Croque mademoiselle

Taannoisessa postauksessa mainittu lämmin kinkku-juusto-leipäni herätti sen verran paljon mielenkiintoa, että päätinpä nyt alittaa kaikki uutiskynnykset ja puhua siitä lisää.

Mutta ihan ensiksi haluan ilmaista iloni ja kiitollisuuteni siitä, että lukijani ovat ihmisiä, joita kiinnostaa pyykinpesu ja voileivät. Kiitos. Älkää koskaan muuttuko, koska tuskin minäkään. 

Hyvän leivän tekeminen on helppoa kuin mikä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei millään olisi mitään väliä. Minun leivässäni on kolme tärkeää komponenttia: oikeanlainen leipä, oikeanlainen kinkku ja dijonnaise.

Oikeaoppinen croque monsieur tehdään bechamel-kastikkeeseen, mutta kuka nyt semmoista jaksaa alkaa keitellä yhtä voileipää varten. Siksi olen kehittänyt oman leivän, jossa bechamel korvataan dijonnaisella. Olkoon se sitten vaikka croque mademoiselle.

Jos et tiedä, mitä dijonnaise on, lopeta postauksen lukeminen välittömästi ja lähde kauppaan. Tarvitset tämän tuotteen elämääsi, usko pois. Etevä kielinainen tahi -mies jo ehkä päättelikin nimestä, mistä on kyse, mutta dijonnaise on tietysti dijon-sinapilla maustettua majoneesia.

Jos taas ihmettelet, miksi laitan majoneesia uuniin, minulla ei ole tarjota sinulle järkevää vastausta.

Kokeilin kerran piruuttani, koska jääkaapissa ei ollut sinappia, ja totesin, että ei siitä mitään pahaakaan seurannut. Vaan oikeastaan aika hyvää.

No niin. Seuraavaksi sitten hyvää leipää. Ei mittäs paahtoleipii, vaan jotain kunnollista rapeakuorista maalaisleipää. Suomi on rapeakuoristen leipien kehitysmaa, joten jos et asu jonkun oikeasti hyvän leipomon (as if) vieressä, suuntaa Stockan tai Lidlin paistopisteelle (olen useamman kerran kävellyt tuskanhiki otsalla ympäri Citymarketia ja todennut, että jumbomegamarketin valtavassa leipävalikoimassa ei ole ainoatakaan rapeakuorista leipää! Miten tällainen voi olla hyväksyttävää saati laillista?).

Sitten leipäsiipaleen päälle dijonnaisea ja kunnon kinkkua. Ei siis mitään muotoonpuristettua, vedellä pumpattua herrasnellmannia, vaan oikeaa kinkkua. Semmoista kankun muotoista, olettehan te nyt joulukinkun nähneet. (Sitäkin saa Lidlistä. Mitä hittoa täällä syötäisiin ilman Lidliä?!)

Lopuksi raastat siihen kinkun päälle vähän jotain hyvää juustoa. Tästä en nipota, käytä mitä haluat - kunhan siinä on edes vähän makua. 

Sitten koko höskä uuniin 200 asteeseen grillivastuksen alle (mieluiten kiertoilmalla, jos löytyy). Pidetään jokunen minuutti, kunnes juusto on ruskistunut.

Syödään ison salaatin ja vissyn tai viinilasillisen kera, toistetaan päivittäin tai viikottain. Bon appétit!

Kommentit

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Kuullostaa herkulliselta!

SuviVee (Ei varmistettu) http://sorminapparyys.blogspot.fi/

Nauroin tälle postaukselle ääneen. Luin sitä ääneen miehelle. Ihanaa intohimoa ruokaa kohtaan :) Ja oikeasti Lidl todella on aika tykki.

Ps. Kuinka laitonta on tehdä itse dijonnaisea (eli sekoitella dijon majoneesiin)? Vai onko valmis tavara salaisten ainesosien myötä täydellisempää?

Eeva Kolu

Kyllä mä uskon, että sekin toimii! Jotenkin siinä valmiissa dijonnaisessa vain kiehtoo se lähes einesmäinen helppous, on vaan turvallinen olo, kun se purkki on kaapissa valmiina mitä tahansa voileipää tai salaattia varten :)

MS (Ei varmistettu) http://aboutmissordinary.blogspot.com

Koitappa Cittarista Pirkka parhaat kiviuunikierrepatonkia ja kinkuista Korpelan palvikinkkua. Leipä on rapeaa ja sitkoista, kinkku puolestaan suussasulavaa. Ei sillä etteikö muultakin löytyisi hyviä tuotteita ;) himottaa edelleen tuo leipä! Mums.

