Let's get physical

Kvanttifysiikka on vähän samaa sarjaa aivokirurgian tai tähtitieteen kanssa.

"Ei tämä nyt mitään kvanttifysiikkaa/aivokirurgiaa/tähtitedettä ole", sanomme, kun tarkoitamme jotain, joka ei ole täysin mahdottoman vaikeaa.

Kvanttifyysikot ja aivokirurgit ovat vähän kuin satuolentoja. Tekevät melkein mahdottomia juttuja, jotka tuntuvat meikäläisille niin käsittämättömiltä, että voisivat yhtä hyvin olla keksittyjä loruja.

No, minun ystävänipä on ihan oikea kvanttifyysikko.

Pari päivää sitten kävin katsomassa hänen väitöstilaisuuttaan. Väitöksen aihe oli Non-Markovian dynamics and quantum information probes. Minä ymmärrän tuosta tuon sanan and. Väitöksessä ystäväni kertoi esimerkiksi, että teleportaatio on kvanttifyysikoille jo arkipäivää, mutta siitä ei ole kuulemma ihan pian tulossa kuluttajaystävällistä versiota. Harmi.

En ehkä ymmärrä kvanttifysiikkaa (en esimerkiksi vieläkään, mikä se kvantti on, vaikka se on selitetty minulle sata kertaa), mutta yhden jutun osaan, nimittäin leipoa kakkuja ja asetela marjoja niiden päälle. Siksi minut värvättiinkin hoitamaan tuoreen tohtorin kahvitus. Tein samat kakut, jotka olen tehnyt kaikkiin kesän valmistujaisiin - miksi vaihtaa voittavaa joukkuetta...

Turun yliopiston fysiikan laitoksella oli Foucault'n heiluri, mikä oli minusta jännittävää, sillä rakastan Umberto Econ kirjaa Foucaultin heiluri.

Tohtori kirjoittaa kaavaa. Matemaattiset kaavat ovat muuten mielestäni esteettisesti järjettömän kauniita. Voisin tuijottaa niitä kuin kukkia. Tai taidetta. Ei taidettakaan tarvitse ymmärtää, jotta sen kauneutta voi arvostaa. 

Vaikka itse ei olisi tohtori, se ei onneksi estä juhlimasta tohtorin kanssa. Tein hippalookini väitöksen jatkoille ison nutturan ympärille. Vaikka akateemista maailmaa ei ehkä ajattelisi tyylin tyyssijana, kertokaapa, missä muualla nykyihminen pääsee hifistelemään pukukoodien kanssa? Onhan se nyt juukeli, että ainoat näkemäni naiset pitkissä iltapuvuissa ovat kvanttifyysikoita.

Kokeilin myös nestemäistä eyelineria, jota olen aina pelännyt. Myönnän, kyllä sen käyttäminen on tosi vaikeaa. Mutta ei se nyt mitään kvanttifysiikkaa ole.

Kommentit

Mira (Ei varmistettu)

OOh, mikä kakku, jaatko reseptiä?

tiiti
ite puin

Pfft, ei reseptit, vaan KAKUT jakoon :D

(no saa sen reseptinkin ehkä kertoa)

Vierailija (Ei varmistettu)

EI MORO MITÄ KAKKUJA!

La Milanesa (Ei varmistettu)

Ja jaatko nutturantekosalaisuuden? Itselläni samanlaiset luonnonkiharat kuin sinullakin. Näytät ihan kuin jonkun romaanin sankarittarelta!

Eeva Kolu

Kiitos :) Nutturantekosalaisuus on niinkin yksinkertainen kuin valkki. Eli hanki ehdottomasti sellainen, sen jälkeen tulee aina siisti ja symmetrinen!

FFFifi
Fitness Führer

Eipä sillä että pitäisin kvanttifysiikkaa tai tähtitiedettä jotenkin erityisen simppeleinä aloina, mutta ennen kaikkea tunnen syvää tietämättömyyttä ja kunnioitusta niiden ihmisten edessä, jotka osaavat käyttää valkkia. Minne ja miten ne valkista ulos jäävät hiukset laitetaan siihen ympärille? Ei mene jakeluun sitten millään.

