Jos katsot vain yhden...

Aika usein lehtien arvosteluissa käytetään sanontaa jos luet tänä vuonna vain yhden kirjan, lue tämä. Tai jos katsot vain yhden elokuvan, katso tämä.

Ihmettelen aina, että miksi ihmeessä kukaan haluaisi lukea vain yhden kirjan tai katsoa vain yhden elokuvan. Pöljä sanonta.

Sitten tajusin, että tuota... saattaa hyvinkin olla, että olen tänä vuonna käynyt elokuvissa vain yhden kerran. (Mikä ehkä selittää, miksi olen juuri nyt vatsahaavadieetillä.)

Onneksi valitsin sentään sen yhden elokuvan hyvin. En suosittele katsomaan vain yhtä elokuvaa, mutta jos jostain syystä katsot, katso Grand Budapest Hotel.

Mikä ihana pätkä! En ole Wes Andersonin suurin fani, vaikka rakastan kyllä Royal Tenenbaumsia. Mutta Grand Budapest Hotel räjäytti pankin.

Se on hauska. Se on liikuttava. Se on kummallinen, se on vanhan ajan tukka putkella -seikkailu. Se on visuaalisesti pakahduttava. Se vilisee tähtiä, jotka kaikki ovat rooleissaan täydellisiä. Se on loputtoman viihdyttävä.

Ja mikä parasta: siitä jää aivan hemmetin hyvä mieli. Pitkäksi aikaa.

Hymyilyttää joka kerta, kun ajattelen sitä.

Kommentit

Ranja
Haavekuvia

Samaa mieltä! Ihana elokuva: virkistävä, raikas, suloinen poikkeus massaan.

Sonja. (Ei varmistettu)

Oi ihanaa että joku muukin ihastui tähän elokuvaan! Olen kyllä yhtä mieltä siitä, että jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa. Itse kävin katsomassa tämän luvattoman lämpimänä huhtikuun päivänä, spontaanisti. En kyllä katunut sitä päätöstä hetkeäkään! Vieläkin hymyilyttää.

Kyllä, kyllä ja kyllä! Kävin katsomassa tämän yksin teatterissa - koen että omassa seurassaan elokuvaan uppoaa helpommin ja syvemmälle - ja olipa ihana leffa. Kerroksellisuutta, kummallisuutta, illuusion ylläpitämistä ja... oh, fuck it. ;D Lisäksi TILDA SWINTON!

Eeva Kolu

TILDA SWINTON on just sellanen ihminen, jonka nimi kuuluisi aina kirjoittaa ISOILLA KIRJAIMILLA!

my view

Oli kyllä erinomainen leffa ja kaunis kielenkäyttö ihastutti :)

Hosuli
Hömppäblogi

Tuo on ollut mun must-see-listalla jo moooonta viikkoa ja oon ostanu elokuvaliputkin valmiiksi, mutta en oo vielä ehtiny teatteriin. Viikonloppuna viimein menen, jos se kerran on noin hyvä. :)

minde (Ei varmistettu)

Heippa Eeva. Haluan aloittaa tämän kommentin kertomalla, että sä olet ihan uskomattoman ihana ja blogisi lukeminen tuottaa yleensä vain mielihyvää. Nyt en voi kuitenkaan olla kommentoimatta jotain hieman kielteisempää, koska tämä asia on jotain, mitä kaikkien meidän naisten pitäisi huomioida. Grand Budapest on kaunis ja mielenkiintoinen elokuva, mutta se, mikä tekee siitä tavattoman vanhanaikaisen on sen sukupuoliroolitus. Elokuva kertoo nimittäin miehistä - ainoastaan miehistä. Naisille on jätetty muutama pieni sivurooli ja se siitä. Kukaan ei huomaisi, jos naisten roolit korvattaisiin vaikkapa koiralla tai jalkalampulla. Tämä on nykyaikaina hyvinkin huolestuttavaa; vaikka feminismi on (tai ainakin pitäisi olla!) kaikkien huulilla juuri nyt, jää (populääri)kulttuurin miesvaltaisuus silti monilta huomaamatta. En sano, etteikö kukaan saisi pitää tästä filmistä, nautin siitä myös itse osittain, mutta roolitus ja käsikirjoitus on niin selvästi miesperspektiivistä, että tämä asia pitäisi mielestäni ottaa huomioon. On huolestuttavaa, kuinka vähän tähän asiaan lopulta kiinnitetään huomiota, ja olisikin hienoa, että sinunlaisesi sivistyneet ja modernit naiset olisivat näissä asioissa eturintamassa! Ehkä silloin yhteiskunta ja kulttuuri voisi muuttua edes vähän vähemmän miesvaltaiseksi.

