Enää en ole nälkäinen

Pari asiaa, jotka olen oppinut ruuasta ja syömisestä tänä kesänä.

(Okei, osa on toki jo vanhoja totuuksia, mutta niitäkin on välillä hyvä kirkastaa.)

Ruoka on ruokaa, mutta ruuasta tulee ateria vasta kun sen ympärille kietoutuu jotain muuta. Tunnelma, katettu pöytä ja ihan aito pysähtymisen hetki.

Note to self: Sohvalla kulhosta kaavittu riisimössö Netflixin pauhatessa taustalla ei ole ateria. Siitä lähtee ehkä fyysinen nälkä, mutta minusta kun tuntuu, että ihmiset ovat nykyään kauhean nälissään vaikka syövät liikaa. Kai se on hyvien, aidosti tyydyttävien kokemusten nälkää.

Olen onnellinen ja onnekas, kun yksineläjän statuksestani huolimatta saan syödä seurassa monta kertaa viikossa. Yhdessä pöydän ääressä nautittu ateria ravitsee meinaans ruumista ja sielua. Sen jälkeen on niin tyytyväinen olo, ettei edes kaipaa jälkiruokaa. (Tosin en kieltäydy, jos sitäkin on.)

Ja yhdessä kokkaaminen - sekin on paljon kivempaa. Yksi pilkkoo, toinen tarjoilee kokille viiniä, kolmas kertoo vaihdellen joko hyviä tai huonoja juttuja.

Toisaalta olen oppinut, että yksinkin voi nauttia täydellisen aterian. Koostan sen parista eri ruokalajista (ja kun puhun ruokalajeista, tarkoitan niin yksinkertaisia asioita, että naurattaa - vihersalaattia ja kastiketta, lohipalaa, etikkakurkkuja, keitettyjä perunoita, raastettua porkkanaa, suoraan purkista kaiveltuja oliiveja). 

Katan kauniisti, istun pöydän ääreen ja pureskelen rauhassa. 

Kun ymmärtää, että alkusalaatiksi riittää jokin vihannes, oliiviöljy, suola ja mustapippuri ja jälkiruuaksi hedelmä tai pari palaa suklaata, on yhtäkkiä varsin helppoa olla se nainen, joka loihtii hetkessä kahden tai kolmen ruokalajin aterian. 

Yksinkertainen ruoka on sitä paitsi parasta. Huutaisin halleluja, jos Helsingissä joku kokki olisi niin rohkea, että uskaltaisi tarjoilla ravintolassaan oikeasti yksinkertaista ruokaa. Ajatelkaa vaikka Italiaa. Siellä salaatti voi olla ihan vain tomaatti + oliiviöljy + suola.

Oliiviöljystä puheenollen - olen tänä kesänä vasta todella tajunnut hyvän oliiviöljyn merkityksen. Jos saisin antaa yhden neuvon maistuvampaan arkeen, se olisi: osta parasta oliiviöljyä, johon sinulla on varaa. Kaikki muuttuu sen jälkeen helpommaksi. Ei tarvitse tehdä kastikkeita. Aina on jotain leivän päälle. Salaatit ja vihannekset maistuvat tajunnanräjäyttäviltä.

Kaapissani on nykyään aina kaksi oliiviöljypulloa: halpa pullo paistamiseen, kallis maustamiseen. Kalliilla ei koskaan paisteta. 

Melkein yhtä iso merkitys on suolalla ja pippurilla. Käytän aina pippurimyllyä, en koskaan valmiiksi jauhettua pippuria. Halpoja myllyjä saa vaikka Lidlistä. Jos haluaa tosi tujut maut, kannattaa ostaa kunnon mylly. Minulla ei sellaista ole, ostan joskus kunhan jaksan ja muistan.

Suolaa on hyvä olla kahdenlaista: iso merisuolapaketti pastavettä, patoja ja muita keitettäviä ruokia varten ja pieni purkki hyvää sormisuolaa salaatteihin ja muihin ruokiin, joihin suola ripotellaan vasta lopuksi.

Tässä vielä kaksi kuluneen kesän suosikkireseptiäni, joissa yhdistyy kaksi postauksessa mainittua asiaa: yksinkertaisuus ja hyvä oliiviöljy. 

