halutaan laatua, kuka tarjois?

Lukaisin juuri Uuden Mustan taannoisen kirjoituksen pettymyksestä Acnen surkeaan laatuun ja hajoileviin saumoihin.

 

Pakko yhtyä valituskuoroon. Acnen persuksista repeilevät saumat ovat tuttuja meidänkin taloudessa. Vaatekaappiini on kulkeutunut useampia kalliita "merkkivaatteita", jotka ovat osoittautuneet laadultaan surkeiksi. Kyllä kirveli, kun muutaman vuoden takaisella New Yorkin-matkallani päätin kerrankin panostaa järkevään mustaan villamekkoon ja ostin sen isoilla dollareilla paikallisesta kalliimpaa kamaa myyvästä tavaratalosta. Ensimmäisen käyttökerran jälkeen mekon sivusauma oli revennyt melkein kokonaan auki ja mekossa oli nukkaa enemmän kuin karvaisen miehen navassa.

Ja sitten on vielä ne kledjut, jotka eivät ole edes kulkeutuneet kaupasta kotiin asti, koska jo materiaalilapun vilkaiseminen on tehnyt selväksi, ettei kallis hinta voi mitenkään olla perusteltu. Viimeisen parin viikon aikana olen nähnyt esimerkiksi reilun 100 euron hintaisen tekonahkalaukun, saman verran maksavan akryylineuleen ja reilun 300 euron hintaisen polyestermekon. Kaikki trendikkäiltä ja himotuilta merkeiltä, joita myydään keskustan hienoissa pikkuliikkeissä. Kyllä siinä on kuluttaja hoomoilasena, jos sallitte moisen sananparren.

 

Aihe on juuri nyt ajankohtainen, sillä perusvaatevarastoni kaipaisi täydennystä, ja alennusmyynneistähän niitä kelpaisi etsiä. En omista ainoatakaan mustaa, harmaata tai valkoista t-paitaa. Tarvitsisin kiperästi myös muutaman arkimekon, mustan hameen ja harmaan neuletakin.

Mutta mitä enää uskaltaa ostaa? En halua ostaa halpaa, koska perusvaatteen pitää kestää käyttöä ja aikaa. Mutta kun pohjoismaiset "laatumerkit" toinen toisensa perään tuottavat pettymyksiä, kertokaapa...

... kuka vielä tekee vaatteet oikeasti laadukkaasti?

 

Olen valmis maksamaan, mutta en pelkästä merkistä. Haluan maksaa nimenomaan laadusta ja kestävyydestä. Jos tahdon ostaa polyesterisen pikkumekon, ostan sen Gina Tricotista kaksikymppisellä, en hienosta liikkeestä kolmella sadalla eurolla.

 

Jos teillä on ideoita, vinkatkaapa minulle siis merkkejä tai yksittäisiä vaatekappaleita, jotka ovat teillä käytössä osoittautuneet oikeasti laadukkaiksi ja kestäviksi.

 

Oma vinkkini on, että osta vintagea niin paljon kuin suinkaan pystyt. Vielä parikymmentä vuotta sitten vaatteet tehtiin kestämään. Jos ostat tänä vuonna uuden vaatteen ja 30 vuotta sitten tehdyn vaatteen, villi veikkaukseni on, että 10 vuoden päästä se vintagevaate on yhä kaapissasi siinä missä 2010-luvun vaate on luultavasti jo matonkuteena.

Toinen (ehkä hieman yllättävä...) vinkkini on se, että Gina Tricotista saa hyviä alustoppeja. Ne pitkät elastaanisekoitteiset topit ovat hinta-laatusuhteeltaan todella hyviä, kestävät tuhat pesua eivätkä lörpsähdä. Sääli, ettei niitä tehdä kuin vartaloa nuolevina malleina, mutta paidan alla ne ovat loistavia. Löysin topit käsityömaikaksi opiskelevan tuttuni suosituksesta. Pitää nyt siis vielä painottaa, että tämä koskee vain niitä elastaanisekoitteisia vartalonmyötäisiä paitoja, ei kaupan muita trikoita.

 

 

 

 

Itse olen ollut todella tyytyväinen A.P.C.:n vaatteiden laatuun, mutta maksaisinko melkein 100 euroa t-paidasta? Mekosta ja kauluspaidasta maksan melko mukisematta, mutta trikoo... ennemmin ehkä lopetan trikoovaatteiden käytön, kuin alan maksaa niistä kolminumeroisia summia.

 

Parhaat t-paitani ovat Filippa K:lta, joskin myös vaatekaappini kamalin lumppu, uitetun koiran näköinen musta hihaton toppi, on samaiselta merkiltä. Onko kaikessa lopulta kyse vain tuurista?

