kevätpäivä kalliossa

Eksyin keväiseen Kallioon. Missä te ootte, tuli puhelu. No täällä. Ettekä oo.

No ei oltukaan. Oltiin Kaarlenkadulla, kun piti olla Kustaankadulla. Kaarle, Kustaa, Kaarle Kustaa. Kuka näistä tietää.

 

 

Löysin kuitenkin oikeaan paikkaan. Siellä odotti Emma, joka oli vihdoin antanut periksi kampaajalleen vuosien maanittelun jälkeen ja antanut värjätä tukkansa räsikyvän punaiseksi, sekä mainio pieni ukrainalainen (?) ravintola, jossa sai syödä mahan täyteen pelmenejä ja täytettyjä ohukaisia. Palvelu oli kuin menneestä maailmasta (pelmenit tulossa, odottakaa hetki, olkaa hyvä. Haluatteko juomaa? Kolaa? Yksi kola, olkaa hyvä, ottakaa se jääkaapista, olkaa hyvä). Puitteet varsin koruttomat, mutta adzhika olisi kelvannut kuninkaallekin.

 

 

 

Tällaisia paikkoja toivoisin enemmän. Mietin, miksi melkein kaikki edulliset etniset ruokapaikat tarjoavat kebabia ja pizzaa. Söisin paljon mieluummin kunnolla ja konstailematta tehtyä kotiruokaa niiden pitäjien omista maista.

 

Pelmenit löytyy osoitteesta Kustaankatu 7. Menkää sinne. Osoitteesta Kaarlenkatu 7 löytyy jotain ihan muuta, silmiä avartavaa tosin sekin.

 

 

 

 

En tiedä, olisiko minusta kalliolaiseksi (unelmani on kylläkin asua Hakaniemen torin vieressä...), mutta hauskaa siellä on käydä. Toisaalta eksoottista, toisaalta jotenkin niin suomalaista. Tuntuu kuin olisi loikannut yläasteen yhteiskuntaopin kirjan sivuille. Tällainen Suomi oli 70-luvulla, ja niin edelleen. Tosin 70-luvulla Suomessa ei ehkä ollut vielä ilmastoituja joogastudioita, vegetaarisia hampurilaisravintoloita tai kaulatatuointeja. Jos kirjoittaisin matkaopasta, saattaisinpa kliseisesti todeta, että täällä menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat sulassa sovussa.

 

Kommentit

Ranna (Ei varmistettu)

Ai että, Kallio! Ensimmäinen lapsuudenkotini oli Kolmannella linjalla, ja toinen juurikin siinä Hakaniemen torin vieressä. Asuin hoodeilla kaksikymmentä vuotta, eikä mene päivääkään ilman, että ikävöisin takaisin. Tämän merkinnän ansiosta vieläkin enemmän. Menkää ensi kerralla myös leipomo Avikaiseen (Franzeninkatu 10), sieltä saa maailman parhaita omenamunkkeja!

Wandabe (Ei varmistettu)

Aah, vanhat kotikulmat <3 Ostin ensiasuntoni Kalliosta liki 10 vuotta sitten, 7 vuotta sitten myin sen ja muutimme lapsisyistä Kartanonkoskelle, jossa on tullut vastaan yllättävän moni entinen Kallion asukki. Nykyään taitaa Kallio olla jo perin trendikäs, 10 vuotta sitten neliöhinta tippui roimasti Pitkääsiltaa ylitettäessä.

Mummeli-iässä muutan takaisi Kallioon :D

Taija (Ei varmistettu)

Miksei sinusta olisi kalliolaiseksi?
Kalliossa yhdistyy kaikki mitä ihminen voi kaupunginosaltaan toivoa.
Hakaniemi ja kallio ovat sulassa sovussa samaa kategoriaa. Moni ajattelee kalliota vain vaasankadun ja hesarin kautta, mikä sinänsä ei todellakaan kerro kaikkea siitä. Aamen ;)

Eeva Kolu

Ranna - ihanaa, kiitos, vinkit hyvistä munkeista ovat aina tarpeen! Täytyy ehdottomasti piipahtaa tuolla. Ja siinä second hand -kaupassa, mistä eilen kirjoitit... ******************* Wandabe - haha, minäkin asun nyt Kartanonkoskella :) Tosin vain väliaikaisesti, ja yritän koko ajan juonia itseni lähemmäs keskustaa. Vaikka eipä siinä, mukavaa aluetta tämäkin. Mutta ehkä tosiaan parempi paikka lapsiperheille :) Ja juu, Kalliossa on nykyään samanhintaiset kämpät kuin Töölössä...

