukseton, kun kaikki esimerkit on hoitoalalta! :D En kuitenkaan tarkoita, etteikö tarjoilijan työ mielestäni olisi rankkaa. Varmasti on ja itsestäni ei olisi siihen ikinä. Arvostus ja kunnioitus sille, että jaksatte odottaa, että se mulkeroinkin asiakas vihdoin lähtee. Eikä jätä tippiä.

Minäkään en jätä, koska tarjoilija saa työstään palkan ihan niinkuin se aivokirurgi tai putkimieskin. Kiitän ja annan hyvää palautetta ja kehun kyllä aina hyvää palvelua saadessani, mutta näiden tippaamista koskevien keskustelujen jälkeen (ei tästä blogitekstistä tai kommentista johtuen) tulee olo, että tarjoilija pitää sitä vittuiluna, jos en rahalla näytä, että se on totta... Kurjaa.

saarah
visual diary

Kiinnostava juttu!

En oo tipannut Suomessa varmaan ikinä, Portugalissa tippailen ravintolassa joskus silloin kun palvelu on ollut erityisen hyvää tai jos on vietettyä tosi isolla porukalla pitkä ilta (ja palvelu on ollut tosi hyvää). Kahvikioskissa tippaan 5-20 senttisillä aika usein, koska niillä on aina joku huvittava lappu tippikupissa, tyyliin piirros ykisarvisesta jolla on vaan yksi jalka ja teksti: Need money for another leg. Riippuu vitsin tasosta siis tippaanko vai en :D 

Juliaihminen
Juliaihminen

Joo, on tuo kyllä totta, että semmosena kevyenä mukavana eleenä se tippailu saattaa olla mukavaa. Just tommosissa tilanteissa kuin sanot :) Silloin kun sen kokee täysin vapaaehtoiseksi.

Lol, muutanko mä täällä heti kantani kahden kommentin perusteella, kun olen sen ensin vaivalla tuonne perustellut. :D

Mut ei siis, oon edelleen sitä mieltä, että musta tippauskulttuurin ei pitäisi tulla suomalaisiin ravintoloihin ja kahviloihin, koska se on turmion tie!

saarah
visual diary

Oon kyllä samaa mieltä noista sun perusteluista ja siitä, et se ei kuulu Suomeen.

Täällä se on just tosi vapaaehtoista ja mun portugalilaisista tutuista suunnilleen kukaan ei tippaa koskaan. Baarissa en oo kyllä tipannut kertaakaan, edelleen muistelen kauhulla baari-iltoja Amerikassa kun joka juomasta piti antaa dollari baarimikolle. Kalliiks tuli :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt on niin että tippaaminen ei ole yhtään mitään muuta kuin kohtelias tapa kun on saanut hyvää palvelua. Ei mitenkään pakollista, eikä kukaan katso kieroon jos tippiä ei saa.

Kirjoituksesi vertaa Yhdysvaltalaista tippikulttuuria Suomalaiseen. Ongelma on se että palkan rakenne on täysin eri näissä maissa. Ja Suomessa tipin jättäminen ei missään nimessä ole turmion tie. Meillä TESminimipalkat on sitä tasoa että täysipäiväinen pärjää ilman tippiä. Ja palkanalennuttalkoisiin ei tässä asiassa ole työnantajajärjestöillä käytännössä mitään mahdollisuutta ryhtyä.

Entinen tarjoilijasi (Ei varmistettu)

Ongelma onkin siinä, etteivät kaikki tarjoilijat työskentele kuukausipalkalla. Itse painoin kaksi vuotta työhönkutsuttavana, joskus 11 tunnin päiviä hirveässä ruuhkassa, joskus töitä oli tosi harvakseltaan. Muuta duunia ei ollut eikä muita tuloja. Parin sataslapun ennalta-arvaamattomilla kuukausiansioilla keskiluokkaisten poliittinen tippivastaisuus pikkuisen ärsyttää, ja se että turisteille neuvotaan ettei Suomessa tipata. Enhän minäkään jokaisesta pizzan ja kolan palvelusta kolikoita odottanut, mutta 10 myyn pöydän lisäksi koko illan juoksemisen, passaamisen, 10 hengen erikseen laskuttaminen käteisellä, korteilla sekä 6 etukortilla yhdessä pöydässä se 2 euron tippi TUNTUI KIVALTA.