Eeva Kolu

Hmm, tuommoiseen leipään en ole koskaan meidän Cittarissa törmännyt! Löytyykö siis ihan leipätiskistä vai onko tämä joku pakastetuote?

Sparrow (Ei varmistettu)

Leipätiskistä, terv. cm-työläinen. Suosittelen myös kokeileen kiviuunin myslileipää, ihanasti pähkinöitä sun muita härpäkkeitä! (Tosin se Lidlin myslileipä on myös hyvää+halvempaa terv. ketju-petturi) Ja meillä ainaki vaihtelee päivittäin ne paistotuotteet, että kantsii kysyä sitä kierrepatonkia vaikka jollekin tietylle päivälle jos se kuitenkin valikoimista löytyy.

MS (Ei varmistettu) http://aboutmissordinary.blogspot.com/

Tietääkseni se löytyy oma paisto-puolelta? Mustaharmaassa paperipussissa se ainakin on.

Sparrow (Ei varmistettu)

Joo, sitä tarkoitin! Leipätiski, paistopiste, mitä nimitystä kukanenki haluaa käyttää:)

paavla (Ei varmistettu)

Tiesitkö että croque mademoisellekin on oikeasti olemassa ;) ! Muistaakseni se oli aikalailla niin kuin croque monsieur ja siinä kananmuna päällä!

Hannalii (Ei varmistettu)

Pakko korjata, että Croque Mademoisellea ei ole olemassa muualla kuin Eevan keittiössä, kuvailemasi leivän nimi on Croque Madame :-)

Anne2 (Ei varmistettu)

Tällä nyt ei ole maailmanjärjestyksen kannalta yhtään mitään väliä, mutta croque madame on croque monsieur paistetulla munalla. Ja croque mademoiselle on croque madame nakilla. Eli Eevan leipä olkoon vain croque monsieur chez Eeva :)

Eeva Kolu

Kiitos tiedosta! Muna-madamen tiesinkin, mutta nakki-mademoisellesta en ollut koskaan kuullut! Voisko tämä olla kuitenkin croque monsieur chez/à la mademoiselle Eeva? :D

Pepa (Ei varmistettu)

Okei, tää keskustelu kommenttiosiossa oli ehkä siisteintä vähään aikaan :'D ARVOSTAN.

jella (Ei varmistettu)

Rakastan sua <3 kiitos tästä blogista, joka on ihan parasta blogiutta.

Eeva Kolu

Muiskis!

Sannuli (Ei varmistettu)

Oih sun versiosi ranskalaisesta klassikosta kuulostaa herkulliselta. Opiskellessani Ranskassa, croque monsieur kuului melkein päivittäiseen ruokavalioon, joten tätä pitää myös kokeilla. Ihan alkoi surettaa, kun luin, että siellä päin ei hyvää leipää ole saatavilla. Täällä Lappeenrannassa yksi parhaista jutuista on ehdottomasti pienleipomot, joista saa ihania rapeakuorisia lisäaineettomia leipiä ja ihan melkein joka kaupasta. Kiitos sulle muuten ihanasta blogista pitkäaikaiselta lukijaltasi!

Eeva Kolu

Turussa jostain syystä nuo pienleipomoidenkin leivät ovat vähän hengettömiä ja mauttomia :( Tässä leipomoasiassa olis kyllä monessa suomalaisessa kaupungissa petraamista!

Hilla Elviira (Ei varmistettu)

Pakko kompata Sannulia. Etelä-Karjala on kunnollisen leivän ystävän paratiisi. Sieltä pois muuttaneena kaipaan leipävalikoimaa, vaikka asunkin pääkaupunkiseudulla, jossa kuulemma pitäisi olla kaikkea mitä ihminen tarvitsee. No eipä ole Korpelan rieskaa. :) Joskus käydessäni kotiseuduilla tuon noita ihanuuksia mukanani.

Kiitos Eeva tästä blogista! Hitsi vieköön miten osut välillä asian ytimeen! Tämä taitaa olla ainoa blogi jota kommentoin. Leivät ja pyykinpesu ovat paljon tärkeämpiä kuin merkkilaukut ja huulipunat. Vaikka nekin voi olla tietty jollekin tärkeitä...

