Ladataan...
Kaikesta kyllä selviää

Musiikki on yksi suurimmista lahjoista, mitä meille ihmisille on annettu. Olen aina ollut musikaalinen, mutta sen mahtavuus ja voima on vain kirkastunut elämässäni kuopukseni myötä, joka on laillani joka solua myöten musikaalinen.

Ei ole asiaa, mihin musiikki ei hänen kohdallaan auttaisi. Se on varma keino saada hänen itkunsa loppumaan, viihtymään autossa, syömään, innostumaan, hihkumaan ilosta. Jo pelkkä ”laitetaan lauluja” – lupaus saa itkun tai valituksen loppumaan ja hän rauhoittuu odottamaan ensimmäisiä säveliä. Musiikki on lääke ja varma virike.

Hoitavilta tahoilta tulee aika ajoin kyselyjä kuopuksemme vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista. Vastaus on aina helppo: musikaalisuus. (Toki muitakin vahvuuksia on, mutta niistä joskus toiste.) Sen avulla hänet saa keskittymään ja oppimaan, sekä tarvittaessa myös rauhoittumaan ja tyyntymään.

Kuopukseni yksi lempipuuhista on pianon soittaminen. Laitan lastenlaulujen nuottikirjan nuottitelineeseen ja kuopukseni kiipeää pianon penkille. Siinä hän istuu pitkät ajat soittaen ja välillä nuottien sivuja käännellen. Olen ottanut tästä tilanteesta mahtavia videopätkiä muistoksi.

Kun itse harjoittelen pianon kanssa kuorostemmoja tai pianokappaleita, hän haluaa syliini ja istuu siinä rauhassa kuunnellen. Hän on myös varmasti aina paikalla, kun sisaruksensa ottavat soittimensa esille.

Hän tunnistaa helposti tutut laulut ja ilahtuu suunnattomasti, jos jokin hänen lempilauluistaan kajahtaa soimaan muuallakin kuin kotona. Kotona hän kantelee mukanaan pientä kaiutinta, josta kuuluu spotifyn lastenlaulujen soittolista. Hänellä on myös leluja sekä kirjoja, joita painamalla voi kuunnella lauluja. Hänen ehdottomat lempilelunsa ovatkin niitä, joista kuuluu musiikkia. Olen ostanut nettikaupasta kehärummun, helistimen ja marakassit, joita soitamme yhdessä musiikin tahdissa. Seuraavaksi voisin tilata vaikkapa triangelin, klaveesit ja tamburiinin. Ja vaikka mitä muuta.

Kaiken tämän huomioon ottaen, hänellä ei ole omaa musiikkiterapeuttia. Uskon, että hyöty olisi valtava ja varmasti joskus myös sitä tukea hänelle haemmekin. Onneksi hänen muut terapeuttinsa ovat kertomamme lisäksi myös itse huomanneet hänen musikaalisuutensa ja käyttävät musiikkia apuna terapioissaan.

Jos saisin päättää, määräisin jokaiselle erityislapselle musiikkiterapiaa. Siitä hyötyisi myös moni muukin lapsi, jonka elämässä on haasteita tai vaikkapa masennusta. Musiikin vaikutusta aivoihin on tutkittu laajasti ja todettu sillä olevan paljon aivotoimintaa edistäviä vaikutuksia. Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja voisin kirjoittaa siitä helposti monta sivua. Tämä riittää kuitenkin osaltani tällä erää, mutta voit lukea lisää esimerkiksi täältä (josta otsikonkin lainasin):

https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/mielen_hyvinvointi/harrastukset/musiikki

Ja täältä:

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/musiikkiharrastus-muokkaa-aivoja/

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/musiikki_tehoaa_kuin_laake

 

Musikaalista viikkoa kaikille!

Share

Ladataan...
Kaikesta kyllä selviää

 

Oletko miettinyt koskaan, että olisit maapallon ainoa ihminen? Tai että perheesi lisäksi ei olisi muita ihmisiä? Olisitko silloin sellainen kuin nyt olet?

Olen aina ollut sillä tavalla kapinallinen, että en halua antaa muiden ihmisten määritellä minua tai ohjailla valintojani. Kenelläkään ei ole valtaa sanella, miten elän elämääni tai ajattelen asioista. Ärsyynnyn heti, jos joku sitä yrittää. Koska me ihmiset kuitenkin elämme täällä yhdessä, vaikutamme väistämättä toistemme päätöksiin, ajatuksiin ja asenteisiin jollakin tavalla.