Nykyään minullakin on varaa käydä ravintolassa, silloin ei ollut. Euron tippu jää helposti. Pikaruokarafloissa se sen sijaan tuntuu vähemmän luontevalta, kun niissä ei ole sitä raskainta eli isojen juomatarjottimien ja tulikuumien lautasten roudaamista pöytiin ja roden kautta tiskiin. Hesellä en herkästi tippaisi, mutta pyytäisin teitä periaatteellisia keskiluokkaisia funtimaan, kuinka iso raha 1 tai 2 euroa voi seuruettanne hienosti palvelleelle nuorelle olla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässäkin ongelma on siellä palkkauksessa ja nollasopimuksessa, eikä tippaamattomuudessa. Ymmärrän, että monet joutuvat ottamaan mitä vain töitä ja tekemään töitä asiattomista oloissa. Todellinen ongelma ei kuitenkaan poistu almuilla, vaan keikkatyön ehtojen parantamisella.

Fazerinalapsi (Ei varmistettu)

Minä olen myös ollut se "seuruettanne palvellut nuori", mutta minusta 1 tai 2 euron tippi tuntui lähinnä ärsyttävältä. Tein tuota raskasta ja kiireistä työtä opintojen ohessa nimenomaan siitä syystä, ettei tarvinnut elää ihan euron päälle. Euronparin tippiä parempi kiitos oli minulle vaikka... no, ihan kiitos ja hymy. Ei muidenkaan aikuisten palkansaajien oleteta ilahtuvan muiden hiluista.

Alalla_töissä (Ei varmistettu)

Tippaaminen on jokaisen henkilökohtainen valinta, mutta kannattaa muistaa että alalla on paljon opiskelijoita jotka eivät saa tienata määräänsä enempää, osa-aikaisia työntekijöitä keille ei riitä täydet tunnit jne. Heille tipit ovat mielestäni tärkeitä. Eikä tällä omallakaan tuntiliksalla rikastuu pääse (jos tekee töitä paljon jää käteen se reilu 2000€ ja nyt puhutaan 10-14h työpäivistä). Itse jos olen tippiä saanut isomman summan ollessani ruokaravintolassa töissä, olen vienyt osan keittiölle tai koko summan jos asiakas näin pyytää, he ruuat ovat tehneetkin. Olen myös ollut paikoissa töissä jossa kaikki tipit laitetaan samaan purkkiin ja jaetaan kaikkien vuorossa olleiden kesken. Eli asia ei ole niin yksiselitteinen mitä sitä luulisi :)
Edelleenkin, tippi on merkki hyvästä palvelusta ja mukava lisä ja täysin vapaaehtoinen. Mulle kelpaa kaikki mitä saan koska jos jokainen asiakas jättäis edes sen 5cnt, lopputulos voi olla illalle 10€ :)

Emilia M

Egyptissä (2004) järkytyin siitä, miten aivan kaikkialla tyypit olivat käsi ojossa, että saat "vähän parempaa palvelua", kun maksat ekstraa. Siinä meni tosiaan aikaa, että alkoi tajuta sitä rahanvaihtokulttuuria. Junassa törsättiin ja ostettiin ykkösluokan paikat - konnarille piti maksaa siitä, että saatiin myös istua niillä omilla paikollamme. Kairon eläintarhassa eläintenhoitaja ehdotteli, että vain pari lanttia, ja saatte silittää tiikerinpentua. Tutankhamonin haudassa vartija lupasi katsoa muualle, jos haluamme ottaa salamalla valokuvan, vaikka salamat onkin kielletty. Niin, että tähän se voi sitten mennä, kun raha vaihtaa omistajaa kassan ohi.

Juliaihminen
Juliaihminen

Kuuntelin myös yhden podcastin, jossa sanottiin, että niissä maissa joissa tippauskulttuuri on valloillaan, on myös enemmän korruptiota. Tämä sun kommentti tukee tuota tulosta hyvin.