Ihanaa kesän jatkoa ja voimia kaikkeen!

vilpo (Ei varmistettu)

idootti. jotkut elokuvat kertovat miehistä jotkut naisista jotkut molemmista jotkut eivät kummastakaan. inhoan pakollisia naisrooleja, jotka on lisätty vain siksi etteivät feministit suutu.

vilpo (Ei varmistettu)

*IDIOOTTI

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka, pointtisi on hyvä, vaikka mielestäni elokuva ei ollut mitenkään naisia sortava. On totta, että suurin osa hahmoista oli miehiä, mutta toisaalta ko. Aikakaudella ei tainut kamalasti olla esim. Aulatyttöjä (korjaukset sallitaan). Myös leipuritytön rooli oli minusta ihan mukiin menevä, hän tarttui tehtäviin ilman että olisi avuton tyttörukka. Musta tää leffa jopa rikkoi perinteisiä sukupuolirooleja erityisesti miesten osalta, mikä sekään ei ole pahitteeksi. Mielestäni elokuva oli ennen kaikkea kaunista katsottavaa. Päähenkilöinä sattui olla bromance ;)

Eeva Kolu

Tjaa, musta taas oli aivan virkistävän ihanaa, että pääosassa oli kaksi miestä ja heidän välisensä ei-romanttinen suhde eikä taas kerran miehen ja naisen välinen rakkaustarina. Pointti populäärikulttuurin naisrooleista ja niiden yksipuolisuudesta on tärkeä, mutta jos niitä haluaa nostaa esille niin keksin kyllä lonkalta miljardi leffaa tai tv-sarjaa, jotka ansaitsisivat kritiikkiä ennemmin kuin Grand Budapest Hotel. Se, että leffa kertoo miehistä ei tee siitä ainakaan minun silmissäni automaattisesti huonoa tai naisvihamielistä. 

minde (Ei varmistettu)

Ollaanpas täällä lilyssä sivistyneitä kun sain näinkin asiallisia vastauksia t:idiootti. Ja kyllä, populäärikulttuurin sisältä löytyy miljardi pahempaa esimerkkiä, mikä osaltaan kertoo juuri siitä, mistä ensimmäisessä kommentissani kirjoitin. Pointti tässä koko jutussa on se, että Gran Budapest on tänä vuonna ilmestynyt leffa. Osoittaa siis sen, ettei kehitys tunnu menevään ainakaan eteenpäin. Ja minö voin sitten osaltani mainita satoja elokuvia ja tv-sarjoja jotka kertovat miesten välisestä ystävyydestä, en näe sen olevan mikään poikkeus/vahvuus elokuvamaailmassa. Naiskiintiöt ovat tärkeä asia, vaikka se montaa henkilöä näyttääkin syvästi ärsyttävän. Tämän enempää en täällä viitsi ruveta asiasta riitelemään, peace teille kaikille nyt!

Eeva Kolu

Ikävää jos koit vastaukseni riitelyksi, minusta se oli täysin asiallinen. En ollenkaan kiellä sitä, etteikö olisi tehty miljoonia leffoja, joissa naiskuva on ikävän stereotyyppinen tai haitallinen tai joissa naiset loistavat poissaolollaan, mutta minusta myöskään yksittäisen elokuvan tai elokuvantekijän harteille ei voi ladata koko historian painolastia. Lähtisin ennemmin kritisoimaan niitä elokuvia, joissa naiset (tai miehet) esitetään tarkoituksenmukaisesti tietynlaisissa vanhentuneissa/haitallisissa/stereotyyppisissä rooleissa enkä niinkään sitä, jos joku on halunnut tehdä elokuvan miehistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lasken itseni hyvinkin feministiksi mutten siltikään osannut nähdä tässä leffassa mitään tasa-arvollista ongelmaa. Ehkä mun pitäis määritellä itseni uudestaan. :D