Joskus lapseni erityisyyteen sopeutumiseni vaiheissa (kun vakavien sairauksien mahdollisuus oli suljettu pois) totesin puolisolleni, että tämä koko kriisi johtuu muista ihmisistä. Jos olisimme maapallon ainoa perhe, ei minun tarvitsisi käydä tällaista prosessia läpi. Minä hyväksyin lapseni heti sellaisenaan, mutta miten hän sopeutuu yhteiskuntaan ja muiden ihmisten joukkoon? Oppiiko hän kommunikoimaan niin, että muutkin ymmärtävät? Pärjääkö hän päiväkodin isoissa ryhmissä? Kiusataanko häntä joskus? Osaako hän koskaan pitää puoliaan? Isoon osaan huolistani liittyi siis muut ihmiset.

Millaista sitten olisi, jos perheeni jäsenet olisivat maapallon ainoat ihmiset?

Mielikuvassani on kesä.

Asumme keskellä luontoa vapaina kuin taivaan linnut. Istun valkoinen kesämekko ylläni kumpuilevalla kukkaniityllä ja katselen ympärilleni. Lapseni touhuavat kukin mieluisinta puuhaansa. Joku kantaa kissanpentua sylissään, joku heittää kärrynpyörää ja volttia pitkin kapeaa hiekkatietä. Joku ui, ja auringon säteissä kimmeltävä vesi sokaisee hetkeksi silmäni. Puolisoni näkyy olevan työn touhussa. Hihat on kääritty ylös ja voimakkaat käsivarret pilkkovat puuta ja kantavat niitä alas rantasaunaan. Ja tuossa on kuopukseni, naurusuu. Tulee luokseni ja pussaa, tuoksuen auringolta, hiekalta ja vapaudelta.

Jos muita ihmisiä ei olisi, tekisin luultavasti samoja asioita kuin nytkin: kirjoittaisin, urheilisin, musisoisin ja olisin perheeni kanssa. Suurin muutos koskisi suhtautumistani erityislapseeni. Hän olisi silloin aivan tavallinen lapsi sisarustensa joukossa. Erityis-termiä eikä diagnooseja olisi olemassa, enkä muutenkaan huolehtisi hänestä tai tulevaisuudestaan sen enempää kuin muistakaan lapsistani. Ei olisi paineita terapoida ja tehdä hänestä yhteiskunnalle kelpaavaa. Hän saisi kehittyä omalla painollaan ja oppia omaan tahtiinsa asioita. Ei tarvitsisi pelätä hänen puolestaan, koska olisi varma tieto siitä, että kaikki ihmiset ovat hänelle hyviä ja haluavat aina hänen parastaan.

Joskus haaveilen muuttavani perheineni jonnekin Lapin perukoille. Joksikin ajaksi irti kaikesta, väliaikasesti ja elämysmielellä. Ehkä vielä sen teenkin.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Kaikesta kyllä selviää

 

Kun rajaa blogin johonkin tiettyyn aiheeseen, käy välillä niin, että siitä ei jaksa kirjoittaa. Ainakin minulle käy niin.

Erityisyys on läsnä elämässäni kokoajan, mutta en kuitenkaan pyöri asian ympärillä jatkuvasti. Minulla on myös paljon muuta elämää (kuten kuvista näkyy). On aikoja, jolloin melkein unohdan, että arkemme on erilaista, ja on aikoja, kun muistan sen liiankin hyvin. Nyt on ollut aika, että elämä on soljunut eteenpäin hyvin ja omalla painollaan.

Vaikka erityiseni tuo omat haasteensa jokaiseen päivään, olen ajan kanssa sopeutunut tilanteeseen ja ajatukseni täyttyvät myös muista asioista. Tiedän, että minun on helppo sanoa ja kokea näin, koska lapseni on perusterve ja hyväntuulinen. Muistankin olla siitä usein kiitollinen ja tiedostan, että tilanne voisi olla myös paljon vaikeampi.

Ylimääräisen sydämenlyönnin on tuonut ajatus eräästä puhelusta, jonka pitäisi minut näinä aikoina tavoittaa. Mutta en jää siihenkään pelkoon kiinni, vaan katson sitten, mitä puhelu sisältää ja miten siihen reagoin.

Yhtenä iltana makoilin juuri nukahtaneen kuopukseni vieressä. Katselin häneen untaan ja rakkaita kasvojaan. Yhtäkkinen sääli pikkuistani kohtaan vyöryi ylitseni ja sai minut kyynelehtimään. Mietin, minkälainen hän olisi, jos kaikki olisi mennyt niin kuin sisaruksillaankin. Surin sitä, miksi hän ei saanut syntyä ilman haasteitaan ja elää tavallisen lapsen elämää.

