marraskuun kolmas torstai

Kaikki mitä rakastin

Facebook-feedini täyttyi eilen hilpeistä beaujolais nouveau -päivityksistä. C'est arrivé! Ja niin muuttui ihan tavallinen torstai pienoiskarnevaaliksi, vaikka vietin sen yksin kotona töitä tehden ja siivoten. Jo pelkästään virtuaalinen juhlahumu sai hyvälle tuulelle.

 

Rakastan kaikenlaisia pieniä (ja tietysti myös suuria) merkkipäiviä, kausiruokia, nimikkoleivonnaisia ja juhlapäiviä, olivat ne sitten mitä tahansa. Ne katkaisevat sopivalla tavalla arjen, mutta eivät kuitenkaan vaadi suuria suunnitelmia ja valmisteluja kuten vaikka joulu. Mitä olisi helmikuu ilman ystävänpäivää, laskiaispullia ja Runebergin torttuja? Mitäänsanomaton kuukausi. Jos minusta joskus tulee presidentti, määrään ainakin viisi vuosittaista juhlapäivää lisää (ja vähintään kolme niistä saa olla ruoka-aiheisia).

 

 

Marraskuun kolmas torstai on tapaus. Silloin julkistetaan ensimmäiset uuden sadon beaujolais-viinit, ja monissa ranskalaisissa kaupungeissa järkätään sen kunniaksi juhlat vähän joka korttelissa. Ilottelu on onneksi levinnyt Ranskasta muuallekin maailmaan. Ruokaa, viiniä, rilluttelua! Onnistuin viime vuonna olemaan Ranskassa marraskuun kolmantena torstaina, mutta beaujolais-kekkereiden sijaan makasin lentokentän sairaalassa nestehukassa. Pelkkä ajatuskin syömisestä saati viinin juomisesta sai vatsan kääntymään ylösalaisin. Alanis Morrissette olisi saanut lisätä tuon siihen ironiabiisiinsä.

 

Missattujen kemujen vuoksi olin ajatellut tänä vuonna järjestää omat beaujolais-kekkerit, mutta kaikki, joille ideastani kerroin totesivat no mä en ainakaan tuu jos siellä joutuu juomaan sitä kuraa. Harvemminhan se mitään tajunnanräjäyttävän hyvää on, pakko myöntää. Kyllä sille on syynsä, miksi viiniä kypsytetään yleensä enemmän kuin pari kuukautta.

 

 

Mutta ei se maku, vaan se juttu. Tämä on perinne! Tätä odotetaan, ja se tapahtuu vain kerran vuodessa! Ja makukin on itse asiassa aika jees, kun viinin viilentää reteesti vaan, semmoiseksi 12-asteiseksi. Seurana kannattaa nauttia muutama siivu jotain hyvää kinkkua, omalla lautasellani tällä kertaa serranoa.

 

 

Suomeen tänä vuonna saadut nouveaut ovat muuten harvinaisen järkyissä pulloissa. Tämä toinen näyttää ihan chick lit -kirjallisuuden kannelta. (Tosin pidän siitä, että sen nimi on C'est la vie - siitähän tässä kaikessa on kyse.) Toinen on vähän vähemmän Kinsella, mutta pullo on muovia.

 

Monenlaista muutosta ja uudistusta minä olen tässä elämässä valmis hyväksymään, mutta jumalauta viiniä muovipullosta - ei ikinä.

 

Kommentit

HeliTee (Ei varmistettu)

Heh, äsken vilkaisin Alkossa noita pulloja ohimennen ja nyt vasta tätä lukiessani tajusin. Luulin niitä joksikin jättilimuviinapulloiksi, hyvä minä *hävettää*... ;)

Kiki (Ei varmistettu)

Meidän työpaikan sommelierin pitämässä perjantaipulloarvonnassa oli tietysti tänään palkintona juuri tuo kuvan tyttömäinen pullo. Voitto osui kohdalleni, ja kiljahdukset olivat sen mukaiset! Ei se maku vaan se juttu, todellakin. Mukavaa perjantaita!
Nimim. "eka kommentti vaikka olen lukenut blogiasi ns. aina".

Marita (Ei varmistettu)

Huomasin muuten äskettäin Alkossa viiniä myytävän myös tölkeissä. Sen on vaan niin väärin. Toisaalta olen joskus juonut sakea maitopurkista, joten ehkäpä pitää sitä tölkkiviiniäkin joskus kokeilla. Morbid curiosity jne.

