Ai suma

Terveisiä Ranskasta ja Italiasta.

Vietin viikon Rivieralla ja hieman ylempänä Provencessa, toisen viikon Piemontessa. 

Arvatenkin oli ihaaaaaaanaa

Saattaa olla epäreilua verrata keskenään kahta niin erilaista aluetta, mutta koska kävin niissä peräkkäin, vertailusta pidättäytyminen lienee mahdotonta.

Asiaa voisi ajatella vaikka näin: jos Riviera ja Piemonte tulisivat iskemään sinua baarissa, Riviera olisi se tyylikkäästi pukeutunut, hieman salaperäinen tyyppi, jonka ympärillä leijuisi vanhan maailman aura. Hän kuiskailisi korvaasi hehkeitä sanoja, mutta kun kääntäisit selkäsi, tyyppi lirkuttelisi jo seuraavalle tytölle.

Piemonte taas olisi se vaatimattomasti pukeutunut sälli, joka istuisi pöytääsi sanoen MORO eikä lähtisi kulumallakaan. Ennen kuin ehtisit sanoa mitään, tyyppi alkaisi selittää jotain juttua, joka kuulostaa aluksi joltain ihan juntilta, mutta viiden minuutin kuluttua huomaatkin hymyileväsi korvasta korvaan.

Kumpikin siis omalla tavallaan täysin hurmaavia, mutta ehkä arvaatte, kumpi sydämeni vei.

Mitä kertoisin Piemontesta? Toivottavasti nämä kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, vaikka eivät nekään mihinkään riitä.

Ehkä niistä kuitenkin välittyy jotain. Vaikka se, miten pökerryttävän kaunista Piemontessa on. Etelä-Ranskassa ja Etelä-Italiassa lomailleelle Piemonten vehreys on yllätys - siellä on melkein yhtä vihreää kuin kesä-Suomessa. 

Maisemat ovat henkeäsalpaavia, mutta ihan eri tavalla kuin Rivieralla. Välkehtivän meren ja glamourin sijaan silmänkantamattomiin vihreitä kukkuloita, jotka on hyödynnetty jokaista tilkkua myöten viininviljelyyn. Vuoria, raunioita, mutkittelevia teitä, satoja vuosia vanhoja pieniä kyliä, valkoisia taloja ruosteenpunaisine tiilikattoineen.

Kaikkialla tilaa, ihmisiä ei missään.

Rennompia, ystävällisempiä, vieraanvaraisempia ihmisiä kuin piemontelaiset saa hakea. Mielikuva dramaattisesta, huutavasta ja huitovasta italialaisesta ei päde täällä. Kaikki otetaan iisisti. Kellään ei ole kiire (tähän kannattaa varautua, jos olet tottunut ripeään palveluun). Myöskään mielikuva supertyylikkäistä italialaisista ei päde Piemontessa - turha sitä kieltää, Piemonte on landea. Ja juuri siksi niin ihana. Jos käyt illalla ravintolassa syömässä, seuraavana päivänä kadulla vastaan tuleva tarjoilija moikkaa kuin vanhaa tuttua.

Piemontelaiset ovat maailman vähiten bisnesorientoituneita ihmisiä - joku muu olisi jo tuotteistanut tämän kaiken - maisemat, ravintolat, viinitilat, kaupungit, kylät... Piemontelainen viinibaarinpitäjä sen sijaan pitää hävettävän alhaisia hintoja ja kohauttaa olkiaan, kun yrität maksaa hänelle huippuviinien maisteluista.

Englantia ei puhu kukaan, mutta elekielellä ja parilla italian sanalla pärjää jo pitkälle. Onnistuin jopa vitsailemaan herkkukaupan myyjän kanssa - hän italiaksi, minä nyökyttelemällä.

Niin ja ne viinit. Voi herraisä ne viinit. Niitä riittää, niistä ollaan ylpeitä ja ne ovat hyviä.

Kiinnostava ilmiö: kokemukseni mukaan esimerkiksi Ranskassa - maailman ykkösviinimaassa - viineihin suhtaudutaan aika rai rai -meiningillä: ne ovat ruokajuomia, niitä juodaan mistä tahansa laseista eikä viiniharrastajapiirien ulkopuolella ole suurta merkitystä, tuleeko lasiin rieslingiä vai chardonnayta. (Asia voi olla toki toisin vaikkapa Bordeaux'ssa tai Burgundissa, joissa en vielä ole päässyt käymään...)