Pikkuhiljaa päästin irti näistä ajatuksista ja tunteista. Annoin niiden mennä. Ja ajattelin, että näin se menee. Nämä tunteet ovat oleva osa elämääni. Mutta ne eivät saa minua enää kokonaan valtaansa. Ne ovat kuin yllätysvieraita, jotka käyvät ja lähtevät. Tulevat usein silloin, kun en osaa odottaa. Ja muistuttavat siitä, mistä selvisin ja minne en haluaisi koskaan enää kadota.

 

Ps. Merianne oli listannut blogissaan useita erilaisia erityislapsiaiheisia blogeja. Pääset lukemaan postauksen täältä:

https://www.kaksplus.fi/blogit/meriannenmielessa/2018/02/11/erityislasten-vanhempien-blogeja-joko-luet-naita/#comment-13233

 

Share

Ladataan...

 

… sanoi eräs äiti kerran minulle. Hätkähdin vähän tätä kommenttia ja kysyin syytä, miksi hän toivoo niin. Hän vastasi, että silloin kaikki ymmärtäisivät, kuinka raskasta erityislapsen hoitaminen on ja kuinka paljon henkistä ja fyysistä ponnistelua se vaatii. Ymmärrän hyvin hänen ajatuksensa. Itse ajattelen kuitenkin niin, että jokaisella on elämässään omat ponnistelunsa. Toisilla ne ovat vakavat haasteet lapsensa kanssa, toisilla jokin muu asia. Se, että perheessä on erityislapsi, ei tietenkään sulje pois muita vastoinkäymisiä. Joillekin annetaan enemmän kannettavaa kuin toisille. Mutta kaikki saavat varmasti osansa.

Olen kuullut myös sanonnan, että jokaisessa perheessä pitäisi olla aina pieni lapsi. Lapsi tuo tullessaan pyyteettömän rakkauden ja luo koko kotiin erityisen tunnelman. Vauvan syntymän jälkeen asioiden tärkeysjärjestyksellä on tapana kirkastua ja korostua. Tämän lisäksi erityislapsi opettaa erilaisuuden hyväksymistä ja muistuttaa elämän epävarmuudesta – kuinka pienestä kaikki on kiinni.

Lapsi tuo tullessaan myös suuren vastuun ja työn. Mutta työ on sitä tärkeintä: pitää ihmislapsi elossa. Huh, huh sitä loputonta työnmäärää, jos olisi aina pieni lapsi hoidettavanaan, ajattelemme. Mutta tällä työllä voisikin olla oma siunauksensa. Kun kädet ovat täynnä tärkeää työtä, jää vähemmän aikaa turhille asioille, joilla voi olla tuhoisia seurauksia. (Lisäksi liika aika turhauttaa ja turhautumiselle on keksitty helppo väylä purkautua. Väitän, että osa someraivosta on turhautumisen aiheuttamaa.)

En tietenkään toivo kenellekään erityislasta – ja ennen kaikkea toivon jokaisen lapsen saavan syntyä terveenä ja ilman suurempia haasteita. Mutta olisi mahtava nähdä minkälainen maailma olisi, jos esimerkiksi kaikilla päättäjillä olisi erityislapsi.

Inhimillisyys päätösten teossa lisääntyisi ainakin, se on varmaa. Tuskin olisi aikanaan säädetty häpeällistä hankintalakia, johon sisällytettiin kaikki sosiaalipalvelut, mukaan lukien vammaispalvelujen kilpailutus. Omaishoitajat saisivat heille kuuluvan arvostuksensa ja heidän palkkansa vähintäänkin tuplaantuisi. Vanhempien ei tarvitsisi taistella lapselleen kuuluvista tuista ja kuntoutuksista. Vammaiset saisivat ansiotyöstään heille kuuluvan palkan. Kouluopetukseen sisällytettäisiin tunteja erilaisuuden kohtaamisesta ja hyväksymisestä. Ja niin edelleen.

Se olisi hienoa nähdä.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

En ole koskaan ollut mitenkään erityisen tiukkapipoinen tai sääntöihin ja rutiineihin takertuva ihminen. Pikemminkin pidän itseäni aika joustavana ja tilanteiden mukaan elävänä, vähän lepsuna ja ehkä liikaakin lapsilleen periksi antavana.

