Eläköön erilaisuus ja englantilaisten (kieltämättä aikamoiset) kodit

Kaikki mitä rakastin

Olen surun ensimmäisessä vaiheessa, kieltämisessä. Kieltäydyn katsomasta ikkunasta ulos ja näkemästä mitään lunta.

Sen sijaan palaan vielä eiliseen, kun aurinko paistoi ja minä tallasin ympäri kaunista Helsinkiä. (Tosin tänä aamuna herätessäni jalat muusina totesin, että ehkä ei olisi kannattanut tehdä sitä koroissa.)

Kävin lounaalla Fleuristessa, joka on ihan söpö kahvila Uudenmaankadulla. Siellä istuessani lueskelin samalla brittiläistä sisustuslehteä.

Siinä oli mennä juustokakku väärään kurkkuun, kun jokainen sivu toisensa jälkeen paljasti vain lisää verhollisia sänkyjä,kimallusta ja blingiä, huoneita ahdettuina täyteen antiikkilipastoja, hirvenpäitä, kristallikruunuja ja ylipäätään kamaa. Ja tietysti metreittäin tummaa samettia.

Ensimmäinen reaktioni oli siis apua miksi näitä kuvataan lehtiin mitä tämä kauheus on. Mutta tiedättekös, oikeastaan aika mahtavaa.

Kun joka maailmankolkassa New Yorkista Kouvolaan on sama H&M, ihmiset ovat kieltämättä alkaneet näyttää kaikkialla aika samalta. Ennen piti asua Pariisissa tai Milanossa päästäkseen käsiksi huippumuotiin, nyt Net-a-Porter ja muut toimittavat paketin kahdessa päivässä vaikka savupirttiin keskelle metsää.

Mutta onpa ihanaa, että ihmiset eri puolilla maailmaa sentään asuvat vielä eri tavalla. Tai ainakin haaveilevat erilaisista kodeista sisustuslehtiä lukiessaan. Helposti unohtuu, että pohjoismainen minimalismi on tosiaan pohjoismaista. Vaikka itse todennäköisesti näkisin painajaisia englantilaisten sisustuslehtien kodeissa, on jotenkin kiva ajatus, että joku tykkää jostain ihan muusta kuin minä ja me täällä.

 

Kommentit

Oon tosta kyllä täsmälleen samaa mieltä! Ihanaa, että maailmassa ei ole vain yhtä tapaa sisustaa "oikein" tai "tyylikkäästi" (vaikka joskus siltä tuntuu - just tässä industrial-hengellä ja tarkasti harkituilla "etnisillä" vaikutteilla maustetun skandinaavisen minimalismin kuplassa). On paljon hauskempaa kun on jotain mitä ihmetellä - silloin tietää että löytyy myös niitä outoustaskuja joista ottaa freesejä vaikutteita. En nyt siis sano että oon ottamassa freesejä vaikutteita samettisohvista ja sänkyverhoista, haha, mutta se että tämmöisiä ihaillaan jossain tarkoittaa myös sitä että kaikenlaista on olemassa. Ja se on tosiaan kiva ja avartava muistutus.

Niin ja siis hei, eiks hirvenpäät muuten oo nyt trendikkäitä? :D Ainakin on vaikeaa selata yhtäkään suomalaista sisustuslehteä (tai pohjoiseurooppalaista coolien ihmisten sisustussivustoa) läpi bongaamatta vähintään paria, joko oikeaa tai jotain designpahviversiota, haha. Et ehkä seuraavaks sitä samettia sitten!

paiviih (Ei varmistettu)

Ihanaa, että joku muukaan ei tykkää lumesta!
Tämä on se päivä kun vesisadekii alkaa näyttää ihan hyvältä vaihtoehdolta, vaikka vasta alkuviikosta kirosi kun aina sataa vettä.

Elisa, (Ei varmistettu)

Juuri näin! Ja elää se erilaisuus onneksi myös täällä Pohjolassa. Kun joskus Avotakan vastapainoksi katselee suomalaisia koteja esim. Oikotiellä, niin suurin osa niistä on aika kaukana pohjoismaisesta minimalismista - kuten on omanikin. Mutta niin saa ollakin, pääasia että asukkaat itse viihtyvät.

Emilia Lontoo (Ei varmistettu)

Yhdyn kovasti kommentteihisi Brittityylin sisustamisesta, mutta mita tehda kun asuu Brittein saarilla, mutta on sata prosenttisesti skandi-tytto? Kun kaverit, tutut ja tyokaverit ei ymmarra ollenkaan kun lennattaa iskan Suomesta laittamaan puulattiat koko taloon, likaisen, kermanvarisen, polyakeraavan kokolattiamaton sijaan? Myos makuuhuoneisiin? Shokeeraavaa! Tai kun minulle Iittalan ja Marimekon astiat ovat rakkaimpia aarteitani, mutta Brittien mielesta ne on “vahan tylsia”. Tai kun maalasin keittion verenpunaiset seinat ja koivunvariset keittionkaapit valkoisiksi ja kaverien kommentti oli “mutta eihan kaikki voi valkoista olla?”. Kylla voi! Ja pitaakin! Mutta toisaalta on brittityylissa paljon ihanaakin, talot on vanhoja ja taynna “period features” kuten ihanat sash-ikkunat, koristeelliset listat ja ovikarmit, takka loytyy lahes joka huoneesta ja puutarhat kukkii englantilaisia ruusuja. Eli naita elementteja yhdistamalla skandinaaviseen minimalistiseen tyyliin saa loppujen lopuksi ihan kivan kodin!