Speaking of, mitä podcastejä kuuntelet? Pahoittelut jos oot tehnyt tästä postauksen, multa on mennyt ihan ohi! Omat suosikit sellasten perus Freakonomics, Aspen Institute ja Foreign Policy ER:n lisäks on Pod Save America ja Pod Save The World <3 ne tuo niiin paljon valoa mun elämään!

Susulainen
Susula

Tähän vielä pakko heittää ajatus.. Ehkä tippauskulttuurin ja korruption käsikädessä kulkemiseen on voisi olla seuraava syy: Maissa, jossa ei ole lakisääteisiä minimipalkkoja tai vahvoja ammattiliittoja on siksi tippausta. Näissä maissa on todennäköisesti muitakin hallinnollisia ongelmia ja siten myös korruptiota. En ehkä allekirjoittaisi siis että tippauksella on suora syy-seuraus suhde korruptioon. Ei Suomessa ainakaan. Mut jestas mikä paskamyrsky sun postauksesta syntyi.. En ois arvannut. Tsemppiä!! :D

JohannaKoo (Ei varmistettu)

Nyt on pakko nillittää vähän: Suomessa ei ole lakisääteistä vähimmäispalkkausta. Minimipalkoista on sen sijaan säädetty työehtosopimuksissa. Google väitti, että 90 % työntekijöistä on yleissitovan työehtosopimuksen piirissä (ja siinä mielessä tuolle työntekijämäärälle ainakin olisi määritelty minimipalkka). Tarjoilijoille siis on määritelty minimipalkka, koska heitä koskee matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva yleissitova työehtosopimus.

Mutta esim. asianajotoimistossa työskenteleviä lakimiehiä koskevaa työehtosopimusta ei ole lainkaan eikä siis mitään määräystä heidän palkkauksestaan.

Edelläoleva sillä varauksella, että eipä ole tullut seurattua työoikeutta tässä lastenhoidon lomassa, onpa voinut lipsahtaa työoikeuden muutokset ohi :)

Juliaihminen
Juliaihminen

Nyt kun mainitsit, niin mäkin taidan olla tästä tietoinen, mutta olen vain unohtanut. Muistaakseni esim useimmat eräänkin ison viedovuokraamofirman työntekijät eivät ole minkään ammattiliiton piirissä, joten heille ei ole neuvoteltu työehtosopimusta, joten heillä ei ole minimipalkkaa. Jos mä olen käsittänyt oikein? 

Joo, olet siis oikeassa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meilläkään ei noudateta työehtosopimusta, vaikka firmalla on töissä ainoastaan maistereita ja asiakkaana on julkinen taho. Meillä kaikilla on siis nollasopimukset, joten yrittäjä on valuttanut riskin työntekijöiden harteille. Työ on säännöllistä, mutta koko ajan täytyy pelätä ettei asiakas tilaakaan palveluita eikä tunteja riitäkään.. Täyttä todellisuutta siis Suomessakin jo tämä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Työehtosopimushan ei varsinaisesti suojele ketään nollasopimuksilta - vaikka työntekijään sovellettaisi esimerkiksi kaupan alan TESiä, hänellä saattaa silti olla ns. nollasopimus.

Nyymi (Ei varmistettu)

Olen työskennellyt suomessa pintaliitopaikoissa hovimestarina ja tarjoilijana. Tosiaan palkka on ravintola alalla niin matala, että todelliset ammattilaiset jaksavat tippien voimalla. Yleensä kanta-asiakkaat hyvissä ravintoloissa saavat ne parhaat pöydät kun ovat aina tipanneet ja muodostaneet näin molempia osapuolia tyydyttävän suhteen. Kanta-asiakas rekistereissäkin on hyvin yleistä, että asiakkaan nimenperään lisätään symbolein ovatko he tippaavia, käyttäytyvätkö he oikein (juoksuttaminen/simputus) tai ovatko he tyhjästä valittajia.

JohannaKoo (Ei varmistettu)

Ja tippaamisesta olen täysin samaa mieltä, kiusallista asiakkaille ja epäreilua tarjoilijoille!

