Kulttuurivinkkejä sängynpohjalta

Kaikki mitä rakastin

Kotiinpaluuni on sujunut perinteisellä kaavalla: sängynpohjalla peiton alla. Pitkä lento ilman kipeäksi tulemista ei taida olla mahdollinen yhtälö. Tosin tällä kertaa olin huomaamattani upgreidannut itseni turistiflunssaluokasta de luxe -luokkaan: sain tuliaisina kuumeen lisäksi myös vatsataudin. 

No! Hyvä uutinen on se, että kotiinpaluuni jälkeen en ole ehtinyt ahdistua täyteen ahdetun mailiboksin tai arkeenpaluun äärellä. On saanut pari päivää kaikessa rauhassa lukea ja töllätä telkkua.

Luin Ian McEwanin kirjan Rannalla. Minulle alkaa valjeta, että saatan, mahdollisesti, rakastaa McEwanin kirjoja. Tämä tuli jotenkin yllätyksenä. Minulle McEwan on nimittäin aina ollut kirjailija, jonka teoksia luen toinen toisensa perään, mutta jonka kirjoista en oikein koskaan saa ihan täysin kiinni. Olen usein ajatellut, että olen ehkä liian tyhmä ymmärtääkseni kaikkia McEwanin tasoja ja merkityksiä, mutta se ei ole toisaalta koskaan estänyt minua pitämästä niistä.

Luettuani tämänkin kirjan totesin, että ymmärsin tai en, olen nauttinut suunnattomasti jokaikisestä McEwanin romaanin lukemisesta. Ja jos se on niin, se olkoon niin - mitä sitä enempää miettimään. 

Rannalla sijoittuu 60-luvun Englantiin ja se kertoo nuorenparin hääyöstä, johon kumpikin tuo mukaanaan omat epävarmuutensa, oman menneisyytensä ja omat traumansa. Kirjaa lukiessa sitä ryhtyy väkisinkin ajattelemaan, miten paljon helpompaa kaikki olisi, jos olisimme vain ihan avoimesti mitä olemme, ilman epävarmuutta ja hauraita egoja - suosittelen lukemaan ihan vain jo tämän ajatuksen vuoksi.

Lisäksi olen töllännyt HBO:lta upouutta sarjaa The Affair, jossa siinäkin ollaan rannalla. Kirjailijamies perheineen lähtee kaupungista pieneen merenrantakaupunkiin viettämään kesälomaa, ja tapaa siellä paikallisen kuppilan tarjoilijan. Sarjassa esitetään onnistuneesti ja kiehtovasti se, miten eri tavalla kaksi ihmistä voi kokea tai muistaa samat tapahtumat ja tilanteet.

Hienosti rakennettu ja kuvattu sarja, josta ei vielä parin ekan jakson jälkeen oikein osaa sanoa, mistä siinä on kyse. Onko se ihmissuhdedraama vai rikosmysteeri? En tiedä, mutta tiedän, että aion katsoa loputkin jaksot. 

(Miespääosissa on muuten Dominic West ja Joshua Jackson. Eli McNULTY JA PACEY!!)

Kivaa uutta viikkoa kaikille!

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

McEwan on ihan aatelia. Kauan sitten Lauantai iskeytyi ihan hurjalla voimalla, ja sen jälkeen lähes jokainen, paitsi nämä kaksi viimeisintä. Sovitus on niitä harvoja kirjoja joiden lopussa itkin oikein kunnolla, ja josta tehty elokuvakin on oikeasti hyvä.

Ja vitsi toi sarja kiinnostaa, ja kiinnosti siis jo aiemminkin, mutta lisäksi vielä Pacey. Sydän.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Voi, mä tykkäsin Makeannälästäkin ihan hirveästi! Mutta Sovitus on tosiaan huikea, ihan omaa luokkaansa.

Ja todella vahva suositus tuolle sarjalle, ainakin ekan kahden jakson perusteella vahvin hetkeen. Tosin aika näyttää miten tarina lähtee kantamaan.

Helmi K
sivulauseita

Mä en enää edes muista mitä Makennälän kanssa tapahtui, se taisi jäädä jopa kesken. Mutta ehkä mä annan sille nyt uuden mahdollisuuden, et ole ainoa joka siitä on tykännyt. Ja se Polte ei ollut missään nimessä huono, vaan jotenkin etäällä ja kolea verrattuna muihin.

 

spf (Ei varmistettu)

Minäkin juuti katselin The Affairia. Vaikuttaa kahden jakson jälkeen todella lupaavalta ja saa tietysti lisäbonuksen Paceysta.

