Ihanat naiset ysikytluvulla

 Koska olen parantumaton kosmetiikkahörhö, yksi lempiasioistani internetissä on Into the Gloss -sivuston The Top Shelf -juttusarja. Siinä kuuluisat ja vähemmän kuuluisat naiset paljastavat kosmetiikkakaappinsa salat. Juttusarja on erityisen ihana siksi, että ripsivärisuositusten lisäksi naiset tulevat yleensä kertoneeksi aika paljon muutakin itsestään, elämästään ja historiastaan. 

Vähän aikaa sitten vuorossa oli suosikkeihini kuuluva Liv Tyler, joka totesi esimerkiksi näin:

"Everything has changed so much in fashion and beauty since the Nineties, when I was starting out. [...] I remember Gwyneth [Paltrow] came to the premiere for Armageddon and danced with me at the after-party and she had no makeup on, this little slip dress and no bra, and maybe flip-flops. It was just a different time."

Minä ryhdyin oikein tosissani miettimään, että hetkinen, miltäs naiset silloin 90-luvulla näyttivätkään. Juutuin tuntikausiksi Googleen ja Tumblriin selaamaan kuvia. Ai niin, Gwyneth ja Brad Pitt! Ai niin, Winona Ryder ja Matt Damon! Ja oi niitä aikoja, kun Gwyneth ja Winona olivat vielä bestiksiä!

Liv sanoo Top Shelfissä:

"There weren’t as many paparazzi, the red carpets weren’t what they are now—there’s a lot of scrutiny going on and the maintenance is intense! Think about seeing Julia Roberts on the red carpet in the late 80s and early 90s in a suit with no makeup on, and that was OK. I sort of miss those days a little bit." 

Tiedän, Liv. Niin minäkin.

Minulle 90-luvun Hollywood-kuningattaria olivat ja ovat yhä Livin, Gwynethin ja Winonan lisäksi Nicole Kidman, Drew Barrymore ja Julia Roberts

Luoja, että on ikävä näitä tyyppejä. Ja Nicole Kidmanin alkuperäistä naamaa.

Ja sitä, kun kaikki ei ollut niin vakavaa ja kunnollista. Kukaan ei noussut barrikadeille, jos joku kuvattiin ilman rintsikoita ja tupakka suussa.

Nykyään kaikki julkkikset puhuvat vain luomuruuasta ja lastenkasvatuksesta. Mikä on tietysti hyvä homma. Mutta välillä toivon, että tässä nykyaikaisessa terveysfasismin ja kaikkea paheksuvien iltapäivälehtilööppien maailmassa olisi sijaa myös pienille paheille.

Katsoin taannoin Chasing Amyn (1997). Leffahan on kieltämättä aika kökkö, mutta totesin taas, että oi niitä aikoja. Kuka tekisi 2000-luvulla romcomin, jossa naispäähenkilö on nahkatakkiin pukeutuva, röökaava, kiroileva, dokaava ja irtosuhteita harrastava lesbo?

Tutkiva journalisti Kolu onnistui muuten kaivelemaan esiin myös pari kuvaa juuri tuolta Livin mainitsemalta illalta Armageddonin ensi-illasta. It was a different time, toden totta. 

Mutta palatakseni Livin alkuperäiseen pointtiin: kauneus ja muoti 90-luvulla ja mitä siitä kaipaamme.

En kaipaa viiruiksi piirrettyjä kulmakarvoja, kaksi sävyä liian vaaleaa meikkivoidetta tai kaksi sävyä liian tummia huultenrajauksia, mutta minusta me voisimme oppia jotain 90-luvun valokuvista. 

Tärkeimpänä tietysti sen, että täydellisyys on oikeastaan aika... tylsää.

Nykyajan punaisilla matoilla kaikki on viimeistä hiussuortuvaa myöten puunattu, aseteltu, botoxattu ja kiillotettu, mutta kun vertaan nykyajan julkkiksia näihin kuviin, luulenpa arvaavani, kummat naiset olisivat ensivaikutelman perusteella hauskempaa seuraa. 

90-luvun muodista muistetaan aina grunge, ruutupaidat ja maiharit, mutta olihan sillä aikakaudella jotain muutakin. Ja minun mielestäni vieläpä jotain paljon kiehtovampaa: 90-luvun minimalismi näyttää taas pirun hyvältä.