Siisteys on ollut minulle kuitenkin aina tärkeää – pääni ei vain toimi sotkun ja sekasorron keskellä. Kirjoittaessani tätä olohuoneen nojatuolissa istuen, näen suoraan ruokapöytään, jonka toinen pää on kauttaaltaan ruuan tähteiden peittämä. Pöydän lisäksi myös syöttötuolissa ja sen ympärillä lattialla näkyy tuoreet lounaan jäljet. Katson tuota sotkua tyynesti ja annan sen odottaa. Siivoan sitten kun olen saanut kirjoitettua ja kuopukseni herännyt päiväuniltaan.

Aina en ole pystynyt suhtautumaan sotkuun näin rennosti. Aiemmin pöydälle kaatunut maitolasi tai mustikoiden viiruttama lattia saivat aikaan päänsisäisen sadattelun ja leukapielien kiristymisen. Eleistäni ja ilmeistäni pystyi päätellä, että ottaa päähän, vaikka yritin kunnon aikuisen tavoin hillitä kieleni.

Nykyisin maitolätäköt ovat kuopukseni toimesta päivittäinen sääntö – eikä tunnu missään. Katson vain että jaahas, näinkö kävi, ja löntystelen talouspaperirullan luokse. Ihminen todellakin sopeutuu mihin vain. (Sopeutuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sotkujen siivoamiseenkin joskus väsyisi.)

Sotkun pelossa sormiruokailukin jäi lyhyeen muiden lasten kohdalla. Nyt kolme vuotta kuopuksen sormiruokia siivonneena naurattaa ajatus. ”Tavallisen” lapsen sormiruokailu on niin nopea ja ohikiitävä aika. Harmittaa, että nipotin siitäkin aikanaan liikaa.

Sotkun sietämisen lisäksi olen löysännyt kaikenlaisia odotuksiani ja tavoitteitani lasteni kohdalla. En ole aiemminkaan kohdistanut kunnianhimoa lapsiini, mutta kuopukseni syntymän jälkeen otan kaiken koulunkäynnistä harrastuksiin entistäkin rennommin. Hartain toiveeni on, että lapseni olisivat onnellisia elämässään ja löytäisivät myöhemmin oman paikkansa yhteiskunnassa. Millään muulla ei oikeasti ole väliä.

Yhdessä asiassa olen kuitenkin yhä tiukka – ehkä jopa entistäkin tiukempi. Yritän puheillani ja teoillani opettaa lapsilleni muiden ihmisten kunnioittamista. Toivon, että he oppisivat hyväksymään erilaisuutta ja kohtaamaan aina ihmisen ihmisenä.

 

Share

Ladataan...
Kaikesta kyllä selviää

 

Istuimme menneen viikonlopun iltana pöydän ääressä syömässä, kun paikalla olleet kaksi lastani alkoivat puhua kuolemasta. Aluksi aivan yleisellä tasolla mietiskellen kuoleman käsitettä, päätyen lopulta kauhukuvaansa, jossa menettäisivät meidät vanhemmat ja jäisivät orvoiksi. Isomman sisaruksen johdolla he jatkoivat kuvitteellisen tragedian pohtimista ja kysyivät, mitä heille silloin tapahtuisi ja mihin he joutuisivat? Tärkeintä kuulemma olisi, että he saisivat olla yhdessä. Vakuuttelimme puolisoni kanssa, että tuskin näin tulee käymään, mutta siinä tapauksessa läheiset varmasti huolehtisivat, että kaikki järjestyisi.

Vanhempi sisaruksista alkoi sitten miettiä sitä, kuka huolehtii erityisestämme, jos kuolema niittää ns. vanhaa viljaa, eli lähdemme puolisoni kanssa täältä luonnollisella tavalla vanhuksina. Ennen kuin oli kerinnyt saada ajatuksensa kokonaan ilmoille, tokaisi hän jo painokkaasti ottavansa itse kuopuksen huolehdittavakseen. Suunnitelmaansa jatkaen hän kertoi ottavansa hänet omaan kotiinsa asumaan ja pitävän aina huolen.

Tämä on asia, mikä saattaa mietityttää erityisen lapsen vanhempia – kuka huolehtii lapsestani ja valvoo hänen oikeuksiaan kun minusta aika jättää? Ajatus on tietenkin käynyt myös minun mielessäni, mutta olen aina siihen perään huokaissut, että onneksi hänellä on empaattiset, rakastavat ja välittävät sisaruksensa. Luotan siihen, että he omasta vapaasta tahdostaan ja rakkaudestaan pitävät huolen toisistaan ja pikkusisarestaan.

Haluan luottaa myös siihen, että yhteiskunta pitää tulevaisuudessa vieläkin paremmin heikoimmistaan huolen. Ja että kaikkien päätösten takana on aina inhimillisyys, kunnioitus ja arvostus ihmistä kohtaan.

Share

Pages