Varpunen (Ei varmistettu)

Epäreilua tarjoilijoille? Itse tarjoilijana saanen olla toista mieltä :-D ehkä jos mentäisiin sellaiseen malliin, että osa palkasta tulisi tippeinä niin joo, mutta sellaiseen tuskin millään mitalla pystytään Suomessa siirtymään, joten tällä hetkellä tippaaminen noin tarjoilijan näkökulmasta tuntuu vain todella kivalta lisältä hyvästä palvelusta. Tippiä en mitenkään odota, mutta kyllä sen mielellään ottaa vastaan jos on palvellut hyvin, etenkin jos on yhtään "ekstravaivaa" nähnyt asiakkaiden edestä, ja tippaan myös itse mielelläni hyvästä palvelusta, Suomessakin. Ei se tarjoilijan palkka kuitenkaan päätä huimaa ja työ on rankkaa, ja jos sen tekee hyvin, ystävällisesti ja ammattitaidolla, niin kiva tapa osoittaa minusta kiitollisuutta. Parhaimmillaan tulee hyvä mieli sekä asiakkaalle että tarjoilijalle (itselleni ainakin tulee hyvä mieli kummassakin tapauksessa) :-)

Looking for...

Minä olisin varmaan nauranut päin naamaa, koska hesburgerissa maksat ruuasta, et palvelusta. Asiakashan oikeastaan toimii omana tarjoilijanaan. Se on pikaruokaloiden henki! Lisäksi tippiä ei edes kuulu pyytää.

 Suomessa olen tipannut kahdesti. Kerran kun tarjoilija pelasti iltani ja toisen, kun tarjoilija oli vain niin perhanan hyvä työssään. Kokin työpaikalla muuten tipit jaetaan koko henkilökunnan kesken. Eli riippuu paikasta, miten tippaus menee.

suomessa ei mielestäni todellakaan kuulu antaa tippiä. Asia riippuu aina maasta, mutta suomeen en sitä tapaa halua. Yrittäjän tulee maksaa työntekijöilleen kohtuullista palkkaa  - ei asiakkaiden.

Suvi K.
Sisunainen

Tippaan joskus, jos ravintolaelämys kokonaisuudessaan on ollut ihan erikoisen hyvä, tai just lomakohteissa, jossa tippaamattomuus ymmärretään niin, että ruoka tai palvelu oli asiakkaan mielestä p***aa. Viime kesänä Venetsiassa törmäsin ekaa kertaa siihen, että laskuun lisätään suoraan palvelumaksu. Maksoin sen kutienkin oikein mielelläni, kun siitä hyvästä tarkoilija paloitteli ja perkasi kokonaisena grillatun kalan suoraan mun lautaselle; yleensä kun niiden kanssa itse askarrellessa menee puoli iltaa. :D 

Rekkis (Ei varmistettu)

Riippuu varmaan kulttuurista, mutta täällä jenkeissä OK tippi on 18-20%. Tuo mainitsemasi 10% on lähes suoraa vittuilua tarjoilijalle. Täällä tarjoilijat saavat n. 4$/h, loput tulevat tipeistä. Kyllä siinä pääsee jo ihan hyville tuntipalkoille :) mutta ehkä se 10% on jossain Thaimaassa ihan OK? Täällä onneksi moni ravintola kirjoittaa kuitin alaosaan ehdotuksen siitä, minkä verran tippiä pitäisi laskun loppusummaan suhteutettuna antaa.

Samaa mieltä olen siitä, että esim. pikaruokaloihin tippaaminen ei kuulu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Whaaat!? Mä en ole koskaan tipannut Thaimaassa, kun luin jostain matkakirjasta ettei se ole siellä tapana. Paitsi todella paremman luokan ravintoloissa...Suomessa tippaan, jos illallinen on hyvä ja palvelu toimii niinkuin pitää. Lounaita ja kahvitteluja en tipppaa.Että näin päinkin voi toimia :D 

annifitness
AnniFitness

Joo en kyllä minäkään tippaisi Hesburgerissa :D (Käsittämätöntä että kehtaavat pyytää.) Yleensä mun mielestä tippaaminen on lähtökohtaisesti kiva tapa, silloin kun se on asiakkaalle vapaaehtoinen kiitos hyvästä palvelusta ja ruoasta. Mutta silloin kun tietyt asiat on reilassa kyseisessä ravintolassa (ja Suomessa onneksi yleensä on). Mä yritän selittää vähän. Kohta kohdalta:

