He ovat täällä taas

Kaikki mitä rakastin

Lemppariasioita talvessa: granaattiomenoiden sesonki! Nuo ihanaiset ovat nyt edullisia jopa täällä pohjolassa saakka.

Syö sellaisenaan jugurtin kanssa tai laita salaattiin tai couscousiin. Mutta älä hyvä ihminen pistä lohkottua granaattiomenaa mehulinkoon. Kokeilin kerran, jotta sinun ei tarvitse. (Pystyn syömään melkein mitä vain jos ajattelen sen olevan todella terveellistä, mutta granaattiomenoiden seinämät mehuttuna pistivät kitkeryydessään jopa meikäläisen suun niin mutrulle, että ainoa osoite sille litkulle oli viemäri.)

Mutta voi että tykkään noista pienistä kauniista antioksidanttipalleroista jotka rouskuvat suussa ja purskauttavat ihananmakuista mehua sisuksistaan. Harmi vaan, että niiden perkaaminen on ihan vihoviimeistä hommaa. Tai no, ehkä tässä on joku "asiat ovat parempia kun niiden eteen joutuu tekemään töitä" -aspekti, jota en osaa aamulla silmät sykkyrässä arvostaa, kun yritän saada aamujugurtin päälle jotain muutakin kuin lusikan.

Kuka tarttee kauppoihin valmiiksi keitettyä riisiä tai valmiiksi viipaloitua leipää - valmiiksi peratut granaattiomenat, siinä olis pisnesidea jollekin näppäräsormiselle.

Kommentit

Omppunen (Ei varmistettu)

Juuri jenkkilästä muuttaneena niin siellä kyllä myydään ihan normikaupassa valmiiksi perattuna granaattiomenan siemeniä. Ja se perkuu kotona kannattaa tehdä kulhossa, jossa on vettä. Silloin välttyy pahemmilta roiskeilta.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Juu kyllähän tuota saa ostettua monissakin maissa. Ei vaan oikein lohduta, kun itse asuu Suomessa :)

cami (Ei varmistettu)

Rupesin nyt ihan miettimään että oonkohan vaan kuvitellut, mutta oon kyllä kohtuullisen varma et ainakin joskus oon ihan Stockalla nähnyt pienissä bokseissa valmiiks perattuja granaattiomenoita hmm...?

isobel (Ei varmistettu)

Kauhaa ja rakkautta (!) -menetelmällä perkuu onnistuu kyllä varsin helposti: hedelmä halki, kulho alle, kopauttele mojovati puukauhalla siemenet kulhoon.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Olen kokeillut tätä sata kertaa ja mussa täytyy olla jotain vikaa, koska en saa sieltä yhtään siementä tipahtamaan :)

Kia
Culinarista

Kuori pitää leikata varovasti vain noin ½cm syvyydeltä ympäri ei siis kokonaan halki. Sitten vaan avaat sen ja vähän venytät puolikasta että siemenkodat hieman irtoaa kuoresta. Puolikas kulhon ylle, keittiöpyyhe päälle ja napautat kovaa puukauhalla. Toimii joka kerta :)

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, mulla on kans tuskallisia kokemuksia siementen irrottamisesta. Suosittelen kuivattuja versioita: http://hosuli.blogspot.fi/2012/11/ylellinen-aamiainen.html :) Eivät ne toki tuoreita korvaa, mutta superherkullista naposteltavaa kumminkin.

Oon kokenut helpoksi tavaksi perata ne niin, että leikkaa puolikkaiksi ja paukkuttaa niitä selkäpuolelle lusikalla. Kulhon yllä luonnollisesti. Jos on tosi mehukas ja liian pieni kulho roiskeita saattaa syntyä. Mutta perkuu on varsin vaivatonta.

