Mausteinen bataatti-kookoskeitto

Kaikki mitä rakastin

Koska blogini lukijoista merkittävä osuus koostuu entisistä ja nykyisistä turkulaisista, uskallan esittää kysymyksen: kuka muu muistaa Turun Kauppakorkeakoulun ruokalan legendaariset keittolounaat? 

Eurolla sai syödä keittoa, salaattia ja leipää niin paljon kuin jaksoi. Lopulta ruokala oli niin täynnä lähialueen opiskelijoita keiton perässä (kerrankin sen ihan oikean keiton), että hinta jouduttiin tuplaamaan pahimman ryysiksen taltuttamiseksi.

Söin opiskeluaikoina niin paljon kasvissosekeittoja - viisi kertaa viikossa - että minun ei tehnyt niitä vuosikausiin mieli. (Sen sijaan muistelen edelleen kaiholla sitä Amican Onnenleipä-ruisleipää - miksei sitä voi ostaa kaupasta?)

Alan ilmeisesti päästä hiljalleen traumoistani yli, sillä eilen tuli mieleen tehdä pitkästä aikaa kasvissosekeittoa. Himotti erityisesti jokin mausteinen, joten väkersin tällaisen Thaimaa-inspiroituneen bataattisopan. Tulipa hyvää!

Sosekeiton konsepti on minusta edelleen vähän riskaabeli - tosi hyvästä horroriin on lyhyt matka. Omat henkilökohtaiset sosekeittoteesini ovat:

1. Sosekeitto saa olla reteästi juoksevaa - paksusta tönköstä sopasta tulee mieleen vauvanruoka.

2. En ole äärivaihtoehtojen ystävä, paitsi keitoissa. Joko se on pureskeltava keitto tai sitten ei. Tiukka ei sattumille sosekeitoissa, joten sauvasekoittimet täysille ja sileäksi koko roska!

3. Tarpeeksi mausteita, suolaa ja happoja - liian mieto maku yhdistettynä sileään koostumukseen on yhtä kuin vauvanruoka.

4. KUUMAA kiitos. Koska väljähtänyt keitto on yhtä kuin...  no arvasitte tämän jo... vauvanruoka.

 

Mausteinen bataatti-kookoskeitto (2:lle pääruuaksi, 4:lle alkuruuaksi)

400-500 g bataattia
1 porkkana
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tuore chili (tai maun mukaan)
paistamiseen kookosöljyä (tai muuta ruokaöljyä)
2 tl punaista thai-currytahnaa
5 dl kana- tai kasvislientä
suolaa
2 dl kookoskermaa**
1 limen mehu
tuoretta korianteria

Kuori bataatti, porkkana ja inkivääri. Kuutioi bataatti ja porkkana ja silppua chili ja inkivääri. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota chiliä, inkivääriä ja currytahnaa minuutti tai pari. Lisää porkkana ja bataatti ja kuullota hetki. Lisää kana- tai kasvisliemi ja suola.

Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä n. 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poista liedeltä ja soseuta täysin sileäksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna tarvittaessa keitto uudestaan. Lisää halutessasi myös hieman vettä tai lientä, jos keitto on kiehunut liian paksuksi.

Purista joukkoon limen mehu ennen tarjoilua ja silppua kunkin annoksen päälle tuoretta korianteria.

**kookoskerma on ikään kuin kermaisempaa ja paksumpaa kookosmaitoa ja sitä myydään yleensä 2 desin pahvipakkauksissa. Merkki on useimmiten joko Kara tai Blue Dragon. Jos et löydä, niin voit korvata kookoskerman kookosmaidolla.

Share

Kommentit

Nevalaiska (Ei varmistettu) http://rosvot.fi/savsansov

Onko Onnenleipä sellainen neliapilan muotoinen ruisleipä? Muistelen kyllä ostaneeni sitä jostain ns. paistotuotteena!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo just se! En oo nähnyt sitä missään myynnissä, mutta hyvä tietää että teoriassa ainakin saa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Sitä on saanut ainakin asematunnelin S-marketista :) Kiitos ihanan kuuloisesta ohjeesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainakin ennen sitä sai myös Pietarinkadun K-marketista. Kysy Pikku-Mikolta, jos ei kuulu enää valikoimiin :) Ihana sitko ja makeus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarkoitat varmaan tätä http://www.parempivalinta.fi/tuotteet/fazer-onnenleipä-280-g ? :)
Sitä taitaa saada melkein kaikista kaupoista, joissa on Fazerin paistopiste. Joskus sitä sai ostaa mukaan Amican ravintoloistakin.

