kuolema kulinaristille, herkkupala lukijalle

Luin eilen kirjan, joka oli pakko hotkaista kerralla, jos sallitte teemaan sopivan ilmaisun. Muriel Barberyn Kulinaristin kuolema oli sellaista aistien ilotulitusta, etten malttanut laskea sitä käsistäni edes siksi aikaa kun kävelin bussipysäkiltä kotiin.

 

Kirja kertoo kuolevasta ruokakriitikosta, joka on ollut alansa ihailtu huippu, mutta kaikkea muuta kuin miellyttävä ihminen. Kuolinvuoteellaan kriitikko yrittää jäljittää  sydäntään kaivelemaan jääneen maun, mikä loppupeleissä ratkaisisi myös sen, miksi hänestä tuli sellainen kuin hänestä tuli.

 

 

Mikään varsinainen kesäloman lukuromaani tämä ei ole, henkilöt jäävät tässäkin Barberyn kirjassa etäisiksi ja pääosassa onkin enemmän kevyt filosofointi kuin varsinaiset henkilöt tai tapahtumat. Kirja on oikeastaan ehkä enemmän essee kuin romaani (vaikka myönnetään, että minä ainakin jännitin kuin dekkaria lukiessa konsanaan, mikä se kadonnut maku lopulta oli).

 

Tykkäsin tässä kirjassa samoista asioista kuin Barberyn toisessakin, Siilin eleganssissa: Barbery kuvailee monia pieniä, arkisiakin asioita sellaisella vimmalla ja intensiteetillä, että lukijaa ihan pakahduttaa. Maailmankirjallisuus on täynnä oodeja isänmaalle, vapaudelle, naisille ja miehille - näin arkista elämää viettävänä arkisena ihmisenä arvostan suuresti, että joku kirjoittaa samalla paatoksella oodeja myös tomaatille.

Kommentit

Tiia (Ei varmistettu)

Hei!

Tämä odottaa lukulistallani, itsekin pidin Siilin eleganssista kovin. Halusin kiittää sinua aiemmasta suosituksesta. Aloitin eilen Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville ja luin sen melkein kertaistumalta loppuun. Se oli mahtava! Kiitos :)

Toisekseen. Muistan kun perustelit lukupiiriä Tampereelle ja olisin halunnut mukaan, mutta olin auttamatta myöhässä. Olet kai nyt muuttanut Helsinkiin niin kuin minäkin ja ajattelin kysäistä, että oletko harkinnut pistäväsi täällä pystyyn selllaista? :)

Eeva Kolu

Moikka Tiia, ja ihanaa että tykkäsit Perunankuoripaistoksesta, mustakin se oli kerrassaan valloittava kirja :) Olen edelleen mukana siinä Tampereen lukupiirissä, joskin vietämme nyt jonkinlaista venähtänyttä kesätaukoa :) Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että muutan kuitenkin takaisin Tampereelle syksyllä, joten en ole näillä näkymin perustamassa Helsinkiin lukupiiriä. Olen ajatellut, että lukupiireistä kiinnostuneet voisivat ilmoitella itsestään blogini Facebook-seinällä, jolloin löytäisitte toisenne helposti... kehittelen tätä ideaa, ilmoitan siitä blogissa myöhemmin!

Saana (Ei varmistettu)

Kiitos kirjavinkistä! Luin suosituksestasi Siilin eleganssin jokin aikaa sitten ja pidin siitä kovasti. Olikin ilo nyt lukea, että kirjailijalta on tullut uusi teos!

Herkuista tuli mieleen, että tiedätkö onko Tampereella vielä se ranskalainen leipomo, jota joskus aikoja sitten suosittelit blogissasi? La brioche muistaakseni? Olen viemässä avomieheni sinne juhlimaan synttäreitä ja olisi ihan yllättää hänet hyvillä macaroneilla!

Mukavaa kesänjatkoa! :)

Eeva Kolu

Saana: voi harmi, ikävä kyllä en tiedä, mikä on La Briochen tämänhetkinen tilanne. Viimeksi (siis joskus keväällä, kun viimeksi olin Tampereella) se oli kiinni, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan lopullisesti suljettu? Toivotaan, että toiminta jatkuu. Käykää ihmeessä katsomassa ja jos paikka on vielä auki, niin ostakaa paljon kaikkea! On todella sääli että kaupungin ainoalle oikeasti hyvälle leipomolle ei riitä asiakkaita hiukan syrjäisen sijainnin vuoksi, kun taas kaikenmaailman teollisuuskökköpullapaikat kukoistaa.

Laura (Ei varmistettu)

Kiitos lukuvinkeistä! Sun innoittamana marssin eilen kirjastoon ja haalin hyppysiini Siilin eleganssin! Seuraavaks sitten tämän uudemman vuoro.

Löysin blogisi alkukesästä, ja sitä on ollut kyllä ihana lukea! Piristää kummasti ankeita päiviä toimistossa. Hauskaa, että jaksat päivittää blogia niin aktiivisesti ja on kiva lukea ei-niin-tärkeistä asioista ja huomata hymyn nousevan korviin. :) Mahtavat kuvat ja upea elämänasenteesi tempaavat ainakin minut mukaansa. Enkä itsekään tykkää virpisalmesta..

Ihanaa kesän jatkoa Eeva :)

Eeva Kolu

Laura: kiitos kommentista, tosi kiva kuulla että olet löytänyt tänne ja tykännyt lukemastasi :) Toivottavasti pidät Siilin eleganssista, tiedän, että se ei ole ollut kaikkien mieleen mutta minusta siinä oli paljon hyvää :) Ihanaa kesää!

anna (Ei varmistettu)

lainasin tämän kulinaristin äidilleni krijastosta ja eipä se tykännyt. ite oon lukenut nyt 10 sivua, sitten sippasin illalla, mutta jotenkin rakastan sitä kauneutta sanoissa. tykkäsin siilin eleganssistakin ihan hirveästi. se on niin kaunis, osin melkein runoutta. ei niin 'romaanimainen'.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.