Lotta & Lempiruoka (Ei varmistettu) http://www.lempiruoka.blogspot.fi/

Granaattiomena on kaunein hedelmä siemenienesä puolesta! Minä perkaan ne yleensä niin, että laitan hedelmän puoliksi tai neljään osaan ja sitten ikään kuin käännän nurinpäin ja nypin siemenet pois. Ja teen tämän kaiken tiskialtaassa....

Olen myös miettinyt tuota mehujuttua oman mehukoneeni kanssa. Kuuluisiko sinne laittaa vaan ne siemenet? Siinä tapauksessa tuntuu ehkä liian suurelta vaivalta perata ne ensin ja sitten mehustaa. Taidan mielummin syödä ne sellaisenaan.

ZaZa (Ei varmistettu)

Minusta granaattiomenoiden perkaaminen on kumman terapeuttista puuhaa. Teen samoin kuin yllä oleva kommentoija, eli lohkon neljään osan, käännän nurinperin ja pullauttelen siemenet irti kalvoista. Tämänhän voi tehdä jo vaikka illalla valmiiksi ja laittaa siemenet kulhoon jääkaappiin, josta voi sitten aamusella ripotella jogurttiin. Ja maistuvat kylminä jotenkin vielä ihanammilta. Turkissa näitä mainostettiin "nature's viagra" -maininnalla, tiedä sitten, onko siinä perää...

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo mä teen kans näin tän homman. Tässä tulee varmaan esille persoonallisuuserot - toisten mielestä tiskaaminenkin on terapeuttista, toisten (=minun) mielestä maailman ärsyttävintä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa perata vesikulhossa, ei räisky! Ei silloinkaan maailman kivointa puuhaa, mutta sen kestää, kun lopputulos maistuu niin hyvältä :)

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

Minustakin (viitaten pariin edelliseen kommentoijaan) granaattiomenoiden perkaus on varsin meditatiivista. No okei ei ehkä aamulla, teen homman illalla. Parasta on kun niiden kalvojen takaa paljastuu lisää ja lisää rubiininpunaisia siemeniä, voi että! Murran itse hedelmän lohkoiksi ja tipauttelen siemenet käsipelillä kulhoon. Kyllähän se roiskuu ja sotkee mutta minusta olisi sääli, että kaikki se ihana mehu liukenisi veteen - jos siis perkaa vesikulhomenetelmällä. Mutta perkaus sikseen, ihana hedelmä!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Hmm, ehkä mun pitää alkaa järkätä granaattiomenameditaatioretriittiä meidän keittiössä - voitte tulla perkaamaan siemeniä ja mä voin syödä :)

Emma

Tätä ideaa et saa myytyä edes mulle.

Mirka M (Ei varmistettu)

Turkissa myytiin vähän monissa kojuissa syyskuuun lopulla granaattiomenamehua. Siellä kojuissa oli mekaaninen metallinen mehupuristin, vähän niinkuin sitruunapuristin. Mehu oli taivaallista, hivenen kirpakkaa ja marjaisaa.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Mä olen kanssa joskus Berliinissä juonut tuorepuristettua granaattiomenamehua ja se oli tosiaan älyttömän hyvää! Mutta sitä ei tosiaan voi tehdä mehulingolla, koska linko puristaa mehut myös niistä pirun kitkeristä seinämistä.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

No tulipas nyt tosiaan sitten todettua tosiasioita tässä tosiaan :D

VeeraH (Ei varmistettu)

Tämmöiseen törmäsin! Toimisikohan?

http://www.youtube.com/watch?v=1iHbSzM63Hs

Hosuli
Hömppäblogi

Wooooo! Tätä pitää kokeilla!

Ai ihanaa, kiva kun muistutit. Granaattiomena kuuluu lempihedelmiini ja sen kuoriminen on oikeastaan aika mukava homma :) Mukavasti tv-ilta kuluu kun on käsilläkin jotain tekemistä. Ja jos "sipsikäsi" vaivaa, niin kuin minua aina viikonloppuisin, niin tämä on paljon terveellisempi elokuvaherkku.

nunneli (Ei varmistettu)

Itse suosin tätä tekniikkaa. Toimii. :)

http://www.youtube.com/watch?v=rnujQquKCQY

Jenni H.
Terävät hampaat.