 

kuvituksena Polyvoressa askartelemiani kollaaseja

Kommentit

Suvi (Ei varmistettu)

Zaran neuletakit (ne joita on kaikissa mahdollisissa väreissä, suurimmaksi osaksi puuvillaa) on ihan älyttömän hyviä, pitää muotonsa eikä kutistu (toisin kuin hennesin vastaavat, niistä hihat lörpähtää parin käytön jälkeen ja helma lyhenee pesussa). Nyppääntymisnopeus on suunnilleen sama kuin gantin neulepaidoissa. Tosin kaikki neuleet nyppääntyy, mutta sitä varten on nukkanyppyri! :D

Ja GT:n perustopit on parhautta!

Eeva Kolu

Suvi: kiitos vinkistä! En olekaan koskaan kiinnittänyt Zarassa huomiota tuollaisiin neuletakkeihin. Seuraavalla visiitillä pidän silmät auki noiden varalta :) Mulla on muuten tuollainen nukanpoistaja, olen onnistunut varsin lahjakkaasti tekemään sillä reikiä yhteen jos toiseenkin villavaatteeseen :D

*jossu* (Ei varmistettu)

Tuntuu oudolta, mutta mun parhaat neuletakit ovat Ginasta. Ihan sellaista pieninappista perusmallia, ei ole nypyn nyppyä tullut parin vuoden käytössä eikä muotokaan ole mystisesti muuttunut. En nyt vaan osaa sanoa materiaalista mitään, koska olen reissussa ilman yhtäkään tuollaista aarretta.

anne (Ei varmistettu)

Mä luotan aika monessa asiassa Sandiin. Mun merinovillainen neuletakki menee käytössä nyt kolmatta vuotta yhtään nyppääntymättömänä.

Alien (Ei varmistettu)

Itse olen huomannut saman noista GT:n pitkistä trikootopeista. Aivan mahtavia alustoppeina! Valitettavasti en nyt osaa suositella mitään laadukasta ja kestävää merkkiä. No, Benetton ja Sisley ovat yleensä mulla melko hyvin käyttöä kestäneet.

Maissi (Ei varmistettu)

Yllättävää kyllä monet parhaat perusvaatteet, t-paidat, topit ja neuletakit ovat löytyneet akselilta H&M ja Lindex. Esimerkiksi jokaisen kesän käytetyin "takki" on Lindexin musta hieman pidempi neuletakki, jonka olen ostanut varmaan vuonna 2002 ja takissa ei ole nypyn nyppyä eikä juuri muutakaan kulumisen merkkejä. Samoin H&M on tarjonnut muun muassa hyviä normaalimittaisia neuletakkeja, joista juurikin eräs harmaa yksilö on hyvin palvellut noin vuodesta 2005 ilman sekään sen suurempia elämisen jälkiä. H&M:n miestenpuoli tarjosi viimetalvena myös ihanan 100% merinovillaa olevan neuleen, joka pysyi hyvänä ahkerasta käytöstä huolimatta! Tosin pesen neuleita melko harvoin, joten sekin voi kestoa lisätä. T-paitoja (pitkä ja lyhythihaisia) on itselläni näistä liikkeistä useampia, jotka ovat kestäneet hyvinä vuosia.
Ainoa vika on, että niiden helmien lisäksi joutuu joskus kokemaan myös hieman heikompaakin laatua, samoissa tuotteissa.

Pee (Ei varmistettu)

Ostin Uniqlosta toissavuonna harmaan merinovillaneuleen, se on kestänyt järjettömän hyvin. Se on kuitenkin kulkenut mukana koko ajan ja olen käyttänyt sitä vähintään viikottain, usein useita päiviä viikossa. Eikä nypyn nyppyä! En tiennyt tälläistä olevan olemassakaan :) Eli seuraavaksi, kun olet Unoqlo-kaupungissa, tsekkaa niiden neuleet. Harmikseni neuleet ovat vain talvimallistoa, koska pari kk sitten ei kaupoissa ollut neuleen neuletta. Tietysti toivon, että sama laatu jatkuu nytkin, jos niitä pääsisin vihdoin ostamaan muissakin väreissä. Voi pettymys, jos laatu onkin heikontunut.

Täältä myös piste Ginan perustopeille, voi kun ne tajuasi laajentaa sen matksun käyttöä muihinkin trikoisiin..

Tulen lukemaan kaikki t-paita vinkit, koska MISTÄ niitä oikein saa?

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Kirpputorit ovat usein hyviä muidenkin kuin niiden oikeiden second hand -vaatteiden osalta. Esimerkiksi itse olen löytänyt mexx:in mustan perusvillaneuleen (ei villaista neuletta vaan sellaista tavallisempaa neuletta) joka ei ole nyppääntynyt eikä röpsähtänyt vaikka olen pessyt sitä raa'asti pesukoneessa. Eli jos kirpparille selviytyneet vaatteet ovat selvinneet jo parista pesukerrasta siedettävän näköisinä, tod. näk. ne selviävät vielä sadasta muustakin.
En tiedä luitko viime syksynä hesarin kuluttaja -sivulta neuleiden nukkatestin: Kallein taisi olla huonoin ja halvin paras.