Eeva Kolu

Mä sillai jänskästi kierrän ne hiukset sinne valkin sisään niin, että sinne ulkopuolelle ei jää mitään, vaan valkissa on tukkaa monta kerrosta päällekkäin. Tätä on ihan mahdoton selittää tekstillä, mutta se on paljon helpompi ja nätimpi tapa kuin se perinteinen, jossa valkki lätkäistään päänahkaa vasten ja sitten survotaan latvoja johonkin piiloon! 

kuikkanen (Ei varmistettu)

Hmm, asian saa ehkä selitettyä videon avulla. En tiedä, onko valkki ihan sama asia, mutta sukasta saa tehtyä myös sellaisen "donitsin" jonka avulla saa tehtyä täydellisen nutturan. Leikkaa vaan sukan kärjestä palan pois, ja rullaa sukan donitsin näköiseksi asiaksi. Itse olen oppinut tekniikan youtubesta, sieltä löytyy hyvät ohjeet. Siellä on sellaisia opetusvideoita (joissa siis joku tyttö näyttää kämäisen web-kameran avulla, kuinka tää juttu tehdään). Youtuben hakukenttään "sock bun tutorial", tekniikka toimii varmasti myös valkin kanssa! :)

emmien (Ei varmistettu)

Oi, minäkin janoan (kuolaan) kakun ja sen reseptin perään! Ou NAM!

Sade1 (Ei varmistettu)

Juu kakun resepti jakoon, ehdottomasti!!!!

Kiitos!

t. Sade

Eeva Kolu

Kiitti kaikille kommenteista, koetan saada kakkureseptin kirjoiteltua ylös lähitulevaisuudessa!

 

TiinaS (Ei varmistettu)

Heip, olen suunnitellut juuri tuollaisia kakkuja omaan häähumuun elokuun alussa! Ajatuksia ja reseptejä on, mutta nuo näyttävät juuri siltä, mitä mulla on ollut mielessä:) Olisi mahtavaa saada resepti lähiaikoina, jotta sitä voisi hyvissä ajoin testailla!

tiia_

Ihanannäköisiä kakkuja. Mulle kans. Mulla ei ole kvanttifyysikkokaveria, mutta yksi neuroscientist (mikäs se onkaan suomeksi? aivotutkija? emmätiiä) ja yksi tähtitieteilijä. Niiden juttuja kuunnellessa (ja joo, varsinkin kaavioita katsellessa) tulee juurikin sellainen olo, että olisi suuren taiteen edessä. :)

Vierailija1 (Ei varmistettu)

Ooooh, kakkua! Mulle kans.

Ja Eeva, olet kaunis.

Mimmu+ (Ei varmistettu)

Ehtiikö kakkurepti juhannuksen juhlapöytään? :) Hii hii, nousi vesi kielelle...

anskuää (Ei varmistettu)

Hienoja kakkuja.

Ja tuo nuttura on aivan jumalattoman upea!

Fransu (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus! Itsekin olen väitellyt kuluneen vuoden aikana (tosin jostain paljon maallisemmasta), ja tästä palasi kauniit muistot mieleen. Miten upeaa, että ystäväsi on voinut tärkeänä päivänä luottaa tärkeät asiat sinun käsiisi! Akateeminen maailma on mitä on, mutta tyyli ja juhlinta siellä osataan!

Huli/Meanwhile in Longfield.. (Ei varmistettu)

Tahtoo kakkujen reseptin! Näyttävät liian makeilta ja herkullisilta ollakseen totta. :P

Vierailija (Ei varmistettu)

Kakkureseptin haluan myös minä :)

Mukavaa juhannusta Eeva!

-Elina

Eilisen lupaukset

Siis akateemisessa maailmassa on jotain, mitä kaipaisin muuallekin. Vuosijuhlat... ennen jatkoja meno on kohtuullisen hillittyä ja saa pukeutua, syödä ja juoda hyvin ja usein on musiikkia (ja pitkiä puheita). Mutta siis saa tälläytyä!!

Yhdessä väitöstilaisuudessa olen ollut, mutta koska en ollut NIIN läheinen väittelijän kanssa, olin väitöksessä ja karonkan jatkoilla. Jotka oli tosi hienot. Niiden jatkoille en enää mennyt... mutta hauskaa kuulemma oli =D

Kakut ja (saaristolais?)lohileivät näyttää hyviltä. Miten ihmeessä oot saanut väännettyä noin monta kakkua?? Jos teen kaksi kakkupohjaa, olen jo ihan kypsä ja valmis heittämään leipomustarvikkeet nurkkaan. Kaikkien pintojen täyttyminen astioista ja jauhoista ym. ei auta asiaa. Kuvassa kakkuja oli ainakin neljä... respect.

TuuliP (Ei varmistettu)

Todella riemastuttava postaus. Kaikessa fysikaalisuudessaan nosti hymyn huulille!