Apua, olenko nyt jäänyt jostain elämää suuremmasta nautinnosta paitsi, kun en ole ikinä maistanut granaattiomenaa? Miltä se maistuu? Onko se sellaista kirpeää, niin kuin vaikka viinimarjat..? Matkani käy tänään selvästi vielä kaupan kautta.

HMIH (Ei varmistettu)

Aaah, granaattiomenat.

Toi puulusikkakikka on ainakin itsellä toiminut kuin unelma ja mullistanut mun granaattiomenaelämän. Tässä vallan opetusvideo oikeasti_toimivasta_tavasta:
http://lifehacker.com/5895852/deseed-a-pomegranate-in-10-seconds-using-a... Enjoy!

Sofie_ (Ei varmistettu)

Ainakin Helsingin Keskustan Stockalla on välillä ollut myynnissä granaattiomenasiemeniä rasiassa! Kandee tsekata, jos vaikka sielläpäinkin olisi. Oli kyllä muistakseni aika kalliita ne pikku rasiat. (Inhon myös sitä kuorimista, kaikkialta löytyy sen jälkeen sitä punaista mehua...

eem (Ei varmistettu)

Mistä tietää ostaessaan, että granaattiomena on sopivan kypsä? Tai voiko se edes olla raaka? :D

Alise

Mehukkaimmat ja punaisimmat siemenet on granaattiomenoissa, jotka ovat rumanvärisiä (kellertäviä, ei punaisia) ja joiden pää on auki.

MeeMe (Ei varmistettu)

Granaattiomena on sopivan kypsä, kun se on hieman pehmoinen, ei mikään muhjuinen, mutta ei kova kuin omena. Puukauhalla koputtelua ennen suosittelen rullailemaan herkkua ensin pöytää vasten (samalla tavalla kuin miten sitruunasta saa mehut paremmin irti), jolloin siemenet irtoavat helpommin. Tällein siemenistä irtoaa myös hieman enemmän mehua, joten tarkkana kun teet ensimmäisen leikkuuviillon veitsellä. Sitten vaan kopautellen kulhoon ja NAM!

Ihana Eeva, kiitos blogistasi! Huomenna syödään suosittelemaasi suklaakakkua!

Anne Malia (Ei varmistettu) http://muotimielessa.blogspot.fi/

Niin siis puretteko te nuo siemenet. Olen kerran maistanut äidin tekemässä salaatissa noita siemeniä, enkä oikein tajua, sama kun lakan siemenet. Yök. Vai pitääkö mun yrittää testata niitä uudelleen. :) Mä olen kranttu syömisen koostumuksen kanssa, en niinkään maun kanssa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Stockalta saa!

Ja kokeilkaapa noita siemeniä kuohuviinin kanssa, lasin pohjalle vaan ja kuohuva päälle, namm!

Mixed

Vesalta sai halvalla granaattiomppunoita myös! Poikakaveri toi sit heti ison pussillisen :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Söime ystävän kanssa eilen elämämme ensimmäistä kertaa granaattiomenaa, nauratti kamalasti kun lopulta vilaisimme peiliin, ja näytimme molemmat siltä, että olisimme lahdanneet pari ihmistä. (Aika brutaalia, mutta menköön nyt tämän kerran). Lisäksi söimme ensimmäisen mangon, joka oli raaka. Maku muistutti lähinnä mäntyä. Kaikkea uutta sitä kokee vielä yli 20 -vuotiaana.

Merih (Ei varmistettu) http://www.kaunispaiva.net

Mä teen granaattiomenoista mehua survomalla niitä perunanuijalla ja sit vielä painelemalla mehun siivilän läpi. Hieman työlästä, mutta mehu on TAIVAALLISTA. Yksi parhaista asioista mitä tiedän!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.