Mise

Pacey? PACEY! Hyvä, kun kerroit! :D

 

Mahdoton Nainen

Mua häiritsi The Affairin ekassa jaksossa se, miten tarkoituksenmukaisesti siinä (mun mielestäni) yritettiin rakentaa sukupuolten välistä sotaa, ja kuinka kumpikin osapuoli vältteli omaa vastuuttaan tapahtumien kulussa. Välillä tuntui todella epäuskottavalta miten valtavan eri tavoin kaksi ihmistä näki tapahtumat. Olen nähnyt vastaavia "he said she said"-tyylisiä leffoja ja sarjojen jaksoja, monesti niissä on seksuaaliseen väkivaltaan liittyvä tarinalinja. Viimeisimpänä Law and Order: Special Victims Unitin jakso jossa katsojalle yritettiin välittää vaikeutta joka liittyy seksuaalirikosten selvittämiseen ja tuomitsemiseen.

Kuitenkin The Affair oli sen verran koukuttava, että annan sille varmasti toisen mahdollisuuden.

Purrr (Ei varmistettu)

Mä taas näin sen, että tarinat olivat niinkin erilaisia myös siksi, että oltiin kuulustelupöydässä. Voi olla asioita joita sievistellään koska halutaan pitää omasta tarinasta kiinni. Jokuhan on tapettu, sehän tuli eilisestä jaksosta ilmi.

Mahdoton Nainen

Joo näin mäkin sen sitten lopulta tulkitsin. Ehkä se aukee tässä sarjan edetessä.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Tää on hyvä tulkinta! Toisaalta jostain kohtauksesta mulle tuli sellainen fiilis (Noahin näkökulmassa) että katsojille näytettävä tarina on nimenomaan kertojan muistoja, eikä välttämättä sama jota kertoja kertoo poliisille. Hitsi kun en nyt muista mikä kohtaus se oli.

Toisaalta sekin vaikuttaa, että kuinka pitkä aika tapahtumien ja kuulustelun välissä on kulunut (ilmeisesti vuosia, koska Alison on saanut lapsen siinä välissä). Vuosien mittaan muistot ihan oikeasti hämärtyy ja usein/yleensä ihmisillä taitaa olla taipumus muistaa ja nähdä itsensä jos nyt ei uhrina niin vähintäänkin aina vähemmän syyllisenä kuin se toinen osapuoli. Siinä mielessä tää on musta hyvinkin uskottavaa.

iidaj (Ei varmistettu)

Minä ainakin rakastan McEwanin kirjoja! Olen kahminut niitä omaksi kirppareiltakin, koska tiedän palaavani niihin uudelleen ja uudelleen... Rannalla on yksi omista suosikeistani, samoin Makeannälkä ja Sovitus - voi, niitä mahtavan hyviä on kyllä useita! Hassua muuten, että McEwanin kirjat ovat sellaisia, joita jatkuvasti suosittelen muille, mutta joihin harva viitsii kuitenkaan tarttua - ovat kuulemma jotenkin raskaita. En ymmärrä! Minusta kun ne ovat niin nautinnollisia! :D

jennia (Ei varmistettu)

No höh, nyt täytyy lukea yksi McEwan kokeeksi.

Itse asiassa syy, miksi en ole niihin tarttunut aiemmin on se, että kannet saavat aikaan mielikuvan kevyestä naistenhömppäkirjasta.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Oho, minusta McEwanin kirjoissa ei ole kyllä lainkaan chick lit -henkiset kannet! Mutta siis ovat kyllä hyvin kaukana hömppäkirjallisuudesta, jos sitä pelkää :)

jennia (Ei varmistettu)

No se voi olla aivan "väärä" mielikuva, mutta jostain sellainen on tullut. Ehkä asialla on ollut vaikka tämä kansi (http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=951126348X) ja kuvauksen alkaminen "Riipaiseva rakkaustarina...".

Mutta siis täytyy oikeasti joskus lukeakin tuota (kun kerkeää, niin monta jonossa...), niin ei jää kansimielikuvien varaan.

Aika moni hyvä elokuvakin on ollut sellainen, että kannen perusteella olisi kiertänyt kaukaa :)

HillaMeri (Ei varmistettu)

Mistä tuota Affairia voi katsoa?!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Tällä hetkellä HBO Nordicilta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Eeva! Kirjoitit taannoin, että myit sen lämpimimmän talvitakkisi, koska et aio viettää tulevaa talvea Suomessa. Kylmä tulee pian! Onko jo tiedossasi minne muutat? :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

No en oo vieläkään keksinyt! Ideoita saa antaa!

Pipsa-Terveen Hyvää (Ei varmistettu) http://www.maku.fi/blogit/terveen-hyvaa

Mä oon Ian McEwan-fani! En lue niitä kirjoja tietääkseni millään ylemmällä tasolla vaan ihan hyvin kirjoitettuina tarinoina. Etenkin ne englanninkieliset versiot on niin kaunista kieltä, että. Suomennokset toki yllättävän hyviä. Lemppareitani ovat Saturday ja Atonement. Sweet Tooth oli kanssa jännä! Se on nyt mielen päällä kuin viimeisimmäksi McEwaniksi luin.

Tiesitkö muuten, että McEwan sanotaan ihan tosi jännästi? Kannattaa katsoa aiheesta video: https://www.youtube.com/watch?v=765QnAtn6rE

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.