Eeva Kolu

Taija - no siis, tarkoitin juuri sitä, että musta ei ehkä olisi asumaan sinne Kallion sydämeen, eli Hesarille, Vaasankadulle jne. Mun mielestä se ei ole ihan samaa kategoriaa kuin Hakaniemi :) Voisin hyvin asua siinä torin laidalla, mutta siellä "Kallion sydämessä" menoa on näin heikkohermoiselle ihmiselle toisinaan vähän liikaa.

Sonja (Ei varmistettu)

Juuri eilen mietittiin kaverin kanssa, miksei sen iänikuisen kebabin tilalle voisi perustaa vaikka lounaskahvilaa, jossa tarjottaisiin esim. turkkilaisen mummon reseptillä tehtyjä (parasta olisi tietenkin jos se mummo itse olisi tekemässä :D) leivonnaisia ym. Minä ainakin olisin heti kanta-asiakas!:)

Heidi (Ei varmistettu)

Kohta tulee 5 vuotta täyteen Kalliossa ja rakkauteni tätä kaupunginosaa kohtaan on syvää.
Olen samaa mieltä siitä, että pizza-kebab-paikkojen asemasta voisi olla paljon enemmän oikeita etnisiä ravintoloita. Harmi vain että pizzaa on halvempaa tehdä ja helpompi myydä, kun vaikkapa meze-lajitelmaa. Ehkä joskus vielä ajat muuttuu :)

Heidi (Ei varmistettu)

Helsingin rautatieasemalla on muuten pieni kioski/kahvio/deli, josta saa esim. baklavaa. Lähi-idän alueen makeat leivonnaiset on ihan oma lukunsa, TODELLA makeita :D

Eeva Kolu

Sonja - mäkin ilmoittaudun kanta-asiakkaaksi tuollaiseen paikkaan! Missä olette, turkkilaiset mummot? ************* Heidi - ei se varmaan mikään hintakysymys ole. Esim. noiden pelmenien tekeminen tulee varmaan halvemmaksi kuin pizzan, kun kyseessä on todella simppeleistä raaka-aineista tehty ruoka. Enemmänkin kyse taitaa olla siitä, että etnisten ravintoloiden pitäjät ei ajattele, että suomalaiset haluaa syödä niiden perinteistä ruokaa... katsoin joskus ohjelmaa, jossa vierailtiin kiinalaisessa ravintolassa New Yorkissa. Länsimaalaisille asiakkaille annettiin lista, jossa oli jotain hapanimeläkanaa yms. kun taas kiinalaiset asiakkaat sai saman listan jolta ravintoloitsijat itse söi, eli sellaisen, jossa oli aitoa kiinalaista ruokaa. Sääli...

Eeva Kolu

Heidi - kiitos vielä vinkistä! Pitääpä joskus poiketa! :)

Anne (Ei varmistettu)

Ihanan ylimakeaa baklavaa saa myös esim sieltä Hakaniemen hallista!

AnnaStalkkeri (Ei varmistettu)

On se joo ukrainalainen, vaikka osa henkilökunnasta taitaa olla venäläisiä. Sisustuselementtinä pidän erityisesti siitä hylkeentaljasta seinällä :D:D:D Safka on kyllä ihan parasta! Niitä pelmenejä saa myös pakasteena mukaan, vink vink.

Eeva Kolu

Anne - ah, mitäpä Hakaniemen hallista ei saisi! Yksi niistä syistä, miksi haluaisin asua juuri siellä :) ***************** AnnaStalkkeri: hyvä tietää! Itse tykästyin ohukaisiin ehkä vielä enemmän kuin pelmeneihin. Borssikeitto täytyy käydä joku päivä myös testaamassa. Sisustus oli kyllä omassa luokassaan hieno.

AnnaStalkkeri (Ei varmistettu)

Lisäyksenä: Täälä linjoilla on muuten tosi rauhallista ja Hakikseen äärilyhyt matka. Hesarille en ittekkään muuttais, liikaa meteliä mut linjat <3<3<3<3
Hesarin takainen aluehhan ei ole edes Kalliota. Mitä lie Alppiharjua.

