Kyllä minä niin mieleni pahoitin, osa II

"Kyllä on minullakin allerkia. Päärynää en voi raakana syödä, turpoaa kurkku umpeen. Ei tarvitse sosiaali- ja terveysministeriön kehitellä kutisemattomia pääryniä minua varten. Jätän syömättä."

Luin eilen Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan jatko-osan, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Siinä tämä Suomen virallinen tolkun ihminen kertoo taas, miten asiat ovat - tällä kertaa ruuan suhteen.

Aivan edeltäjänsä tasolle ei Ruskeakastike yltänyt oivalluksissaan ja hauskuudessaan, mutta olihan siellä taas mahtavia huomioita nykymaailman hulluudesta ja muutama kohta, jossa nauroin ääneen niin kovaa, että vieressä nukkuva poikaystävä heräsi. Erityisesti luku kalan kylmäketjusta teki mieli kopioida ja lähettää koko suomalaiselle elintarviketeollisuudelle.

Mutta tarkoittaako tämä nyt sitä, että kun on Mielensäpahoittaja kakkonen, tulee myös kolmonen, nelonen ja vitonen? Mielensäpahoittaja ja urheilu? Mielensäpahoittaja ja muoti? Mielensäpahoittajan matkaopas Sysi-Suomeen? En ole ihan varma, mitä mieltä olen tästä. 

Toisaalta en paheksu ollenkaan. Suomessa kirjailijoita kohtaa niin harvoin taloudellinen menestys, että miksei sitä saisikin takoa, kun rauta on kuumaa. Ja niin lahjakkaalle tyypille kuin Kyrö sen menestyksen myös mielellään suo, kun miettii millaista soopaa bestseller-listojen kärjissä monesti roikkuu. (USA:n myydyin ja puhutuin kirja tällä hetkellä on romaaniksi painettu Twilight-fanifiktiotarina, jonka kirjoittaja on itsekin myöntänyt olevansa surkea kirjoittaja.)

Tästä voisi nyt kehittää pidemmänkin keskustelun aiheesta miksi Suomessa kirjailijan pitää olla hiljainen, julkisuutta välttelevä, mielellään ruma ja ehdottomasti köyhä, mutta täytyy lähteä kaverin polttareihin. Ehkä joskus toiste.

Siihen asti: suosittelen kyllä Mielensäpahoittaja kakkosta ja jään jos en innolla, niin ainakin mielenkiinnolla seuraamaan, mitä Mielensäpahoittaja-brändille jatkossa tapahtuu.

(Lisäys: Joannan palstalla onkin jo aloitettu se keskustelu.)

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Kirjoitin tästä myös  (http://www.lily.fi/juttu/uneton-osa-2 ) kun huomasin etten innostunut yhtään tästä jatko-osasta, ja sitten vielä vähemmän siitä Miniästä. Ensimmäinen oli minusta hauska ja viisas, olisi voinut jäädä siihen. Mutta en myöskään voi moittia koska niin harvoin näin pienessä kirjamassa oikein kunnolla nousee esille. Minulle Kyrö on kuitenkin aina romaanikirjailija, yksi parhaista.

Vierailija (Ei varmistettu)

"USA:n myydyin ja puhutuin kirja tällä hetkellä on romaaniksi painettu Twilight-fanifiktiotarina, jonka kirjoittaja on itsekin myöntänyt olevansa surkea kirjoittaja."

Oho! Onko sinulla tietoa, miten Meyer on asiaan suhtautunut? Saako hän siivun rojalteista?

Eeva Kolu

Helmi K, kävin lukemassa postauksesi ja nyt tuli äkillinen tarve päästä lukemaan nuo kehumasi Kyrön romaanit. Noloa myöntää, että itselläni ne ovat roikkuneet lukulistalla sata vuotta, mutta aina tulee jotain muuta.

Vierailija, ymmärtääkseni kirjasta on poistettu viittaukset Twilightiin niin, että Bellan ja edwardin innoittamat hahmot ovat ihmisiä ja nimet on vaihdettu. Tuskin siis tässä tilanteessa Meyer voisi edes vaatia mitään (eikä se varmaan enempää rahaa kaipaakaan :D). Mutta tämän enempää en itse tiedä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanaa eeva kun olet tullut lilyyn!

ida365.indiedays.com (Ei varmistettu)

UUU JEA, tämän tahdon lukea! Kyrö osaa naurattaa ja ruokakulttuuri on erittäin kiinnostava aihe ylipäätänsä - etenkin suomalainen elintarviketeollisuus, hah.

