Kahvia kirjahyllyjen keskellä (jes!) ja pari mietettä Ravintolapäivästä

Tein tänään paluuni sosiaaliseen elämään, nimittäin lyllersin kaupungille Ravintolapäivään. Teki kyllä hyvää ottaa kontaktia lajitovereihin, vaikka aika äkkiä kyllä huomasin, että ei tässä vielä ihan terveiden kirjoissa olla..

Kierroksemme eka etappi oli Retrobot, jossa Bossaliinasta tutut omistajat tarjoilivat Bossaliina-henkisiä herkkuja. Feta-pinaattipiirakka oli ihanan mehevä ja fiilis hyvä, semmoinen ravintolapäivämäisen rento, johon ei koskaan törmää oikeissa ravintoloissa.

Tuolla Retrobotissa kannattaa käväistä muutenkin, jos on yhtään kiinnostunut vintagesta tai muuten vaan häröstä kamasta. Liikkeessä on paitsi aika laaja valikoima vaatteita ja satunnaista ihme kamaa, se on oikeasti kivasti laitettu ja viihtyisä, ei yhtään sellainen uffimaisen ankea. Läntinen Pitkäkatu 24.

Oldemaarin hodareiden (joita tarjoilivat 7- ja 10-vuotiaat pojat, niin sööttiä) kautta lähdimme päivän viimeiseen kohteeseen, Turun ylivoimaisesti symppiksimpään kirjakauppaan nimeltä Omituiset opukset.

Olen aina miettinyt, että kirjakaupat ja kahvilat kuuluvat yhteen ja ihmetellyt, miksi sitä konseptia ei toteuteta enemmän. Enkä nyt tarkoita mitään lattebaaria jossain Barnes & Noblella, vaan juuri tuollaisia pieniä sympaattisia pöytiä tunnelmallisen kaupan kapeilla käytävillä, kirjoja notkuvien hyllyjen välissä. 

Omituiset opukset siis toteutti tämän unelman. Voi kun se kahvila olisi siellä aina! 

Ihanaa muuten huomata, miten tietynlainen ympäristö ruokkii tietynlaisia keskusteluja. Tuolla vanhojen kirjojen kupeessa kahvipöytäkeskustelut käsittelivät filosofiaa ja politiikkaa. Ja juuri siksi kirjakaupoissa pitäisi olla enemmän kahviloita.

(No meidän pöydässä puhuttiin kyllä Fifty Shades of Greystä. Mutta ehkä edes silleensti vähän analyyttisesti.)

Rakastan Ravintolapäivää ja se on ihan mahtava ja toimiva konsepti. Mutta mietin tässä kyllä, että kannattaisikohan Ravintolapäivä kuitenkin rajoittaa toukokuuhun ja elokuuhun. Nytkin porukkaa tuntui olevan aika vähän liikkeellä ja harmittaa kovasti ravintolaa pykänneiden puolesta, jos esim. keskustan ulkopuolella ei ole riittänyt asiakkaita. 

Kesällä Ravintolapäivässä on ihanaa kaupunkikarnevaalifiilistä, eikä kesäisessä säässä haittaa tarpoa ravintoloiden perässä vaikka koko päivää ja pidempiäkin matkoja. Ja jos päivä ei olisi yhtä usein, siitä ei ehtisi tulla sellaista "ai taasko se on?" -fiilistä. No, itselleni ei kyllä sellaista tule (voisin käydä näissä ihanissa, hassuissa, hölmöissä ja friikeissä ravintoloissa vaikka joka päivä), mutta varmasti aika monelle tulee. Sitä mää vaan siis mietin, että ehkä Ravintolapäivästä tulisi pitkäikäisempi traditio, jos se ei olisi ihan näin usein.

Onhan futiksen MM-kisoissakin sitä hohtoa just siks, kun ne ovat vain neljän vuoden välein. Lätkän MM-kisat on vaan että ai jaa, taas. 

Kommentit

Sini
Lempi

Teetä, kakkua ja hyllymetreittäin kirjoja on tosiaan täydellinen yhdistelmä, jota soisi olevan enemmän. Olisi hyvä paikka ensitreffeillekin, kirjojen selkiä silmäilemällä keksisi aina vain uusia puheenaiheita.

Se on harmillinen, mutta kylmä fakta, että melkein kaikki tapahtumat toimivat paremmin Suomessa kesäaikaan. Toisaalta on kiva, että talven piristykseksi järjestetään tapahtumia, mutta pakkanen pitää ihmiset sisällä, mut ainakin.

Unia

Kööpenhaminassa on yksi ihana paikka jossa on täydellisellä tavalla yhdistetty kirjakauppa ja kahvila-ravintola, Paludan Bog & Café ihan yliopiston kirjaston vieressä. Siinä on kahvila jonka vuoksi olisin valmis muuttamaan Köpikseen! (Tosin olisin valmis muuttamaan sinne ihan muutenkin. :D)

Elviira (Ei varmistettu)

Ah selailin jälleen noita sun pariisin kuvia ja jäin edelleen pähkäilemään, että mitä kautta tuo teidän lomakämppä löytyi? Oon itse nyt selannu homeawayt ja only apartmentsit läpi mutta mitään superkivaa ei ole tullu vastaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen ihan samaa mieltä tossa että niitä pidetään liian usein. Ovat ihania mutta silti kuulun tuohon "taasko ne on" porukkaan. Tällä tahdilla intoa tälle traditiolle ei riitä enää kuin korkeintaan pariksi vuodeksi.