Eeva Kolu

AnnaStalkkeri - no sieltä linjoilta me ollaankin kyllä kyttäilty kämppiä. Saa nähdä mihin päädytään vai päädytäänkö mihinkään... ehkä sinne mikä-lie-Alppiharjuun :D

Kalliolainen :) (Ei varmistettu)

Hmm, itse asiassa Vaasankatu ei ole Kalliota, vaan Alppiharjua. Kallio rajoittuu siellä päin Hesariin. Sen sijaan Hakaniemi kuuluu Siltasaareen ja Siltasaaren alue taas kokonaisuudessaan Kallion peruspiiriin. Mutta tuollainen sekoilu "Kallion ydinalueista" sallittakoon,

Itse puoli vuotta Torkkelinmäellä asuneena suosittelen kyllä aluetta lämpimästi (olet kuvannut kotitaloani viimeisessä kuvassa), on ollut kaikin puolin rauhallista ja ihmeen hiljaista. Tosin Vaasankadulle muuttamista ehkä itsekin miettisin.

Eeva Kolu

Kalliolainen - Torkkelinmäki on ihana! Mutta ikävä kyllä asuntoja sieltä vapautuu kovin harvoin. Pakko kommentoida tuohon Kallio/Siltasaari/Alppiharju-asiaan. Poikaystäväni (joka on kotoisin maalta kunnasta, joka on pinta-alaltaan luultavasti Helsinkiä isompi, mutta jossa on ehkä kaksi kaupunginosaa) saa joka kerta remakan naurukohtauksen kun helsinkiläiset kinaa mistä kohti jotain katua jokin kaupunginosa vaihtuu. "Siis joka saakelin kortteli on oma kaupunginosansa! Kato, nyt mä astun askelen tonne, oon eri kaupunginosassa!" Sitä huvittaa myös suunnattomasti helsinkiläisten taipumus kulkea jokainen sadan metrin matka ratikalla :D

Vasilisa (nuuhbeibe.blospot.com) (Ei varmistettu)

Oi Ravintola Pelmenit! Menen sinne aina kun tulee ikävä pelmeneitä ja ukrainalaista mummiani. ( Ravintolan jukeboksi tarjoaa myös erinomaista aineistoa Alla Pugacheva-bileille.) Siinä paikassa autenttisuus-/hinta- ja laatusuhde ovat niin optimaalisia kuin voi olla ja toivon hartaasi, että he joskus perustaisivat ravintolan sillan toisellekin puolelle!

Ai niin, ja ravintolan omistajat ovat tosiaan ukrainlaisia, mutta asuivat Israelissa ennen kuin muuttivat tänne.

Kalliolainen :) (Ei varmistettu)

Kaupunginosakartat tulivat tutuksi minullekin vasta kun jäin kiinni Kallion aluetta koskevista virheellisistä väitteistä :) Toisaalta Kallio/Alppiharju -alue on kyllä moneen muuhun kaupunkiin verrattuna siitä jännittävä, että ne pari korttelia kävelemällä oikeasti vaihtaa aika erilaiseen ympäristöön.

Wandabe (Ei varmistettu)

Tiedän, oma asuinseutu näyttää vielä kivemmalta sinun kuvissasi ;) Toivon silti kovasti, että löydätte sen unelmien kodin keskustasta tai huomattavasti lähempää, täällä kun on mahdotonta piipahtaa ohimennen mihinkään kivaan kahvilaan tai putiikkiin - koska niitä ei ole.

Mulle tulee aina hyvä mieli sun kirjoituksista. Samalla hieman haikea, koska en tuossa elämäntilanteessa osannut yhtä hyvin nauttia hetkestä kuin sinä. Olin liiaksi sitten kun -ihminen mutta lasten myötä opetellut siitä pois, että lapseni oppisivat nauttimaan siitä, mitä on nyt.

Kiitos Eeva, sun ansiosta kaivoin kaapista mekon, jota olen käyttänyt "silloin joskus". Ja heti tuntui paremmalta :)

Bernard (Ei varmistettu)

Siis oliko siellä Pelmeneissä JUKEBOXI?! Äkkiä uudestaan!

Nukke (Ei varmistettu)

oi voi. vasta muutaman kuukauden ajan helsingissä asuttuani rakastuin heti naapurikaupunginosaan, Kallioon : ) On tämä Alppilakin kuitenkin aivan ihanaa, mutta Kalliossa olisi aivan täydellistä unelmaa asua!