" (USA:n myydyin ja puhutuin kirja tällä hetkellä on romaaniksi painettu Twilight-fanifiktiotarina, jonka kirjoittaja on itsekin myöntänyt olevansa surkea kirjoittaja.)" - hahahaha apuaaa, voi kauhistus sentään.

vierailija (Ei varmistettu)

Kuules Eeva... koskas sinä kirjoitat kirjan? Tuollainen verbaalinen lahjakkuus... täytyyhän sinun kirjoittaa!! Jookos?

Vierailija (Ei varmistettu)

"Vierailija, ymmärtääkseni kirjasta on poistettu viittaukset Twilightiin niin, että Bellan ja edwardin innoittamat hahmot ovat ihmisiä ja nimet on vaihdettu."

Hmm, noilla tiedoilla on ehkä hieman kyseenalaista, onko kyseessä enää fanifiktio, vaikka teoksen kirjoittaminen on saattanut fanifiktiona alkaakin?

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhdysvaltojen bestseller-listat ovat mun mielestä vähän harhaanjohtavia, senkin takia kun niitä listoja on niin kamalan monta. Pelkästään New York Timesilla on reippaasti toistakymmentä erilaista bestseller-listaa. Toki kaikenlainen höttö (huonot teinikirjat, uskonnolliset elämäntarinat, vaalikirjat) on suosittua, mutta kirjakeskustelua käydään täällä, kuten muuallakin, kovin monella eri tasolla. Itse en ole edes kuullut tuosta fanifiktiokirjasta, vaikka kirjallisuuden uutisia seuraankin täällä suht aktiivisesti. Joten ei hätää - kyllä täällä luetaan muutakin kuin fanifiktiota! :) Tällä hetkellä muuten joka tuutista tulee väittelyä tai keskustelua Fifty Shades of Grey- erotiikkakirjasta. Jokunen viikko sitten FSoG oli jopa Entertainment Weekly-lehden kansijuttuna - siis kirja viihdelehden kansijuttuna! :)

tannttu (Ei varmistettu)

Pikkasen vaan hymyilytti kun luki tuon vieralijan kommentin, että "Joten ei hätää - kyllä täällä luetaan muutakin kuin fanifiktiota! " ja esimerkkinä oli juuri se fanifiktio kirja :DDDD
http://en.wikipedia.org/wiki/Fifty_Shades_of_Grey

Vierailija (Ei varmistettu)

heippa! mulla on kanssa juuri menossa toi mielensäpahoittaja vol2 ja juurikin sinun innoittamana tartuin ykkösosaan! minusta idea ei ehtinyt kahden kirjan kuluessa kulua tai siitä ei mennyt maku, olen sitä mieltä että tämä on juuri suomalaista kirjallisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä ja siitä olen ikuisesti kiitollinen kyrölle! =) mukavaa viikonloppua sinulle <3!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hihii, tannttu, kylläpä mua nolottaa! Mulla ei ollut hajuakaan, että FSoG on Twilight-kirja... Ne jutut joita olen siitä lukenut, eivät ole maininneet ollenkaan Twilight:ia. Ei kai siinä sentään vampyyrejä ole..? Ja kohderyhmä on varmaan hieman eri. Toivottavasti ainakin. Käsittääkseni nuo FSoG-sarjan kirjat eivät tosiaankaan ole nuorisokirjoja, vaan S&M-pornoa. Mielenkiintoista sinänsä, että seksikirjallisuus myy yhtäkkiä niin hyvin - mistähän se mahtaa kertoa?

No joo, nolotuksesta huolimatta... pakkohan mun on silti väittää, että täällä luetaan muutakin. Mua oikeasti välillä ärsyttää, kun amerikkalaiset leimataan niin kauhean helposti tyhmiksi tositeeveen tuijottajiksi ja roskalehtien lukijoiksi. Jospa heitän esimerkeiksi Lyndon Johnsonin elämänkerran uusimman osan, ja Freudenbergerin The Newlyweds-romaanin. Niistä puhutaan nyt paljon. Toivottavasti ne eivät perustu Twilightiin! :D

Eeva Kolu

Vierailija 1, mustakin on ihanaa olla täällä!

Ida365, lue ihmeessä! Ja lue myös se eka Mielensäpahoittaja, jos et ole jo! 

Vierailija 2, ai kauhia. En usko että osaisin :) Mutta eihän sitä ikinä tiedä, jos jonain päivänä vaan herään jonkun kuningasidean kanssa!