Paula (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida vähäsen... Olen laihtunut 15 kiloa viimeisen puolen vuoden aikana ja kaikki vaatteeni ovat muuttuneet teltoiksi. Yritin kutistaa HM:n 6,90e maksavia pitkahihaisia paitoja 90-asteisessa pesussa, mutta niille ei tapahtunut yhtään mitään. Alkoi oikein suututtaa, että ovat niin kestäviä.

Krisse (Ei varmistettu)

GT:n trikootopit on mun pukeutumisen peruspilareita. Helman saa hyvin revittyä takapuolen päälle, tosin tuon mainitsemasi 1000. pesun jälkeen kynnet kaivautuvat neuloksen läpi, ja takapuolen päällä trikoossa komeilee nyrkin mentävä aukko. Hyviä matonkuteita tulee kyllä.

Ja Zaran neuletakit on parhaita. Tai en omista kuin yhden, mutta paras se noista omistamistani on. Valikoimista on pitkää ja lyhyttä mallia taskuilla ja ilman. No, ainakin talvella vielä oli.

Norkku (Ei varmistettu)

Melkein hävettävää tunnustaa, mutta omat parhaiten aikaa ja kulutusta kestäneet vaatteeni ovat H&M:ltä, mutta toki sieltäkin saa sutta ja sekundaa. Kymmenisen vuotta sitten ostamani, ahkerasti käytetty, rakastettu ja pesty toppi alkaa nyt vihdoin hajoilla saumoistaan.

Olen myös joskus sortunut ostamaan kalliimpia vaatteita, kuvitellen niiden olevan laadukkaampia. Pettymystä on tullut hajoilevien saumojen, nyppyjen ja kaiken muun mukavan muodossa joidenkin kappaleiden osalta.

Panostaisin mielelläni laatuun, mutta toisaalta en halua maksaa vaatteesta joka ei kestä edes normaalikäyttöä.

Eismi (Ei varmistettu)

Tuo on niin totta, laatua on vaikea löytää! Tuollaisen harmaan villatakin olen itseelleni ostanut erään kaupungin Dressmanin loppuunmyynnistä viidellä eurolla - malli on tasan samanlainen kuin se mitä naisille myydään viereisessä Anttilassa tai Carlsonilla. Kaikille ei tietysti tämä käy, mutta itse olen ollut takkiin tyytyväinen (vaikka nainen olenkin) :) Muutoinkin tuntuu että naisten ja miesten vaatteiden laaduissa on paljon eroja, ja tuntuukin että joskus miesten vaatteet olisivat vain yksinkertaisesti parempia laadultaan hankkia. Mutta toivotaan että löydät laatua! :) Kaunista kesää!

AnnaGantfani (Ei varmistettu)

Mulla on Gantin kokovillaiset villapaidat kestäneet nyppyyntymättä. Tosin, koska ne ovat kokovillaa, ne myös kuluvat eli ikuisia eivät ole nekään. :( Gantilla on myös sekoitteita mutta niihin en koske.

Saruska (Ei varmistettu)

Laadukkaita (joskin hintavia) neuleita saa täältä:
http://www.maskaknits.com/en/
Suosittelen!

Nna (Ei varmistettu)

inwearin hinta-laatusuhde on mielestäni ollut aika hyvä - lukuunottamatta ainoaa merkiltä omistamaani ohutta t-paitaa, joka nyppyyntyi saman tien. laadukkaat trikoovaatteet tuntuvat olevan mahdottomuus; jos kangas onkin ok, niin ainakin se on leikattu vinoon niin, että paita alkaa heti kiertää (esim. filippa k:lla).

Maria (Ei varmistettu)

Kirppikseltä löytynyt HM:n miesten merinovillatakki on kestänyt kirjaimellisesti päivittäistä käyttöä nyt kaksi vuotta, eikä ole millänsäkään. Myös Benettonin perusvillatakit ovat kestäneet kovaa kulutusta ja konepesua.

Jenni (Ei varmistettu)

Ostan itse paljon vaatteita Selectediltä. Samoin poikaystäväni. Merinovillaiset neuleet on ollut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta laadukkaita. Myös muut vaatteet ovat pysyneet kuosisa, eivätkä hinnatkaan ole pilvissä.

Lise (Ei varmistettu)

Uniqloa kun tästä maasta saisi niin olisin maailman onnellisin tyttö. Yksi sekava lauseenpätkä riittää kuvaamaan miksi: täydellisessä kunnossa oleva, unelmankevyt, mutta lämmin, paljon käytetty villa-kashmir-neuletakki, joka maksoi 20£..