I May Say (Ei varmistettu)

Siinä pelmeniravintolan kupeessa Vaasankadulla on myös ravintola Tuk Tuk. Aivan tajarin hyvää thaimaalaista. Pieni. Siisti. Kiva.

mie (Ei varmistettu)

Voi vitsi mäkin rakastan just sellasia pieniä paikkoja, etnisiä ja suomalaisia ja kaikenlaisia. Joissa on sellanen kotoinen meininki ja mukava musiikki ! Ja nyt mun on pakko vinkata Eeva sulle yksi paikka koska itse rakastan sitä mestaa ! Nimittäin kahvila-baari Aula joka on Kampissa. Malminrinne on sen mäen nimi missä se on, sähkötalon jälkeen (se jonka alakerrassa Kampin Lidl on..) kun kävelee suoraan pois päin Kampin kauppakeskuksesta. Halpaa kelvollista viiniä ja erikoiskahvit ja kakkua ja yks päivä bongasin jopa eskimo-jäätelöitä myynnistä siellä! :D Pientä syötävääki sieltä saa, ite en oo vetäny mut kaveri kehu leipiä.. Ja liikuttavan omaperäinen ja "sekava" mutta jotenkin kuitenkin aika yhtenäinen sisustus. <3 Ja musa on loistavaa !
Jos susta tuntuu et tää viesti on jotenkin liian mainos-mainen ni älä julkaise, halusin nyt vaan vinkata just sulle kun oot semmonen tyyppi !! :)

Alppilalainen lasten kera (Ei varmistettu)

Kalliossa ja Alppilassa varsinkin voi hyvin asua myös lasten kanssa. Ainakin on ihmisiä ja elämää lapsille ja helppo päästä kaikkialle..
Parempaa paikkaa lapsille ei mielestäni löydy ja aikuisetkin pääsevät helposti ja nopeasti myös ihmisten ilmoille. Puistoja ja seuraa löytyy aina.
Alppilassa on ihanaa ja rauhallista ja tarpeeksi lyhyt matka niin Kallion elämään kuin keskustaankin.
Suosittelen!

Äiti Alppilasta

Marsu (Ei varmistettu)

Nyt on kyllä pakko munkin avata sanainen arkkuni, kun oot Eeva onnistunut saamaan samaan kuvaan mun ihanan Emmani (uusine tukkineen! pus pus!) ja vanhan kotikatuni ja kotiovea vastapäätä olevan mahtavan raflan! Että terveisiä vaan Berliinistä, Emma puhuu susta usein. Ja on me sen luona joskus tavattukin. :)

Tässä vielä kyseisen kaupunginosan puolustuspuhe, joka takaa, että "Kalliossa on aina hauskempaa": http://www.youtube.com/watch?v=dGlZyLsogwU

sini (Ei varmistettu)

Kallion ja varsinkin Torkkelinmäen huonoksi puoleksi näkisin ainoastaan sen, että kaksiota isompia asuntoja ei ole kovinkaan paljon. Itse ajattelisin asuvani mielelläni lastenkin kanssa Torkkelinmäellä, mutta tilanpuute voi ajaa sitten aikanaan muualle. Mun kokemuksen mukaan Torkkelinmäeltä vapautuu kaksiota aika useinkin (olen seurannut asuntomarkkinoita reilun vuoden) ja aika monesti kyseessä on ollut pariskunta, joka lähtee kun lapsia tulee.

harjutorilla joskus majaillut (Ei varmistettu)

kannattaa tosiaan huomata, eetä torkkelinmäelle on vai kivenheitto vilkkaalta hesarilta ja muutenkin tunnelmat vaihtuvat truolla tiuhaan. Siinä mielessä Kallio-Hakis-Sörnäinen-Alppiharju - seutu on paljon ilmeikkäämpää kuin vaikkapa Punavuoren ruutukaava. Toisaalta mero on kauempana:)

Mukava lukea ihmisten kokemuksia ja mielikuvia kaupunginosista. Kallio ei edelleenkään ole kovin sliipattu, ja omalla tavallaan hyvä niin. Jos kämppä on ylimmissä kerroksissa elämisen melut eivät kuulu yhtä terävinä..kai:)

Kallioon en minäkään neljääkymppiä uhkaavasti lähestyvänä aivan ekana muuttaisi, mutta ehkä jo heti Alppilaan tai noille tietyille Brahenkentän takaisille seuduille kyllä. Ne ovat talvellakin tunnelmallisia paikkoja.

Onnea Eevalle uuteen osoitteeseen!

mömmö (Ei varmistettu)

Tän kuukauden Mondo-lehdessä oli pieni juttu Helsingin etnisistä ruokapaikoista, ja oon ainakin itse ajatellut kokeilla ainakin joitain niistä. Jotkut ovat tosin vähän kalliimpia eikä niin kotoisen näköisiä.