Kumpikaan näistä salaateista ei kaipaisi sitruunan, oliiviöljyn, suolan ja pippurin lisäksi mitään muuta. Muu on vain ekstraa, tuomaan makuun vaihtelua.

Raaka-aineiden määrälle et tarvitse ohjeita. Luota makuaistiisi - tiedät kyllä oikeat määrät itse.

Kesäkurpitsasalaatti

kesäkurpitsaa
tuoretta sitruunamehua
laadukasta oliiviöljyä
chilihiutaleita
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
 tuoretta basilikaa silputtuna

Leikkaa kesäkurpitsa ohuenohuiksi siivuiksi. Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset paitsi basilika. Anna tekeytyä huoneenlämmössä tunti tai pari tai jääkaapissa vaikka yön yli. Lisää basilika joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Fenkolisalaatti

fenkolia
tuoretta sitruunamehua
laadukasta oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta minttua silputtuna

Leikkaa fenkolin valkoiset osat ohuiksi siivuiksi. Lisää joukkoon kaikki ainekset lukuunottamatta minttua. Anna tekeytyä huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia tai jääkaapissa vaikka yön yli. Lisää minttu joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi miten kaunista! Ihanaa juttelua siitä, mitä muuta ruokailu on kuin energian saamista.

Jokaisen on pakko syödä, joten ruokailusta todella kannattaa ottaa kaikki irti yhtenä arjen ilona :)

Eeva Kolu

Kiva kun tykkäsit :) Hyviä ruokahetkiä!

Lilanna
Lilannan linna

Ihania neuvoja! Olen lukenut ruokablogejasi jo pidemmän aikaan ja valehtelematta suurin osa arkiruokarepertuaaristani on napattu sinulta. (Eikä kaduta!) :)

Minulla on ruuan kanssa välillä vähän vaikeaa. Toisaalta arvostan hyvin ja huolella laitettua ruokaa ja eineksiä syön vain pahimmassa hädässä, (lähinnä purkkihernaria ja pakastepinaattikeittoa), mutta toisaalta ruoan laitto on lähes jokapäiväinen lievän ahdistuksen aihe. Ikinä ei huvittaisi aloittaa. Minulla olisi aina kiinnostavampaakin tekemistä. Osaan tehdä oikein hyvää ruokaa ja yleensä ruokaa tulee tehtyä yhdessä eikä yksin - mutta aina aloittaminen on nihkeää, olipa ruokalaji mikä hyvänsä.

Tämän kumman angstini takia kaipaan ennen kaikkea saada lukea ruokapostauksia, jotka inspiroivat. Eivät välttämättä tarjoa erityisiä ohjeita, ainakaan aina, mutta joista tulee semmoinen olo, että hei, minäkin teen tänään hyvää ruokaa! Tästä postauksesta tuli.

Pippurimyllyn ostaminen on ollut jo pidempään mielessä... ehkä se nyt viimein pitäisi. Ja jos sinulla vielä olisi heittää jotain hyviksi havaittuja oliiviöljymerkkejä, ilahtuisin ikihyviksi. :)

Eeva Kolu

Kiitos, ihana kuulla.

Ja ymmärrän tosi hyvin mistä puhut! Ei muakaan todellakaan aina huvita kokata, etenkään yksin. Yhdessä on paljon kivempaa. Haaste on just siinä että yksin ollessaan ei lipsuisi siihen ajatteluun, että ihan sama.

Mutta olen ajatellut, että sekin on välillä ihan ok, ettei jaksa tai huvita. Myös noutoaterian tai kaupasta valmiina haetun jutun voi nautiskella ajatuksella ja rauhassa :) 

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com/

Yksinkertainen ruoka todellakin on parasta! Vain muutama hyvä raaka-aine, tarpeeksi tuore tai kypsä, öljyä, mustapippuria, suolaa - niillä pääsee pitkälle.

Itselläni on myös paisto- ja maustamisoliiviöljyt erikseen, samoin pippuri- ja suolamyllyt. Valmiiksi rouhittua mustapippuria ei pitäisi olla edes tarjolla; siinähän ei omitään makua tai suutuntumaa.

Oikeassa olet myös siinä, että yksinkin voi syödä oikean aterian. Minäkin olen niin onnellisessa asemassa, että saan syödä tilanteen mukaan joko yksin tai seurassa. Hyvä ateria on pysähtymisen arvoista, aina.

