Lempi ei ole leikin asia

"No joh, tuntuu hyvältä olla yhtä tyhmä kuin pariisilaiset! Hikeentyä risasta vuokrapyörästä, kuormauskohtaan parkkeeratusta autosta, epäreilusta parkkisakosta, kännykän akun simahtamisesta ja huonosti ilmoitetusta kirpputorin aukioloajasta.

Tuntuu hyvältä, hyvältä, hyvältä...

Meikä ei kyllästy tähän ikinä!"

Tiesin rakastavani Anna Gavaldan uusinta kirjaa jo ennen kuin se alkoi, heti kun näin sen omistuskirjoituksen ("salamatkustajille"). 

Ja niin rakastinkin. Lempi ei ole leikin asia on mielestäni Gavaldan paras kirja.

Vaikka Gavalda tunnetaan pitkistä romaaneista kuten Kimpassa ja Lohduttaja, mielestäni hän on parhaimmillaan juuri tällaisissa lyhyemmissä tarinoissa - miten joku osaakin näin tiiviillä ilmaisulla samanaikaisesti tehdä yksityiskohtaisia huomioita ja kertoa suuria totuuksia maailmasta. Ja tehdä sen vielä kielellisesti kauniissa ja kekseliäässä muodossa. (Lue myös esim. Viiniä keittiössä.)

Lempi ei ole leikin asia kertoo Billiestä ja Franckista, kahdesta nuoresta jostain päin Ranskan ankeampaa maaseutua, jotka eivät ole saaneet hyviä eväitä elämään.

Kirjan maailma on raadollinen, muttei lohduton. Vuorotellen naurattaa ja itkettää. Billie on ihana hahmo. Ja tämä on ihana kirja.

Kommentit

katiK
Punainen tupa

Oih, Anna Gavalda. Olen melkein unohtanut koko tyypin olemassaolon. Hyvä kun muistutit!

Reetta V. (Ei varmistettu) http://city.fi/blogit/reettavee

Tämä meni samantien mun luettavien kirjojen listalle!

Tiiantai (Ei varmistettu) http://tiiantai.blogspot.com

Gavaldan kykyjä epäilemättä tuli mieleen, että suomentajallakin saattaa olla aika paljon tekemistä tuon kielellisen kekseliäisyyden kanssa... :) http://www.hs.fi/m/mielipide/a1395386973018?jako=6476fedd60b51fa858be06f...

Emilia M

Samaa olin tulossa sanomaan... Jos kieltä kehutaan, tulisi suomentaja tosi onnelliseksi kun hänetkin muistettaisiin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin just, Gavalda tuskin osaa suomea kovin hyvin! :)

Elma (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, että tykkäsit. Olen kaikista Gavaldoista tähän asti nauttinut, ja todennäköisesti tuo Salamatkustaja, joka tuossa lukemattomien kirjojen pinossa päällimmäisenä odottaa, on taas herkkua.

- Elma -

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Olen samaa mieltä, lyhyet on ollut parhaita, tähän olen pitänyt eniten Viiniä keittiössä -romaanista. Kimpassa ei iskenyt yhtään. Tää uusi pitää hankkia pian!

Eeva Kolu

Viiniä keittiössä oli mun lemppari kans, nyt se on toiseksi lempparein :)

Viivikiiwi (Ei varmistettu)

Oletteko lukeneet Kunpa joku odottaisi minua jossakin? Koko maailma ympärilläni lakkaa olemasta joka kerta, kun luen kyseistä ratikassa. Ihania, pieniä tarinoita joihin sopii täydellisesti Eevan kuvaus Gavaldan taidosta kirjoittaa.

Eeva Kolu

Olen lukenut, sekin on ihana! 

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Joo, se on kyl ihana!

Petra__ (Ei varmistettu) http://www.pingurun.com

Kimpassa oli ihana, Lohduttajaan en päässyt sisälle ollenkaan. Se odottaa lukemista kirjahyllyssä edelleen. Luotan sun makuun näissä kirja-asioissa, joten osaisitko kertoa, kannattaako mun yrittää Lohduttajaa vielä :)

Eeva Kolu

Mun mielestä ei kannata taistella läpi kirjoja, jotka ei nappaa - seuraavaa matoa koukkuun vaan!

Helsinkiläisrouva (Ei varmistettu) http://rouvanahelsingissa.blogspot.fi/

Kiitti vinkistä! Olenkin odotellut lisää luettavaa Anna Gavaldalta.

neilikka (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/kaikki-mita-rakastin

Voi itku, pitääköhän tota kirjaa yrittää sitten uudestaan? Olin järjettömän pettynyt. Billie ja Franck olivat niiiiin tuttuja hahmoja Cavaldan vanhoista kirjoista, ja loppu oli jotenkin äärettämän plää. Toisaalta Kimpassa ja Viiniä keittiössä olivat hilanneet odotukset aika svääreihin. Uuteen yritykseen, kunhan pettymyksen kyyneleet kaikkoaa. Merde minkä teit, Anna.