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Kiitos, tämä valaisi nyt kaikkea! Kävin eilen Alkossa ja ihmettelin miksi siellä oli noita hassuja pulloja (kansivertaus oli hyvä), ja tajusin kyllä että tämä on nyt kauden viiniä mutta ai että sille on joku tietty päivä!

Olen samaa mieltä juhlapäivistä ja leivoksista. Mutta miksi esim. Aleksis Kivelle tai suomen kielelle ei ole leivosta?

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

HeliTee: no toisaalta, eipä sinua voi moisesta erehdyksestä pahemmin syyttää kun katsoo noiden ulkomuotoa :) ************* Kiki: perjantaipulloarvonta!!! Luulin, että ne on urbaania legendaa. Ja vielä sommelierin pitämänä? Mä haluun teille töihin! ************* Marita: joo, ja nykyäänhän viiniä saa myös valmiissa muovisissa viini"laseissa", joiden päältä vaan repäistään muovikalvo pois. Voi yäk! :D ********* Aamuvirkku yksisarvinen: ehkäpä meidän pitää kehittää suomen kielelle oma leivos! Milloinkas sitä päivää juhlittiinkaan? Otan haasteen vastaan.

Raisa (Ei varmistettu)

Ja kuitenkin noista kahdesta juuri se muovipulloviini on jopa lähes juotavaa. :D

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Raisa: no mä en ylläripylläri maistanut sitä, mutta kyllä toi toinenkin meni aika mukavasti alas kinkkuleivän seuralaisena, ei valittamista :) Eihän noi ikinä mitään huippuhyviä ole, se on selvä. Ja jos jossain onkin joskus oikeasti hyvä nouveau niin sitä ei kyllä päästetä Ranskan rajojen yli :)

Amanda (Ei varmistettu)

That wine is soo beautiful! And all the food look tasty. :)

www.magicgazelle.blogspot.com

Niko (Ei varmistettu)

Se muovipullobojolee on tosiaan jopa hyvää jääkaappikylmänä ja oikeassa mielentilassa. :) Pääsispä Lyoniin joskus tähän aikaan, haluun kylpee viinisuihkulähteessä. :D

Eeva (Ei varmistettu)

Amanda: thanks! :) ************* Niko: ootko varmasti mun Niko? MUOVIPULLO?! Jos sä ostat viiniä muovipullossa niin mä saan ostaa posliinieläimen. Mutta viinisuihkulähteille lähdetään joku vuosi, se on selvä.

Amanda (Ei varmistettu)

Can I put you blog on my favorite ones, on my blog?

www.magicgazelle.blogspot.com

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Amanda: yes of course :)

Liisa, luetutlukemattomat.blogspot.com/ (Ei varmistettu)

Olin muutama viikko sitten ostamassa punaviiniä ja ehdin jo tarttua lupaavan kuuloiseen pulloon, kun huomasin sen olevan muovia, ja pullo singahti vilauksessa takaisin hyllyyn. Siis ei todellakaan viiniä muovipullossa - joku raja!

Beaujolais nouveausta tulee mieleen aina se, kun mieheni oli maistanut sitä jossain hienossa tilaisuudessa ulkomailla ja oli järkyttyneenä parkaissut muiden paikalla olleiden suomalaisten suureksi riemuksi suureen ääneen suomeksi: "Täähän on kiljua!"

En ole itse maistanut sen kummemmin beaujolais'ta kuin kiljuakaan, mutta jotenkin tämä tarina himmensi silmissäni beaujolais'n glamouria...

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Liisa: haha, musta se maistuu kyllä ennemmin mummon marjamehulta kuin kiljulta :) Glamouriahan siinä ei ole eikä tarviikaan, ennemminkin on kyseessä halpa rillutteluviini kuin joku, mitä juodaan pikkusormi pystyssä.

Kay (Ei varmistettu)

Eilen kävin varta vasten Alkossa nappaamassa itselleni oman beaujolaisin, mukaan tarttui se muovipullo. Kassalla myyjä kertoi, että muovipullot ovat vinhaa vauhtia yleistymässä nyt jo jopa Ranskassa, viinin kehdossa ja tämä ihan siitä syystä, että kustannukset pullotuksissa ja kuljetuksissa on niin paljon halvempia eikä muovipullo kuulemma vaikuta viinin makuun mitenkään. Ehkä totta, mutta kyllä muovinen viinipullo vaikuttaa jotenkin "halvalta".