Palikka (Ei varmistettu)

Tampereen Stockmannilla myydään Onnenleipää, luulisi että sitä olisi Helsingissäkin! Tiedustele Stockalta ottaisivatko valikoimaan jos ei vielä ole :)

Annahoo (Ei varmistettu)

Kyllä sitä onnenleipää on saanut ihan Puhakastakin :)

Nevalaiska (Ei varmistettu) http://rosvot.fi/savsansov

Haha, tässä tapauksessa Puhakka taisi olla se minun "jostain"!

stugenos (Ei varmistettu)

Joo sitä samaa onnenleipää saa fazerin paistopisteistä (ainaskin tuossa lönkan ja albertinkadun alepassa löytyy). Oijoi keittolounas nostalgiat :)

pienisisko
Spin off

Hyvät teesit!

Mun viimeaikaset soppakokeilut on menny vahvasti juuri tuonne vauvanruokaosastolle, mutta se johtuu ainakin siitä että mausteita on ollut liian vähän ja haposta en ole kuullutkaan. Eli ainakin lime menee ehdottomasti kokeiluun!

Shoegalll (Ei varmistettu)

Kiitos tästäkin reseptistä, on takuulla hyvää! Tiedätkö, mun pääasiallinen kotikokkailuni perustuu melkein täysin sun resepteihin :) Kikherne-bataattisalaatti tahinikastikkeella, vihreälinssi-bataattimuhennos yms yms. En aiemmin pitänyt bataatista niin kovin paljon, mutta sitten opin (sinulta), että sehän vain vaatii chiliä/cayennepippuria antamaan potkua makeuden vastapainoksi.

Lisbet
Paniikki keittiössä

Eikä, kävin tänään just Montussa keitolla ja muistelin kaiholla niitä euron keiton aikoja! En pelkästään sitä, että eurolla (!) sai tarjottimellisen ruokaa, vaan myös sitä, että ne keitot olivat silloin paljon parempia.

Lisbet
Paniikki keittiössä

Ja vielä: Monttuun on taannoin avattu puurobaari! Euron keitto on niin viime kauden juttuja.

Kaisulin (Ei varmistettu)

Ko.leipää löytyy myös Turun Herkusta, joten varmasti myös Helsingin!

Toinen Eeva (Ei varmistettu)

Ah, menee kokeiluun! Miten voi olla, että kaappiin on kummien sattumien kautta päätynyt purkki kookoskermaa, enkä ole oikein tiennyt, mitä siitä tekisin. Vaan nyt tiedän, ohje tuli siis juuri sopivaan aikaan. Mutta kerro vielä, voisiko tuon curry-tahnan korvata thai curry -maustesekoituksella, ja paljonkohan sitä laittaisin? Meillä syödään muuten aina flunssan uhatessa porkkana-inkiväärikeittoa sinun reseptilläsi, ja muistan nämä sosekeittoteesit jo Voisilmäpelin ajoilta :)

heydi (Ei varmistettu)

Ihmettelin hetken, että en muista tällaista euron soppaa Montusta lainkaan. Sitten tajusin, että minähän opiskelin jo markka-aikana... T. Muinaisjäänne

Tiksis (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta, tuli tosi hyvää!

Hormonihirviö (Ei varmistettu)

Joo, Onnenleipää saa Fazerin paistopisteistä. Ainakin Prismoissa on.

Maida (Ei varmistettu)

Oi Monttu ja euron keittolounaat! Tuntui ihan järjettömän kalliilta, kun hinta nousi 1,65 euroon, vaikka nyt en Helsingin kympin lounaita nauttivana voi ollenkaan ymmärtää sitä :D Ja aina hävetti mennä kauppikselle sadepäivinä kumpparit jalassa, kun vastassa oli aina viimesen päälle tyylikkäitä kauppislaisia korkokenkineen. Tai siltä ainakin tuntui;)

Tänään oli pakko testata ja ihanaahan siitä tuli! Kiitos ohjeesta!

leipäonni (Ei varmistettu)

Kyllä Onnenleipää saa melkein jokaisesta S-marketista! :)

tiinapetriikka

Montun keitot ovat myös mun opiskelun tukipilari. 

Juuulia (Ei varmistettu)

Moni onkin täällä valistanut, että Onnenleipää saa Fazerin paistopisteistä. Itse sitä ei-niin-kovin-kauan-sitten työkseni juuri tällaisella S-marketin tiskillä paistaneena tiedän tämän paremmin kuin hyvin :) Onnea siis leivän metsästykseen!

Erkkieee (Ei varmistettu)

Ei juku Eeva! Aloitin tänä syksynä opinnot nimenomaisessa laitoksessa, enkä kertaakaan ole keittoja maistanut.. Mitäköhän olen missannut?! Nykyään hinta on mielestäni vain 10senttiä edullisempi kuin normilounaan (eli 2,5e (eli älyttömästi) heh). Katsoin kyllä, että siellä oli hyvännäköistä bataattikeittoa juuri tällä viikolla..ehkä he ottivatkin sinun reseptistä vaarin ;)

Olipahan joka tapauksessa hauska lukea sinun ja kommentoijien muistoja Montusta!

Kommentoi