Unia

Ihana postaus! (Taas, ainahan ne on :D) 

Ja hei, vaikka olenkin vain humanisti enkä suinkaan tähtitieteilijä, niin pystyn silti pelastamaan tulevilta eyeliner-ahdistuksilta. Alun perin suuri kiitos kuuluu Pupulandian Jennille, jonka alkuperäistä postausta en valitettavasti pysty nyt linkkaamaan koska arkistonsiirto. Mutta Jenni jakoi tässä taannoin ammattimeikkitaiteilijan vinkin, että kun tussirajauksen alle tekee ensin kynärajauksen, niin tussikin levittyy sitten paljon helpommin ja kauniimmin. Ja sehän penteles TOIMII! Itsekinhän olen siis toivoton räpelö mitä tulee eyelinerin käyttöön, mutta tuon vinkin ansiosta olen juhlinut tänä kesänä jo paritkin juhlat silmät (melkein) elegantisti rajattuina. Hurraa blogimaailma, aina sieltä jotain hyödyllistä tarttuu matkaan. ^^ 

Miira2013 (Ei varmistettu)

Kiertelin eilen antikvariaatissa ja törmäsin kirjaan nimeltä Kauneimmat matemaattiset kaavat (http://kauppa.tietosanoma.fi/9789518841114). Itse päädyin kuitenkin ostamaan teoksen Kotipuutarhurin vuosi. Ajattelin, että sen kuvien kauneus saattaisi aueta itselleni paremmin :-)

kuikkanen (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida, että näyttää tosi nätiltä toi nuttura! sopii hyvin ja näyttää kaikin puolin ihanalta! ja kakut, no aika moni taisi sen jo sanoa mutta omgomgomgomg.

SC (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus ja kaunis nuttura! ja kertakaikkisen ihana Eeva!

Cloetta
la maria

cooli juttu! on muuten alla oleva biisi soinut koko päivän päässä :) mut ei haittaa, koska onneksi on hyvä biisi. Hyvää Jussia Eeva!

almanblogi@gmail.com (Ei varmistettu)

Tää oli ihan mahtava postaus. Mäkin ymmärsin sen "and", mutta sen lisäksi myös sanan "information". Melkein tohtoriainesta siis ehkä jo täällä?;)
Väitöskaronkat on parhautta ja pukukoodit samaten.
Mitä ihaninta juhannusta!

Linnea / kujerruksia (Ei varmistettu)

Upeat kakut ja kaunis nuttura!

Foucault'n heiluri on myös minun mielestäni upea vekotin (vaikken Econ kirjalle niin lämmennytkään). Väitöstilaisuus juhlineen kuulostaa ihanalta.

MR (Ei varmistettu)

Voihan tsiisus mitä kakkuja! Reseptiä odotellessa.

Kanelibasilika

Hitsin vitsiläinen, että osaat Eeva kirjoittaa nii nätisti (ja nättejä kakkujakin leipoa)! :)

Wondercat (Ei varmistettu)

Miksei juhlissa ole aina tuollaisia kakkuja! Näyttävät täydellisen ei-yhtään-öklömakeilta. En ymmärrä miksi pitää aina olla niitä läpimäräksi kostutettuja kermakasoja.

Oi, ihania kakkuja! :) Ja kaavojen ihailuun osaan samaistua, rakastan itsekin kaavoja ja mielestäni ne ovat kauniita! Tosin itse en tyydy vain niitä katsomaan, vaan tulee pakollinen tarve myöskin selvittää se ;) 

sp (Ei varmistettu)

Muut miettii kakkureseptiä ja sun kampausta (en millään pahalla tarkoita, kakut ja kampaus näyttää hyviltä :) ), mut mä en voi olla miettimättä, että teleportaatio on arkipäivää?? Fyysikoille siis, mutta kuitenkin. Miten sä (ja muut) voi ottaa tiedon noin rauhallisesti vastaan? Huh huh, jotenkin kuulostaa vaan siltä et mun/meidän nuorten elinaikana varmana eletään samalla tavalla kuin jossain scifi-leffassa...

Mäkin sivuutin kakut ja nutturat ja jäin ihmettelemään kuinka maailma on jännä. Jos olisin tarpeeksi älykäs niin opiskelisin varmasti just jotain kvanttifysiikkaa!

Miia. (Ei varmistettu) http://kuulinkolibrin.blogspot.fi

Minäkin rakastan matemaattisten kaavojen kauneutta. Hymähdyttää tässä kirjoituksessa erityisesti tuo sanonta; olen itse alkanut käyttää enenevissä määrin versiota 'eihän se mitään ydinfysiikkaa ole' sen jälkeen, kun aloin seurustella ydinfyysikon kanssa. Hihittelen itsekseni sitten ja tunnen ylpeyttä.

Kakut näyttävät ihanilta myös.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.