Janey (Ei varmistettu) http://mapetitevieblog.blogspot.com

Eeva, oot parhautta! Lupaan kokeilla tätä ensi viikolla ja uskon miehenkin koukuttuvan tähän herkkuun. Tästä postauksesta tuli myös mieleen ne mainiot Lidlin mainokset, joissa se mies dissailee Lidliä minkä ehtii. Minä sanon, että kauppa, josta saa tuoreita croissantteja JA pain au chocolat'a on siunaus tälle maalle!

Eeva Kolu

Niinpä! Puhumattakaan kaupasta, josta saa ihan oikeita kinkkuja ja salameja ja prosciuttoja eikä niitä kamalia suomalaisia leikkeleitä, jotka on täynnä vettä ja lisäaineita! Ja ne juustotkin rulaa!

udii (Ei varmistettu)

Ihana Eeva! Rakastan tätä sun Ranska-intoa ja kaikkia siihen liittyviä postauksia, kihertelen aina ihastuksesta kun postailet jotain Ranskaan liittyvää, sillä itse kaipaan sinne niin kovin! Ehdin vuoden asua siellä ja kaipaan takaisin (varmasti!) aina! Onneksi nyt tuli Espoo Ciné tänne meijän kotikulmille ja sen mukana ranskalainen minitori Tapiolaan. Crepesejä ja ranskalaisia leivonnaisia saa hetken aikaa ihan kävelymatkan päästä, +muutama ranskalainen elokuva lähiteatteriin! Ja ah nämä leivät, pakko kokeilla kun dijonin sinappi kuuluu meillä kaapin vakiovarustukseenkin.

JenniW (Ei varmistettu)

Aina, ihan aina, on ihanaa lukea näitä intohimoisia ruokapäivityksiäsi. Vesi herahtaa kielelle ja vannon ostavani kaikki postauksen tuotteet (tällä kertaa dijonnaisea) ja tekeväni sitä ruokaa aina, ihan vain siksi, minkä fiiliksen nämä tekstisi saavat aikaan. Näissä on aina ripaus romanttikkaa, puhuit sitten vaikka vain villasukista ja Juha Vuorisesta. (Käsittääkseni näin ei ole tapahtunut, mutta romantiikkaa saisit siitäkin aikaiseksi).

Noh, näissä ruoka-asioissa palaudun nopeaa maanpinnalle. Äsken lukissa tätä söin kermaviilidippiä lusikalla suoraan purkista. Ja ei, en ole muotoa joulupallo, vaan enemmänkin pääsiäisvitsa, mutta paheensa kullakin. :)

Jatka Eeva samaan malliin. Olet valloittava!

lis (Ei varmistettu)

Veikkaan, että aika täydellisiä leipiä tuohon tarkoitukseen löytyisi leipomo framboisin valikoimista! Ainakin on rapea kuori:)

Laura1 (Ei varmistettu)

S-kaupasta saatava täysjyvämaalaispatonki (Rainbow?), on aika hyvä kuori-sisusyhdistelmä, ja maukas. Mitä tuohon salaattiisi olet laittanut, tai lähinnä kastikkeen koostumuksesta olisin kiinnostunut, täydellisen näköinen lounas!

Laura1 (Ei varmistettu)

Ja kyseessä siis esipaistettu tuote, ei pakaste.

Mikrominni (Ei varmistettu)

Dijonnaise on herkkua, mutta oletkos kokeillut tehdä sitä itse tehtyyn majoneesiin? Tein sitä kesällä kun valmisversio oli mökiltä loppu ja paluuta vanhaan ei ole. Laita kulhoon 2 dl öljyä, 2 tl omenaviinietikkaa, kanamuna, suolaa ja valkopippuria. Pöräytys sauvasekottimella ja majo on valmis. Sekaan dijonia oman maun mukaan (itse suosin sitä hunajaversiota). Teko kestää n. minuutin ja jumalainen soosi säilyy jääkaapissa viikon (siis teoriassa, multa se on kadonnut aina nopeammin).

N (Ei varmistettu)

Tama sun blogi on maailman ihanin. En ole asunut Suomessa enaa kuuteen vuoteen, mutta taman blogin selaaminen auttaa aina koti-ikavaan! Ihania juttuja, paras blogi. Sun ottamat kuvat on mielettomia. Kiitos!

Loikkanen (Ei varmistettu)

Eeva, sun blogi on paras. Ei mulla muuta.

Khs (Ei varmistettu)

Tämä just testattiin! Palvikinkkua tiskiltä ja pecorinoa päälle. <3
Ei edes haitannut vaikka äkäinen kiertoilmauuni aiheutti akuutin tulipalotilanteen leivinpaperin kanssa :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.