Hanna (Ei varmistettu)

Täälläkin luotetaan Ginan perustoppeihin, opiskelijalle ne on juuri sopivan hintaisia ja pidän siitä pidemmästä mallista ku

Jon-Jon (Ei varmistettu)

H&M:n miestenosasto on neuleiden ja teeppareiden kultakaivos (Ei LOGG tai DIVIDED, vaan perusmallisto). Mallit ovat suoria ja slimmejä eikä hartialinjan kanssa ole liioiteltu, joten ne passaavat useimmille naisille, joille kelpaa siveelliset kaula-aukot. Materiaalina neuleissa ja teeppareissa on useimmiten 100% puuvilla ja silloin tällöin neuleista löytyy 100% merinoa ja 100% villaa.

Pakko linkata vielä Hanneli Mustaparta H&M:n miesten perusteepparissa:
http://hanneli.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2010/05/aac_63...

Neuletakeista American Apparelin puuvillatrikoo-neuletakit matskuissa Baby Rib ja Solid Rib ovat omia suosikkejani. Pari vuotta sitten hankitut musta ja harmaa oversize-neuletakki ovat edelleen hyvässä kuosissa, vaikka ovatkin lähes päivittäisessä käytössä.

Tuuli (Ei varmistettu)

Parhaat ja kestävät raitapaidat tarjoaa ehdottomasti Kapteenska. Piste.

noo_ra (Ei varmistettu)

Hyvä kun saatiin katti pöydälle, jonkun fiskun ihmisen pitäis oikeesti tehdä yhteenvetopostaus siitä, mihin vastuullisen kuluttajan pitäis kiinnittää huomiota vaatehankintoja tehtäessä jotta sais oikeesti laadukkaan vaatteen. Mä olen itse ihan tumpelo kaikkien materiaalien kanssa, mikä on viskoosia ja mikä akryylia ja mikä on hyvä ja mikä ei. Puolet neuleistani ovat muuttuneet ensimmäisessä pesussa huopatossuksi, ja se aina harmittaa. Mäkin haluaisin olla se paljonpuhuttu vastuullinen kuluttaja, help me!

Ee (Ei varmistettu)

Oman vaatekaappini parhaiten säilyneet neuleet ovat Gapin merinovilla ja Zaran kasmir. Acnen neuleet ovat nyppääntyneet pahasti, vaikka materiaalin pitäisi olla kunnossa (100 % merinovillaa) ja hintakin luonnollisesti näistä korkein.

Valkoisen t-paidan metsästys on todella haasteellista, varsinkaan jos ei halua niitä vartalonmyötäisiä tai viskoosipaitoja. Löysin hyvän täyspuuvillaisen COS:sista ja ostin monta. Pidän jo silmäni auki seuraavien varalta.

Jostain syystä miehille tehdään parempia vaatteita. Poikaystäväni on jo monta vuotta käyttänyt H&M:n ja Selectidin merinovillaneuleita, jotka ovat säilyneet hyvinä miltei päivittäisestä käytöstä huolimatta. Filippa K:n puuvillaneuleetkin ovat kestäneet vuosia. Ja t-paidat (Acne, Filippa K) kestävät ja kestävät vuodesta toiseen. Ja minä pesen meidän molempien pyykit, ettei ole pesustakaan kiinni. Tosin hyviä valkoisia t-paitoja ei löydy helposti miehillekään.

wikke (Ei varmistettu)

Ah, niin tuttua. Acnen kahdensadan housut lähes repeää persuksista, Marimekon hieno Samu-Jussin villaneuletakki nyppääntyy kolmantena päivänä. 2 or + by Yatin neuletakki lörpähti. Laatua voi saada silti noiltakin merkeiltä, kyse tuntuu olevan vähän tuuristakin. Mun käytetyin neuletakki on yksinkertainen ja harmaa, Benettonilta. Se on kylläkin ostettu kirpparilta, joten en tiedä löytyykö liikkeestä.

Ee (Ei varmistettu)

Lisäyksenä vielä, että mustan, vähän a-linjaisen hameen tekeminen ilman röyhelöitä tms kommervenkkejä jostain laadukkaasta materiaalista (muusta kuin polyesterista, paksu puuvillakin kelpaisi, villa olisi unelma), on keskihintaisille vaatevalmistajille ilmeisesti mahdoton tehtävä. Tai sitten en vain osaa etsiä oikeista paikoista. Mistä niitä löytää?

