Lohturuokien ykkönen: paras bolognese

Flunssa sen kuin pitää naista pihdeissään - ärhäkkä pirulainen tämä, ei ole tajunnut lähteä hyvän sään aikana. Muutenkin olo oli tänään alavireinen, joten päätin lelliä itseäni lohturuokien ykkösellä.

Minulle sitä on ehdottomasti pasta bolognese. Pari kertaa vuodessa iskee silmitön himo. Yleensä juuri silloin kun olen kipeänä, masiksissa tai poden maailmantuskaa - tai kaikkia kolmea samanaikaisesti, kuten tänään.

Vuosien varrella keittiössäni on muotoutunut aika mainio resepti - mukailee perinteikästä italialaista kaavaa. Tästä bolognesesta ei puutu makua, joten se maistunee niillekin joille perinteinen spakettijajauhelihakastike on vähän blääh.

Pari huomiota:

1. Kastikkeesta tulee sitä parempi, mitä pidempään maltat antaa sen hautua. Halutessasi voit pitää sitä kannen alla miedolla lämmöllä vaikka useita tunteja. Tai jos haluat heittäytyä aivan mahottomaksi, voit kiehauttaa ainekset ensin kasaan liedellä jykevässä padassa, jonka voit sitten siirtää n. 100-150-asteiseen uuiin hautumaan. Mutta ei tämän tarvitse olla mikään koko päivän juttu - jo puolessa tunnissa saa oikein maukkaan kastikkeen.

2. Sokeri tuo esiin tomaatin parhaat puolet. Cayenne-pippurin tarkoitus on tuoda makuun syvyyttä, ei niinkään tulisuutta.

3. Kannattaa käyttää kokonaisia kuorittuja tölkkitomaatteja murskan sijaan, niissä on yleensä parempi maku. Jos käytät murskaa, käytä hyvälaatuista ja hyvänmakuista - se on kastikkeen make or break, minusta jopa tärkeämpi kuin liha. 

4. Pekoni.

5. Bolognesen kanssa suosikkiviinini on jokin marjaisa ja kevyt italialainen punkku, esimerkiksi raikkaammasta päästä olevat chiantit. Mutta ykkössuosikkini pasta bolognesen kanssa on kyllä kylmä Coca Cola tölkistä - nyt puhutaan sentään Kola-Kolun lempilohturuuasta.

Pasta bolognese (neljälle)

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 porkkana
muutama siivu pekonia
reilu loraus oliiviöljyä

400 g jauhelihaa (nauta tai sika-nauta)
1 tlk (400 g) kuorittuja kokonaisia tomaatteja
2 dl punaviiniä
2 tl sokeria
2 tl kuivattuja yrttejä (timjami, rosmariini, oregano, basilika)
hyppysellinen cayenne-pippuria
suolaa
reilusti mustapippuria myllystä

lisäksi: spagettia tai tagliatellea

Viipaloi valkosipuli ja leikkaa sipuli ja porkkana pieniksi kuutioiksi. Pilko pekoni. Kuumenna kattilassa reilu loraus oliiviöljyä ja lisää sipuli, valkosipuli, porkkana ja pekoni. Kuullota ainakin 5 minuuttia tai kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sen jälkeen jauheliha ja ruskista. Lisää kaikki loput aineet ja anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla välillä sekoitellen ainakin 30 minuuttia - mitä pidempään, sen parempi.

Share

Kommentit

kokki3 (Ei varmistettu)

Loikoilin sohvalla flunssassa ja luin tämän. Meni ehkä kaksi minuuttia kun oli jo pannu tulilla, pilkoin sipulia ja avasin punkkupullon. :D Katsotaan mitä tulee, ihana tuoksu ainakin tässä puolivälissä :)

Eeva Kolu

No nyt ropisee pisteitä tuumasta toimeen -asenteesta :) Toivottavasti maistuu!

kokki3 (Ei varmistettu)

Tuli tosi hyvää, täytyy säilöä resepti! :)

Hopeless_Drama (Ei varmistettu)

Hei mulle tuli mieleen että testaa tiputtamalla maitotuotteet hetkeksi. :) Maito jotenkin lisää rään tuotantoa. Voi olla tietty tiesit tämän, mutta ei nää asiat tuu mieleen aina flunssassa. :D

Eeva Kolu

En juuri maitotuotteita käytä muutenkaan, ja nyt en varsinkaan kun flunssassa ei tule juotua edes kahvia. Eipä tähän taida auttaa kuin lepo, pirulainen puskee kuumettakin jo neljättä päivää :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Lihaton lokakuu. Lähde mukaan?

Eeva Kolu

Ostan lihaa ehkä pari kertaa kuukaudessa, en siis koe omalla kohdallani tarvetta tällaiselle haasteelle :) Tsempit kaikille, jotka ovat messissä!

miski (Ei varmistettu)

Miksi syöt lihaa?

Aino Animal (Ei varmistettu)

Kasvissyöjät voisivat kokeilla tätä reseptiä jättämällä pekonin pois ja vaihtamalla lihan Hälsans Kökin soijaversioon. (Tutkitusti paras pseudojauheliha. Itse tutkin, joten pitää varmasti paikkansa.)
Taika piilee siinä, että käristää soijahomman kunnolla, kippaa sen sivuun odottamaan, kun tekee kastikkeen muilta osin valmiiksi, ja lisää takaisin pataan ihan loppumetreillä. Muuten rakenne muuttuu helposti vähän ällöttäväksi. Muilta osin Eevan resepti näyttäisi menevän suunnilleen samaa rataa Mr Animalin kokkausten kanssa. (Bolognese on meillä puoliskon bravuuri, enkä ole tunkenut nokkaani väliin.) Cayannea ei ole meillä käytetty, vaan hippunen chiliä, mutta kokeillaan varmasti. Ja parmesania pitää olla!