Eeva Kolu

Just näin, ytimessä olemme :)

Reetta/valkoisentalonreetta (Ei varmistettu) http://valkoisentalonreetta.blogspot.fi

Juuri näin! Käyn Tampereelta asti (asun pääkaupunkiseudulla) ostamassa tajuttoman hyvää oliiviöljyä ja kaikkea muuta hyvää keittiöön Culinaria Keittiöelämää-kaupasta. Jessus, että oliiviöljy voi olla hyvää! Ja kunnon balsamico, ei mikään rypälemehu, mitä marketeissa myydään...

Eeva Kolu

Kiitos vinkistä, en olekaan käynyt tuolla! 

apple (Ei varmistettu)

Halleluja, forza, brilliant, upeaa, don't stop!

SIIS JUURI NÄIN.

Vähemmän on enemmän. Eikä hyvä, terveellinen ruoka oikeasti maksa maltaita. Kekseliäisyys ja mielikuvitus - ja hyvä boogie - saavat raaka-aineen kuin raaka-aineen kukoistamaan. Tein itse viime viikolla tajunnanräjäyttäviä uuniperunoita tonnikalalla. Ja yhden annoksen hinnaksi taisi tulla kolmisen euroa.

Hyvä boogie sulla, E!

Eeva Kolu

Samoin siellä :) Forza!

Eveeeeeeeeeeeeeeeee (Ei varmistettu)

KYLLÄ. Hyvä oliiviöljy ja pippurimylly ovat aivan ehdottomia. Jos ei muuta pastakastiketta ole, maistuvat esim tortellinit hyvin näiden avulla. Muutenkin hyvät raaka-aineet tekevät ison eron ruoan maussa - yksinkertainen tomaattikastike voi maistua taivaalliselta tai valjulta tai suorastaan pahalta riippuen tomaattien ja öljyn ja mausteiden laadusta.

Eeva Kolu

Juurikin näin! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää kuulosti tosi paljon Ranskattaret eivät liho- kirjan opeilta :)

Eeva Kolu

Se on ihana kirja.

irmy (Ei varmistettu)

Ihana teksti ja oioi, oliiviöljy ja pippurimylly, niin hyviä! Ostin nykyisen oliiviöljyni Italiasta reilatessa, mutta pikkuhiljaa olis tarve saada lisää. Onko mitään hyviä suosituksia? :)

Eeva Kolu

Heippa, no mun suosikkeja tällä hetkellä on sisilialaiset Cutreron oliiviöljyt, mutta hyviä on varmasti kymmeniä. Pienissä herkkukaupoissa pääsee maistelemaan ennen kuin ostaa, sitä mahista kannattaa hyödyntää jos suinkaan voi!

Eeva Kolu

Korjaus: merkki on siis Cutrera.

StiinaS (Ei varmistettu)

Hei!
Täälläkin hyvän ja yksinkertaisen ruoan rakastaja ilmoittautuu. Komppaan aiempaa kirjoittajaa. Antakaa vinkkejä hyvästä oliiviöljystä, kiitos.
StiinaS

tiippa (Ei varmistettu)

Asiaa! Paitsi mikään Suomesta ostettu oliiviöljy ei maistu enää hyvälle, kun pääsee maistamaan öljyä suoraan tiloilta. Tai niitä öljyjä, jotka menee tiloilta vain "tehtaanmyymälän" tai kotimaansa myyntiin. Ne parhaimmasta parhaat eivät koskaan taida saavuttaa meidän hyllyjä :) Mutta mielellään vinkkejä otetaan vastaan!!

ttt (Ei varmistettu)

Hei,
olisi kiva kuulla työpäivistäsi, miten jaat aikaa työssä tauoille, Ym, ehdottomista työvälineistäsi, työpisteestäsi.. Kaipaan arkea.

sanniss (Ei varmistettu)

Nyt kolahti, allekirjoitan jokaisen sanan. :) Onneksi mulla on vanhemmat, jotka osaa arvostaa näitä samoja asioita. Pippurimylly on saatu vuosia sitten lahjaksi, ennen kuin olin ehtinyt muuttaa vielä edes omaan kotiin ja oliiviöljyä he tilaavat säännöllisin välein Italiasta, niin että mulleki riittää aina muutama pullo. Lucky me :')