Sandra (Ei varmistettu)

Nanson Lempivaatteen trikoot ovat ainakin täällä kestäneet hyvin aikaa ja pesukonetta. Yksi indigon sininen mekko on kolmen vuoden ahkeran käytön jälkeen edelleen hohtavan indigon sininen. Samoin nappilistapaidat, joita Eerikinkadun liikeessä myytiin muutama kesä sitten, ovat kestäneet hyvin. Ostin molemmat tuotteet alennusmyynnistä. Kysyin myyjältä kankaan kestävyydestä ja hän kertoi, että valitsemissani paidoissa on käytetty trikoota, jonka lankojen päät on kiedottu neuloksen sisään, jolloin nukkaa ei synny. Suurin syy trikoon nukkaantumiseen on kuulemma juuri se, että merkit ostavat halvempaa trikoota, jossa lankojen päitä ei ole kiedottu neuloksen sisään, jolloin ne sitten pienenkin käytön jälkeen alkavat sieltä pyrkiä ulos ja syntyy nukkaa. Myyjä vielä varoitteli, että joistain vaatteista on mahdotonta tietää kunpaa tekniikkaa on käytetty, joten shoppailu on tuuripeliä kuten sanoit! Surullista kyllä viime vuosien Lempivaatteen mallistot eivät ole miellyttäneet omaa silmääni :(

Jose / ajastaika.com (Ei varmistettu)

Mun paras neuletakki (päällä nytkin...) on 4 vuotta takaperin H&M:ltä tilattu, materiaali 100% puuvillaa eikä vieläkään näytä kulahtaneelta. Harmi kun nykyään kyseisen ruotsalaisen vastaavissa on mukana myös tekokuituja. :/

Selectediin ja Objectiin olen ollut aika pettynyt, vaikka kummatkin on saman lafkan (Bestseller) perusmerkkejä Vilaa, Onlya ja Veromodaa kalliimpia. Paidat kulahtaa saman tien vaikka olis matskut kohdillaan ja esim. Objectin keväällä ostamastani takista ehti parissa kuukaudessa irrota suunnilleen kaikki napit (yksi katosikin eikä varanappia tietystikään ollut) ja lisäksi vuori ratkesi oikein kunnolla hiha-aukon kohdalta.

Perustopeissa luotan JC:n painijaselkäisiin, vähän kalliimpia kuin GT:n vastaavat mutta saa laitettua paremmin housuihin kun eivät ole niin pitkiä. GT:n topit muistuttavat mulla enemmänkin lyhyttä mekkoa, siks niitä varmaan ei ole tullut koskaan hankittuakaan. :P

millimolli (Ei varmistettu)

Mä liputtaisin kanssa JC:n painija-selkätoppien puolesta, varsinki trikoosta tehdyt pitävät värinsä ja mallinsa todella hyvin. Myös ainakin carlingsissa myytävät Red Labelin neuleet ovat hyviä. Espritin trikoo on myös aika voittamaton vaikkakin hintavaa.Piecesin topit ovat kanssa ihan äärettömän hyviä. Onlylla ja vero modalla on myös ajoittain hyviä perus paitoja kaupan. Eri asia sitten on mihin putiikkiin haluaa rahansa laittaa, jos haluaa eettisyyttäkin pitää silmällä pitäis ehkä harkita muita putiikkejakin enemmän.

Tuntuu myös, että h&m tarjoaa myös ajoittain tosi hyvälaatuista tavaraa mutta parin viikon päästä samannäköistä vaatetta myydäänkin jo lurtsummasta materiaalista repsottavilla saumoilla. Laatu vaihtelee paljon siis ketjutenkin sisällä kuten esim GT:n kanssa on.

nanzo (Ei varmistettu)

Nanson vaatteet mullakin kestänyt todella hyvin erittäin kovaa käyttöä ja tiivistä pesutahtia. Trikoohousut olivat tästä poikkeus, mut tunikat on olleet aivan mahtiksia! Vähä värit muutaman vuoden jälkeen kulahtaneet mut mun silmiin ei rikollisen paljon.

katja (Ei varmistettu)

puhut niin asiaa, kallis hinta eikä merkki takaa laatua! itse suosin h&m:n miesten osaston t-paitoja. eivät menetä muotoaan vaikka jättäisi kuivumaan mytyssä lattialle (en tosin nin radikaalisti ole pyykkiäni kuivattanut) ja 100% puuvillaa, osa jopa luomupuuvillaa. halvoista rättikaupoistakin näköjään löytyy, kun etsii vaan:-D

Sade (Ei varmistettu)

T by Alexander Wangin trikooteepparit ja muut on mielestäni laadukkaita. Olen niitä tilaillut Outnetistä muutamalla kympillä (teeppari n. 30-40 e). Jos löytää monta kerralla, niin reilun kympin postimaksukaan ei harmita. Olleet itselläni käytössä jo vuosia eivätkä menneet miksikään. Yleensä ottaen kyllä huollan vaatteitani hyvin.