Piemontessa sen sijaan kaikki tuntuivat olevan hyvin tietoisia (ja ylpeitä - syystäkin) paikallisista rypäleistä, viinityypeistä sekä siitä, mikä ruoka sopii minkäkin viinin kanssa. Rupuisemmissakin ravintoloissa on kunnolliset viinilasit ja jokaisen pikkupaikan tarjoilija osaa luetella paikalliset viinityypit. Tätä ei pidä ymmärtää niin, että Piemonte olisi pelkkien viinisnobien paikka - ei, viini on halpaa ja sitä nautitaan rennosti ilman sen ihmeempiä seremonioita, mutta tietoisuus ja kunnioitus viiniä kohtaan tuntuu Piemontessa olevan suurta.

Piemontessa on muuten hykerryttävää leikkiä ajatuksella, että kuka tahansa traktorilla vastaan köröttelevä lantsariukko saattaa olla jonkun maailman arvostetuimpiin kuuluvan tilan viinintekijä!

Auto on Piemontessa käytännössä pakollinen, muuten ei pääse kuin kaupungista toiseen - ja paikan viehätys on nimenomaan kaupunkien ulkopuolella, viinitiloilla, agriturismoissa, pienissä kylissä ja kukkuloilla mutkittelevilla pikkuteillä.

Takseja ei ole ja busseista olen kuullut lähinnä huhuja. Vähän isompiin kyliin pääsee kyllä junilla, mutta se kaikki kylien ulkopuolinen parhaus jää silloin näkemättä.

Turismi Piemontessa keskittyy hyvin pitkälti viinin ja ruuan ympärille - muuta tehtävää tai nähtävää ei juurikaan ole. Jos kaipaat merkittäviä historiallisia nähtävyyksiä, taidetta tai ravistelevia kulttuurielämyksiä, shoppailua, rantoja, bailaamista tai nuoria makeita tyyppejä, Piemonte ei ole lomakohteesi.

Mutta jos ajatus viikosta maalaismaisemissa hyvää ruokaa syöden ja viiniä juoden on käsityksesi paratiisista, Piemonte on paikkasi. Jokaisessa 1000 ihmisen kylässä on yhtä monta hyvää tai loistavaa ravintolaa kuin koko Turussa.

Matkaoppaita Piemonteen ei ole saatavilla käytännössä ollenkaan (ainakaan suomeksi tai englanniksi), joten täytyy olla tiedossa, mihin menee. Meidän lomamme oli aika pitkälti suunniteltu kiinnostavien viinitilojen ympärille, joiden läheltä etsimme sitten myös muuta tehtävää ja nähtävää (ja syötävää).

Opin Braidan viinitilalla, että ai suma on piemontea ja tarkoittaa jotakuinkin "olemme huipulla" tai "olemme perillä". Langhen kukkuloilla se on helppo uskoa.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Muistatko kolmanneksi viimeisen kuvan kylän nimeä? Näyttää ihan samalta, jossa olen käynyt hortoilemassa, lähellä Albaa, ja se oli aivan ihana paikka. Toisaalta noita kyliä kukkuloilla on kyllä aika paljon...

Kiva, että teillä oli ihanaa!

-Pee

Eeva Kolu

Kylät menevät jo suloisesti sekaisin, mutta luulisin, että tuossa kuvassa näkyy Canelli!

Taru_ (Ei varmistettu)

Eeva, kuvasi ovat ihania! Paljasta salaisuutesi, millä kameralla kuvaat? :)

Eeva Kolu

Kiitos Taru! Mulla on kaksi kameraa, harrastelijajärkkäri Canon 550D ja lisäksi Canonin G-sarjan pokkari.

SatuT (Ei varmistettu)

Aivan ihania kuvia! Italianlomasta haaveillen...

Eeva Kolu

Kiitos! Mullakin on jo säästötili auki seuraavaa Italian-reissua varten :D

Kao Kao

Oiii, kuulostaa niin hyvältä paikalta! 