Kiitos ihanasta blogista! Viime aikoina on ollut ihan erityisen inspiroivia tekstejä :) onnentyttö oon siinäkin mielessä, että saan lueskella näitä. :) Onnellisia syyspäiviä!

suhmura (Ei varmistettu)

Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta!
Täytyypä tutustua Cutreran oliiviöljyyn. Saako sitä Helsingissä muualtakin kuin Ceestan Töölöntorin myymälästä?
Yksi öljysuosikkini on Colonna Granverde oliiviöljy, joka on maustettu sisilialaisella luomusitruunalla. Ostan sitä Hakaniemen kauppahallista.

Enne/Casa-X (Ei varmistettu) http://casa-x.blogspot.fi/

Kiteytit juuri ruuan ja aterian eron jotenkin niin iskevästi, että oli pakko kirjoittaa lause ylös :)

Lottlur (Ei varmistettu) http://nutsandcookies.wordpress.com/

Juuri näin! kauniit ateriat tekevät yksinkin syömiestä jotenkin siedettävää :) Kävin eilen Turun Italian Herkut-kaupassa (heillä myös nettikauppa) hakemassa oliiviöljykanisterin. Öljy on vielä kokeiluvaiheessa, mutta voittaa varmasti normikauppojen muovipulloöljyt. Aikoinaan totuin suoraan oliivitilalta tulleeseen öljyyn, ja Suomesta ostetut ovat sen jälkeen maistuneet lähinnä liian karkeilta. Nyt kuitenkin tunsin, että oli aika investoida kunnon öljyyn! Ihanaa sadekeskiviikkoa :)

Ole.

Kesäkurpitsasalaatti oli hyvää! Kiitos vinkistä! Oli niin yksinkertainen etten itse olisi tajunnutkaan.

-Mona (Ei varmistettu)

Hei Eeva!

Aina kokitkin sanovat, että käytä mahdollisimman hyvää oliiviöljyä. Mutta mistä tietää (ostaessa), että oliiviöljy on hyvä? En asu pk-seudulla, enkä tiedä paikkakunnallani yhtään puljua, missä öljyjä saisi maistella. Olet arvostellut lempiviinejäsi, olisiko mahdollista saada oliiviöljyistä vastaavanlaista postausta? Ja vielä siistimpää olisi, jos voisit lisäksi haastatella jotakuta oliiviöljyasiantuntijaa tai muuten kerätä tietoa oliiviöljyn valmistamisesta, käytöstä ym, ym! (Tekosyy matkustaa oliivitilalle jonnekin etelään! ;) Haha. lähtisin itse ottamaan selvää, mutta olen aivan PA. )

Kiitos kaikesta.

saini (Ei varmistettu)

Mulla on aikalailla samat säännöt omassa keittiössäni! 2x oliiviöljy 2x suola ja mun sitruunakesäkurpistapastaan tulee vielä paistettua pekonia :)

Jonna J (Ei varmistettu) http://auringonkeraaja.blogspot.com

Mä rakastan näitä sun ruokaohjeita! Enkä liioittele yhtään. Kiitos inspiraatiosta! Tuon oliiviöljyhomman muuten huomasin minäkin vasta keväällä, laadukkaalla ja ei-niin-laadukkaalla on vaan aika iso ero.

Huivi (Ei varmistettu)

Hei, löysin blogisi vasta ihan juuri. Ihania tunnelmia ja ajatuksia, näin kotiäidillekin. Jään seuraamaan ehdottomasti.
Yksi kohta kirjoituksessasi pisti silmään näin italialaisen miehen vaimona: oliiviöljyähän ei kuuluisi käyttää paistamiseen. Paistamiseen parempia ovat näin Suomessa esim. perinteiset rypsiöljyt. Italiassa siihen kai käytetään m. maissiöljyä.

horros (Ei varmistettu)

Jos helsingistä hyvää oliiviöjyä halajaa, suosittelen suuntaamaan Katajanokalle Signora nimiseen italialaiseen kahvila/kauppaan.
Sieltä löytää oikein laajan ja hyvän valikoiman italialaisia neitsyt oliiviöljyjä (ja luomujakin löytyy!)Muualta en enää osta.

Kommentoi