Emma (Ei varmistettu)

Flippa K oli minulle hirveä pettymys. Kaikki ovat kehuneet suunnattomasti sen neuleita j aniinpä sijoitin sellaiseen viime syksynä satasen. Nyt yhden talven käytön jälkeen neuleeseen on alkanut ilmestyä reikiä ja se on muutenkin paikoin rispaantunut. Ärsyttävää tosiaan, kun laadukkaita vaatteita ei tunnu enään mistään löytyvän.

Sade (Ei varmistettu)

Niin Acnesta piti vielä sanomani, että merkin kenkiin kannattaa panostaa, ne ovat laadukasta paksua nahkaa ja viimeisteltyä työtä, mutta muuhun en ole enää aikoihin kajonnut. Desingkin on mennyt mielestäni jotenkin omituiseksi, eikä viitsisi enää yhden kauden jälkeen käyttää, liian trendihakuista.

fia (Ei varmistettu)

Paras perusneuletakkini on löytynyt yllätyksekseni Vilasta. Materiaali on pahalta kuulostavaa viskoosi-nylonsekoitetta, mutta neule on silti pysynyt erittäin käyttökelpoisena jo lähes neljä vuotta. Samoja paitoja on siis edelleen myynnissä.
Laadukkaimmat trikoovaatteet saa mielestäni Nanso Lempivaatteelta, harmi vain että leikkaukset ja kuosit harvoin omaa silmääni miellyttävät.
Ginan perustoppien puolesta liputan minäkin, vaikken puljua muuten haluakaan tukea.
Selectediin sen sijaan olen hieman pettynyt, tuntuu nimittäin olevan aika arpapeliä laadun suhteen. Perustrikoopaita menetti värinsä ja nukkaantui ensimmäisessä pesussa, lisäksi neulos rupesi purkautumaan hihoista. 100% puuvillaa olevasta neuletakista lähti myös värit ja löystyi muodottomaksi. Neuletakin kohdalla kyse saattaa tosin olla materiaalivalinnasta; on tullut huomattua, että täyspuuvilla ei ole neuleissa se paras mahdollinen vaihtoehto, koska se menettää niin helposti muotonsa.

Elisa (Ei varmistettu)

Laadukkaiden vaatteiden löytäminen tuntuu kyllä melkoiselta haasteelta. Filippa K:lta oon löytänyt joitakin hyvälaatuisia trikoita ja neuleita, mutta valitettavasti myös parin pesun jälkeen lähinnä lattialuutuksi kelpaavia rytkyjä. Acnea en huolisi enää kaappiini edes maksusta, saumat kiertää niin t-paidoissa kuin farkuissakin. Jotenkin tuntuu, että huonolaatuiset vaatteet on erityisesti naistenmallistoja koskettava ongelma, sillä poikaystävän vaatteet tuntuu kyllä kestävän pesua ja käyttöä ihan eri tavalla. Voi tietty olla että vaan kuvittelen.

Uusi Aamu (Ei varmistettu)

Enpä pysty Suomen tämän hetken tarjonnasta sanomaan mitään, mutta Uniqlon lähelle jos pääsee niin sieltä kannattaa kantaa kotiin niin neuletakkeja kuin ihan perustoppejakin. Niin ja niiden aluspaidat on myös ihan huippuja. Aiemminkin kehuttu Uniqlon villainen neuletakki kuulemma on parempaa kuin mitä vaikka Guccin vastaavat ja tämä kommentti on tullut tuolla kalliimmalla työskentelevältä henkilöltä. Sen lisäksi Uniqlosta saa tosi kivan näköisiä mekkoja. Eli jos kohdalle sattuu niin kannattaa piipahtaa :)

ps (Ei varmistettu)

R-collectionin hupparit, t-paidat ja kollarihousut kuluvat nekin toki ajan myötä, mutta pelkässä kotikäytössä tähänkin menee noin kymmenen vuotta, ellei kauemmin. Sama koskee anorakkeja. Kokemuksesta kyseisen merkin täyspuuvillaiset college-vaatteet kestävät kaiken muun paitsi akkuhapon. Olen myös ollut tyytyväinen perus t-paitoihin, vaikkakin ne ovatkin hieman telttamallisia. Plussana voisi myös mainita, että kotimaisen tuotteet voi kaiketi helpommin lähettää takaisin ja peräänkuuluttaa rahojaan?