Jihuuu (Ei varmistettu)

Ai vitsit se pätkä oli niiiiiiin hyvä! Välillä on kiva katsoa elokuvia, joiden muoto menee sisällön edelle. Ne värit, ne kuvat, ne kaikki hahmot. Pähkähullumeno ja ihana fiilis. Tykkäsin :)

Vanhempi rouva (Ei varmistettu)

Minde, olet ilmeisesti vielä nuori ja pikkuisen kiukkuinen nainen. Intohimo asiaansa kohtaan on upea asia, tyylilajisi vain kääntää hyvän asiasi itseään vastaan. Jahka ikää tulee lisää, niin mm. pelisilmä, sydämen sivistys ja kyky nauraa itselleen lisääntyvät ja tekevät elämästäsi mukavamman. Sitten voit vapautuneemmin nauttia vaikkapa elokuvasta, joka on visuaalinen herkkupala ja unohtaa hetkeksi sukupuolikiintiöt.

Vielä vanhempi rouva (Ei varmistettu)

En ymmärrä miksi katsot, että holhoava ja vähättelevä kommenttisi on jotenkin oikeutettu. Vaikka kritiikin voisi esittää lähes mitä elokuvaa kohtaan, niin kysymys on kuitenkin ihan relevantti. Olisiko elokuva ollut visuaalinen herkkupala, ihana ja viihdyttävä ja parasta tänä vuonna ja huikean suosittu, jos kaikissa rooleissa olisi ollut nainen.

Leena68 (Ei varmistettu)

Hih, vanhempi rouva, suosittelen sinullekin vähän kevyempää otetta elämään! Itseään ei tarvitse aina ottaa niin vakavasti, sen sijaan voi avata silmänsä maailmaan ja todeta, että jopa "nuorilla ja pikkuisen kiukkuisilla" voi olla jotain annettavaa maailmaan! Tai ehkä, jos vielä hetken kasvat, huomaat, että ikä tosiaankin tuo mukanaan avarakatseisuutta. Annetaan kaikkien kukkien kukkia :)

eevakk (Ei varmistettu) http://salikoninruusut.blogspot.fi

Se oli aivan TÄYDELLINEN elokuva! Poistuin teatterista pari tuntia sitten. Pää pilvissä. Hymy korvissa. Ihana mieli.

siljasiljasilja (Ei varmistettu)

Ah, kyllä! Niin upea elokuva, rakastuin! En malttais odottaa, että tän saa dvd:llä. Ralph Fiennes on ihana!

Kuu (Ei varmistettu)

Oon täydellisen samaa mieltä! Tuo leffa on Parasta Koko Vuonna. Ajatella, että elokuva voi aiheuttaa niin hämmentävän onnellisen olon.

wikke
Luukkuja

Samaa mieltä! Aivan ihana kaikenkaikkiaan.

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com/

The Grand Budapest Hotel -leffa on kyllä Wes Andersonin tuotannosta ehdottomastai paras!

Myös minulle jäi hurjan hyvä fiilis leffan katsottuani, ja nauroin teatterissa jatkuvasti. Siitä huolimatta se oli myös koskettava. Kerrassan i-ha-na. Nii, ja rakastin myös tuota uskomatonta lavastusta! Tosin Andersonin leffoissahan on aina hyvin tarkkaan mietitty lavastus ja puvustus, mutta tämä meni edellisiäkin pidemmälle.

toinen idiootti (Ei varmistettu)

Inhoan näitä Wes A:n leffoja (siis en oo pystynyt katsomaan kuin 1 ja puoli sellaista), kiitos Minden taisinkin juuri ymmärtää miksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moonrise Kingdom oli minusta aivan ihana (http://www.imdb.com/title/tt1748122/), tämä Grand Budapest Hotel jätti jostain syystä vähän kylmäksi.
Vaikka olenkin patamusta feministi en silti nähnyt tätä mitenkään tasa-arvokysymyksen kannalta ongelmaa. (Sen sijaan eläinystävänä kiukustuin kissan kohtalosta...)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.