Muna on mukava juttu

Ladataan...
Kaikki mitä rakastin

Aloin kertoa teille tarinaa kananmunatuottajien valistusvideosta, joka piti katsoa yläasteella terveystiedontunnilla. Yritin googlata josko löytäisin videon jostain arkistojen syövereistä. En löytänyt, mutta sen sijaan Google kertoikin, että olen jo joskus kirjoittanut kyseisestä videosta. Näin voi käydä kun on blogannut seitsemän vuotta... Kaikesta päätellen video on tehnyt minuun nuorena syvän vaikutuksen.

No, joka tapauksessa, videon nimi oli Muna on mukava juttu, jos joku kaipaa tälle päivälle tietoiskua.

Ja hommahan on niin, että muna on mukava juttu. Vielä mukavampi on munakas.

Teen usein omeletin lounaaksi tai illalliseksi sellaisina hetkinä, kun en keksi muuta tai kun kaapissa ei ole "mitään". Ihan täydellinen yhden hengen ruoka - ei jää jämiä ja saa vatsan täyteen terveellisesti. 

Munakas on näppärä - jos kaapissa vain on munia, suolaa, pippuria ja joku kuiva juustonkannikka, sinulla on illallinen. Mieluiten kuitenkin täytän sen vihanneksilla, tai joskus perinteiseen tyyliin kinkulla.

Jos haluaa proteiinibuustin, voi munakkaaseen lisätä yhden ylimääräisen munanvalkuaisen. Se parantaa myös koostumusta.

En ole mikään mestarimunakkaanpaistaja, mutta osaan nykyään tehdä aika mehevän ja maukkaan omeletin. 

Jos olet kuten minä ennen ja munakkaastasi tulee aina lähinnä munakokkelia, sinulla on todennäköisesti liian kuuma pannu. Itseltäni homma alkoi onnistua kun älysin että munakkaalle pitää antaa aikaa, jotta se saa rauhassa hyytyä ilman että paistopinta kuitenkaan kärähtää. Tässä piileekin Suuri Munakasparadoksi: se valmistuu nopeasti, mutta ei ole hätäsen ihimisen hommaa.

Mutta tässäkin, kuten elämässä yleensä, on kyse tasapainosta - munakas kannattaa kääntää ennen kuin se on hyytynyt kokonaan, sillä mikään ei ole ankeampaa kuin liian kuivaksi paistunut munakas.

Vihannes-vuohenjuustomunakas (yhdelle pääruuaksi)

2 dl pieneksi kuutioituja vihanneksia (esim. paprika, parsakaali, lehtikaali, kesäkurpitsa)
2 kananmunaa (+ halutessasi lisäksi 1 valkuainen)
pieni pala vuohenjuustoa
voita tai oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä tai nokare voita. Kuullota vihannekset (jos käytät hitaammin kypsyviä vihanneksia kuten parsakaalia, voit lisätä pannulle lorauksen vettä). Poista pannulta ja väännä levy melko miedolle lämmölle. 

Riko pieneen kulhoon kananmunat ja vatkaa rakenne kevyesti haarukalla rikki. Lisää suolaa ja mustapippuria. Lisää pannulle voita tai öljyä ja kaada pannulle kananmunat. Ripottele toiselle puolelle kananmunien päälle vihannekset ja juusto. Anna paistua melko miedolla lämmöllä, kunnes pohja on kauniisti ruskistunut ja munat ovat hyytyneet pohjalta mutta eivät vielä kokonaan päältä. Käännä varovasti toinen puoli vihannesten päälle. Nosta pannu pois levyltä ja anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.

Share
Ladataan...

Kommentit

EmiliaMaria

Muistan itsekin tuon videon! Kylläpä sille teininä hihiteltiin ja tirskuttiin! Munakas on kyllä hieno asia, tulee kyllä kerta viikkoo vähintään syötyä. Usein teen myös jämäperunamuusista munakkaan, on vähän tuhdimpi annos. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Martat tiesivät tuon jo taannoin tarjoamalla "mukavaa tekemistä markalla" eli munaa ja makkaraa. Toimii tänäänkin, tässäkö tautofoniaa täh

Minttu-Maaria (Ei varmistettu) http://nainentummissa.blogspot.fi

Uskokaa tai älkää, niin tuo Muna on mukava- juttu video on edelleenkin vuonna 2014 paras, monipuolisin ja kätevin tietolähde kananmunasta ja siksi sitä näytetään kotitaloustunneilla edelleen :) Oppilaat toki naureskelevat vanhanaikaisesesti pukeutuneille lapsille ja hassuille hiustyyleille ja kaikki villiintyvät aina lopun tiputanssista, mutta kaikki muistavat myös munan ravintoainesisällön ja käyttötarkoitukset. Ja koska määrärahoja on kouluissa vähän emmekä voi demonstroida munakkaan valmistamista, niin siksikin on hyvä näyttää tuo video. T. Köksänmaikka

Köksäntunnilla viimeksi vuonna 95 (Ei varmistettu)

Ei ole määrärahoja demonstroida munakkaan valmistusta köksäntunnilla? Ihan oikeastiko ei ole 10 minuuttia ylimääräistä aikaa ja rahaa 3 kananmunaan per luokka? En ihan usko. Tai sitten on tosiaankin surkea rahatilanne kouluissa.

pepejama

Kiitos mahtavasta munakasreseptistä ja aina yhtä ihanasta blogistasi!
Meillä kuluu vähintään munakas viikossa, joten kuulun ehdottomasti munien fanikerhoon :)
Pepe kirjoitti myös taannoin oodin kananmunille http://www.lily.fi/blogit/pepejama?tag=12019, joten oli hauskaa huomata että kananmunien ilosanomaa julistetaan muuallakin!
Iloista marraskuun jatkoa sinulle :)
 

hay (Ei varmistettu)

Voi että mää tykkään sun blogista! Harvoin kommentoin, mutta aina ilahdun kun olet postannut. Ja tänään tein itselleni jääkaapin jämistä munakkaan. Tuplasti kiitos siis!

-TT- (Ei varmistettu)

Munakkaan voi tehdä myös uunissa ilman rasvaa.

piupali (Ei varmistettu)

Munakas on paras! Ennen se oli mulle just tuota kuivahkoa kokkelia jota paremman puutteessa söi, mutta ihan pienellä perehtymisellä siitä on saanut paljon parempaa. Mun ykkösvinkki sopivan matalan lämmön lisäksi on kansi. Kannen alla siitä tulee jotenkin supermehevää.

memmmi (Ei varmistettu)

Muna on aivan loisto! Todella usein kulutuksessa tässä mun opiskelijan taloudessa :-D Maistuu niin keitettynä, paistettuna munakkaan muodossa tai uunin kautta käyneenä, jollon siitä saa tehtyä ihanan piirakkamaisen ja mitähän vielä. Ihanaa, kun jostain noinkin terveellisestä saa helposti ja nopeesti loihdittua herkkua :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Vitsi mikä ahaa-elämys: olen siis aina tehnyt "munakkaani" (eli siis sen kokkelin) liian kuumalla pannulla! :D Kiitti, tiedän mitä syön tänään kotiopiskelupäivän lounaaksi. 

Johanna Koo (Ei varmistettu) http://ekojohanna.blogspot.com

Siis ruskeet munat on niin valokuvaukselliset ;) Kivat nuo sun kuvat!

Kommentoi

Ladataan...