Kun pellava kloriitin kohtasi

Meillä on Turun-kotona H&M Homen pitkulaiset tyynyt ja niissä pellavaiset päälliset. Olen tykännyt niistä niin hurjasti, että hankin samanlaiset myös tänne Helsinkiin, mutta ajatuksissani olla erilainen hankin harmaat päälliset pellavanväristen sijaan.

Liikkeen loisteputkien alla harmaa väri näytti kivalta, mutta seuraavana päivänä nähtyäni tyynyt kotona luonnonvalossa... Noh, kuten kaikki harmaan ystävät tietävät, on olemassa hyviä harmaita ja huonoja harmaita. Näissä H&M:n päällisissä sävy oli jotenkin liian tumma, yksitoikkoinen ja värjätyn oloinen - ei ollenkaan sellainen, joka toisi pellavan luonnollista tekstuuria kivasti esille.

Olin tietysti fiksuna likkana leikannut hintalaput pois ennen kuin lätkäisin päälliset tyynyihin, joten palauttaminen ei tullut enää kysymykseen. Joku, joko minä tai kaverini Mikko, sai neronleimauksen kokeilla pellavan haalistamista kloriitilla.

Kesällä kloriittivaalennus onnistuu ihan auringonvalon avulla, mutta näin talvella homma hoituu pesukoneessa. 

Mitään ohjeita en jaksanut tekemisen tohinassa alkaa etsiä, vaan toimin syteen tai saveen -pohjalta - ja kaikki meni ihan nappiin! Sävystä tuli juuri sellainen, kuin olin ajatellut. 

Näin sen tein:

1. Laitoin pesupalloon kloriittia (ihan mutulla heitin kahta isoa tyynynpäällistä kohden n. 2 dl kloriittia)

2. Pesin normaalissa, pitkässä ohjelmassa 40 asteessa

3. Pesin uudestaan tavallisella pyykinpesuaineella lyhyessä ohjelmassa 40 asteessa, jotta kloriitti (ja sen haju!) lähti pois.

4. Sitten vaan normaali kuivaus, ja valmista!

Haalistaminen tuo kivasti eloa tekstiilien sävyihin ja myös sellaista tietynlaista rosoista fiilistä. Tätä kikkaa voisi kokeilla tyynynpäällisten lisäksi päiväpeittoihin, verhoihin, t-paitoihin (haalistuneet t-paidat = parasta), lautasliinoihin ja vaikka mihin. 

Tsekkaa aina, että materiaalille saa käyttää valkaisuainetta - kaikki matskut kun eivät sitä kestä. Muista myös, että lopputulos saattaa olla arvaamaton - vaaleampi kuin toivoit tai joissain tapauksissa jopa laikukas. Tätä kannattaa siis ehkä soveltaa lähinnä sellaisiin tavaroihin, joiden kanssa ei ole mitään hävittävää!

 (Nyt muuten näin katkerana totean, että Mikko kertoi, että on olemassa laventelintuoksuista kloriittia, mutta ehdin jo ostaa ankeaa sinistä taviskloriittia lähikaupasta...)

Kommentit

inke

Laventelinhajuiseen klorittiin haksahtaneena voin lohduttaa sua, että se kloorin ominaishaju jyrää kyllä laventelinkin 100-0. Et missannut kuin pettymyksen :)

KatriA (Ei varmistettu)

Oliks tää kuva ennen vai jälkeen? :)

Eeva Kolu

Eka ennen, toka jälkeen :)

Emmi L. (Ei varmistettu)

Olin kanssa tulossa kertomaan, että se laventelintuoksuinen kloriitti on melkein pahempaa kun toi perusversio :D

Emmi L.
http://happyfeetingblogi.blogspot.com

Annukka* (Ei varmistettu)

Yhdyn edellisiin, se laventeli on ihan fuulaa. Yrjötaudin jälkeiseen vessansiivoukseen haksahdin sitä ostamaan ja tosiaan, yhtä karmeaa myrkkyä kuin tavis. Kivasti onnistui tuo tyynynpäällisten vaalennus!

Kao Kao

Oi onko sielläkin pellavaa? Pitääpä mennä tutkimaan, kun palkkapäivä tulee :)

Laurella
Pilkku otsassa

Hyi, "laventelintuoksuinen" kloriitti ei ole laventelin arvonimeä ansainnut.

(Mutta Maison Belle -merkkinen laventeli-minttu -vessanpesuaine taasen tuoksuu oikeasti laventelilta. Se nyt on eri asia, tuli vaan mieleen! ;) )

Eeva Kolu

Se o ihanaa! Mutta vielä ihanampaa on Methodin laventeli-yleispesuaine :)

Laurella
Pilkku otsassa

Que? Mitä?? En mää tiänny ees! Methodin verigreipin tuoksuinen yleisputsarikin on ihanaa, mutta laventeliversio on pakko saada. (Äitini olisi ylpeä jos tietäisi, kuinka meuhaan pesuaineista...)

Tiiantai (Ei varmistettu) http://tiiantai.blogspot.com

Joo, on tosiaan harmaita ja harmaita. Ostin jokin aika sitten juurikin pellavaiset verhot, jotka kaupassa oli omasta ja hintalapun mielestä harmaat - mutta kodin lämpimämmässä valaistuksessa sellaiset violetihtavan vaaleanpunaiset. Ennen tätä havaintoa olin toki minäkin nohevana hävittänyt pakkaukset ja suosituksen mukaisesti käyttänyt verhot jopa kerran jo pesukoneessa. :)

Vähän mietin niiden värjäämistä must(emm)iksi, mutta ehkä tuota haalistamistakin voisi vielä kokeilla. Joka tapauksessa vink vink, jos jollakulla vaikka olis käyttöä kivipestyille prinsessaverhoille :)

Miira123 (Ei varmistettu)

Ovatko ne H&M:n tyynyt niitä höyhentyynyjä? Erehdyin kerran ostamaan (onneksi vain) yhden sellaisen koemielessä ja petyin surkeasti. Höyhenet ovat niin isoja, kovia ja teräviä, ettei tyynyä voi missään tapauksessa käyttää nukkumiseen. Ne myös pyrkivät sinnikkäästi kankaan läpi suoraan pahaa-aavistamattoman korvaan tai silmään.
Piti vähän soveltaa ja nyt tyyny on kääritty paksuun froteiseen rantapyyhkeeseen moninkerroin ja tungettu sen jälkeen kahteen tyynyliinaan. Näin sitä voi käyttää esim. sohvalla luku- ja löhöilytyynynä.
Nukkumista varten ostin jostain muualta saman kokoiset kuitutäytteiset tyynyt ja ne ovat kyllä ihanat.

Eeva Kolu

Heipparallaa, käsittääkseni nuo H&M:n untuvatyynyt ovat nimenomaan sisustustyynyjä, eli niitä ei ole tarkoitettukaan nukkumiseen. Voin kyllä kuvitella, että ovat siinä hommassa aika epämukavat!

AnnaEmilia (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva, huippuvinkki! Mina olin myos pettynyt tohon samaiseen H&M savyyn, enka ole taten kayttany lakanoita ollenkaan, mutta nyt ei muuta kun kloriitti-temppua kokeilemaan, jee!! :-)

terttunen (Ei varmistettu)

Tarpeeksi väljässä vedessä kun haalistaa ei tule laikukasta. Vaikka ei sellainen tuossa materiaalissa haittaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.