1) Tippi ei saisi olla osa palkkaa tai sen peruste. Piste. Henkilökunnan saamien tippien määrä ei kuulu ravintoloitsijalle, eikä tipin ja palkan tule muutenkaan liittyä toisiinsa millään tavalla. Tällä rajauksella tippaaminen ei osallista työntekijää ravintoloitsijan riskiin. Olen siinä kuvitelmassa, että Suomessa tämä toteutuukin aika hyvin.

2) Hyvän palvelun tippaaminen ei ole eriarvoistavaa, mutta ulkonäön tippaaminen on - tämä ongelma ei liity niinkään itse tippaamiseen vaan tippaamisen tapaan. Ja sitäpaitsi eriarvoistavuuden ongelma ratkeaa, jos tipit jaetaan tasan (ks. seuraava kohta).

3) Niissä muutamassa ravintolassa, joissa olen ollut töissä, kaikki tipit on jaettu tasan niin tarjoilijoiden kuin keittiöhenkilökunnankin kesken. Ja näin pitäisikin mielestäni olla kaikkialla. Toivottavasti onkin. (Voi, miten tästä voitaisiin kertoa asiakkaalle, että voisi kannattaa hyvää tapaa? Joku sertifiointi, tarra ravintolan oveen?)

4) Samaa mieltä. Palvelumaksut on ikäviä. Mutta jos taas ajatellaan tippiä a) vapaaehtoisena b) määrittelemättömän suuruisena kiitoksena hyvästä työstä, nämä on kaksi eri asiaa.

5) Kun tippi on vapaaehtoinen ja määrittelemättömän suuruinen (maksetaan vain hyväksi koetusta palvelusta), ei siihen sisälly mitään kiusallista. Mutta näinhän se ei monissakaan maissa ole, ja totta turiset, vieraisiin tapakulttuureihin syöksyminen on kyllä kiusallista hommaa lukuisilla tavoilla.

Mäkin sanon jyrkän ein eriarvoistamiselle ja työntekijöiden oikeuksien polkemiselle, mutta ei kai niiden välttämättä tarvitse liittyä tippaamiseen? Se on mukava tapa antaa ja saada palautetta palvelusta ja ruoasta ja motivoida työntekijöitä.

pöytiintarjoilu (Ei varmistettu)

Haluan kommentoida kohtaa 3.

Mun mielestä on vähän ankeata, jos tarjoilija onnistuu henkilökohtaisella osaamisellaan tekemään jonkun seurueen illasta erityisen mukavan ja saa tästä illan päätteeksi mukavan tipin, että sen sitten joutuu jakamaan kaikkien kesken. Koska aina löytyy niitä, jotka antavat 110% tai sitten ovat ns. vapaamatkustajia. Kaikki työntekijät saavat kuitenkin sen oman perus tuntipalkkansa riippumatta siitä, miten illastaan suoriutuvat. Siihen päälle tulevan extran soisi olevan henkilökohtaista, koska eihän se muuten kannusta antamaan parastaan. Ja jotta ns. "näkymätöntä" keittiöhenkilökuntaa ei unohdettaisi, on näissä paikoissa usein tapana, että tarjoilijoiden tipeistä menee jokin osuus keittiön henkilökunnalle.

riik
3h+kasvimaa

Miksi mä oon elänyt siinä uskossa, että pienissä ns. paremmissa ravintoloissa (joissa on yleensä hyvä palvelu ja tekee mieli tipata) tipit jaetaan illan päätteeksi ravintolahenkilökunnan kesken? Mutta siis silloihan tippi ei välttämättä kohdistu juuri sille henkilölle, jolle sen osoitat, mutta toisaalta myös keittiöhenkilökunta saa omansa.

