Hileitä beibi, eli kevään raikkain jälkkäri

Pinkkiä kevättä, kamut!

Blogini tekee tässä kuussa yhteistyötä Fresitan, tuon mansikkaisen chileläisen kanssa. Tulen vapun molemmin puolin vinkkaamaan teille ideoita ja reseptejä vappupiknikille ja kevään kemuihin muutenkin.

Siispä: poks! Korkataan homma tällä jälkiruualla, jota tein pääsiäisenä. Kyseessä on kevään raikkain jälkkäri, granita.

Granita on alunperin sisilialaista alkuperää oleva hileinen herkku, vähän kuin sorbetti, mutta helpompi tehdä. Tässä versiossani maistuu mansikka ja kirpakka sitruuna, ja kuohuviini kuplii hauskasti kielellä. Todella raikas eikä tippaakaan liian tuhti!

Granita syntyy todella iisisti, mutta jonkin verran malttia tarvitaan, jotta jaksaa odotella sen jäätymistä pakastimessa.

Granita Fresitasta ja sitruunasta (6 annosta)

1 pullo viilennettyä Fresitaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 (luomu)sitruunan kuori hienoksi raastettuna
2 sitruunan mehu puristettuna

tuoreita mintunlehtiä

Yhdistä kasarissa sokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä hetkinen, kunnes sokeri on täysin lionnut veteen. Poista liedeltä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin viilenemään noin tunniksi.

Sekoita laakeassa astiassa (esim. paistovuoka) Fresita, sokeriliemi, sitruunankuori ja sitruunamehu. Laita astia pakastimeen.

Jäädyttämisen voit tehdä kahdella tavalla: voit käydä noin tunnin välein sekoittamassa lastalla granitaa kaapien jäätynyttä massaa reunoilta ja päältä. Jatka sekoittamista kerran tunnissa kunnes granita on tasaisesti hyytynyt kaikkialta. Riippuu pakastimen tehoista, kuinka kauan tämä kestää - kuitenkin noin kolmesta tunnista ylöspäin. Toinen vaihtoehto on laittaa granita yön yli pakastimeen ja surrutella se varovaisesti sauvasekoittimella sohjoksi ennen tarjoilua. Ensimmäisellä tavalla saat koostumuksesta hieman paremman, mutta maku on molemmissa yhtä hyvä!

Tarjoile granita tuoreiden mintunlehtien kera.

(PS. Voit kurkata lisää ideoita Fresitan Facebookista.)

(PPS. Hileitä beibi on vapaa suomennokseni Ice Ice Babysta. Ihan hyvä, eiks?)
 

Share

Kommentit

Fisuli (Ei varmistettu)

Ystäväni pitää Fresista. Ehkäpä teen tätä sille seuraavaksi, kun tulee kylään. Minkä ruuan jälkkärinä tää ois parhaimmillan?

Eeva Kolu

Joku ihana värikäs salaatti olisi varmasti loistava pari, tai sitten esim. bruschettat tai sellainen kevyt kasvis/mereneläväpitoinen pasta!

m-stiina (Ei varmistettu) http://mimmistiinan.blogspot.fi/

Oijoi, tämmöinen pitää ehdottomasti pitää vappuna tekaista. Mikäs sen parempaa kuin tätä ihanaa hilejuomaa parvekkeella juoden :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko mahdollista tehdä alkoholiton versio, ilman että maku kärsii?

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Samaa mietin mäkin - tuli nimittäin aivan hillitön himo päästä vappuna nauttimaan jotain tällaista herkkua mutta raskauden takia joutuu tietenkin nauttimaan alkoholittomia versioita. 

Eeva Kolu

Heippa! Granitan voi tehdä myös mehusta, mutta maku on tietysti hyvin erilainen. Viinistä kun tulee tuohon makuun syvyyttä ja se taittaa myös makeutta. Mietin että tietysti viinistä voisi kiehauttaa alkoholin pois, mutta maku voi olla siinäkin tapauksessa ylläri :D

Elämäntapahaaveilija

Boom, vastaava (härskisti valehdeltuna) kuohuviinisorbetti on täällä jo valittuna ensikesän viralliseksi liiankuuma-/piknik-/tekeemieliskumppaa-/alotteluherkuksi! Pitänee vaihtaa nimi granitaksi, koska valkuaisvaahdot ja puolen tunnin välein sekoittelu ei sovi tällaiselle hösölle (etenkään kun pääasiallinen nautintatoveri on allerginen munalle..) Olen käyttänyt omassa versiossani fresua paljon kuivempaa kuoharia + 2,5dl sokeria + loraus jotain maustettua kivennäisvettä, pitkäksi aikaa pakkaseen välillä sähkövatkaimella sotkien ja ai että on hyvää!

Parasta tulee kun valitsee vaaleanpunaisen skumpan, first things first ;) pitänee kokeilla tätäkin ohjetta, ihan jo vaihtelun vuoksi! Tuli käyttämästäsi sitruunasta mieleen, että voisi kokeilla joskus laittaa vaniljaa joukkoon, ihan vain koska vanilja = <3

Eeva Kolu

Joo, tämä on supermonipuolinen jälkkäri, sekaan voi kokeilla laittaa vaikka mitä! Minttua, kurkkua, greippiä... vanilja on hyvä idea myös! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen jo muutaman vuoden kiusoitellut miestäni tämän fresita-rakkauden takia, mutta voisinkin yllättää sen tällä jälkkärillä. :)

Katjapatja (Ei varmistettu)

Tämä ei liity yhtään mihinkään, paitsi että kevyt kevätolo iski ja samalla levoton huoli: olethan tietoinen tästä kahvilasta: http://www.fleuriste.fi/ ?

Eeva Kolu

Joo, se on aivan ihana! Käyn melko usein :)

Katjapatja (Ei varmistettu)

Niin on, pieni helmi!

Katjapatja (Ei varmistettu)

Tuli vielä mieleeni, että tää saattais kanssa puhutella sua: http://www.roihuvuori.fi/hanami/ Jopas olet nyt mielessä.

Lawyerette (Ei varmistettu)

Mmmm... mistä Helsingistä löytyisi parhaat vappumunkit? =D

Eeva Kolu

Todella hyvä kysymys. Kertokaapa joku, muakin kiinnostaa!

Lawyerette (Ei varmistettu)

Päätin ratkaista ongelman tekemällä munkit itse! =)

Mörri (Ei varmistettu)

Sisiliassa asuessani söimme usein aamupalaksi sitruuna- tai kahvigranitaa briochen (pullan) kera. Oli muuten raikasta!

Ninnumaaria (Ei varmistettu) http://www.livinupanotch.blogspot.fi

Hei mä tein tätä kerran vielä helpommin! Laita Fresita pakkaseen, unohda se sinne ja kaavi kahden päivän päästä suoraan pakastinlokerosta lusikalla poksahtaneen pullon palasia väistellen puhdasta Fresitagranitaa! :)

Kommentoi