Hempsu (Ei varmistettu)

Suurin osa mun vaatteista on H&M:stä. Jossain vaiheessa iski kuitenkin ajatus siitä, että olis pakko ostaa "laadukkaampia" merkkivaatteita ja aloin osteleen Espritin vaatteita. Nyt oon palannu H&M:n asiakkaaks, sillä mitkään mun vaatteet ei oo ikinä ollu niin huonolaatuisia, kun Espritin! Ihan järkyttävää kuraa oikeesti!!!!!!! Olin tästä tosi yllättyny ja aluks luulin, että omalle kohdalle oli vaan sattunu huonoja yksilöitä, mutta kun sama meininki jatku ja jatku, niin tein pyhän päätöksen, etten osta enää mitään Espritiltä. En ikinä heitä vaatteita roskiin, vaan pidän niitä vuosikausia, myyn kirppiksellä tai vien UFFille, mut suurin osa Espritin vaatteista muuttu oikeesti lumpuiks, joten ne oli pakko heittää pois. H&M:n vaatteet ei oo ikinä tuottanu mulle vastaavaa pettymystä. Oon ostaessani tarkka, en osta huonosta matskusta tehtyjä vaatteita ja vältän helposti kulahtavia yksilöitä (esim. t-paidat) tai huonosti tehtyjä vaatteita. Näin onnistuu H&M:ltä tekeen vuosia kestäviä löytöjä!

Aaa (Ei varmistettu)

Oon kans pyrkinyt muutaman viime vuoden ajan valikoimaan kaupasta vain 100% puuvillasta/villasta/pellavasta/jne. tehtyjä vaatteita. Rekeillä huomaa nopeasti, että valikoima putoaa huomattavasti, kun kalliidenkin merkkien vaatteet saattavat sellaisista sekoitteista tehtyjä, ettet edes ole kuullut sellaista kangaslaaduista ennen. Tällä keinolla oon välttynyt esim. yhden käyttökerran neuleilta täysin. Oon myös huomannut, että tämä asia on yleensä enemmän materiaaliin kuin merkkiin liittyvä.

Kauluspaitojen osalta eniten harmittaa irtoilevat napit. Niitä on mun mielestä aina, ihan sama paljonko on paidasta maksanut...

-m- (Ei varmistettu)

.. saa erinomaisia trikoita, joita suositellaan pestäväksi 60-asteessa (vaikeatkin tahrat lähtevät ja värit pysyvät). Hinta on hieman korkeampi kuin ihan halvimpien rättien, mutta ehdottomasti sen väärti. Kannattaa tsekata myös R-collectionin muut vaatteet - ikuisten anorakkien lisäksi tarjolla on ollut merinovillaneuleita (joita omistan useamman), villakangastakkeja, maihareita..itse suosisin ko. lafkaa sen kotimaisuuden takia, vaikka ompelutyö taitetaankin nykyisen teettää Virossa. Ainakin Eevan kaipailemaa valkoista, mustaa ja harmaata teepparia saa eri malleissa. Firman brändi ei ole se hohdokkain, mutta tuotteet tutustumisen arvoisia.

maria (Ei varmistettu)

Jos ostan uutta, ostan vain ekologisilta merkeiltä laadukkailta tuntuvia vaatteita. Esimerkiksi Raumalla sijaitsevasta Mono shop -putiikista on tullut tehtyä ihania, laadukkaita ja eettisiä hankintoja. :)

Mielestäni silti itse tekemällä saa parasta laatua. Tosin olen paraskin puhuja kun omakaan aikani ei siihen riitä. :D Mutta esim. villakangastakin ja pari mekkoa olen itselleni tehnyt, sekä läjäpäin koruja.

Yksi paras käytettynä ostamani vaate on ollut Filippa K:n musta, pitkähkö, täysipuuvillainen napitettava neuletakki. Olen pessyt sen jo monta kertaa, eikä se mene yhtään miksikään; väri ei ole haalistunut tippakaan, neulos ei ole nyppyyntynyt ja saumat ovat vieläkin priimakunnossa. Kyseinen neuletakki onkin yksi käytetympiä vaatekappaleitani. :) Ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien olen haaveillut harmaasta versiosta, mutta harmikseni vielä sellaista ei ole käytettynä tullut vastaan.

Mme Flore (Ei varmistettu)

Mun parhaat neuletakkini ovat Mangosta. Taitavat olla 100% viskoosia ja kestäneet valtavasti pesuja ja käyttöä. Muutama omistamani ketjun t-paita on ollut ihan siedettäviä myös. Farkuissa parhaat ovat olleet Replay ja G-Star, en tiedä ovatko noiden merkkien muut vaatteet yhtä tasokkaita.

Olen muuten huomannut saman kuin Hempsu yllä. Espritn vaatteet ovat jotain aivan karmivaa, jopa ihan ok materiaaleistakin olevat sieltä ostamani vaatteet ovat menneet lähes käyttökelvottomiksi parissa viikossa.