Mun mielestä on oikein ok osoittaa tyytyväisyytensä kiitoksella, mikä se sitten missä tapauksessa onkin. Toisethan on vaikka sitä mieltä, että päiväkodin henkilökunnalle tai opettajille ei kuulu viedä mitään muistamisia, koska ne saa palkkaa, eikä mullekaan kukaan tuo keväällä kukkasia. Mä taas osoitan heille oikein mielelläni kiitollisuutta pienellä muistamisella, vaikka toisaalta en anna lahjoja postinjakajalle, auton huoltajalle tai lähikaupan kassalle. Eläinlääkärille olen sen sijaan lähettänyt joskus joulukortin, vaikka ihmislääkärille en koskaan. 

Hesessä en kyllä tippaisi, kuulostaa vähän vitsille siitä ns. palvelusta.

Wanda (Ei varmistettu)

Jeb ja osassa "yökerhoja"/baareja jaetaan tipit tasan yön päätteeksi. T. Ent. Rafladuunari

Myykkis (Ei varmistettu)

Ihan oikeassa uskossa olet elänyt, tipit tosiaan useimmiten jaetaan koko henkilökunnan kesken ja se keittiöhenkilökunta mukaan lukien. Tietysti tässä on se että tippi ei sitten mene välttämättä juuri sille henkilölle jolle asiakas on se halunnut mutta useimmiten asiakas kyllä tippaa kokonaisuudesta ei yksilöstä.

Anniiinahki (Ei varmistettu)

Tottahan se on välillä köyhänä opiskelijana kirpaissut, kun on saanut esimerkiksi 11 euron henkilökohtaisen tipin ja tietää, että se jaetaan illan päätteeksi kaikkien kesken, mutta toisaalta meillä on niin hyvä työporukka ja puhalletaan yhteen hiileen, niin katson jakamisen ihan oikeutetuksi :) Niin kuin sanottua, kokonaisuus usein myös ratkaisee, että tippaamiseen päädytään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyviä pointtejä ja kiva kuulla muilta samaa ajattelua kuin iteltä, hahaa:) Ihan samaa yritän ite aina argumentoida ettei kyse olen mun piheydestä (vaikka toki pihikin olen...) vaan taustalla paljon laajemmat syyt. Yksi syy mikä itellä myös nousee usein mieleen on, että onko tarjoilijan tms. työ arvokkaampaa kuin esim. perhepäivähoitajan, sairaala-apulaisen. Palkkahan näissä ammateissa on hyvin sama, mutta harvoin tippiä annetaan hoitotyötä tekeville. Eli jos Suomeen rantautuu tippikulttuuri niin toivottavasti se kohdistuu tasaisesti kaikkiin ammattikuntiin. Tosin yritän kyllä vahvasti vielä uskoa ettei me niin jenkkilä olla, että toi tippikulttuuri on oikeesti jo täällä. Tosin joka kerta ällistyn kun pankkikortinmaksulaite se mulle ehottaa ja aina tulee yhtä pihi olo vaikka miten näitä järkiperusteita miettikään.

Tää ja moni muukin sun postaus ois muuten hyvä mielipidekirjotus Hesariin, vinkvink:)

Rita r (Ei varmistettu)

Itse tippaan kun saan hyvää ruokaa tai palvelua olin sitten suomessa tai muualla maailmassa se kuuluu mielestäni perus tapoihin. Suomessa tarjoilijan ja kokin kuukausi palkka on reilusti alle 2000e 1600-1800)brutto ilman lisiä työehtosipimuksen mukaisesti ja se on mielestäni todella vähän suhteutettuna työn raskauteen ja työaikohin. Sen lisäksi tipit jaetaan ainakin jokaisessa ravintolassa missä olen itse työskennellyt niin tasan koko henkilökunnan kesken myös kokeille! Summat eivät mitään päätähuimaavia ole mutta kyllä niillä on monille silti merkitystä :)

Ida Kiviluoto (Ei varmistettu) http://mutsijamurupullat.blogspot.fi/?m=1

Mun mielestä tä kirjoitus on älyttömän ristiriitainen ja oikeastaan aika huono.
On kohtuutonta verrata suomea turistikohteisiin.
Kenenkään ei ole pakko tipata, mutta euro sinne tänne tuo ainakin itselleni hyvän mielen. Jos olen vietttänyt mukavan illan ravintolassa, jossa olen syönyt hyvin, ehkä juonut. Minua on palveltu hyvin ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi, niin ihan ehdottomasti annan tippiä.
Mutta tippiä parempana pidän itse suoraa palautetta. Mikään ei ole sen mukavampaa kuin saada kiitos työstään. Suullisesti, tai sähköpostitse. Helposti huonosta kokemuksesta lähetetään noottia, mutta onnistuneesta illasta ei.