Yöpaitaa muistuttavat silkkimekot, kapeaakin kapeammat olkaimet, sirot sandaalit, jotka pysyvät kasassa parilla nahkaremmillä. Miesten villapaidat. Ja sanokaa mitä sanotte, mutta minusta panssaritissiliivien aika on ohi. 

Nämä aion ottaa takaisin omaan puvustooni - toki pienillä 2010-luvun päivityksillä. 

Siis ihan kohta. Sitä ennen taidan katsoa Sliding Doorsin.

(Kuvat Tumblrista, alkuperäiset lähteet ikävä kyllä kadonneet jonnekin 90-luvun huolettomuuden mukana)

Kommentit

rimami
Shopnonholic

90-luku oli mitä parhainta aikaa! Naisetkin sai näyttää vielä naisilta. Tästä meitä muistuttaa esimerkiksi tv-sarja nimeltä Merlose Place :D

Eeru
Packing peanuts

Jep, less is more. So much more!

Ne olemattomaksi nypityt kulmakarvat ja rumat huultenrajaukset jotenkin pistivät minullakin tuolloin silmään kun muuten oltiin niin luonnollisia. Niin ja en tiedä jäikö kukaan kaipaamaan niitä överiksi tupeerattuja otsatukkia...

Rebbu (Ei varmistettu)

Aamen! Voi niitä helppoja ysärivuosia. Onneksi olin silloin nuori ja köyhä. Tää nykymeininki on mennyt ahdistavaksi ja päälleliimatuksi irtoripsineen, kimaltelevine akryylikynsineen, lisähiuksineen ja silikonitisseineen. Ja hassua kyllä luonnollisten asioiden kuten karvoituksen, persoonallisuuden ja erilaisuuden poistamiseksi.

Katie Holmes on muuten yksi niitä harvoja, jotka ovat säilyttäneet melko luonnollisen tyylin. Dawson's Creekissä pojatkin oli aluksi aika "rumia" = tavallisia.

Eeva Kolu

Paitsi Pacey, joka on ihanin nyt ja aina.

Viime viikolla oli muuten kuvia Gwynethistä ilman meikkiä ja rintsikoita jossain kirjan PR-tilaisuudessa. Voi että tulin onnelliseksi.

Hanna @ Näköpiirissä

Miekin olin Pacey-fani, ja Joey ei sopinut mielestäni Dawsonin kanssa yhteen. :)

Eeva Kolu

Joo, Joey ja Dawson oli niin väärin!

Salma

Mitä kuvia!! Paljastavat, että ovathan nuokin naamat vanhenneet, vaikka aina tuntuu, että ne ovat ikieheitä. Ja Gwynethilla rööki! Omia suosikkejani myös nuo kaikki. Ysäri!!

Miss T (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus Eeva!

Laura T.
Missä olet Laura?

Asiaa. Viime viikolla bongasin Fidalta niin y-sä-rin mustan, kurveja nuolevan maksimekon kuorrutettuna vielä ysäreimmillä kimallepilkuilla. Mä olen niin valmis!

Laura

Londra (Ei varmistettu)

Mainio kirjoitus, kiitos taas kerran, Eeva! Jäin miettimään erityisesti sitä, kumpien naisten seurassa olisi hauskempaa. Nykyajan tähdet näyttää siltä, ettei ne edes ehdi tehdä paljon muuta kuin käydä ripsihuollossa, botox-piikillä, sokeroinnissa, manikyyrissä, pedikyyrissä, meikattavana, kampaajalla ja missä lie muissa huolloissa. Armageddonin ensi-illan tyypit taas näyttää siltä, että niillä on ollut hauska päivä piknikillä, josta ne on jatkaneet suoraan ensi-iltaan. Mun silmään ne vielä kaiken lisäksi näyttää paljon sievemmiltä kuin nykytähdet.

Eeva Kolu

Juu sepä se. En sano ollenkaan, että nainen, joka käyttää paljon aikaa ja rahaa ulkonäkönsä huoltamiseen olisi automaattisesti tylsää seuraa, mutta kyllä näistä kuvista välittyy ihan erilainen fiilis kuin täydellisistä nykyjulkkiksista täydellisen stailattuine asuineen ja virheettömine naamoineen!

apua (Ei varmistettu)

eeva, olet yksi suosikkejani, mutta käytitkö juuri sanaa tissiliivi?