Siri (Ei varmistettu)

UNIQLO! Jo muutamassakin kommentissa hehkutetut neuleet ovat oikeasti parasta mitä tielleni on osunut. Mulla on 3 neuletakkia ja yksi neulepaita vaihtelevilla materiaalisekoituksilla ja ne ovat kestäneet runsaassa käytössä vuosia! Topit, mekot, tunikat ja trikoot ovat myös Uniqlossa loistavia. Uniqlo Suomeen heti!

iduska (Ei varmistettu)

Juuri hetki sitten nurisin samasta aiheesta :) Täytyy testata tänne tulleet vinkit... tosin on hankalaa tietää, mikä vaate kestää, kun tuntuu että samalta merkiltä toinen vaatekappale kestää vuosia ja toinen kaksi käyttökertaa.

iviivi (Ei varmistettu)

Oon ite aikoinaan todennu lindein perusmallistan paksummasta kankaasta olevat tpaidat ihan mielettömän pitkäkestosiksi, ostin ensimmäisen paidan sattumalta kirpparilta ja kun tajusin että oon käyttäny kyseistä paitaa lähes kerran viikossa pesussa ja paita ei oo menny mikskään! sen jälkeen lindexin perusmalliston paidat on ollu kovaa huutoa :)

Jenny (Ei varmistettu)

Indiska. Tälläkin hetkellä päälläni on Indiskalta ostettu mekko, vuoden tai kaksi vanha. Täysin moitteettomassa kunnossa. Minulla on sieltä myös valkoinen hento neule. Ajattelin sen menevän parissa pesussa rikki kun oli niin...herkän ja kevyen oloinen. Sekin on viime kesältä. Edelleen täysin ehjä ja jopa kaikki helmiäisnapit tallella. Toisaalta, olen tekstiilihuoltajan koulutuksen saanut ja tehnyt sitä työkseni jokusen vuoden ja saattanee vaikuttaa asiaan. Suosikkivaatteitani kun olen kohdellut kuin kukkia kämmenellä :) GT:n vaatteista olen kuullut, että nopeasti ratkeavat saumat. Itselleni niin ei kuitenkaan ole käynyt.

Punainen (Ei varmistettu)

Oho! Hämmennyin Esprit-kommenteista, sillä kyseinen liike on hovivaatettajani nimenomaan peruspaidoissa (t-paidat, kauluspaidat, yksiväriset topit), joita Espritiltä saa aika paksussa puuvillassa. Ne ovat kyllä mulla kestäneet useamman vuoden ihan normikäytöillä ja -pesuilla. Kaipa sielläkin on sitten myös kuraa. Yleisesti olen huomannut, että hinta ei korreloi laatuun. Olen kokenut kalliita pettymyksiä ja halpoja iloisia yllätyksiä.

Susanna (Ei varmistettu)

Mulla Filippa K:n merinovillaiset neuleet ovat palvelleet hyvin. TOSIN yhteen niistä tuli reikä napin kohdalle; reikä paikattiin liikkeessä. Mutta materiaali on pysynyt hyvänä ja kestää konepesunkin. Miehellä puolestaan on Selectedin merinovillainen neule, ja myös se on kestänyt hyvin. Myös mulla olevat Filippa K:n puuvilla-elastaanitrikoot on kestäneet hyvänä, toisin kuin aiemmalla kommentoijalla.

Munkin mielestä Nanson vaatteet ovat varsin laadukkaita ja trikoo mukavan paksua, joskaan Nanson design ei välttämättä kolahda kaikkiin - ainakaan perusvaatteita sieltä ei saa.

Parhaat kenkäni ovat Camelin. Ne on ostettu ehkä kahdeksan vuotta sitten ja niillä on kävelty ainakin satoja kilometrejä (nyttemmin kun toimivat lähinnä talvisin lenkkikenkinä). Nauhat on pitänyt uusia pari kertaa mutta muuten käyttöä ei juuri edes huomaa. Camelin nykylaadusta en sitten osaakaan sanoa, kun nuo tosiaan ovat jo niin iäkkäät. ;)

Susanna (Ei varmistettu)

Tuli mieleen vielä, että jossain vanhassa Oliviassa oli juttua hyvän perusvaatteiston rakentamisesta, ja jutussa oli listattuna toimituksen suosikkeja. Mainituiksi tulivat ainakin Indiskan ribbitrikoiset topit, Benettonin kasmirneuleet ja Inwearin mekot, muistaakseni myös jotkin H&M:n T-paidat. Ja niin, omista vaatekokemuksista tuli mieleen vielä Vero Modan perustrikoopaidat, joissa on joukossa tosi hyviäkin (kaapissa edelleen käyttökelpoinen, viisi kuusi vuotta sitten ostettu).

hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

American Apparel, R-Collection, Marimekko... AA:lta saa myös lapsi- ja halpatyövoimavapaita perustoppeja. Laatu on mullekin tosi tärkeä kriteeri, mutta edes laadukkaita vaatteita ei tee mieli ostaa epäeettisiltä firmoilta, kun ne tuotanto-olosuhteet on vaan niin järkkyjä. Parhaat (ekot ja eettiset) farkut on Monkee Genesin, jota saa mm. yllä mainitusta Mono shopista. :) Vintage tosiaan kannattaa.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.