P.S. Hyvässä työyhteisössä tipit jaetaan tuntien mukaan, kaikkien kesken. Blokkarit, kokit, tarjoilijat ja tiskarit ovat aivan samassa arvossa.

Juliaj (Ei varmistettu)

Totta kai tipin saaminen on kivaa, mutta vielä kivempaa on saada varmaa, ihan kohtuullisen elämän mahdollistavaa palkkaa. Pelkään että tippaamiskulttuurin vahvistuminen johtaa juuri noihin tekstissä esiin nostettuihin ikäviin seurauksiin.

mmmmmmmm (Ei varmistettu)

Kohtaan 2. lisäyksenä, että tippaaminen saattaa eriarvoistaa myös asiakaskuntaa. Jos tarjoilija optimoi tippejään, hän saattaa painottaa palveluaan maksukykyisimmiksi olettamiensa ihmisten suuntaan. Ehkä myös valita asiakkaitaan tämän mukaisesti, jos mahdollista. Tämä sitten taas voi johtaa pahimmillaan esim. rasismiin jne.

(Tämä ajatus ei ollut oma keksintöni, mutten muista mistä luin!)

pöytiintarjoilu (Ei varmistettu)

useimmissa ravintoloissa on tarjoilijoilla omat pöydät, jotka kuuluvat heidän vastuualueeseen. mun mielestä kuulostaa kyllä ihan ok:lta, että jos Tarjoilija A:n pöytään istahtaa sen näköinen joukko, että tippikukkaron nyörit ovat höllässä, niin totta kai kannattaa käyttää sosiaalista pelisilmää ja tarjota parasta palveluosaamistaan, josta saa sitten vaivanpalkkaa.

mmmmmmmm (Ei varmistettu)

Niin kannattaakin, koska tippisysteemi kannustaa siihen suuntaan. Itse ehkä ajattelen, että olisi jotenkin reilumpaa, että hinnat ja niiden myötä henkilökunnan palkat olisivat jo alun alkaen kohdillaan ja jokainen asiakas olisi oikeutettu yhtä hyvään palveluun. Toki olettaen että itse käyttäytyvät asiallisesti :)

mmmmmmmm (Ei varmistettu)

Tähän on tultu, käyn keskustelua itseni kanssa.
Mutta tähän juttuun viittasin 1. kommentissani. Kertoo yhden ravintoloitsijan kokemuksista hänen kiellettyään tippaamisen omassa ravintolassaan. Tapahtumat sijoittuvat USAan, joten joo ei oo 1:1 sovellettavissa täällä. Mutta mielestäni kiinnostava juttu!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi kiinnostava teksti!

Vierailija (Ei varmistettu)

Huomaa kommentoijista sekä sinusta ettette ikinä ole tehneet kyseisen alan hommia ja ymmärrä sen rankkuutta. myöskin ravintola-ala saa paljon huonompia lisiä kuten esim kaupan kassa jonka takia itse kyllä jätän edes muutaman euron tipin tarjoilijalle jos hän on hoitanut tarjoilun hyvin. perus suomimeininkii et lompakot kii, ei yritetä ymmärtää toista kulttuuria saati toisten asemaa ja työn rankkuutta. hohhoijjaa mitä soopaa täältä netistäkin lukee. toivon ettei sun kanssa samaa mieltä olevia olisi monia.

Tappaminen on typerää (Ei varmistettu)

Jokainenhan tippaa suomessa jos haluaa. Blogin kirjoittajastahan tuo kertoo enemmän, jos on sitä mieltä, että vain nätit saa tippiä. Tunnen useita alan ihmisiä ja parhaat tipit saa ne, jotka antaa 100% itsestään palvelutilanteessa. En jättäis tälle kirjoitukselle tippiä.

Pages

Kommentoi