Farang (Ainonkatu 3), aasialainen
Kabuki (Lapinlahdenkatu 12), japanilainen
Café Nopal (Lönnrotinkatu 9), meksikolainen
Al Zobeidi (Ostoskuja 3), Kreikka, Turkki, Lähi-itä

Tre Viet, vietnamilainen
Korea House, korealainen
Farouge, libanonilainen
Havanna, kuubalainen
Singapore-Malaysian Restaurant, malesialainen

Myös tuo Kustaankadun paikka mainittiin ;) Oli ihanan näköinen sisustus, vaikutti todella kodikkaalta.

Helsingissä voi muuten syödä 27:n maan ruokia, eli siinä pieni tehtävä kaikille ruoan ystäville :D

mömmö (Ei varmistettu)

Rivivälit ei tullukaan... Siis Farang on aasialainen ja jne.

Tiu (Ei varmistettu)

Eikä, en edes tiennyt, että pelmenejä saisi kävetävästi ravintolastakin. Tallinnassa tai Pietarissa käydessä mätän niitä aina hullut pinot naamaan, nuo Suomessa myytävät pakastimien aarteet kun ei ihan vastaa aitoa tavaraa. Ihanaa, pakko suunnistaa Kallioon. :)

Tiia (Ei varmistettu)

Olin muutama vuosi sitten sitä mieltä, etten ikinä muuttaisi Kallioon. Liikaa melua, liian suositut asuntonäytöt, liikaa tietynlaisia ihmisiä ja liian vähän omaa rauhaa. Mutta nyt täällä hetken asuneena olen niin rakastunut, etten muuttaisi pois. Tosin asun Linjojen puolella, joten sitä omaa rauhaa on hieman enemmän kuin lähempänä Hesaria olisi (paitsi eilen, kun Suomi voitti jääkiekossa, riitti meilläkin meteliä aamuun asti). Pidän kuitenkin ehkä eniten siitä, että kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa: ruokaa, seuraa, juomaa, kauppoja ja maailman ihanin Kallion kirjasto.

Katja (Ei varmistettu)

Olitte ihan minun naapurissa, tuossa Ukrainalaisessa(?) paikassa! Kalliossa on kyllä todella kiva asua, suosittelen!

Jell-o (Ei varmistettu)

EIIIII mä en kestä! Tää postaus ei auttanut yhtään mun_järkyttävän_hirveän_mielettömään_Helsinki- ja Kallio/Hakaniemi-ikävään! Me asuttiin poikaystävän kanssa about 1½ vuotta siellä huudeilla, ensin kesä poikaystävän pikkuyksiössä Harjutorilla ja sitten reilu vuosi Hakaniemessä ihan siinä torin laidalla. Marraskuussa me muutettiin Tampereelle, enkä mä ole vieläkään kotiutunut tänne, vaikka asuinkin täällä joskus 2½ vuotta.... Onneksi tiedän, että me muutetaan takaisin Helsinkiin, toivottavasti just Kallioon, jossain vaiheessa, hyvällä tuurilla jo ensi keväänä.

Kallio on vaan mulle rakkain ja kotoisin paikka Helsingissä, ei vähiten sen takia, että tavattiin tuon mainitun poikaystävän kanssa kliseisesti baarissa Hesarilla [Bud's in my mind...] ja elokuussa ollaan seurusteltu kolme vuotta. :)

Kiitos ja anteeksi tästä avautumisesta, oli vaan pakko päästä purkautumaan. :D

Hena (Ei varmistettu)

Moikka! Sulla on tosi mahtaa blogi (oon seurannu sitä edellistä ja lehtijuttujakin). Ite asun tässä Hesarilla ja voin sanoo, ettei kyllä oo melua tai mikään muutenkaan häiritse. Meillä on parveke sisäpihalle, joka on todella iso ja pitää KAIKEN melun poissa. :) Kaikki meillä ensi kertaa kyläilevät aina ihmettelevät pihaa ja rauhallisuutta. Silti kuitenkin metroasema on aivan alaoven vieressä ja viereisen rapun alhaalla baari. :)

Hena (Ei varmistettu)

piti sanomani et sulla on tosi mahtava blogi. :D

Budd (Ei varmistettu)

Superior thnkinig demonstrated above. Thanks!

Chelsia (Ei varmistettu)

That's way more clever than I was expecting. Tnakhs!

Candie (Ei varmistettu)

Tanhks for sharing. Always good to find a real expert.

Mellie (Ei varmistettu)

No more s***. All posts of this qulaity from now on

Heaven (Ei varmistettu)

Stands back from the keyboard in aazmmeent! Thanks!

Stevie (Ei varmistettu)

Superior thinking demonstrated above. Tkahns!

Luck (Ei varmistettu)

THX that's a great aenwsr!

Woods (Ei varmistettu)

With the bases loaded you sturck us out with that answer!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.