Aino Animal (Ei varmistettu)

Autch! En tiennyt, pahoitteluni. Täten suosittelen käyttämään jotain muuta lihankorviketta.

Ruusurosmariini (Ei varmistettu)

Lidlillä on jokin oma Färs -tuote, mikä näyttää ainakin ihan hyvältä eikä niin kuivalta. En tiedä kun en ole kokeillut. Jotenkin ei kasvissyöjänä ole kuuden vuoden aikana kaivannut jauhelihamaisia tuotteita oikein mihinkään. Ehkä mulle jäi jokin kammo. :/

itse maustamalla saa soijarouheesta myös vaikka mitä! eikä tule lisäaineövereitä.

vslaava (Ei varmistettu)

Yllätyin ettei sulla ole varsiselleriä. Oltiin tuossa pari vuotta sitten taas Toscanassa ja ihmettelin kun sikäläinen ragu oli niin toivottoman hyvää. Kotona sitten googlailin ja löysin jostain cortonawebistä pici al ragun reseptin, jonka sitten sanakirjan kanssa käänsin. Yllätyksekseni siellä tosiaan oli varsiselleriä, porkkanan, ydinluun ja kaiken muun lisäksi. Ei siitä ihan semmoista tullut kuin Italiassa (motivoi säästämään lentolippuihin), mutta se varsiselleri erityisesti oli ihan ykkönen! En yleensä siitä ole edes tykännyt, mutta sopivasti annosteltuna ja pieneksi pilkottuna se antaa oikeastaan mihin tahansa jauhelihakastikkeeseen tosi paljon syvemmän ja ruokaisamman maun!

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com/

Bolognesekastike on tunnetusti klassikko, josta on jokaisella oma, "oikea" reseptinsä. Mielestäni perinteiseen bologneseen kuuluu ehdottomasti myös tuore varsiselleri, joka pilkotaan tai raastetaan aivan tuusannuuskaksi, samoin kuin porkka ja valkosipuli. Näitä sitten kuullotetaan yhdessä öljyssä. Juuri tuo erittäin pieneksi hakkaus saa myös varsiselleriä kammoavat rakastumaan tähän ruokaan, eikä varsisellerin ominaismaku edes nouse tästä syystä bolognesekastikkeesta esiin vaan päinvastoin tekee ruoasta erittäin maukkaan ja aromikkaan.

Muuten oma ohjeeni on varsin samankaltainen Eevan ohjeen kanssa, tosin sokerin sijasta käytän hunajaa, joka pyöristää makua mainiosti, varsinkin koska tölkkitomaatit ovat kovin happamia. Hunajaa käytetään muutenkin mielestäni käsittämättömän vähän kokkauksessa. Itselleni se on yksi mauste muiden joukossa, jota käytän varsin usein.

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com/

Heh, vslaava tuossa yllä oli samaan aikaan kommentoinut myös reseptin varsisellerittömyyttä. Se todella on erittäin olennainen osa suussasulavaa bolognesea, johon tulee helposti himo. Pitäisköhän tehdä lähipäivinä...

Sitruuna (Ei varmistettu)

Jee, ruokapostaus! Ikävöin sun ruokablogia, joten kiva jos/kun tänne tulee reseptejä välillä. :)

99800 Alaska

Tuon jauhelihan kun vielä vaihtaisit kunnon poro- tai hirvijauhelihaan! Kerran kun sellaista paistat ja maistat, et halua enää ostaa nauta- tai nautasikajauhelihaa.

nathalie (Ei varmistettu)

testiin lähtee resepti! :) mm..

Minnix (Ei varmistettu)

Kuulin viikonloppuna vinkin maailmaa kiertäneeltä emännältä: pastakastikkeen sekaan laitetaan himpun verran kahviporoja... Kuulemma hyvää, itse en ole testannut vielä.

ruuu (Ei varmistettu)

Nam, pakko tehdä heti huomenna!! <3 Ja hyvä syy ostaa punkkua :) itse olen jäänyt miettimään, miten kastikkeesta saisi samanlaista kuin ulkomailla - ei niin vetistä ja erittäin tummanpunaista, ei edes kastikemaista vaan enemmänkin jauhelihaa ja tomaattia jossain ihan ihme (hyvässä) muodossa. Ajoittain nolottaa vieläkin, kun minä 28-vee tilaa ulkomailla "pasta bolognesen". No nykyään sentään otan punkkua kokiksen sijaan :D

Mim-mi (Ei varmistettu)

Inspiroiduin, kokkasin ja tykkäsin :) Kiitos reseptistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

En halua näsäviisastella, mut mun mielestä ihan mielenkiintonen juttu on, että mun Bolognalaisen kaverin mukaan Bolognassa ei tunneta Pasta Bolognesea, vaan se on ulkomaalainen versio paikallisesta "Tagliatelle al Ragú:sta". En tiedä sitten onko erona vaan nimi vai kuinka paljon maailmalla pyörivät reseptit eroaa alkuperäisestä.

Kommentoi