Käsintehtyä

Ladataan...

Sateisena ja olemukseltaan syksyisenä päivänä teki mieli oikein hurmostella kotia ja sisällä olemista. Päätin leipoa jotain. 

Koska kaapissa oli pepperonia, päädyin pizzaan.

(Pizzan puolesta puhui myös punaviini, tuo sateisten muka-syyspäivien juoma numero yksi.)

En edes muista, milloin viimeksi olisin leiponut jotain, joka vaatii käsin vaivaamista ja kohottamista. Siinä on kyllä fiilistä. Olin unohtanut miten hyvältä tuntuu upottaa kädet taikinaan. Tai ei oikeastaan edes se, vaan se pyörittely ja vaivaaminen. Jonkin muovailu omin käsin.

Pitäisiköhän mennä keramiikkakurssille? 

Liedellä näytti siltä, että siinä on tapahtunut teloitus. Mutta minun keittiössäni teloitetaan korkeintaan unelmia kiinteämmistä kesävartaloista.

Rapatessa roiskuu, mutta tomaattikastiketta tehdessä vasta roiskuukin.

En jaa pizzapohjan ohjetta, koska minulla ei ole mitään erityisen hyvää. Mutta hiton hyvän tomaattikastikkeen osaan tehdä. Ja sehän on pizzassa toiseksi tärkeintä pohjan jälkeen.

Se menee näin:

Tomaattikastike 2-3 pizzalle

iso loraus neitsytoliiviöljyä
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
200-300 g paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
iso loraus punaviiniä
1 tai 2 tl kuivattuja yrttejä (basilika, oregano, timjami, rosmariini - vähintään kahta näistä)
1 tl sokeria
hyppysellinen chilijauhetta (tämän ideana on tuoda makuun syvyyttä, ei niinkään tulisuutta)
suolaa
reilusti (!) mustapippuria myllystä

Hakkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuumenna kasarissa oliiviöljy ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää kaikki muut aineet, kiehauta ja keitä kasaan miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia (kuten kuvasta näkyy, roiskesuojaa kannattaa harkita). Mitä pidempään annat soosin hautua, sitä parempaa siitä tulee.

Jos soosia jää yli pizzoista, sen voi käyttää seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeena sellaisenaan tai esimerkiksi chorizolla jatkettuna. Minä käytin sen seuraavana päivänä täytettyihin munakoisoihin. 

Share

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Jotenkin tuo tomaattitahrainen liesi ilahdutti minua, mikä on oikeastaan älytöntä. Mutta eipä blogeissa tuollaisia kuvia usein näy. :)

Pitsahimo iski myös. Minun paras tomaattikeitto-ohjeeni on hyvin samanlainen kuin tuo sinun kastikeohjeesi, haa.

Eeva Kolu

Musta se liesi oli suorastaan upea :)

patsy (Ei varmistettu)

Pitääpä testata tuota kastiketta. Ahkerana pitsantekijänä ja monet kastikkeet testanneena palaan aina säälittävän helppoon, mutta hyvään: tomaattipyrettä, ketsuppia (Heinz), tuoretta valkosipulia (raastettuna ja runsaasti) ja loraus tummaa balsamicoa. Sekoita sekaisin ja se siitä. Toimii aina.

Eeva Kolu

Joo! Itse tykkään nimenomaan kunnolla hautuneesta soosista jossa maut ovat rauhassa sekoittuneet, mutta tuo olisi varmasti hyvä pikaversio jos ei jaksa odotella :)

katiK
Punainen tupa

Jos sulla on joskus ylimääräistä aikaa, ni tervetuloa meille leipomaan. Lupaan tarjoilla viiniä runsain mitoin!

Eeva Kolu

Muistan tän :)

minna

Ai ei ole hyvää pizzapohja-ohjetta?! Voisilmäpelissä aikoinaan julkaistu ohjeesi kun on allekirjoittaneen vakiokäytössä ja yhä maistuu ainakin minun makuuni erittäin mainiolta. : )

Eeva Kolu

Haha mahtavaa! Olen itse unohtanut miten se ohje meni, mutta hienoa että siitä on ollut sulle iloa :)

Ihanaa, kun jonkun muunkin hella näyttää tuolta kokkailun lomassa. Tulin kuvasta hyvälle tuulelle, sillä luulin olevani jotenkin viallinen, kun minulla hella on suurinpiirtein joka kerta tuon näköinen, kun teen ruokaa :D Tapasi kirjoittaa saa minut myös usein hyvälle tuulelle, ehkä siksi palaankin blogisi pariin kerta toisensa jälkeen.

Kivimäen Jenni (Ei varmistettu) http://kivimaella.blogspot.fi

Ihana postaus! Herkullisen näköistä pitsaa, iski täälläkin pitsanhimo. :) Kunnollisen (ja helpon) tomaattikastikkeen ohje on ollut hakusessa ja tuota voisin jopa uskaltaa kokeilla.

Mars keramiikkakurssille, saven muovailu on ihan parasta stressinkarkotetta! :)

PS. Sanavarmenteena oli "ruoka", kuinkas muuten. :)

Elli M. (Ei varmistettu)

Aivan täydellinen keittiön pyötä ! Toi kastike roiskekuva oli mainio :D

http://vaatevaras.blogspot.fi/

tuusa (Ei varmistettu)

Näytät T-O-D-E-L-L-A hyvältä tuossa pizzan leivonta kuvassa :)

LauraO (Ei varmistettu)

Paras ja helpoin pizzataikina löytyy mielestäni Martinin blogista, kannattaa kokeilla!

http://litemer.paindemartin.se/2012/11/enklaste-pizzadegen/

JKM (Ei varmistettu) http://itsetehtypizza.blogspot.fi/

Täytyypäs kokeilla tuota tomaattikastiketta.
Itse olen käyttänyt pizzataikinan tekoon Napolilaista reseptiä.

Kommentoi

Ladataan...