Ps. Blogisi on huippu :-)

vierailija (Ei varmistettu)

Itse asun briteissä tyypillisessä "two up two down" -talossa, ja vaikka vanhaa viktoriaanista tyyliä löytyy talossa ikkuinoiden, takkojen ja muuten vaan tilojen muodossa niin oma skandinaavisuus nousee vieläkin korostetummin esiin ja seinät onkin maalarin valkoiset ja sisustus minimalistista (iittalan astioita unohtamatta). Harvemmin täälläkään enää kukaan sisustaa överisti "englantilaisittain" mutta hauska noita koteja katsella lehdistä (ja samalla hirvistellä). :D

minna

Mitenkään mihinkään liittymättä, edellisen Vierailijan sana "hirvistellä" on aika hillitön :D

Ja apua, yksinkertaisesta sisustuksesta tykkäävälle tuo englantilainen tyyli vaikuttaa niiin täyteenahdetulta, tunkkaiselta ja yliampuvalta, mutta toisaalta, kukin tosiaan sisustakoon oman makunsa mukaan :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ruotsin karmeimmat kodit-sarjassa on myös näitä brittivaikutteita erittäin paljon (ymmärrettävistä syistä, onhan toinen niistä suunnittelijoista britti) itse aina hirvistelen sitä (ps.vähänkö hyvä sana toi "hirvistellä"!!). Olen myös kummastellut englantilaisten tapaa laittaa todella moderdia sisustusta erittäin vanhaan ja "rustiikkiseen" ympäristöön, tästä havainnosta saan kiittää sarjoja unelmakoti maalla , taloprojekti jne.

Vierailija (Ei varmistettu)

Haha, kun asuin Englannissa, mulle oli järkytys tajuta, että monilla ihan fiksuilla ja koulutetuilla ihmisillä oli Rumia Astioita. Että se onkin ehkä aika suomalainen juttu, että 15-vuotiailla pojillakin on oma sarja jota kerää. Ja vaikka modernimpaakin tyyliä on, toi on kyllä aika lähellä totuutta, sametti, kukkakuosit, kokolattiamatot, tukkaiset värit... Silloin Lontoon aikoina käytiin aina joskus mun miehen kanssa Ikeassa ihan vaan siksi, että siellä oli niin helppo hengittää. :D

tiia_

Mun mielestä on vaan ihanaa, että on olemassa erilaisia sisustustyylejä. Itseäni oikein välillä ahdistaa, kun suomalaisissa sisustuslehdissä on lähes poikkeuksetta tarjolla vain niitä samoja skandinaavisia, minimalistisia koteja, ja vain vahingossa joukkoon eksyy joku sellainenkin, jossa on muunlaista otetta. Englannissa aiemmin asuneena olen kylläkin kokenut tuon täyteen ahdetun sisustustyylin ihan henkilökohtaisestikin, valmiiksi sisustetussa vuokrakämpässä nimittäin. Mutta amerikkalaisissa pikkukaupunkikodeissa paljonkin vierailleena totean, että brittityyli vaikuttaa suorastaan hienostuneelta ja harkitulta perijenkkisisustukseen verrattuna. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä ei nyt mitenkään liity aiheeseen, mutta kyllä oli Manhattanin kirpparilla (ihan tääl Turuus, ei sentäs Ameriikas...;) niin Eevan näköisiä vaatteita täynnä oleva loossi, että jos se ei ole loossisi, niin suosittelen menemään ostoksille :) Ja jos se oli sinun myyntipaikkasi, niin kiitos, Mangon valkoinen patenttineule-villatakki sai uuden kodin. :)

Anna

Anna Mai ja ajatukset

Hih, munkin pakko kommentoida nyt ihan aiheen ohi: Eeva, pelastit tänään päiväni ihan olemassaolollasi. Kävelin hetki sitten sinua, siippaasi ja maailman söpöintä koiraasi vastaan Kaskenmäessä, kassi täynnä tenttikirjoja, tenttisuman ohitettuani seuraavista tenteistä, gradusta ja muusta pienestä stressaantuneena. Sitten bongasin teidät, ja yhtäkkiä stressi oli hetkeksi poispyyhkäisty. Päätin, että tänään leivotaan. Omenapiirakka-aineet kaupasta ja tenttikirjoja ajatellaan vasta ensi viikolla, eli kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä RAKASTAN brittikoteja. Ja aika montaa muutakin tyyliä... Kun on elämässään montakymmentä vuotta katsellut suomalaisia sisustuslehtiä, jotka kaikki hehkuttaa sitä samaa minimalismia samoilla kulmikkailla huonekaluilla, jotka on yleensä kaikki valkoisia, niin voi arvata jääkö ne lehdet nykyään 100% varmuudella kaupan hyllyyn. Ei niitä jaksa katsoa enää. Kyllä mä osaan jo itsekin karsia kaiken tavaran pois näkösältä ja sisustaa valkosella kiiltävällä pinnalla ihan ilman lehtien vinkkejäkin. Jos joku alkais tehdä suomalaista sisustuslehteä, jossa olis kaikkea muuta kuin minimalismia ja ei YHTÄÄN männynväristä/koivu+valkoinen huonekalua, niin juoksisin huutain kauppaan sen hakemaan ihan vaan tylsistymisestä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.