Eeva Kolu

Piemonte on!

jannakoo (Ei varmistettu)

Sama fiilis on jäänyt muualtakin Italian maaseudulta - Lombardian, Veneton ja Toscanan maaseuduilla jokainen kyläläinen tuntee seudun parhaan viinin ja mainostaa sitä todella ylpeänä. Majoituimme taannoin Bardolinon kylässä pienessä b&b:ssä, jonka isäntä Franco ajoi meidät heti saavuttuamme kysymättä suoraan paikalliseen ravintolaan maistamaan vino Bardolinoa, paikallista viiniä. Ravintolassa iso lasi viiniä huitaistiin huiviin rivakalla tahdilla, myös kuskin toimesta. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta hyvin selväksi kävi silti miekkosen uskomaton ylpeys paikallista viininviljelyä ja sen tuotoksia kohtaan. Hupaisia nuo italialaiset.

Eeva Kolu

Veneto ja Lombardian maaseutu kiinnostais! Oon käynyt vaan Milanossa ja Bergamossa, ja siellä meininki on kaikkea muuta kuin landepaukkumaisen rento :) Toscana oli musta sit enemmän glamour - aivan ihana paikka kyllä, mutta Piemontessa oli vaan jotain niin vastustamattoman teeskentelemätöntä ja rehellisesti mahtavaa landemeininkiä :)

Blue Peony (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi kierrosta Veneton maaseudulla. Ei sielläkään englantia osata, mutta seikkailunhalua ja koko italian taito peliin, niin pärjää. Ruoka on hyvää ja viiniä ja grappaa riittää. Samoin kauniita, vehreitä maisemia. Ja julkiset kulkevat - eivät aina sinne, minne alkujaan ajattelit päätyväsi, mutta aina jonnekin!

jannakoo (Ei varmistettu)

Joo, kyllä Toscanan maaseutukin on hitusen fiinimpi kuin joiden muiden maakuntien joissa olen vieraillut. Mutta siellä on villisikoja, todella kuumottavaa! Bergamossa oon myös viettänyt pari päivää, ihan kiva kyllä mutta silti eniten viihdyn juurikin maaseudulla. Toscanan Firenze on tosin jollain tapaa helppo kaupunki: kaunis, helposti lähestyttävä ja hallittava. Eiköhän tässä tarvii ruveta varaamaan matkoja Italiaan!

siijuu (Ei varmistettu)

Kuulostaa ihan tosi tosi ihanalta! Mahtavasti osaat vangita tunnelman sanoiksi. Voi Piemonte!

Vierailija Kate (Ei varmistettu)

MORO :D

Olikohan se jokin Marcel Pagnolin Provenceen sijoittuvista romaaneista, jossa yksi naishahmo oli aina "la Piémontaise". Mietin lukiessani, miksi se on niin olennaista, mutta tämä alueiden välinen kulttuuriero selittää paljon.

Eeva Kolu

Hahaa, voi tosiaan olla, että uu la laa -Provencessa piemontelaisia pidetään vähän landeina :D Olen muutenkin saanut sellaisen käsityksen, että italialaiset olisivat omasta mielestään ensisijaisesti piemontelaisia, lombardialaisia, toscanalaisia jne. eivätkä niinkään italialaisia. :)

Anna-Mari (Ei varmistettu)

Äääääää olen just päässyt yli pahimmasta kaipuusta takaisin Italiaan (olin Pohjois-Italiassa kesäkuun alussa) ja nyt tuli hinku takaisin. Voih! Piemonteenko seuraavaksi... kuulostaa just niin mun paikalta! Ei kun säästökuurille.

Under Construction

Kuvaaja onnistunut kuvissaan, saa mielen hapuilemaan pois kotikulmilta ja haaveilemaan matkustamisesta :)

Vendela (Ei varmistettu)

Hei Eeva ja kiitos ihanasta blogista. Missä yövyitte vieraillessanne Piemontessa? Onko viinitiloista myös mahdollista saada vinkkiä :)

Eeva Kolu

Heips, meillä oli talo vuokrattuna koko viikoksi. Viinitiloista uskallan suositella Braidaa, Malviraa ja Contrattoa :)

Vendaval (Ei varmistettu)

Millä perusteella Ranska on maailman ykkösviinimaa? :)

Eeva Kolu

Esitän vastakysymyksen: Millä perusteella ei ole? Kyllä maailman kuuluisimmat, arvostetuimmat ja kalleimmat viinialueet ja -tilat yhä vaan sijaitsevat Ranskassa. Siihen en ota kantaa, ovatko ne välttämättä maailman parhaita viinejä tai onko tiettyjen ranskalaisten alueiden tai viinien arvostus välttämättä sen perustellumpaa kuin vaikka italialaisten, mutta niiden mainetta on aika vaikea lähteä kieltämään. (Kuinka moni ei-viiniharrastaja maksaa 50 euroa kuohuviinipullosta, jos se ei ole samppanjaa?)