Oola (Ei varmistettu) http://twinnerstakeitall.blogspot.com

Oh, heti kun muutin Turusta pois kaikkea siistiä sinne tullut kuten tuo Robomesta.
Omituiset Opukset on kyl yksi parhaista antikoista.

-O

Laura / Tirsat (Ei varmistettu) http://www.tirsat.blogspot.fi

Täysin samaa mieltä. Hohto katoaa kun niitä tuntuu olevan koko ajan. Järjestäjät eivät taida tajuta, että ei ravintolapäivä enää ole niin "sairaan siisti juttu" kuin ekalla kerralla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihania kuvia, kirjakahviloiden tarpeellisuudesta täysin samaa mieltä! Ravintolapäiviä ei mun mielestä ole yhtään liian usein, enkä oikein ymmärrä valitusta aiheesta - ei kai kukaan pakota osallistumaan helmi- ja marraskuussa, jos ei kiinnosta? Kesällä pidetyissä ravintolapäivissä on ainakin Helsingissä ollut pikemminkin sitä ongelmaa, että ruoka loppuu kesken tai jonot ovat ihan hillittömät (esim. yhdessä kivannäköisessä pastapaikassa Punavuoressa annoksen saamisessa olisi kestänyt viimeksi n. tunnin). Ehkä talven ravintolapäivät vähän tasaisivat kysyntää, mene tiedä? Syrjemmälle ravintolansa perustava ottaa joka tapauksessa riskin, ettei kävijöitä riitä välttämättä jonoksi asti, mutta mikäs siinä. Mun mielestä Suomen talvessa ei ole mitenkään liikaa ilonaiheita, ravintolapäivät on yksi niistä tosi monelle nykyään :)

Eeva Kolu

Kiitos kaikille kommenteista!

Unia, kiitti vinkistä, yritän pitää tämän mielessä josko vaikka joskus pääsisis Köpikseen :) En ole ikinä ollut siellä lukuunottamatta lentokenttää :D

Elviira, en nyt muista tarkkaa sivua, mutta joltain tuollaiselta sivustolta se meidänkin kämppä löytyi. Kun kyseessä on yksityisihmisten omat kämpät, on aina ihan tuurista kiinni mitä helmiä (tai vähemmän helmiä...) milloinkin on tarjolla. Tsemppiä etsintään, on siellä Pariisissa kivaa vähän rupuisemmassakin kämpässä!

Vierailija, no muista en tiedä, mutta itse en ainakaan valita aiheesta - kuten sanoin, jaksaisin osallistua Ravintolapäivään vaikka joka päivä. Minusta ei kuitenkaan ole välttämättä kaikista kauaskantoisin lähestymistapa järjestää Ravintolapäiviä 3 kuukauden välein, koska tämä tekee vuodessa 4 Ravintolapäivää, 2 vuodessa 8, kolmessa vuodessa 12, 5 vuodessa 20... Se on jo aika paljon. Kukaan ei tosiaan pakota osallistumaan, mutta jos Ravintolapäiviä on koko ajan, harmillista kyllä niitä osallistujia ei välttämättä riitä 5 vuoden päästä enää edes niihin kesän Ravintolapäiviin. Enkä tiedä riittääkö ravintoloitsijoitakaan, jos ihmiset joutuvat pitämään ravintolaansa yhdelle asiakkaalle, tulee pettymyksiä ja rahanhukkaa. Rakastan Ravintolapäivää, ja juuri siksi minusta niitä kannattaisi olla harvemmin - jotta mahtava idea pysyisi hengissä pidempään. Esimerkiksi media ei enää jaksa kiinnostua Ravintolapäivästä, ja vaarana on, että pian koko tapahtuma menee huomaamatta kaikilta muiltakin.

Roosa
Mangomalen

Mä taas just eilen fiilistelin, että ei hitsi miten ihanaa, kun jotain tapahtuu talvikuukausinakin. Miten suloista, että Ruttopuistossa on lumen lisäksi pannaria ja ihmisiä. Paljon juttuja oli myös ihmisten kodeissa, mikä on siistiä. Eli jos vuorovälejä pitäisi pidentää, minusta talvesta ei saa nipistää!