Eeva Kolu

No tissiliivithän ne on, vai onko tämä taas jotain 2000-luvun poliittisesti korrektia nipotusta? ;)

Nāiádes
Naiádes

Nimenomaan, tissiliivit! Tissiliivit on ne mitä päivisin (pakosta) käytetään ja ne mitä juostessa käytetään on urheilutissit!

MiiaJosefiina (Ei varmistettu)

Siis joku muukin käyttää sanaa urheilutissit, sielunsisko!

nipo (Ei varmistettu)

No täällä yks poliittisesti korrekti nipottaja. Itse käytän siis sanaa rinnat, en sanaa tissit. Tissit kuulostaa omaan korvaani vähän halventavalta.

Anna-Mari (Ei varmistettu)

Apua, tissiliivit, TISSIliivit. TISSILIIVIT. Nehän ne on. Tissiliiveistä meillä ainakin puhutaan. Tissit on tissit, hih. :)

Riina / Olipa kerran Pariisi (Ei varmistettu) http://pariisistapaivaa.blogspot.fr/

Jep, tissiliivit eli tissarit. :D Tai joskus myös rindet (eli rintaliivit).

kattikati (Ei varmistettu)

mullon vaan LIIVIT.

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis apua, mitä ne on jos ei tissiliivit? Rintaliivit? Rintsikat? Vieläpä kikkiliivit meilläpäin, herraparatkoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Rinulit!

Tepa (Ei varmistettu)

Rintsarit sanoi lukion ranskanopettaja kymmenen vuotta sitten kun opeteltiin vaatesanastoa, tirskuttiin sille kyllä takarivissä.

pöö (Ei varmistettu)

Ysärityyli on kyllä niin ihana, onneks se on tekemässä/on tehnyt paluuta :)

MeriC (Ei varmistettu) http://onnellinenkoti.wordpress.com

Kymmenen vuotta sitten tuntui siltä et toivottavasti ysäri ei tuu koskaan takas. Mut nyt se tuntuu raikkaalta, kepeältä ja ilahduttavalta! Kasari kuitenkin oli 70-luvulla syntyvien nuoruutta, ihanaa nostalgiaa kun päästään 80-luvulla syntyneiden teini-iän muotiin. Niin paljon muistoja tulee mieleen, niin kuin Suosikki ja SinäMinä :)

Unia

Itse 90-luvulla lapsuutensa viettäneenä sitä ei oikein ole osannut nähdä kaikkia niitä ysäriyden nyansseja, jotka tekee siitä oikeastaan omalla tavallaan aika hienon vuosikymmenen. Kiitos Eeva tästä postauksesta, enää ysäriyden paluu ei tunnu niin pahalta ajatukselta! 

Riina / Olipa kerran Pariisi (Ei varmistettu) http://pariisistapaivaa.blogspot.fr/

Oih, ihana Winona ja ihana Liv! Mulla oli varhaisteininä suoranainen girl crush varsinkin Winonaan. Winonalla sittemmin ura ja elämä kosahtivat, ja minusta se tyytymättömyys heijastuu hänen kasvoiltaan. :( Liv sen sijaan on yhä kaunis ja raikas ja girl crushini häneen elää ja voi hyvin. ;)

Inkaliina (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus (kuten aina), Eeva! Itseäni harmittaa nykyään erityisesti se, että rinnat tosiaan on peitettävä panssarimaisilla topatuilla liiveillä, ettei vaan nänni tai rinnan luonnollinen muoto vilahtaisi, hui kauhistus! Brittien Anna Richardsonin luotsaamassa Sex Education Show'ssa ketjuvaatekaupat vetosivat "siveyssyihin" selittäessään, miksi topattuja rintsikoita myydään jo alakouluikäisille. Ja kyllähän kaikki muistavat kohun Jonna Tervomaan nänneistä Linnan juhlissa. Itse olen päättänyt taistella rintojen vapautusliikkeen puolesta ja valitsen pienirintaisena yhä useammin jättää rintaliivit (tai ainakin paksut vuoraukset) pois - 60-luku ja tissiliivien polttaminen all over again. :D Luonnollisuus kunniaan, kas siinäpä tosiaan 90-luvun paras puoli!