Vendaval (Ei varmistettu)

Tokihan ranskalaiset viinit kuuluisia ovat. Luulisin, että varsinkin maissa, joissa ei perinteisesti omaa viinituotantoa ole. Mene ja tiedä. Kiinnosti vain tietää mihin tuo ykkössija mielestäsi perustui :) Italialaiset tai espanjalaiset eivät varmasti olisi samaa mieltá!

minni^^ (Ei varmistettu)

Moi. Kysymys täysin aiheen vierestä. Muistan sun joskus kirjoittaneen, että käytit lumenen BB voidetta. Itse ostin kyseisen voiteen vasta nyt ja ihastuin kerta heitolla. Ainut ongelma on, että kaipaisin ehkä jotain puuteria pitämään kiillon pois, mutta en haluis että tuo voiteen tuoma ihana heleys häviäis kuitenkaan. Oletko sä siis käyttänyt ton kanssa lisänä vielä jotain puuteria ja jos ni mitä? Minkälainen on ollut lopputulos? Kiitos paljon jos ehdit vastailla :)

Eeva Kolu

Heippahei, mä oon käyttänyt sitä ihan vaan sellaisenaan, tosin mulla ei ole mitenkään hurjan rasvoittuva iho. Suosittelisin ehkä tuossa tilanteessa tosi ohutta kerrosta jotain kuultavaa/valoa heijastavaa puuteria, mieluiten sudilla levitettynä, ei taputeltuna :) Tai ehkä joku mattavoide sinne BB:n alle? Niistä mulla tosin ei ole mitään kokemusta, en tiedä kuinka hyvin toimivat ja ovatko iholle kovinkin tukkivia/haitallisia!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hienoja kuvia ja hyvä mainospuhe Piemontelle. Taitaa olla niin, että sinne matka käy seuraavaksi, landemeininkiä kun arvostan. Mutta mutta: pysyittekö Ranskassa Nizza-Grasse-Saint-Tropez-akselilla, kun et Provencesta samaa tunnelmaa bongannut? Aixin takaa löytyy, alkajaisiksi vaikka Luberonin ja Alpilles'n seudut. Tsekatkaa ensi kerralla!

Eeva Kolu

Vertasinkin tässä nimenomaan Rivieraa ja Piemontea :)

Aixissa käytiin, kiva kaupunki kyllä, sellainen mini-Pariisi. Kovasti huvittaisi käydä myös pohjoisempana Provencessa (kaikkea ei vaan mitenkään viikossa ehdi), kenties sinne sitten ensi kerralla! Jos nyt siis ylipäätään maltan enää lähteä muualle kuin Piemonteen :D Myös Camargue kiinnostaisi älyttömästi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Okei, mulle tuli jostain syystä vaikutelma, että kohtelit Provencea ja Rivieraa (liki) synonyymeina, siksi piti vähän puolustaa Provencea. Mutta osin päällekkäisiä käsitteitähän ne kai tarkkaan ottaen ovatkin, vai kuinka; Provence lienee laajempi alue, joka sisältää koko Rivieran/Cote d'Azurin. Itse olen käyttänyt Provencea tarkoittamaan nimenomaan niitä muita kuin rannikkoseutuja, mutta se ei taida olla ihan oikein.

Ja tarkoitin siis, että rentoa meininkiä on nimenomaan siellä Aixin takana, Aixissä on enemmän suihkulähteitä (hienoja tosin nekin). Camargue on vähintään parin päivän visiitin arvoinen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ai niin, turha varmaan edes sanoa, tiedät varmaan jo, mutta sieltä lännempää, mm. Luberonista, löytyy hehtaarikaupalla niitä laventelipeltoja :)

Emmi L. (Ei varmistettu)

Vietin juuri keväällä melkein viikon Piemontessa, lähinnä Alban ympäristössä ja kyllä siellä vaan on upeaa :) Josko syksyllä pääsisi takaisin! Ne viinipellot ja kukkulat <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.