Kurkkua, minttua ja mansikkaa - kesä lasissa (+ pari booliniksiä)

Yhteistyössä Fresita

Tässäpä tulee se booliohje kesän juhliin, jonka lupasin aikaisemmin, mutta joka jäi sairaslomani vuoksi postailematta.

Mansikkaa, kurkkua, sitruunaa ja minttua - sehän on kesä lasissa!

En itse tykkää supermakeista booleista, joista jää tahmainen olo hampaisiin ja äitelä fiilis varsinkin kesäkuumalla. Minusta hyvä nyrkkisääntö boolille on se, että jos alkoholi itsessään on makeaa, mikserinä kannattaa käyttää soodaa tai kivennäisvettä. Jos taas mikserinä haluaa käyttää mehua tai limpparia, kannattaa alkoholina olla kuivaa viiniä tai kirkasta.

Jos booliin tulee runsaasti likööriä tai makeaa viiniä ja lisäksi vielä sokeripitoinen mikseri, seilataan jo melko hunajaisilla vesillä. Supermakeasta boolista tulee herkästi huono olo ja lisäksi ne eivät yleensä sovi yhteen suolaisten tarjottavien kanssa.


Toinen sääntö, jota itse noudatan on se, että boolista ei kannata tehdä kovin vahvaa. Minusta hyvä vahvuus boolille on 5-7 %. Hyvät bileet menevät äkkiä pilalle, jos joukko nestehukkaisia kesävieraita huitaisee tyhjään mahaan pari lasia tujakkaa boolia tietämättä yhtään kuinka vahvaa juomaa juovat. 

Alkon nettisivuilla on aivan nerokas laskuri, jolla voi laskea boolin alkoholipitoisuuden. Käytän sitä aina ennen bileitä ja jos näyttää, että iloliemestäni on tulossa liian tujua, lisään mikseriä. Tässä kannattaa taas olla tarkkana makeuden kanssa - jos boolista uhkaa tulla laimeana liian makeaa, lisää kivennäisvettä limpparin tai mehun lisäksi.

Kolmas hyvä booliniksi on se, että jääpaloja ei ikinä kannata laittaa lillumaan boolikulhoon, jonne ne sulavat äkkiä ja vetistävät koko boolin. Itse haen yleensä bileisiin kaupasta tai Mäkkäristä ison pussillisen jäitä, jotka laitan suureen kulhoon kauhan kanssa tarjolle. '

Jos et voi tarjoilla jäitä erillisestä astiasta, jäädytä mieluummin vaikka leipävuokaa käyttäen iso jääharkko, joka sulaa boolimaljaan pieniä jääpaloja hitaammin. 

Tähän booliin halusin nimenomaan raikkaita ainesosia vastapainoksi Fresitan mansikkaiselle makeudelle. Kurkkua, sitruunaa, minttua ja kivennäisvettä - lopputuloksena kesäisen raikas booli mansikoiden ystäville.

Kiinnostuin viinimaahantuojan kevättastingissa uudesta kurkkulikööristä ja riehaannuimme baarimestarin kanssa testailemaan sitä Fresitan kanssa. Kombo toimi yhtä hyvin kuin kurkku ja mansikka toimivat kesäisessä salaatissa (eli hyvin), joten siitä se ajatus sitten lähti...

Kesäinen mansikka-kurkkubooli (1,5 litraa)

1 pullo Fresitaa

1 1/2 dl kurkkulikööriä (de Kuyper)

1 sitruunan mehu puristettuna

n. 5 dl kivennäisvettä

siivutettua kurkkua

siivutettua sitruunaa

tuoretta minttua

tarjoiluun jäitä

 

(halutessasi: siivutettuja mansikoita)

 

Viilennä kaikki ainesosat hyvin. Kaada isoon kannuun Fresita, likööri, sitruunamehu ja kivennäisvesi. Sekoita varovasti. Testaa makeus ja lisää halutessasi sitruunaa tai kivennäisvettä. Lisää joukkoon kurkku- ja sitruunasiivut sekä tuore minttu. Halutessasi voit lisätä myös siivutettuja mansikoita. Tarjoile jäiden kanssa (tämä booli kannattaa ehdottomasti tarjoilla jääkylmänä!).

 

Tästä satsista tulee 12 viinilasillista (à 12 cl) tai 15 kuohuviinilasillista (à 10 cl) boolia.

 

Kommentit

Salla Lindh (Ei varmistettu) http://lillakokkaa.blogspot.fi/

Wow, todella mahtavan kuuloinen booli - ja ennen kaikkea erilainen! Itse en niin Fresitasta sellaisenaan välitä, mutta tässä se toimii varmasti tosi hyvin. :)

Eeva Kolu

Kiitos Salla! x

heta margareta
Viinillä

Kurkkulikööri!?!? Pakko maistaa!

Eeva Kolu

Olen ihan hurahtanut siihen, sopii loistavasti myös GT:hen pienenä tujauksena :)

Annamari (Ei varmistettu)

Vaikuttaapa hei muuten hyvältä, tätä pitää kyllä kokeilla! Ja olen sun kanssa samaa mieltä ton makeuden kanssa. Äklömakee, ei hyvä. Ja kiitos muuten tosta jääpalavinkistä. Nyt tunnen itteni aika tyhmäksi kun en oo koskaan ajatellut tota asiaa...

Ja hei ihanat kuvat taas kerran! <3

Eeva Kolu

Haha, älä tunne, oppia ikä kaikki! :) Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä ja hyvää boolikesää!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

En tykkää Fresitasta sellaisenaan mutta tää vaikuttaa tosi hyvältä!

Vierailija (Ei varmistettu)

ihanan kuuloinen booli ja ihanat kuvat!! hyvää kesää :)

Pirkka (Ei varmistettu)

Kiitti reseptistä! Varmaan silleen voi myös tehdä, että tekee jääpaloja esim.limpparista tai kivennäisvedestä jääpalapussiin.

Nipa3 (Ei varmistettu)

Olen niin epäileväinen tuon kurkun suhteen, mutta kun nuo kuvat on niin raikkaita et pakko kokeilla:) Tiedämpä mitä pakkaan mökille mukaan....

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.