Martina (Ei varmistettu) http://winditupblog.blogspot.fi/

Ah, you are so right!

Yksi ysärimuodin helmiä on tietty - siis varsinkin vaatteiden, kenkien ja asusteiden kannalta - tottakai Sinkkuelämän ekat kaudet, ainakin ykkönen :)

Anna-Mari (Ei varmistettu)

Oi että, olen niin samaa mieltä! Ahdistaa nykymeno täydellisyysihanteineen, pläääääh!

Irene/Tyyli.com (Ei varmistettu) http://blogit.iltalehti.fi/mademoisellepigalle

Voih en edes tajunnut, ennen kuin luin tämän, että mullakin on ikävä ysäriä!

Johanna Tuulikki (Ei varmistettu)

Ihmeellistä tässä muodin kiertokulussa ei ole pelkästään se, että jopa 90-luku alkaa yhtäkkiä näyttää taas hyvältä vaan minusta se, että miten se alkaa näyttää niin monen mielestä ajankohtaiselta juurikin samoihin aikoihin? Ja jopa minun mielestäni, joka olin karseisiin legginseihin ja ylisuureen collegepaitaan puettu ysärilapsi? :D Onko se vain niin, että kaikelle on luontaista eräänlainen vastareaktio? Minulla tämä ysäri-innostus alkoi tuon ajan lempisarjastani eli Teho-osastosta, jota olen viimeaikoina alkanut fiilistelemään juurikin sen ysäritunnelman takia. Ysärisarjoissa on nimittäin sitä jotain ihmeellistä lohdullista kodikkuutta ja tavallisuutta, jota tykkään katsella läppäriltä sängyssä varsinkin sadesäällä :D Huomaamattani ylisuuret paidat ovat löytäneet tiensä päälleni parinaan nuhjuiset legginsit ja hiukset ovat miten kuten samoin kuin naama...niin ihanan epätäydellistä.

A.H.
Helsinki-Antwerpen

Kun on tottunut siihen superpyntättyyn peruskuvastoon staroista, niin nää kuvat tuntuu älyttömän freeseiltä ja ennen kaikkea todellisilta! Hitto, Nicole ja Tomppakin näyttää ihmisiltä, tosin upeilta semmoisilta, mutta kuitenkin. Tässä Iltalehden jutussakin vertailtiin starojen hammaskalustoja ennen ja nyt - jengi remppaa söpöt hammasrakonsa ja muut jutut veks. Jutussa bonuksena Kate Beckinsale mainitussa kaksi (tai neljä...) sävyä liian vaaleassa meikkivoiteessa ;)

 

S-S

Ja George pottatukassa! Ihana!

miraaa (Ei varmistettu)

IHANA Gwyneth ilman maalia ja hentoisissa mekoissa! Ja Winona kans!!

Todellakin ikävä kaikkien tässä jutussa näkyvien luonnollisia kasvoja. Miksi oi miksi keksittiin alkaa pilaamaan kasvot botoksilla?! Tai huulet turhilla täytteillä jotka saavat myöhemmin huulet vain roikkumaan ja vaatimaan lisää täytettä kunnes huulet ovat levinneet puoli naamaa käsittäväksi...

Emma

Nyt mulle tulee itku. Ahistusmaanantai vaihtuu nyyhkyfiilistelymaanantaiksi. Kiitos, kaikesta. Pusu!

Manteli* (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva! Oon käynyt tänään monta kertaa lukemassa tän sun postauksen, osui ja upposi! Voi ysäri sentään miten nostalgista näitä kuvia oli katsoa! Toi on kyllä niin totta että kaikki puunaaminen ja vaatteiden kanssa stressailu nykyaikana vie ihan liikaa aikaa olennaiselta, eli elämiseltä ja hauskanpidolta! Oon kyllä superkiitollinen että olen saanut elää nuoruuteni 90-luvulla, ei ollut liikaa paineita ulkonäöstä kun ei Turussa melkeinpä ollut edes mitään nuorten vaatekauppoja.

kielo1 (Ei varmistettu)

reality bites ja rakkautta ennen aamua! <3

Laureen (Ei varmistettu)

Freesiä! Johtunee myös siitä ettei silloin photaroitu kaikkea piloille. Naama sai kiiltää eikä näyttää "tasaisen hehkuvalta".