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kay: joo kyllähän ne kovaa vauhtia yleistyvät, mutta musta on absurdi tuo usein toisteltu väite, ettei muovipullo vaikuttaisi viinin makuun! Jokainen voi itse kokeilla, maistuuko jo pelkkä vesi paremmalta oikeasta lasista vai muovimukista, saatika sitten, jos se on hengannut siinä parhaassa tapauksessa vuosia... ewww.

Eeru (Ei varmistettu)

Kotiutin kanssa eilen pari pulloa tuota beaujolaista. Mä tosin hihkuin tosta muovipullosta!!! Oli niin kevyt kantaa, että ostin kaksi. Eihän beaujolaista juoda sen maun takia vaan juuri sen "jutun" siksi muovipullo on ok. Tarkoitushan kai tässä tapauksessa ei ole säilöä viiniä vaan toimia välikappaleena sen kuljetuksessa...

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Eeru: joo tässä nuorten viinien tapauksessa tuo on ihan totta :) Mulle se on vaan ehkä sellanen enemmän fiilisjuttu, ei sillä aina ole faktojen kanssa niinkään tekemistä!

Hanna-Katariina / www.hannakatariina.com/blog (Ei varmistettu)

Kippis elämän pienille juhlapäiville! Eilen oli poikaystäväni nimipäivä ja juhlimme niitä kukkien, lahjan ja erityishuolella valmistetun ruoan parissa. Nimipäivä on niin älytön juttu, että sama juhlia sitä aivan älyttömällä pieteetillä.

M (Ei varmistettu)

Itse olen tällä hetkellä Ranskassa vaihdossa ja suuntasin myös eilen ensitöikseni kauppaan beaujolais-pulloa hakemaan. Omassani oli kukkasia, värikkäitä. Viini oli ihan sopivaa, mutta kuten sanoit tärkeintä oli se juttu :) Ensimmäinen asia, jonka lukion ranskanopetttajani minulle opetti oli beaujolais-villitys ja nyt pääsin itsekin kokeilemaan. Muovipulloja en itsekään kotiuttaisi ja hauska on ollut huomata, että myöskään kierrekorkkeja ei täällä vieläkään suosita.

Amanda (Ei varmistettu)

I'll put it! :) I'll enjoy if you like us on facebook or follow us on blog :) hehehehe thanks!

Anni (Ei varmistettu)

Syntinen ilmoittautuu; tykkään ostaa viinini muovipullossa. Tykkään siitä, että pullon voi kierrättää muiden pullojen joukossa ja siitä, että pullo on kevyt ja mukavampi käsitellä. Mutta skumppaa muovipullosta - ei koskaan!

E (Ei varmistettu)

tiesitkö eeva, että nykyisin joissain skumppapulloissakin on sellanen muovikorkki joka on muotoiltu sen "aidon" korkin muotoiseksi! kaiken kruunaa se, että se on kierrekorkki! ilmeeni, kun tämän huomasin... :D

Milla (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Olen kai jotenkin juntti, mutta en ollut aiemmin kuullut moisesta viinistä, enkä tuosta päivästäkään. Kävin tänään täällä Saksassa yhdessä hienostomarketissa ja siellä olikin noita viinejä jopa kolmea eri laatua. Otin halvimman (4,99€), kun ajattelin, että ne ei kuitenkaan ole mitään huimia makuelämyksiä. Antonin Rodet oli merkki, vaikka merkeistä en mitään ymmärräkään. Join juuri yhden lasillisen lounaaksi fonduen kera ja hmmm, olipas se virkistävä kokemus. Ensikulauksella vähän vetinen maku, mutta loppujen lopuksi jäi suuhun miellyttävät aromit. Tuotahan voisi juoda vaikka litratolkulla ihan huomaamatta. Ehkä illalla juon toisen lasillisen...

Pee (Ei varmistettu)

Miksi mä en koskaan ole ollut Lyonissa viinisuihkulähteessä?! Enkä kuullutkaan siitä? Se saa olla tavoitteena ensi vuonna siis. Onko se joka vuotinen juttu?

Järkytyin tosta muovisesta "valmiista" viinilasista, etten voi nyt sanoa mitään muuta. Hui kauhistus. Miksi?? Mukavaa sunnuntaita!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.