Vierailija 3, kirja on julkaistu alunperin netissä Twilight-fanifiktiona ja sen saatua suuren suosion poistettiin netistä, Bellan ja Edwardin nimet muutettiin ja kirja julkaistiin "itsenäisenä" romaanina. Myös kirjailija itse on myöntänyt tämän joten mistään salailusta tai riidasta ei ole kyse :) En ole lukenut itse kirjaa (enkä Twilightistäkään kuin 2 ekaa osaa) joten en tiedä, miten paljon siinä on oikeasti yhteneväisyyksiä Twilightiin.

Vierailija 4 (tämä menee nyt jo tosi hankalaksi erotella teitä!), mainitsin tämän varsin ajankohtaisen kirjan esimerkkinä (ilmeisesti) huonosti kirjoitetusta, mutta erittäin hyvin taloudellisesti menestyneestä kirjasta. Esimerkki olisi yhtä hyvin voinut olla Suomesta, mutta sellaista esimerkkiä ei juuri nyt ollut, koska juurikin kehumani Kyrö sattuu olemaan Suomessa bestseller-listan ykkönen ja kakkonen. En tiedä missä kohti mielestäsi leimasin kaikki amerikkalaiset tyhmiksi roskaviihteen kuluttajiksi :) USAsta tulee loistavaa kirjallisuutta ja on suuri onni, että niin isoilla markkinoilla myös oikeasti superlahjakkaita ja kirjallisesti kunnianhimoisia ja "epäviihteellisiä" kirjailijoita voi kohdata menestys, joka sallii muunkin kuin nälkätaiteilijan elämän.

Vierailija 5, kiva kuulla, että olet löytänyt Mielensäpahoittajat täältä blogista! Ihanaa sunnuntaita sinnekin :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ekan olen lukenut, se sai nauramaan ääneen, joka on jo paljon se!

amerikan elätti (Ei varmistettu)

Piti keksiä nimimerkki... minä olen tuo USA:ssa asuva vierailija. Halusin vaan vielä täsmentää, että en missään nimessä tarkoittanut, että sinä, Eeva, olisit leimannut amerikkalaisia. Tarkoitin kommenttini ihan yleisellä tasolla - pahoittelen jos se jäi epäselväksi. Amerikkalaisilla ylipäätään on Suomessa niin valitettavan huono maine (kuulen ihan liian usein, että "kaikkihan on siellä idiootteja" tms), että näen vähän liiankin helposti rapaa siellä, missä sitä ei ole, ja sitten ylikompensoin. :)

Sanottakoon vielä, että olen lukenut blogiasi jo pitkään, ja toisinaan kommentoinutkin. En tosin muista kiittäneeni sinua koskaan. Blogisi on ollut jo kauan mulle jonkinsortin henkireikä täällä rapakon toisella puolella. Kun mulla on koti-ikävä ja kello on Suomessa liian paljon voidakseni soittaa perheelle, tulen lukemaan sun juttuja. Kirjoituksistasi henkii ilo ja elämän pienien asioiden arvostus. Se on hyvä juttu. Joten kiitos. Ja jospa lupaan kommentoida tulevaisuudessa enemmän ja rakentavammin. :)

Eeva Kolu

Vierailija, tämä kakkonen ei ollut minusta ihan yhtä taitava ja hauska, mutta oikein mielellään tämänkin luki ja kyllä muutamassa kohdassa nauratti ääneenkin. Kannattaa siis ehkä antaa tällekin mahdollisuus :)

Amerikan elätti, jep, ymmärrän kyllä, että tällaisia ennakkoluuloja suomalaisilla monesti on ja että se on varmasti ärsyttävää. En vain tässä kohtaa kokenut lainkaan tuoneeni tällaista näkökulmaa esille, mutta tästä taidammekin joka tapauksessa olla samoilla linjoilla :) Kiitos kovasti vielä ihanasta palautteesta ja tosi kiva kuulla, että blogini on auttanut koti-ikävässä. Oikein ihanaa kevättä (tai varmaankin siellä on jo kesä) sinne rapakon taakse!

Joanna Palmén
Rönsy

Oi, Kyröä täälläkin! Olen juuri noita asioita miettinyt tässä viime viikkoina, kun teen Kyröstä juttua. Tiedoksi, että kirjailija suunnittelee ainakin "ihan oikean" romaanin kirjoittamista MP-henkilöhahmogallerialla. Ja sitten tosiaan se Miniähän on myös MP-spinoff.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.