Kkk (Ei varmistettu)

Yes plz!! Jos vaikka qwynethkin lopettaisi sen hörhöilyn ja iduilla ja universumin energialla elämisen.

annukkamaria (Ei varmistettu) http://ihanaturhamaisuus.blogspot.fi/

Oi, Liv Tyler on vaan ihanin!!

Korundi (Ei varmistettu) http://secretwardrobe.bellablogit.fi/

Tässä postauksessa; näissä kuvissa, sanoissa ja tunnelmissa, oli kyllä jotain aivan erityisen ihanaa! 90-luvusta on niin vähän aikaa, mutta silti samalla jotenkin kuitenkin niin kauan. Ajankulun huomaa monesti vasta kun alkaa katsoa taaksepäin. :)

Vierailija Kate (Ei varmistettu)

Ei saa unohtaa Carolyn Bessette Kennedyä! http://www.tumblr.com/tagged/carolyn-bessette-kennedy

Mipa (Ei varmistettu)

Nehän näytti ihan oikeilta ihmisiltä! O_o

Helma (Ei varmistettu)

Voi että, nythän mä se muistan, kun mä katon noita kuvia. Mähän olin on-nel-li-nen ysärillä. Oon mä kai joskus nyttenkin toki, mutta toi aika oli kyllä "viattomuuden" aikaa itellekin (sisältäen kyllä pieniä paheita, mutta ison määrän myös rajatonta tulevaisuuden uskoa ja itseensä luottamista). Kiitos taas, Eeva!

Katrir (Ei varmistettu)

Tuli niin nostalginen fiilis!! Ah, ihan parasta teiniaikaa! Frendien ekoissa kausissa näkyy hyvin ajan muoti-ilmiöt, esim vesirajahameet! Apua, kuinka lyhyitä hameita me ihan oikeesti silloin käytettiin ja tietty yhdistettynä liian isoon bleiseriin (joissa sitten mentiin alaikäisenä baariin ;)) Ja tietenki viisnollaykköset oli ihan must! Kyllä ysäri näyttäytyy mulle ihanan huolettomana aikana verrattuna nykyseen. Melkee säälittää nykyteinien ulkonäköpaineet, jotka me aikuiset valitettavasti ollaan luotu omilla paineillamme ja ihanteillamme.. Mut ihana kirjotus Eeva, aina sä vaan keksit uusia loistavia aiheita, kiitos siitä! :)

Apple (Ei varmistettu)

Arvaa, Eeva, miksi kaikki julkkikset tuntuvat nykyään puhuvan vain luomuruuasta ja lastenkasvatuksesta? Se johtuu siitä, että he ovat edenneet siihen ikään, jossa tehdään niitä lapsia. Jos siis Gwyneth-Winona-Liv-sukupolvesta puhutaan. (Osa lienee ehkä edennyt em. iän ohikin.)

oho (Ei varmistettu)

Voi miten hämmentävän raikkaalle ysäri voikaan näyttää! Ensimmäisenä tulee ysärimuodista mieleen viivakulmakarvat, ruskea huulipuna, ylipöyhkeät kampaukset jne. Mutta näitä kuvia katsomalla huomaa miten jotenkin rennon luonnollisille ihmiset kuitenkin näyttivät, ei ollut vielä samanlaista kilpavarustelua, että kenellä on isoimmat silikonit, kuka vilauttaa eniten, kenen naamaa on kiristetty eniten. Tai kenellä on pisimmät sapelit tai eniten tekotukkaa. Kaipaan luonnollisempaa aikaa takaisin, jolloin julkkiksillakin oli vielä ilmeitä eikä botoxilla lamaannutetut kasvot.

RN (Ei varmistettu)

Kiinnostavia esimerkkejä! Mutta hrrrh, kyllä rintsikoissa saa olla sen verran toppausta, että nännit ei sieltä paista. Minua ei ainakaan tippaakaan kiinnosta toisten rintoja katsella, saman tien voisi jättää paidan kotiin kokonaan, ei paljon eroa. :(

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.