Eeva Kolu

Tai sitten vaan hyväksyt, että et tykännyt tästä kirjasta ja se on täysin ok :)

Mrs. K.

Tuon kuvauksen perusteella menee lukulistalle! Rakastin kimpassa-kirjaa, kiitti vinkistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tykkäsin kovasti aikoinaan vinkkaamastasi True Detectives sarjasta, joten ajattelin että oletkohan katsonut toista omaa, uutta tv-sarja suosikkiani Bansheeta? Bansheen molemmat kaudet tuli katsottua putkeen tänä keväänä, suosittelen! :)

Eeva Kolu

En ole katsonut, kiitos vinkistä! Vai kannattaako kiittääkään - nyt saleen taas koukutun johonkin uuteen sarjaan :D

Anna Gavalda on ollut yksi suosikeistani, mutta Lohduttaja ei oikein iskenyt... Toivottavasti tästä tykkäisin taas, ainakin arvioisi perusteella uskoisin! :)

Eeva Kolu

Toivottavasti tykkäät! Lohduttaja ei ole munkaan lemppareita Gavaldalta.

Nuunuk (Ei varmistettu)

Onko kaikki unohtaneet Kunpa joku odottaisi minua jossakin -kirjan? Ajalta, jolloin Cavalda ei vielä ollut in? Tai mikään ei erityisesti ollut in, koska oli vaan kirjoja ja lukijoita ja tavallista elämää. Ei hashtaggeja ja instagrammeja ja tykkäämisiä. Ei pahalla kenellekään, kunhan haikailen. :)

Eeva Kolu

En nyt oikein näe miten hashtagit ja instagram liittyy tähän?  Ja eiköhän niitä trendejä ja muoti-ilmiöitä ja in-juttuja ole ollut jo jostain antiikin Rooman ajoilta :)

Nuunuk (Ei varmistettu)

Ihmettelin, kun kukaan kommentoineista eivät maininneet tuota kyseistä kirjaa. Onkohan se unohtunut? Vai eikö siitä pidetty yhtä paljon? Ehkä sitä ei muisteta siksi, että se on jo vanhempi. Eikä se ole siksi saanut osakseen hashtageja ja muita, samaan tapaan kuin nämä uudemmat. Mutta jos joku nyt lukee tämän niin muistakaa tuokin! Siellä se odottaa, kirjastoissa ja ehkä kirjakaupoissakin. :)

Eeva Kolu

Kyllä minä ainakin muistan ja olen lukenut ko. kirjan, enkä ole kyllä yhtään Gavaldaa sen jälkeenkään löytänyt hashtagien kautta :D Sitä ei vain tullut tässä tekstissä mainittua, koska se ei ole pitkä romaani kuten Kimpassa ja Lohduttaja, eikä oma suosikkini kuten Viiniä keittiössä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä en oo unohtanut! Paras Cavalda heti Kimpassa jälkeen. Viiniä keittiössä taas ei iskenyt ollenkaan:)

ingridxxxx (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista, tämä oli nimenomaan se Gavaldan kirja jota en vaan saanut luettua loppuun asti, yritin ja yritin, mutta ei vaan auennut.

Mup (Ei varmistettu)

Hö, mä oon ihan jumissa tuon kirjan kanssa. Oon jossain noin puolessa välissä ja en vaan saa jatkettua. Kimpassa on ehdottomasti mun lempparein, muutkin toki olen lukenut. Mulla on suuri luottamus siihen, että tuo paranee tuosta tai sitte mulla on vaan ongelmia ton teinipuheen ja -menon kanssa.

box (Ei varmistettu)

Oh mikä osuva sitaatti! Asun Pariisissa, ja vaikka elämä onkin aika ihanaa, aika usein tulee kuunneltua pariisilaisten mutinoita, huokaisuja, kiroiluja ja tiuskaisuja, kun ne vetää herneitä nenään pientäkin pienemmistä asioista.
Täytyy kenties laittaa tämä kirja lukulistalle.

purrr (Ei varmistettu)

Anna Gavaldan useat kirjat alkavat minusta aika tyhmästi. Niin kuin tämäkin kirja, en ole lukenut kuin viisi sivua ja teksti raivostuttaa. Mutta niin on käynyt aiemminkin, esim. viiniä keittiössä on mahtava kirja, kunhan pääsee siihen tekstin sisään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.