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu en kyllä ymmärrä ihan tätä kirjoituksen pointtia: miksi ravintolapäivän tulisi olla harvemmin, kun siihen nimenomaan riittää järjestäjiä ja kävijöitä,? Eihän samat ihmiset pidä ravintoloita/käy syömässä joka päivä. Ja esim. aamun hesarin artikkelin perusteella kävijöitä riittää eli en usko että kyllästymistä on ilmassa.. Ehkä olisi toivoa että jotkut pop up ravintoloitsijat perustaisivat kokemuksensa avulla vakipaikkojakin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmm, no 5 vuodessa on 1826 päivää, jos niistä 20 on ravintolapäiviä niin ei se suhdeluku minusta mitenkään överi ole, päinvastoin :) Ja miten niin tiedotusvälineet eivät ole kiinnostuneita? Hesari kiinnostuu, Yle kiinnostuu, omassa tämänhetkisessä kotimaassani on myös näkynyt juttuja.

Eeva Kolu

 

Roosa, totta, hyvä pointti. Turussa oli melko hiljaista - muutamassa paikassa vierailijoita riitti melkein tunguksi asti, mutta muutamassa paikassa oltiin ainoat asiakkaat...

Verailija, no tämän kirjoituksen pointti oli se, että niitä ravintoloitsijoita ja kävijöitä riittäisi tulevaisuudessakin. Tilanne on tämä NYT  kun Ravintolapäivä keksittiin 1,5 vuotta sitten, mutta kyllä mulla herää pieni epäilys siitä, että onko ihmiset 5 vuoden päästä vielä yhtä innoissaan. Anteeksi, mutta olen realisti :) Ainakin omassa tuttavapiirissä on sellainen meininki, että ne, jotka olivat aluksi aivan innoissaan jutusta eivät suunnilleen enää edes tiedä, että se taas järjestetään. Niin ja kuten sanoin tässä kirjoituksessa, niin ainakaan täällä Turussa nimenomaan ei tuntunut riittävän kävijöitä ihan joka raflaan. Tampereellakin näkyi viimeksi ihan tyhjiä ravintoloita.

Vierailija, tjaa, no voi olla, että nämä jutut on minulta menneet ohi, itse en ole huomannut parin viime Ravintolapäivän kohdalla merkittävää median kiinnostusta. Minusta Ravintolapäivän on tarkoituskin olla spesiaalipäivä eikä arkipäiväinen juttu (vaikka olisi kyllä ihanaa, jos Suomessa olisi jokaisena arkipäivänä yhtä hauskoja ravintoloita) - jos jollain tyypillä olisi 5 vuoden aikana 20 kertaa synttärit niin voipi olla, että vieraat ei enää 10 synttärien jälkeen pitäisi niiiin merkittävänä saapua paikalle muista menoista huolimatta ;) Saa toki olla eri mieltä.

Manuu (Ei varmistettu)

Mua harmittaa ettei Ravintolapäivää mainostettu täällä pohjoisessa oikein mitenkään, en törmännyt eventtiin facebookissa enkä muuallakaan. Sattumalta jostain sen huomasin kyseisenä päivänä ja hauska yllätys kyllä oli, että kaukana keskustastakin löytyi muutama hassu kahvila.

Vierailija (Ei varmistettu)

No joo, mutta eihän ne ne samat vieraat ole Ravintolapäivän kohdalla vaan toivon mukaan eri ihmiset, jotka innostuu Ravintolapäivästä silloin :) Makuasioita toki, mutta mielestäni ei kannata hannailla ihmisten intoa nyt kun sitä on vain siksi, että jos meillä nyt on kivaa niin tulevaisuudessa kukaan ei ehkä jaksa enää innostua. Eihän sitä muutenkaan tiedä onko Ravintolapäivä enää suosittu viiden vuoden kuluttua vaikka päiviä olisi kerran vuodessa, mielestäni kannattaa nauttia kun voidaan!

Siiri E (Ei varmistettu)

Kai olet Eeva tietoinen, että löytyy Turustakin kirjakahvila tuolta Brahen pihasta. Siellä soittaa välillä ihania esiintyjiä ja ruoat on kaikki vegaaneja.:) Tutustumisen arvoinen paikka!

Vierailija (Ei varmistettu)

Totta tuokin, ja olisi ikävää jos ravintolapäivään kyllästytään! Komppaan muuten että kirjakauppa kahvilalla olisi mahtava konsepti, etenkin sellainen joka on myöhään auki ja tarjoilee vahvaa kahvia ja makeaa piirakkaa.. :) Arvostan että jaksat vastailla aina kommentteihin, myös meille anonyymeille!

Ann. (Ei varmistettu)

Olen asunut nyt puolisen vuotta Madridissa ja täällä noita ihania pieniä kirjakahviloita taas löytyy tietyillä alueilla joka kolmannesta korttelista <3

Chirpsss (Ei varmistettu)

Oma reaktioni oli tällä kertaa juurikin "ai täh, onks se taas tänään?" :D
Vaikka joo, kivaahan se on kun talvella tapahtuu!

Emma

Joooooo todellakin! Ei into riitä, kun tosiaan tuntuu et "vastahan se oli". Sori!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ootko käynyt Pariisissa Merci-nimisessä kaupassa, jossa on myös kahvila? Kirjakahvilahenkeä, sano. Ja sähän tykkäät Pariisista ja osaat varmaan myös ranskaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.